Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Eskort 1.8 TD Lucas pumpa

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
vukboban
Poruka: 7
Član foruma od: subota, 21. sep. 2013. u 19:40h

Eskort 1.8 TD Lucas pumpa

Poruka od vukboban » subota, 21. sep. 2013. u 20:30h

Pozdrav svima na forumu.
Imam problem sa eskortom:
Pumpa je postepeno prestala da baca gorivo,sve duze sam morao da verglam dok ne upali,i na kraju nije hteo nikako.
Filter goriva je neki zamenski,nije od eskorta,pa samim tim nemam ni drukalicu.
Stavio sam nepovratni ventil na dovod goriva(posle filtera),i izbacio neko malo cudo koje se nalazi na crevu bas ispred pumpe(mislim da je i to nekakav filter ili nepovratni ventil)jer je tu uvlacio vazduh(pise ford na njemu).Navukao sam naftu (ustima!!!),vratio crevo na pumpu,i upalio je,ali opet posle nekog vremena(recimo sat,dva) u pumpi nemam goriva i nece da pali.Sta bi jos tu moglo da pravi problem?
Druga stvar,zupcasti kais koji pogoni pumpu je bio sav ispucao,samo sto se nije otkinuo,pa sam ga skinuo da ga promenim.E sad ja sam tu vrteo pumpu rukom,pa sad ne znam kako da je nastelujem (uzubim) ?

Unapred hvala svima na pomoci!

mbole
Poruka: 15011
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Eskort 1.8 TD Lucas pumpa

Poruka od mbole » nedelja, 22. sep. 2013. u 01:50h

Sta je "malo cudo" tesko da neko moze da zna ako ga malo bolje ne opises :)
Ako je u pitanju crna kockica, otprilike kao paklo cigara, onda je to predgrejac nafte, i mozes bez njega.

Promeni povratna crevca na diznama, ona cesto prave problem sa vazduhom, a jeftina su.
Da li igde ima nafte da curi na i oko pumpe? Jedna od mogucnosti je i ventil goriva na pumpi. A moguce je da je i sama pumpa zrela za dihtovanje.

Sto se zupcenja tice... koji te djavo tero da vrtis pumpu? Taj motor nije prost za zupcenje. Treba ti specijalni alat koji nemas.
Djak pesak :)

CrnaTica
Poruka: 363
Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h

Poruka od CrnaTica » nedelja, 22. sep. 2013. u 11:25h

za početak, odi i kupi oba remena, španera i rolicu. jer postoji šansa da je majstor mijenjao samo 1 remen, a ostalo da je staro.. a kad nešto od toga zacvika, napravi kuršlus po motoru..

što se tiče faze pumpe, podigni jedan točak, ubaci u petu i vrti točak dok rupica na bregastoj ne bude na 9 sati. ubaci borer od 5,5 ili 6mm. za svaki slučaj probaj još okretat točak, al motor bi trebao bit blokiran.
pumpu okreći dok rupa na remenici ne bude na 12 sati. ubaci borer. navuci remen, našpanaj, povadi blokade, okreni motor za puni krug. ako si dobro napravio, blokade će se poklopit

a zrak u pumpi... provjeri jel ti slini naftu na poklopcu, kod puluge od čoka (druga, velika je gas), a i probaj ju klimat. ako slini, probaj nabavit taj poklopac drugi i otić kod nekog da ga zamijeni, skupa sa gumicom. piksirat mislim da se ne može jer je dosta tanak odljevak, ali možeš probat, jer ako samo gumicu promijeniš, to je jako kratkotrajno
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana mrgreen

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 23. sep. 2013. u 01:31h

U TIS-u pise da rupa na remenici pumpe treba da bude na 11 a ne na 12 sati.

