a kad je skup??? ja sam novi drug clan.bossko77 piše:Kad dodjem sl. put na skup probna voznja svakom ko hoce iz Ford Cluba...
Taunus GT300 v6 2.9 Project by VBT
- Necke
- Poruka: 224
- Član foruma od: ponedeljak, 19. okt. 2009. u 11:49h
Re: Taunus GT300 v6 2.9 Project by VBT
- bossko77
- Poruka: 1378
- Član foruma od: petak, 13. feb. 2009. u 01:44h
Ako ispunjavas gore navedene uslove mozes da probas auto...al pao si na prvoj stavci..bossko77 piše:ne nego ce otprilike ovako da glasi:
-mora da bude aktivni clan FCS najmanje godinu dana..
-da poseduje najmanje jednog forda koji glasi na njegovo ime..
-da poseduje validnu vozacku ispravu najmanje 5 godina..
-da ima zdravstveno uverenje overeno ne starije od mesec dana od dana probanja auta..
-da zadovolji higijenske norme..
-da je laksi od 100 kg (zbog akanja sedista i tegljenja koze)
-da nije nizi od 160 cm (nemogucnost pipanja pedala)
-da nije osudjivan od sudije za prekrsaje
-da je apstinirao najduze dan od probne voznje ( da ne bi s..... u kolima)
i naravno da prodje alko test pre same voznje

Ta stvar oko izduva me i najvise nervira ,plasim se koliko cu da imam zezancije sa tim ..bice dobro ako samo zamenim izduvnu flansnu i vratim izduv..van piše: Razmisli i da prepravis iduvne grane koje suda na taunusu . Treba samo na cnc plazmi da se iseku nove izduvne flanse za 24 v motor , i da odseces sa postojece i zavaris ta nove . Sama flanas nije skupa , kosta oko 20 e komad , a svaki sledeci oko 5 e .

- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
To sa izduvnom granom ne bi trebao da bude problem . Isti je blok pa je i isto rastojanje izmedju cilindara . Pozicija izduva je slicna , 1cm gore-dole , za toliko imas mesta u motornom prostoru .
skeniraj dihtung , ili stavi papir preko izduvne grane i prstima predji preko izvica da se ocrta garez pa to skeniraj .
Izmeri koliko ima od nekih krajnjih rupa gde se srafi izduvna grana ( precizno u 1mm) , ubacu fotku u neki cad program i skeliraj je duzina tih otovra koje si merio bude ra koju si izmerio . Posle nacrtaskonturu po svim ivicma i unutrasnjim i spoljasnjim , srafiras sta je puno a sta je prazno i posaljes na CNC . Posle par dana pokupis deo , koji te kosta oko 20-30 e . Kasnije mozes da ih prodajes na netu za , jer te naredni kosta 5 e .
Malo ce morati cevka da se cuka i stiska posto je ovalan izlaz iz glave kod 4ro ventilskih motora.
skeniraj dihtung , ili stavi papir preko izduvne grane i prstima predji preko izvica da se ocrta garez pa to skeniraj .
Izmeri koliko ima od nekih krajnjih rupa gde se srafi izduvna grana ( precizno u 1mm) , ubacu fotku u neki cad program i skeliraj je duzina tih otovra koje si merio bude ra koju si izmerio . Posle nacrtaskonturu po svim ivicma i unutrasnjim i spoljasnjim , srafiras sta je puno a sta je prazno i posaljes na CNC . Posle par dana pokupis deo , koji te kosta oko 20-30 e . Kasnije mozes da ih prodajes na netu za , jer te naredni kosta 5 e .
Malo ce morati cevka da se cuka i stiska posto je ovalan izlaz iz glave kod 4ro ventilskih motora.
- bossko77
Malo da se hvalim ispalo je lepse nego sto sam mislio...

Stavio sam bio i poklopac preko grana ,al je toliko ruzno da nisam ni okacio sliku..

Stavio sam bio i poklopac preko grana ,al je toliko ruzno da nisam ni okacio sliku..

- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
Da se ubacim u pricu o sondama. Na MS-u imas mogucnost da povezes dve sonde a od setovanja zavisi dali ce biti leva/desna ili prednja/zadnja. Moj MS (koi kod koji je bio u njemu) je bio podesen za levu/desnu i ukoliko nisi nesto prepravljao trebalo bi da i dalje stoji tako.
U software-u koji sam ti poslao imas mogucnost da ukljucis drugu sondu. Ukoliko postavljas sonde po sistemu leva/desna nastrozije se preporucuje da obe sonde budu podesene potpuno identicno. U slucaju da stavljas postavljas sonde po sistemu prednja/zadnja, sonde podesavas malo drugacije i onda bi trebalo konsultovati internet i pokusati naci na MS forumu neko podesavanje koje bi moglo posluziti kao osnova.
Preporucljivo je da sve komponente budu ispravne pre postavljanja MS-a, a kasnije po postavljanju MS-a mnogo je lakse diagnostikovati kvar ukoliko nesto otkaze.
U software-u koji sam ti poslao imas mogucnost da ukljucis drugu sondu. Ukoliko postavljas sonde po sistemu leva/desna nastrozije se preporucuje da obe sonde budu podesene potpuno identicno. U slucaju da stavljas postavljas sonde po sistemu prednja/zadnja, sonde podesavas malo drugacije i onda bi trebalo konsultovati internet i pokusati naci na MS forumu neko podesavanje koje bi moglo posluziti kao osnova.
Preporucljivo je da sve komponente budu ispravne pre postavljanja MS-a, a kasnije po postavljanju MS-a mnogo je lakse diagnostikovati kvar ukoliko nesto otkaze.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- van
- VIP
Napala ti crvena hobotnica motor 

- bossko77
taj problem je resen sve je sto se tice sondi bilo vec nastelovano za levu i desnu tj kako meni i treba..samo sam prikljucio na 3 pin drugu i sve je odmah funkcionisalo kako treba..Sad ostaju samo fina podesavanja kad ubacimo motor u sasiju i onda smo voznjaaa..Mickey038 piše:Da se ubacim u pricu o sondama......

-
- Poruka: 94
- Član foruma od: subota, 22. avg. 2009. u 16:39h
Ti si moj idol!!!!!!! Definitivno auto broj 1 u Srbiji!!!
- bossko77
- xltale
- Poruka: 86
- Član foruma od: ponedeljak, 20. okt. 2008. u 23:56h
Sto je lepo ispao usis
... jel privodis kraju to pakovanje ?
Tebi je u principu MALO olaksan posao jer si vec imao postojecu instalaciju sa scorpia 12v
Jesi li imao na 12V scorpiu one osigurace u kaseti suvozaca i one releje iznad njih
i jel ti prvobitni rezervoar imao potapajucu pumpu ili spoljnu i kakvu tvoj 24V ima?

Tebi je u principu MALO olaksan posao jer si vec imao postojecu instalaciju sa scorpia 12v
Jesi li imao na 12V scorpiu one osigurace u kaseti suvozaca i one releje iznad njih
i jel ti prvobitni rezervoar imao potapajucu pumpu ili spoljnu i kakvu tvoj 24V ima?
- bossko77
Sad za vikend bi trebalo izvaditi 12 v iz taunusa, prebaciti menjac na 24v i vratiti motor ako je dobra korpa i lamela(verovatno nije),
ukoliko nije to se sredjuje pa onda vracanje u taunusa.
Sto se tice instalacije stare na taunusu, nista ne koristim vec izvlacim novu sa mashine za drugi Ecu,a da.. imam ja u kaseti osigurace i releje..
Pumpa je potapajuca kao i na 24v i cinimi se da su rezervoari isti kao i onaj cep sa pumpom ,tako da ce to sesti bez nekih prepravki na auto...
Ma u sustini posla za jedan ceo dan, al ce mo mi to malo razvuci...
ukoliko nije to se sredjuje pa onda vracanje u taunusa.
Sto se tice instalacije stare na taunusu, nista ne koristim vec izvlacim novu sa mashine za drugi Ecu,a da.. imam ja u kaseti osigurace i releje..
Pumpa je potapajuca kao i na 24v i cinimi se da su rezervoari isti kao i onaj cep sa pumpom ,tako da ce to sesti bez nekih prepravki na auto...
Ma u sustini posla za jedan ceo dan, al ce mo mi to malo razvuci...

- van
- VIP
Jel koristis postojece konektore sa fabricke instalacije za 24v pri pravljenju nove ?
- bossko77
Nesto koristim stare,a nesto sam koristio od drugih kola kojima je instalacija zdrava..treba da kupim termo creva i da navucem za zice kad nalemim spojeve i bice to tip-top.. 

- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Pogledao sam sve ovo što ste nam predstavili i nisam mogao a da ne prokomentarišem.
Mada moje osnovno zanimanje nema nikakve veze sa automobilima, pomalo se razumen u autolimariju i mehaniku, pa mi je znano koliko ste volje,truda,para i svega ostalog uložili u ovaj projekat...........zato svaka čast momci i možete da se ponosite ovim automobilom.Lepo je videti da i kod nas ima onih koji mogu da stanu rame uz rame sa majstorima koje gledamo na Discovery-ju.
Mada moje osnovno zanimanje nema nikakve veze sa automobilima, pomalo se razumen u autolimariju i mehaniku, pa mi je znano koliko ste volje,truda,para i svega ostalog uložili u ovaj projekat...........zato svaka čast momci i možete da se ponosite ovim automobilom.Lepo je videti da i kod nas ima onih koji mogu da stanu rame uz rame sa majstorima koje gledamo na Discovery-ju.
- bossko77
Hvala ,Lale na lepim recima ..trudimo se sad da bude jos bolji..
Elem da nastavim pricu..danas je izvadjen 12v iz Taunusa i skinut menjac ...kao sto ste i pricali sve seda na 24v ,samo treba da kupim iglicasi lezaj koji se nalazi u centru radilice tj evo spiska stvari koje mi trebaju pa molio bih cene ako neko zna ili eventualno info od delu:
1)iglicasti lezaj u radilici za menjac
2)semering radilice
3)spaner i kais
4)svecice i koje je ulje najbolje da uzmem
5)remontovao bih lamelu ili kupio drugu (korpa je kao nova)..predlog ? sad lamela treba da trpi 200+ks
6)dal olaksavati zamajac ?
Naj tuznija stvar je sto ne mogu da prebacim izduvne grane na 24v
nosac motora ima drugaciji ugao na 12v tj dublji je na 24v odnosno ide malo na gore..

Elem da nastavim pricu..danas je izvadjen 12v iz Taunusa i skinut menjac ...kao sto ste i pricali sve seda na 24v ,samo treba da kupim iglicasi lezaj koji se nalazi u centru radilice tj evo spiska stvari koje mi trebaju pa molio bih cene ako neko zna ili eventualno info od delu:
1)iglicasti lezaj u radilici za menjac
2)semering radilice
3)spaner i kais
4)svecice i koje je ulje najbolje da uzmem
5)remontovao bih lamelu ili kupio drugu (korpa je kao nova)..predlog ? sad lamela treba da trpi 200+ks
6)dal olaksavati zamajac ?
Naj tuznija stvar je sto ne mogu da prebacim izduvne grane na 24v

- BokiRS
- Neizleciv
- Poruka: 4457
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h
Sto se tice lamele ja bih je nosio kod Malinica u Ostruznicu da ti naprave sinter.
Prave sinter sa oprugama za ulicnu voznju i stvarno dobro rade.
A poneses i zamajac pa vidis sa njima na licu mesta da li je pametno ili nije olaksavati
Prave sinter sa oprugama za ulicnu voznju i stvarno dobro rade.
A poneses i zamajac pa vidis sa njima na licu mesta da li je pametno ili nije olaksavati
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067
- bossko77
Znam za njega vec sam mu nosio ranije da mi radi na cosworthu...jel ima jos neko il je on doktor ..

- BokiRS
- Neizleciv
Svi ljudi koji se bave ovim zahebavancijama koje ja znam nose kod njih
Chip tuning za Ford-ove
- kresa capri
- Poruka: 350
- Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 13:51h
i kakav je sa cenama?
- bossko77
Ako pitas mene ne secam se al nije mi bilo jevtino koliko se secam ,al ja sam radio remont sintera korpe , lamele i obradjivali su zamajac..

- BokiRS
- Neizleciv
Izadje oko 200 eura sinter sa 6 krakova,korpa i zamajac
Chip tuning za Ford-ove
- bossko77
- BokiRS
- Neizleciv
Po meni ti je to pametnije,prezimis tako pa na prolece to sredis i onda samo pun gas
Chip tuning za Ford-ove
- Dr cosworth
- Poruka: 554
- Član foruma od: petak, 1. maj 2009. u 19:33h
On ti je za Sinter Doktor, Cene su korektne...
Sto se tiche zamajca, to sve zavisi kako bi ti da se vozish, ako cesh da ga olakshavas brze ce ti se peti obrtaji, isto tako i opadati.
Sto se tiche zamajca, to sve zavisi kako bi ti da se vozish, ako cesh da ga olakshavas brze ce ti se peti obrtaji, isto tako i opadati.
- bossko77