Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem instrument tabla ford focus 2003.g.

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Dragan M
Poruka: 18
Član foruma od: ponedeljak, 5. nov. 2012. u 21:38h

Problem instrument tabla ford focus 2003.g.

Poruka od Dragan M » petak, 6. sep. 2013. u 13:41h

Pozdrav svima, imam problem sa prikazivanjem broja predjenih kilometara na displeju, tj. samo sa prikazivanjem km na distanci, ona što se može resetovati. Problem je počeo pre mesec dana, primetio sam da su se km sami od sebe resetovali. Prvo sam pomislio da sam slučajno pritisnuo ono dugme, ali :diablo: , počelo je sve češće da se resetuje i onda na kraju više nije htela ni da se uključi. Sada se samo povremeno uključuje i posle par metara ili kilometara ponovo vrati na 0,00. Još da napomenem da sam pre ovog slučaja primetio da mi taj deo instrument table (gde se vide obe kilometraže), posle gašenja auta i izvlačenja ključa iz brave, ostaje slabo osvetljen. Molio bih vas da li bi neko imao ideju šta bi to moglo da bude, i naravno kako rešiti. Unapred hvala,

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Re: Problem instrument tabla ford focus 2003.g.

Poruka od popovicvl » petak, 6. sep. 2013. u 14:13h

Moze biti do kontakta prekidaca. Najlakse je izvaditi sat i pregledati ga vizuelno jer mogu da se uoce mesta gde je doslo do kratkog spoja ili pregrevanja lema.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » petak, 6. sep. 2013. u 18:51h

Vise problema u zadnje vreme je bilo sa instrument tablama i resavane su zamenom
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Rankofocus
Poruka: 534
Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h

Poruka od Rankofocus » petak, 6. sep. 2013. u 20:25h

Dragomir piše:Vise problema u zadnje vreme je bilo sa instrument tablama i resavane su zamenom
sta radite sa neispravnim ?? ja bih voleo da se docepam jedne ili jos bolje dve da pokusam naci resenje , pa ako je neko otpisao mozda moze da se resi :beer:
Ne mislim u smislu da je prisvojim ili da komercijalno iskoristim ...vise sport :ford:

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » petak, 6. sep. 2013. u 21:48h

Kod Sime i Gileta, 3000 din i resio si prob.
Ja sam staru poklonio majstoru, koji je pri tome isprobao sve te fore sa ciscenjem oksidacije, prelemljivanjem i sl. ali izgleda da je neki cip zabrljao bio...

Dragan M

Poruka od Dragan M » subota, 7. sep. 2013. u 09:45h

Verovatno ide kod majstora. Primetio sam još i da su se jednom prilikom u vožnji, kazaljke za brzinu i obrtaje motora ukočile iako sam dao gas. To je bilo samo na jedan momenat, i još jednom kod startovanja motora, tj. davanja kontakta, sve kazaljke na tabli nisu ni mrdnule, dok je u drugom pokušaju bilo sve ok. Videću šta će reći majstor, nadam se da neće morati zamena.

dax92

 
Poruka: 7633
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » subota, 7. sep. 2013. u 12:15h

onda mozes ocekivati da ce te akumulator izdati u dogledno vreme.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Dragan M

Poruka od Dragan M » ponedeljak, 9. sep. 2013. u 12:48h

A što akumulator? Ne bi valjalo, pre dva meseca sam stavio novi Exide. Danas sam primetio da mi se u 2-3 navrata ponovo ''zamrzle'' kazaljke na instrument tabli. :ozid:

oristic

Poruka od oristic » ponedeljak, 9. sep. 2013. u 18:18h

Jedan od mogucih razloga brljanja kod table je upravo napon koji je u trenutku startovanja motora najnizi, pa ukoliko je aku los napon je bas nizak i tabla zabrljavi. Postoji neki propisan najnizi napon do koga elektronika normalno radi, nekih 7-8v ne znam precizno, kad napon padne ispod desavaju se problemi, a auto recimo upali normalno. Najcesce nakon takvih pojava aku crkne posle kraceg vremena.

