Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fordova konkurencija(uporedna kroz vreme)

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 14157
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: Fordova konkurencija(uporedna kroz vreme)

Poruka od Talladega_500 » petak, 18. sep. 2009. u 23:25h

Po snazi, da, ali po ostaloj tehnici mislim da je daleko ispred Mustanga. Verovatno klasa sa Nissan GT-R, Chevrolet Corvette, Porsche 911 turbo ...
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Dr cosworth
Poruka: 554
Član foruma od: petak, 1. maj 2009. u 19:33h

Poruka od Dr cosworth » subota, 19. sep. 2009. u 23:26h

Jel sta ima u Americi? Kod nas ima jagnje... lol lol lol i malo rostilja da zamezimo

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. sep. 2009. u 01:51h

Zanimljiva prica o Nissan GT-R. Gomila vlasnika GT-R tuzili Nissan za probleme sa menjacem, a problemi sa menjacima nastaju nakon sto se koristi launch control. Nissan odbijao da popravi menjace jer kazu da nije preporucljivo da se koristi launch control (kog djavola su ga onda stavljali?). Nissan je izgubio slucaj i morace da plati zamene menjace (oko $20,000 svaki), ali u buducnosti ako dokaze da je menjac otisao zbog velike upotrebe launch control - ne mora da popravi menjace.

Koja glupost. Ubacili su launch control da bi se mogli pohvaliti kako je auto za pola sekunde brzi nego sto je ustvari brz, ali onda vlasnicima ne preporucuju da koriste jer ako se nesto pokvari nece popraviti pod garancijom.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » ponedeljak, 21. sep. 2009. u 11:12h

ace1 piše:ako cemo tako jedino je u Srbiji kilo leba manje od 600grama
Ubi me ako sam razumeo komentar :D

[off]
Na svakoj kesi (kako i u većini krštenih zemalja ;)) uvek piše da li je 500, 600 ili 1000 grama. Lično kupujem "Lazarov hleb" u Maksiju, varijantu od 1Kg. Ima i manja lepinja od 600 gr. E, sad, to što Srbi zovu 500 ili 600 gr. hleba "kilo leba" je već druga stvar. I Yugo je bio "auto", a i bio je bestseller. lol
[/off]
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » nedelja, 27. sep. 2009. u 00:24h

Meni je najinteresantnija borba Forda sa ljutim protivnicima VW-om i Opelom.
Zasto je Ford u ovoj trojci vecito treci? U Engleskoj je glavni,a pogledajte kod nas :|
Hoce li se najzad poboljsati imidz Forda u Srbiji?
(Secam se 97.g kad je cale kupovao kola i naravno dvoumio se izmedju Golfa 2 i Kadeta za 5-6000 maraka i zaduzi rodjaka iz Minhena da nam nadje auto tamo i zove rodjak kaze nasao nam Ford Sierru 2.0i ghia 88.g 5vrata 90 000km kao nova za 5600 maraka trula visnja boja...
I ljudi ovde poceli da mu pricaju sta ce mu to sta ce ti Ford i on posle nedelju dana uzajmi se i kupi Astru 93.g za cak 12 000 maraka :-| i to bez opreme,klot,od prijatelja na nase table,eh sad kad se setim :-( )
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » nedelja, 27. sep. 2009. u 09:04h

I mene to kopka i nervira. Sa moje tacke glediste i kroz pricu sa ljudima, to vuce korjene od Jugovica koji su otisli davno nekada u Njemacku. Tamo su kupovali najfetinija auta Buba i Golf 1, bilo je i onih bogatijih pa su dolazili sa Mercedesima kao sto vozi Zika Pavlovic. Takvi kad dodju ovamo sa takvim autom su kod nas bili ''carevi''. Neki koji su se vratili ili prodali dali itd, svoju Bubu, Golf 1 nekome ovamo on se divio tom autu kada bi presao sa Fice ili cak nije ni imao prije toga auto. Tada je postao popularan kao i jeftin za odrzavanje i masovno su ga trazili. Jos jedna veoma vazna stvar u sirenju popularnosti VW kod nas je TAS (Tvornica automobila Sarajevo), tu se proizvodio Golf i kao takav bio je jeftiniji kod nas nego Ford ili neka druga marka. Tada je nastalo ono njemacka auta su najbolja, jeftina za odrzavanje, ne kvare se itd. Tu se prislepao i Opel kao njemacki proizvodjac, mada cini mi se da ali nisam siguran da je i kod nas negdje bila proizvodnja nekog Opela.
U prici sa nekim ljudima kada spomenes Ford-a, mnogi ce reci da nevalja limarija cak da je gora i od Opelove. :S Jos ce ti reci da je skup za odrzavanje, da se kvari i jos mnogo stvari od kojih neke su tacne ali vecina ne.