CrnaTica

Poruka od CrnaTica » ponedeljak, 23. sep. 2013. u 07:52h

na 12 je blokada, a 11 sati je za nešto drugo (nemam sad tu TIS da pogledam točno sve što piše)

vukboban

Poruka od vukboban » utorak, 24. sep. 2013. u 12:56h

Kao prvo,izvinjavam se sto nisam odmah odgovorio,ali radilo se oko auta...
Prema uputstvima @blackbird700 uspeo sam da ufazujem pumpu(doduse na bregastoj nema rupice,nego ima neki zarez na jednom zubu od zupcanika,i on se postavi na 9 sati) i upalim auto.Auto mnogo dimi i ne radi ravnomerno,sto znaci da ipak pumpi jos malo fali,t.j. nije sasvIm u fazi.Pokusavao sam da malo zaokrecem zupcanik dok je pumpa blokirana na 12 sati(na zupcaniku su proslicovane rupe za srafove,tako da ima otprilike 10 mm za stelovanje),kad zaokrenem u jedan od krajnjih polozaja,cini mi se da ima malo manje dima,i da ravnomernije radi,ali jos uvek dosta dimi.Sta uraditi,da li da probam da pomerim celu pumpu za jedan zub recimo ulevo,pa ako ne valja da probam to isto udesno,ili ima neki pametniji nacin?
Jos jednom mnogo hvala blackbird700 !!!
Poslednja izmena: vukboban, na dan utorak, 24. sep. 2013. u 14:04h. Ukupno izmenjeno 1 put.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 24. sep. 2013. u 13:18h

blackbird700 piše:na 12 je blokada, a 11 sati je za nešto drugo (nemam sad tu TIS da pogledam točno sve što piše)
Da, sad sam pogledao malo bolje.
Okrene se na 11, ubaci blokada na bloku, i onda okrece dok ne udari u blokadu. Tada treba da moze da se ubaci burgija 6mm u rupicu na pumpi, i blokada na remenici bregaste.

CrnaTica

Poruka od CrnaTica » utorak, 24. sep. 2013. u 17:45h

vukboban piše:Kao prvo,izvinjavam se sto nisam odmah odgovorio,ali radilo se oko auta...
Prema uputstvima @blackbird700 uspeo sam da ufazujem pumpu(doduse na bregastoj nema rupice,nego ima neki zarez na jednom zubu od zupcanika,i on se postavi na 9 sati) i upalim auto.Auto mnogo dimi i ne radi ravnomerno,sto znaci da ipak pumpi jos malo fali,t.j. nije sasvIm u fazi.Pokusavao sam da malo zaokrecem zupcanik dok je pumpa blokirana na 12 sati(na zupcaniku su proslicovane rupe za srafove,tako da ima otprilike 10 mm za stelovanje),kad zaokrenem u jedan od krajnjih polozaja,cini mi se da ima malo manje dima,i da ravnomernije radi,ali jos uvek dosta dimi.Sta uraditi,da li da probam da pomerim celu pumpu za jedan zub recimo ulevo,pa ako ne valja da probam to isto udesno,ili ima neki pametniji nacin?
Jos jednom mnogo hvala blackbird700 !!!
da nije možda kod tebe endura motor? (ima maf i još neku struju okolo)

probaj ju pomaknut za cijeli zub, nemaš što izgubit (osim nešto vremena), i to u stranu u koju si na remenici pomaknuo da bolje radi.. u kontra stranu nećeš moć upalit
moguće da nije baš točno bregasta bila na 9 sati pa je malo promašena faza

ima još jedna caka za provjerit paljenje motora, treba se skinit poklopac ventila i pratit kad će prvi cilindar bit u gornjoj mrtvoj, i ujedno se prati i kad će pritisnut vakum pumpu (treći cilindar), ali ne znam točnu proceduru za to..

nego bole, jes uspio ti šta kod sebe napravit da mirnije radi (upiši u svoju temu)

vukboban

Poruka od vukboban » utorak, 24. sep. 2013. u 23:48h

Jeste,endura motor.Pade mi jos nesto na pamet,sta ako sam okrenuo pumpu za 180 stepeni?
Za jedan krug pumpe bregasta se okrene dva puta,pa je moguce da sam promasio za 180 stepeni...
Inace skidam ETIS,pa mozda ima tamo neke procedure za ovo.

mbole

Poruka od mbole » sreda, 25. sep. 2013. u 00:31h

Da si okrenuo za 180 ne bi upalio (kao kad benzincu okrenes razvodnik), jer bi ubrizgavao kad ne treba.

@blackbird
Nisam nista, a iskreno receno, nisam se cuo sa burazerom ovih dana, pa ne znam dal je on nesto uradio. Ne stizemo ni ja ni on. On je u guzvi oko posla, treba mu auto svaki dan, a i ja sam poceo neke poslice, pa ne postizavamo da ga bacimo na kanal.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“