Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Par ppitanja Eskort mk6

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
DubiozniKolektivac
Poruka: 139
Član foruma od: nedelja, 9. dec. 2012. u 19:44h

Par ppitanja Eskort mk6

Poruka od DubiozniKolektivac » sreda, 21. avg. 2013. u 20:33h

Ovako vreme je da se servisira pre zime pa imam par pitanja i problema :D

Ovako step motor za ler gasa jel ima i ulogu sauha?Pošto mi se povremeno javi visok sauh negde oko 1600 obrtaja bude.Skinuo sam step motor i potopio sam ga u benzin,ali primetio sam da nema dihtunga na mestu gde se spaja sa usisom,jel to treba tako ili je neki dundjer skidao pa nije stavio dihtung?I gde ima da se kupio ono crevo koje ide sa step motora na onaj usmerivač koji ide sa filtera za vazduh?

Onda šta je ono uh kako da objasnim okruglo plastično u motornom prostoru ima logo forda na sebi i koliko sam ispratio creva jedno izlazi iz dekle ulazi u to plastično,a druga iz tog plastičnog ide u usis koliko sam ispratio,pošto je masno,verovatno ima neke veze sa uljem ili nekim para,a ne verujem da treba da bude masno,pa je verovatno odsviralo svoje.I koji dihtung za deklu kupiti pošto je procurela i malo je zamastila,nudili su mi neki za neku smešnu cifru 400-500 din :blink: nešto mi to ne uliva poverenje da je kvalitetno.

U kutiji za filter ima neka mala pregradica i u njoj ima neki sunđerasti materijal i natopljen je uljem jel to normalno,po nekoj logici verovatno ima neku ulogu u skupljanju prašine mada možda mi je loša logika :D

Kad upalim zadnji brisač uplae mi se i zadnja maglenka i grejač,ali bricač ne radi,priskalica radi normalno,onda pređem, preko rupe brisač proradi.

I sad problem,neki put znači nema pravila na hladnom startu izbaci oblačak belkasto plavičastog dima i onda ništa niti dimi u vožnji niti na sledećem paljenju.Nema pravila zadimi jednom i posle par nedelja ništa i tako u krug,gumice ventila menjane pre 9k km,mada ne verujem da su one i bile krivac jer nema onog purnjanja na usponima ili pri jačem, gasu kako kad iste overe.Onda neki put ne mogu da proverim nivo ulja.Situacija sledeća izvučem merač on suv,jedva malo ulja na njemu.Odem kupim ulje vratim se izvučem merač on pokaže normalno nivo ulja,malo ispod maksimuma.Kao da se ulje sporo sliva nazad u karter.Pa ostane negde i zato ponekad zadimi na startu (moja logika),mada lampicu ugasi sekundu nakon verglanja ili u toku verglanja.Svećice na sva četiri cilindra imaju boju kao plazma,tako da nema tragova da ulje gori u cilindru,a nisu ni navoji masni.Ne pregreva se,pali ventilator normalno drži temperaturu na"R" tako da nije ni dihtung kako su mi neki majtori rekli.Vozim na plin ali palim isključivo na benzin,motor je 1.4 lol :doh: Nisam pametan.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21584
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Par ppitanja Eskort mk6

Poruka od Markedjani » sreda, 21. avg. 2013. u 22:13h

step motor reguliše broj obrtaja a "sauh" reguliše skup senzora koji govore step motoru šta da radi... koliko znam treba da ima dihtung između step motora i kućišta.

to okruglo čudo skuplja uljne pare... to se po nekim propisima menja na određeno vreme,ja bih očistio pošto kad se to zapušti onda motor nema dobar odušak.

Dihtung dekle dobar naravno original motorcraft ili imaš Elring u gazeli komerc.

U kućištu filtera taj mali sunđer služi da uljna isparenja ne idu u filter ili samo ulje... taj sunđer mali se po pravilu menja svaki put kad i filter,dobija se uz svaki kvalitetan filter.

Plavi dim na paljenju posle ništa= gumice ventila... jeftino za zameniti.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

DubiozniKolektivac

Poruka od DubiozniKolektivac » sreda, 21. avg. 2013. u 22:18h

Aha,ne znam nisam dobio uz filter,jel neće da šikne ulje kad se skinu creva sa ovog plastičnog,da znam da ne isprska sve redom.Gumice ventila sam menjao ali izgleda su opet odsvirale svoje,nešto smešno sam ih platio soma komplet,znam da su mi nudili neke sa šeširom i bez,ja sam uzeo ove skuplje tj sa šeširom možda je tu zajeb bio.A možda ih je majstor loše montirao,nismo skidali glau nego je imao neka klešta pa je njima montirao,e sad koliko se to može lepo i propisno namestiti bez da glava ide dole?

riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Poruka od riddick » sreda, 21. avg. 2013. u 23:14h

u filteru za zrak ne bi trebalo biti ulja nikako. a za brisac,pogledaj kablove izmedju vrata gepeka i karoserije,vide se kad otvoris gepek,da ti nije pukao koji kablic,ili je slab spoj na samom motoricu
Endura DE

DubiozniKolektivac

Poruka od DubiozniKolektivac » četvrtak, 22. avg. 2013. u 11:42h

Skinuo sam ovaj ventil uljnih para,tako mi rekoše u prodavnici da se zove,ali nemaju ga na stanju pa moram da čekam da stigne,nego ono je izliveno ili je pertlovano tako da jel dovoljno da ga nečime isperem i čime?