Malo je i Ford sam krivac sto nije ovde popularan jer koliko vidim nije nikad mnogo ulagao na marketing na ovim prostorima. Prije 4 godine kada sam isao na more od Doboj-a do Sarajeva sam vidjeo na sigurno 10 bilborda reklamu za VW, a za Ford ni jedan jedini.

Eh i jos jedna stvar koja pruza malu prednost VW-u i Opelu, sto kod nas vecina ljudi gleda snagu motora i onaj koji ima veci broj ks taj bolje ide i prije ce njega kupit. Tako je npr. sa Focus vs. Golf, 2.0 TDCi ima 136 ks, a 1.9 TDI ima 140 ks, neko ce reci ona 4 ks vise taj mora da ide brze, ne gleda ostale karakteristike, tezinu, upravljivost, udobnost itd.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Neša
VIP

Poruka od Neša » nedelja, 27. sep. 2009. u 11:00h

Kod nas se skoro 10g nisu uvozila nova fordova vozila tek je Grand motors krenuo od 2000.g mozda je i to razlog,a i nedovoljan broj servisa ali u svakom slucaju mnogo predrasuda prema fordu i zato mu je mala cena. Jedna od njih je i ta da fordovi motori prelaze manje kilometraze do generalne nego konkurencija,a u praksi ja to nisam primetio.
Stari 1.6 dizel nista nije losiji od popularnog 1.6 dizela iz VW,a od opelovog je i bolji,zatim koji to VW-ov ili opelov benzinac je superiorniji od fordovog?
VW se mora skinuti kapa za veliko ulaganje u dizele,Ford tu nije mogao da mu parira sve do 2002.godine i pojave TDCi(1.4,1.6,2.0,2.2 pezoovi HDI motori)
Duratorq DI 16v

cortina.vr
Poruka: 159
Član foruma od: četvrtak, 13. avg. 2009. u 20:40h

Poruka od cortina.vr » utorak, 29. sep. 2009. u 21:10h

Iosis piše: Tu se prislepao i Opel kao njemacki proizvodjac, mada cini mi se da ali nisam siguran da je i kod nas negdje bila proizvodnja nekog Opela.
Pa, postojala je IDA Kikinda, mislim da su ih tu samo sklapali, jos pamtim Omege i E Kadete sedan sa oznakom IDA na masci...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » utorak, 29. sep. 2009. u 21:25h

Prvo moramo shvatiti da su kod nas uvek bila jako popularna sirotinjska vozila, što zbog otežanog uvoza do 80-ih, što zbog politike zaštite domaće industrije, što zbog standarda, što zbog ratnih stanja.
Opel je uvek bio jeftiniji od Forda, nekako više "sirotinjskiji". Gorepomenuta Buba je šampion - daleko kvalitetnija od Keca i Fiće, a početkom 70-ih je bila tačno duplo jeftinija od Taunusa srednje klase. Generalno, ko je vozio Fiću tome nije ni bilo bitno da mu sledeći auto bude luksuzan, već što jeftiniji i lakši za održavanje.
Smatram da su novi Fordovi daleko više narodni automobili nego novi Wageni, jednostavno Wagen je prestao biti narodni auto još krajem 90-ih. Opel je uvek bio ispod Forda, po svemu (na kraju krajeva i po cenama), tako da tu nema nekog razmatranja.
U Engleskoj je Ford glavni jer je bio jedna od najvećih kompanija tamo, posle rata je jako uspešno poslovao (čak i po pitanju izvoza, što je bilo fantastično), pa je stekao imidž tamo kao i Zastava kod nas.
Često i sam čujem priče kako je Ford sranje itd po mnogim poljima, ali sam ukapriao da ljudi stvarno lupetaju, nijedan koji je to izjavio nije nikad ni imao nijednog Forda (a kamoli više njih vozio i održavao duži niz godina), a do tog zaključka je došao na osnovu više loše ukomponovanih priča od strane komšije Mike, rodjaka Djoke i novinara Mirka.
Mada sam odlučio da se više ne raspravljam sa takvima, jel Ford sranje - jeste brate, kupi šta hoćeš i misli šta hoćeš, sa debilima koji dva šrafa na autu nisu zavrnuli se više ne objašnjavam. A ko god da je tvrdio da je Ford lošiji od Wagena ili Opela - nije mogao ni o Wagenu ni o Opelu da mi priča ni deseti deo koliko ja njemu o Fordovima.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Poruka od ace1 » utorak, 29. sep. 2009. u 22:05h