Rankofocus
Poruka: 534
Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h

Poruka od Rankofocus » ponedeljak, 9. sep. 2013. u 19:44h

na 7-8v ne moze da vergla...tad je kraj za aku.

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » ponedeljak, 9. sep. 2013. u 20:04h

Znam da kad je meni usled otkaza alternatora, crkao i akumulator, par dana dok nisam kupio nov akumulator, kad zaverglam, obori sve skale na 0 i resetuje parcijalnu kilometrazu...
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

oristic

Poruka od oristic » ponedeljak, 9. sep. 2013. u 22:53h

I crknut aku meri 12v, nisam na to mislio, izmeri u trenutku verglanja napon, npr. zimi benzinca sa starim aku mozes da zaverglas I u tom trenutku da izmeris manje od 10v, a da auto upali normalno.

Dragan M

Poruka od Dragan M » četvrtak, 12. sep. 2013. u 09:44h

Bio sam kod električara i proverio punjenje akumulatora, sve u redu, ide oko 14.2. Prilikom startovanja napon je isto dobar, tako da mislim da nije tu problem. Uskoro idem na redovan servis pa ću pogledati i instrument tablu.

oristic

Poruka od oristic » četvrtak, 12. sep. 2013. u 10:26h

Posto si pre par meseci stavio nov aku, verovatno ti je predhodni crko, a moguce je da je to uticalo na brljanje elekktronike u tabli, kazu majstori da je osetljiva na nizak napon, ne samo kod Forda...

Dragan M

Poruka od Dragan M » petak, 13. sep. 2013. u 13:40h

Može biti i to, ne razumem se oko toga. Uglavnom, na servisu ću skinuti tablu, pa ćemo videti dalje.

crow
Poruka: 103
Član foruma od: sreda, 9. jun 2010. u 13:42h

Poruka od crow » ponedeljak, 25. nov. 2013. u 11:04h

Ostavim auto sa sva 4 nekih sat vremena (kre*en, ali i visa sila), i kad sam ponovo seo naravno akumulator ciao/zdravo. Medjutim nije mi se do kraja ispraznio, bilo nesto mao taman koliko da i dalje rade svetla, zmigavci i i unutrasnje osvetljenje i da dobijem nekakav dojam o kvazi verglanju prilikom pokusaja paljenja. Upalim ga potom na kablove i vec 3 dana normalno pali, sve ok. Medjutim otkad mi se to desilo nemam svetlo na levom displeju (ocitavnjae temperature, km do pumpe, prosecne brzine i sta jos vec bese). Normalno on to sve pokazuje i vrti se na pritisak dugmeta, ali osvetljenje nista. Zanima me da li je zasigurno otisla sijalica ili ima sanse da zasvetli ako jos dopunim akumulator :/ ? I kakve su sanse da je akumulator generalno na izdisaju? Auto imam vec 3 godine, nikad menjao akum, nemam pojma koliko je jo pre mene sljakao?

Mondeo mk3, 2004. je u pitanju.