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 22. avg. 2013. u 23:55h

Ako je motor dobar neće se zamastiti sistem za luftiranje bloka odnosno za uljna isparenja.
Gumice se mogu promeniti i bez skidanja glave.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

DubiozniKolektivac

Poruka od DubiozniKolektivac » petak, 23. avg. 2013. u 00:34h

Mastan je samo onaj vod što ide na 1 i 4 cilindar koliko sam ispratio,neko je nešto pre mene tu čačkao jer je stavio onu plastičnu vezicu,nije original šelna i to crevo je masno do one račvice,dole je suvo lol Šta znam skinuo sam i čekam da nabave ovi pa da stavim novo,kad sam već krenuo da rasturam planiram i usis da skinem neće mu škoditi valjda neko čišćenje :wtf: koliko ja kapiram nema u njemu šta da se zezne pri čišćenju u ultrazvučnoj,verovatno su samo kanali u njemu,nema neke membrane ili slično?Gumice ventila sam menjao pre nekih 9k km možda malo više,i nije skidana glava imao je drug neka klešta pa je njima skidao,ali on je otišao da radi negde preko grane pa sad tražim nekog drugog,verovatno je loše montirao jer je ipak je to bilo u drugarskoj varijanti..A možda sam i ja uzeo pogrešne kad sam tražio gumice oni mi rekli imaš bez šešira 80 kinti komad i sa šeširom ja mislim da je bio oko soma komplet,ja ih pitao koje bi preporučili oni pojma nemaju i ja uzeo sa šeširom.Kakva je razlika nisam zagledao,a ove što smo skidali se raspadale koliko su bile loše.Šta znam za nekih 20k km koliko je kod mene potrošio je 3l ulja,naravno menjano je ulje sad je stanje za 3,5k km malo manje od litra je potrošio :doh: e sad dal je to dobro ili nije ko zna.Majstorima čim pomeneš oni odmah aaaa mora generalna.Ni ovaj dim pri startu nije merodavan,nedelju dana dimi i posle se smiri i nema po par meseci dima,onda pređem tih 3-4k km on zapuši na hladnom startu,kad je motor zagrejan nema ni traga od dima.Jedno vreme se i voda pojavljivala na auspuhu,staviš ruku možeš da je opereš,ali od kad je sređen izduv toga nema ,pa je verovatno kondezat neki.Antifriz stoji na minimumu od kad sam ga kupio i ne pomera se,jer nikako da nađem pravog majstora da to lepo ispusti prozrači sistem i naspe nov,a sam da se bakćem šta znam mogu da ispustim ali ne i da ozračim sistem,ne znam ni kako se to radi.Potrošnja je pa nekih 10-13l plina tako da nije ni ono što mi je par majstora reklo ako krene da troši kao tenk onda su ventili otišli,ja sam potrošnjom zadovoljan,ne verujem da je to mnogo,i da jeste meni odgovara.Temperatura zna da ode preko polovine kad se nagazi,ali to mi je nekako normalno,kad se vozi lepo smireno stoji ispod polovine.Tako da sam i dihtung otpisao,mada moram da se nakanim do zime da istočim ovaj antifriz pa ću onda videti šta se dešava,za sad od kad sam ga kupio antofriz je na minimumu i ne pomera se,što ga ovaj pre mene nije dopunio ko zna.Pali na pola kluča,čak je i bez altenatora palio normalno,overio plus na altenatoru ja nisam provalio i nedelju dana sam vozio sa kilavim altenatorom dok nisu zasvetlele lampice u vožnji i ugasio se.Filter nije mastan,tako da ne duva na iber lauf,na čep ne duva,tj pojavi se neka para kad zaturiram,ali na leru ništa ne izlazi na čepu.Ne menja zvuk kad se skine čep tj malo podigne obrtaje ali neosetno jedino sam to provalio dok je ćale podigao čep a ja buljio u obrtaljku :D Svestan sam ja da nije to 100% zdrav motor ali po meni ima on još mnogo života u sebi.

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » petak, 23. avg. 2013. u 09:48h

НЕ могу гумице лоше да се монтирају бар не те са шеширићима .
Имао сам истог ескорта , када се палио ујутру дим је био као да се пали врртбург , после промене гумица није димио уопште . 1 л уља је трошио на 10 000 км , а при томе је мало влажио на разводнику .
КОлика је теби поторшња уља и јел си мерио компресију . Компресија је најпоузданији податак стања похабаности мотора , тј. колико још живота има у њему .

DubiozniKolektivac

Poruka od DubiozniKolektivac » petak, 23. avg. 2013. u 13:04h

Do zamene je potrošio oko 1l,kompresiju nisam merio,kolika treba da bude kad budem merio?Mene samo buni što nema uvek dima nego kako mu dođe,počeo sam da buljim u retrovizor dok palim da vidim dal će da dimi :D i kad zadimi to je nešto gusto pola se raziđe pola ostane pri dnu.Danas sam išao na jedan veći uspon natovario društvo unutra i nema dima pri opterećenju druga i nekih 4k obrtaja ni gram dima nije izbacio.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“