opet imas napad ili koji srafovi ,jel levi lol
VICHI da te razumeju
Inace sve tacho
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 30. sep. 2009. u 04:58h

Dodge L'il Red Express Truck by Mr. Norm

Ovo je moderna verzija cuvenog 1978-1979 modela. Njegovu istoriju mozete procitati ovde http://www.brzabrzina.com/phpbb2/viewto ... f=9&t=8862

Izbor motora je 5.7L Hemi V8 sa 376 hp i 6.1L Hemi V8 sa 425 hp.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 9. okt. 2009. u 21:16h

Jedna zanimljiva prica za one koji znaju engleski i koji su pricali kako se Amerikanci u potpunosti okrenuli malim i ekonomicnim automobiliam.

Cisto da ne ispadne da ono sta sam ja pisao da je izmisljeno.

http://www.autoblog.com/2009/10/06/repo ... cars-owne/

djape1977
Poruka: 27
Član foruma od: petak, 23. okt. 2009. u 12:28h

Poruka od djape1977 » ponedeljak, 2. nov. 2009. u 10:00h

rekoste konkurencija fordovima? evo jedna dobra reklama:
[youtube]XVTIGj81pJQ[/youtube]
i ja kao nesto znam...

ace1
Avenger from the past
Kontakt:

Poruka od ace1 » ponedeljak, 2. nov. 2009. u 13:13h

Dobro ,dobro Pedja za ovo cemo da pricamo josh
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » ponedeljak, 2. nov. 2009. u 22:00h

Ovog ko je pravio reklamu treba udarat. Unakazi onako dobrog Forda.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21562
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 2. nov. 2009. u 22:16h

Kul su meni ti matori Fiati... nisu uopšte krš... Ford je tada furao šuntavog Pinta ili Kent a tada je skoro svaki Fiat imao DOHC motor sa dve bregaste koji su bili tada svetlosnu godinu ispred Fordovih OHC,OHV motora.

A u to vreme motor sa dve bregaste u Fordu si mogao da vidiš samo u ultra sportskim verzijama i trkačkim fordovima.

A fiat je DOHC trpao u skoro svaki auto iz tog doba.

Npr rado bih posedovao jednog Fiata 132 sa 2.0 motorom... strašno kul auto... pravi direktorski,krimi auto :D
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 2. nov. 2009. u 22:57h

Samo sto su ti zvrndavi i drndavi Kent i Pinto prelazili tri svetlosne godine vise nego ti DOHC.
A verovatno niste videli Cortinu 3.0 Ghiu, koja je imala vise opreme nego Focus Ghia.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

ace1
Avenger from the past
Kontakt:

Poruka od ace1 » ponedeljak, 2. nov. 2009. u 23:12h

a kvalitet italijana necemo ni da komentarishemo ,prekidachi kao na kupatilu za bojler ,al na onim kod bake u stanu lol lol
Kockasti oblici ,koji su bili katastrofalni u krash testovima ,zato su i morali pod hitno nesto da urade po tom pitanju ,dok kod Ford-a veci modeli posle 69 postaju prilicno ozbiljni u krash testovima i vrlo cesto su svoju konkurenciju guzvali (bez obzira sto su svi tih godina bili kilavi)Licno sam video dosta sudara uzivo npr.TC1 i 128zastava ,kao fica u kamion
Oni su tad bili toliko napredni da su im automobili jos onda krckali i skripuckali jos kao novi ,ford je to smislio zadnjih decenija lol
Oni koji su se rodili sredinom 80tih ne pamte vozila kao Regata Argenta Ritmo koji su iz sredine vec 80tih ,mislim da su im i stakla satrulila do sada lol
A sve sto je valjalo ,ovaj preteklo od fijata tih godina se nalazi u Pedjinom privatnom muzeju lol lol
It is 1971
Slika

Neša
VIP

Poruka od Neša » ponedeljak, 2. nov. 2009. u 23:21h

lol lol lol
Duratorq DI 16v

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21562
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 2. nov. 2009. u 23:33h

Kao što rekoh... cenim te matore Fiate sa zadnjom vučom.

