Scorpio 2.0 8V DOHC ulje problem??
Moderator: Dragomir
- MOMO
- Poruka: 311
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 23:58h
Re: Scorpio 2.0 8V DOHC ulje problem??
Nista, onda me patnja ceka, dobra fora za dizanje motora, vidjet cu sta cu i kako, dignut malo nekako i probat.
- MOMO
Motor dignut, trap spusten, karter vani, bilo je malo muke al je rastavljeno. Karter pun opiljaka, kad gledas ono malo ulja u njemu izgleda kao metalik boja sa kristalima..
Sito je bilo skroz zacepljeno, i to od metalnih opiljaka i komadica plastike od klizaca, najgore sto su se zacepile one cjevcice sto spricaju gore po bregastim, mada mi nije jasno kako, ako ide ulje prvo kroz filter, ili ne ide..
Po autodijelovima sam trazio ovaj zatezac sa plasticnim zupcanikom i klizac lanca, ali nema nigdje nista sto ima ikakve veze sa lancom.
jedina opcija mi je naci polovno..
Ima li netko neku ideju kako sad da najbolje ocistim motor od ovih metalnih opiljaka, ima ih svuda, najvise gore po glavi oko bregastih i na mjestu lanca i ko zna gdje jos jer nemogu vidjet sve.
Sito je bilo skroz zacepljeno, i to od metalnih opiljaka i komadica plastike od klizaca, najgore sto su se zacepile one cjevcice sto spricaju gore po bregastim, mada mi nije jasno kako, ako ide ulje prvo kroz filter, ili ne ide..

Po autodijelovima sam trazio ovaj zatezac sa plasticnim zupcanikom i klizac lanca, ali nema nigdje nista sto ima ikakve veze sa lancom.

Ima li netko neku ideju kako sad da najbolje ocistim motor od ovih metalnih opiljaka, ima ih svuda, najvise gore po glavi oko bregastih i na mjestu lanca i ko zna gdje jos jer nemogu vidjet sve.
- zeteks
- Poruka: 1296
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
Kada se filter ulja zapusi od necistoca, u njemu se ukljuci bajpas ventil koji propusta ulje kroz filter bez da ga filtrira. Ako toga ne bi bilo onda bi usled zacepljenja filtera motor ostao bez podmazivanja. Mana losijih filtera za ulje je to sto im se bajpas ventil otvori pre nego sto dodje vreme za to, pa kroz motor cirkulise neprecisceno ulje.
Najbolje bi bilo taj motor izvaditi i rasklopiti u potpunosti. Ocistiti sve delove, pregledati ih i proceniti sta je najisplativije ciniti.
Najbolje bi bilo taj motor izvaditi i rasklopiti u potpunosti. Ocistiti sve delove, pregledati ih i proceniti sta je najisplativije ciniti.
- Scorpio 696
- Poruka: 1383
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h
Jel si siguran da su usle u te cevcice ??MOMO piše:...najgore sto su se zacepile one cjevcice sto spricaju gore po bregastim, mada mi nije jasno kako, ako ide ulje prvo kroz filter, ili ne ide..![]()
...... jedina opcija mi je naci polovno..
ja sam kod mene odsekao krajeve da ih mogu ocistiti a onda je komsija zalio necim te krajeve (majstor za radijatore i bakarne cevi)
Ja sam tu ruku uzeo polovnu (zupcanik je bio ceo) ali ruka sjb..na pa sam njega prepakovao na moju staru.
Ove klizace za lanac nisam ni trazio jer ovaj moj se mogao malo reparirati.
Sto se opiljaka tice probaj jacim magnetom da ih skupis
Ili pranje morota benzinom odgore ka dole.
Neznam kako je mogao filter da pusti opiljke u motor.
ako vec budes rasklapao motor pazljivo sa glavom tj.10 srafova na glavi je potrebno lagano otpustati
da nebi doslo do pucanja. (meni se to desilo) jedva su nasli burgiju ovi sto su obradjivali blok jako je duboko navoj.
- MOMO
Ma zacepljene cjevcice, cime neznam, trenutno sam ih procepio, sipao nafte u njih i iglom busio one rupice, sad rade, al nemogu ovako da ih skroz ocistim, to ti je pametno sto si osjekao.
A nemogu magnetom pobrat jer je u pitanju aluminij.
Trenutno sam u potrazi za drugim cijelim motorom jer dijelove nemogu naci, kao da za bentley trazim, na otpadima nema niti jedne sierre ni scorpia, a i ovo sto sam nasao po oglasima, motori koji su raskopani nemaju klizaca, ostali prodaju samo cijele motore tako da mi je to jedina opcija..
A nemogu magnetom pobrat jer je u pitanju aluminij.
Trenutno sam u potrazi za drugim cijelim motorom jer dijelove nemogu naci, kao da za bentley trazim, na otpadima nema niti jedne sierre ni scorpia, a i ovo sto sam nasao po oglasima, motori koji su raskopani nemaju klizaca, ostali prodaju samo cijele motore tako da mi je to jedina opcija..
-
- Poruka: 427
- Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h
drugi motor je najjeftinija opcija.
- MOMO
Kupljen drugi motor isti, danas ugradjivao, skoro gotovo, ali stvarno gluposti da nemogu nac niti jedan hebeni dio za ovo auto, prvo zatezace, klizace trazio, NEMA nigdje. Eh kupio motor, dosla lamela na njemu motorcraft original, ali potrosena skroz, cak i palilo po zamajcu i korpi, moja lamela na mom klepece, dobila lufta malo, i kad je u leru cuje se da zvoni, ali nije skoro nista potrosena kao nova, neka je zamjenska, odem da trazim novu isto nema nigdje, pa nemogu vjerovat da nepase ni od jednog drugog auta, bar po katalogu vele da ide samo na sierru/scorpio.
Nasao neku od audi 80, poredili u autodijelovima, 97% ista ali razlika 1.5mm u rupi za osovinu. 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21584
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Odnesi da ti prenituju lamelu.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!