FocusMe
Poruka: 24
Član foruma od: nedelja, 27. jun 2010. u 15:05h

Poruka od FocusMe » nedelja, 1. dec. 2013. u 04:27h

Ja sam na Focusu 1.6 2002 resio problem sa instrument tablom tako sto sam je izvadio , resklopio i ocistio .
Tabla je brljala skroz , sve kazaljke su znale da otkazu ili da skacu min-max a svetla da se pale i gase .
Sve se desavalo "random" , bez ikakvog reda i logike i izludjivalo me jer mi je smetalo i odvracalo paznju u toku voznje.
Kad sam bio kod Gagija on je predlozio da je menjamo , ali u tom trenutku nije imao ni jednu na stanju, i ja sta cu muka me naterala da probam da se hvatam za slamku...rekoh sebi ako je sve ovo od oksidacije onda stvarno imam srece.:)
Naravno kad sam skinuo tablu i dosao do stampane ploce , sve je izgledalo OK , ALI samo na prvi pogled , kad sam malo bolje pogledao video sam da na lem spojevima ima neke smedje/crne prljavstine/patine , ali to je toliko sitno da sam pomislio "ma nema sanse da je ovo ali ajde da probam" .
Uzmem ja i ocistim , i vratim tablu...i evo do dan danas nikakvih problema sa njom.
Za ciscenje sam koristio vatu , krpicu i stapice za usi , malo razblazenog alkohola i/ili WD-40. E Sad mozda ja to nisam sa pravim sredstvima radio , jer neki kazu moze da nagrize stampanu plocu bla..bla..bla..ali meni sada ceo panel radi "ko sat" :)Dokle ce tako ne znam.
Obicno ne volim da radim te stvari na svoju ruku jer nisam strucan za to , imam ja svoje polje expertize ali to nije auto-mehanika ni auto -elektronika, pa zelim da se ogradim od eventualnih problema koji mogu biti prouzrokovani jer ovo radite na svoju ruku.
Napominjem, ja sam morao to da resim jer sam trebao na duzi put , i to je bio ocajnicki potez...za sada kako vidim uspesan.
Ako nekom moze koristiti ovaj text, drago mi je.
Evo kako link:
[youtube][/youtube]

charuga77
Poruka: 60
Član foruma od: subota, 12. maj 2012. u 23:11h

Poruka od charuga77 » četvrtak, 5. dec. 2013. u 20:09h

Potvrdjujem gore navedeni post.
I kod mene se pojavljivale tackice na instrument tabli, crne mrljice uzrokovane vlagom.
Prave kratke spojeve i brljaju struju i kazaljke. Kao sto kolega kaze,skines i ocistis neagresivnim sredstvom i miran si.
Nije neka nauka cak i ako nisi vican sa alatom. :) Papirnata maramica blago navlazena i gotovo.

Ovo sam na forumu nasao pa prelistaj pretragu, naci ces.
Focus 1.4 2002.

aspius025
Poruka: 11
Član foruma od: utorak, 18. dec. 2012. u 16:58h

Poruka od aspius025 » sreda, 1. jul 2015. u 19:43h

Jes' da je stara tema ali da ne otvaram novu ...
Isto focus, isto 2003 god, tddi ...

Pre nekog vremena počela da brljavi tabla, počnu da blinkaju sve lampice, kazaljke se ukoče, rade sva 4 žmigavca ... za to vreme auto radi normalno ... posle nekog vremena se ugasi i sve ok ... onda je počelo češće da se dešava ... odem na dijagnostiku kažu mi sve je ok mora da je do table ... posle shvatim da kad je malo udarim od gore ona se resetuje .... izvadio tablu malo produvao, pročačkao i šljakalo par meseci bez greške ... i onda opet počelo ... e sad - grejač zadnjeg stakla mi nije radio godinama, nije mogao da se upali prekidač, majstori gledali , stavljali novi prekidač i ništa. Niko nije od njih nije hteo da se zavitlava sa popravkom grejača - kao puno posla dok nadjem kvar neću moći da ti naplatim koliko treba ... :doh:
Pre nekog vremena opet počne da brljavi tabla ali tako da je počeo da se pali i prekidač grejača zadnjeg stakla iako nikad nije ni popravljan ... dok brljavi tabla mogu da uplaim grejač ... kad se smiri neće ni grejač više da radi ... lud zbunjenog ...
Sada se problem dešava samo kad upalim auto i prvih 100 m vožnje i onda se samo resetuje i sve ok ...
Kupim drugu tablu, polovnu, konektujem je , upalim auto , i opet isto ... pištanje, blinkanje, 4 žmigavca i naravno grejač zadnjeg stakla se sam pali i gasi ...
Gde da idem , šta da radim, koga da pitam ... bensedine sam već kupio thumbsdownh

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“