Ovo ostalo ne razbiram.

Moj ćale je početkom 90ih imao 132ku 2.0 dohc 122ks... sećam se kakva je to ala od auta u to vreme bila,sve u svemu imam lepa sećanja na taj auto ;)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 2. nov. 2009. u 23:49h

I ja sam prohodao u Yugu pa imam i ja neka lepa secanja za vozila koja nisu Ford. lol
Ford weist den Weg.

djape1977
Poruka: 27
Član foruma od: petak, 23. okt. 2009. u 12:28h

Poruka od djape1977 » utorak, 3. nov. 2009. u 00:11h

ajde redom...
meni je reklama smesna, mada dosta govori i o situaciji na trzistu u to vreme.
zabari su da bi osvojili trziste morali da ponude vise opreme i bolje performanse za manje para.

132-ku 2,0 dohc, hvala na pitanju, imam. ludo dobar auto. udobnost - kao stara granada, po brzini, ubrzanju i stabilnosti - kao granada 2,8 a ipak trosi bar 40% manje.

fiatov DOHC, u upotrebi je jos od '64. i do dana danasnjeg ima najveci broj WRC titula u istoriji, duplo vise od ford cosworth recimo... za to vreme je motor cisti sience fiction. crossflow hemi 1608ccm, kompresija 8:1 110ks u 124 sport. potpuno serijski auto, napravili su par stotina hiljada komada. abarth (za trke) vec od ''74. sa 16ventila i ubizgavanjem. posle su te motore trpali u sve redom do dana danasnjeg. mnogi pamte recimo fiat 125 koji je bio direktna konkurencija 15m i kasnije taunusu mk1, koji je u slabijoj verziji imao 90ks a u jacoj 105ks, menjac sa 5 brzina i diskove na sva 4 tocka. za forda tog vremena misaona imenica.

- Samo sto su ti zvrndavi i drndavi Kent i Pinto prelazili tri svetlosne godine vise nego ti DOHC.

normalni radni vek fiatovog dohc 2.0 iz 132ke je oko 200.000km uz iole redovno odrzavanje. za ono vreme, govorimo o 1977. godini, zavidan rezultat, najpre zahvaljujuci niskoj kompresiji. ni fordovi motori nisu prelazili vise a o razlici u performansama da i ne pricamo.

- A verovatno niste videli Cortinu 3.0 Ghiu, koja je imala vise opreme nego Focus Ghia.
Samo sto su ti zvrndavi i drndavi Kent i Pinto prelazili tri svetlosne godine vise nego ti DOHC.
A verovatno niste videli Cortinu 3.0 Ghiu, koja je imala vise opreme nego Focus Ghia.

a niste ni fiat 130 2,9 ili 3,2 quad cam v6 svaki sa servom volana, klimom, el podizacima, centralnom bravom, el retrovizorima i slicnim dzidzama. svaka 132 je imala servo, el podizace, poneka i klimu i CB. 50% 131 je imalo servo, el, podizace, CB, poneki i klimu

- a kvalitet italijana necemo ni da komentarishemo ,prekidachi kao na kupatilu za bojler ,al na onim kod bake u stanu

pa sad, ja jos nisam video forda iz tog perioda koji nije truo, kojem se nije raspao enterijer i kojem motor nije mastan do kardana. cast izuzecima ali izuzeci su stajali u suvim garazama. ista meta - isto odstojanje kao i fiati. prekidaci u taunusu i granadi su jednako bangavi i nikakvi u poredjenju sa danasnjim automobilima.

- Kockasti oblici ,koji su bili katastrofalni u krash testovima ,zato su i morali pod hitno nesto da urade po tom pitanju ,dok kod Ford-a veci modeli posle 69 postaju prilicno ozbiljni u krash testovima i vrlo cesto su svoju konkurenciju guzvali (bez obzira sto su svi tih godina bili kilavi)Licno sam video dosta sudara uzivo npr.TC1 i 128zastava ,kao fica u kamion

mesas babe i zabe. zakucaj taunusa u 132ku, to je ista klasa po pitanju gabarita pa bi onda videli ko bi izvukao deblji kraj. ne kazem da je 132 jaci, verovatno su tu negde. 132ka ima kao i taunus i granada krake sasije celom duzinom, a tu se vec prica drasticno menja.
fiat je radio crash testove za svoje modele pocev od 132-ke, u fazi konstruisanja novog modela od 1970. 128, 131, 126(peglica) su svi podvrgavani crash testovima u toku konstruisanja i zadovoljavali kriterijume svog vremena i svojih klasa.

- Oni su tad bili toliko napredni da su im automobili jos onda krckali i skripuckali jos kao novi ,ford je to smislio zadnjih decenija

nisi se vozio u mojim fiatima. ne krckaju i ne skripuckaju a verovao ili ne, nisam im bas nikad dotezao srafove i zabice po enterijerima kao sto sad na novim kolima mora vec posle 4-5 godina

potpuni krah kvaliteta kod fiata je nastao od '84. argenta mk2, regata, ritmo mk2, e tu je haos. mada i tada su im motori i menjaci ostali dobri.

nemojte me pogresno shvatiti momci, znam da je ovo klub ljubitelja forda, i meni se mnogi modeli forda svidjaju, posebno 17/20/26m, capri, granade, poneki taunus. samo pokusavam da prikazem svoja vidjenja i iskustva.
uostalom, prvi auto koji sam u zivotu kupio za svoje pare je 17m.
i ja kao nesto znam...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 3. nov. 2009. u 00:31h

Ford je na jos zvrndavije i drndavije V4 motore davao garanciju od 350.000, isti su prelazili 500.000 bez generalne, V6 su tu negde.
Licno poznajem vise njih koji su prvi vlasnici zvrndavih i drndavih Kentova i Pinta, a svi su presli najmanje 300.000 bez otvaranja motora, naravno uz normalno odrzavanje.
Inace su ti V4 motori do sredine 70-ih bili na relijima u Saab-ovima 96, razvijali 205 konja i osvajali zavidna mesta.
Ford weist den Weg.

ace1
Avenger from the past
Kontakt:

Poruka od ace1 » utorak, 3. nov. 2009. u 00:31h

ma nemamo ni mi protiv tebe nista nego komentarishemo

fiatov DOHC, u upotrebi je jos od '64. i do dana danasnjeg ima najveci broj WRC titula u istoriji, duplo vise od ford cosworth recimo... za to vreme je motor cisti sience fiction. crossflow hemi 1608ccm, kompresija 8:1 110ks u 124 sport. potpuno serijski auto, napravili su par stotina hiljada komada. posle su te motore trpali u sve redom do dana danasnjeg. mnogi pamte recimo fiat 125 koji je bio direktna konkurencija 15m i kasnije taunusu mk1, koji je u slabijoj verziji imao 90ks a u jacoj 105ks, menjac sa 5 brzina i diskove na sva 4 tocka. za forda tog vremena misaona imenica.

Ford cosworth ako mislis kao model ,ali je motor pinto koji je u upotrebi od 70te ,crossflow hemi ti je svaki xr3 escort,to jest cvh isto serijski.Menjac sa 5 brzina je vise bio trend nego potreba zbog loshih puteva nisi imao gde da razvijes 140km/h i smanjivanja potroshe kao.
It is 1971
Slika

ace1
Avenger from the past
Kontakt:

Poruka od ace1 » utorak, 3. nov. 2009. u 00:33h

fiat je radio crash testove za svoje modele pocev od 132-ke, u fazi konstruisanja novog modela od 1970. 128, 131, 126(peglica) su svi podvrgavani crash testovima u toku konstruisanja i zadovoljavali kriterijume svog vremena i svojih klasa.

tih godina su svi radili crash testove ,ali ne uspeshno

a niste ni fiat 130 2,9 ili 3,2 quad cam v6 svaki sa servom volana, klimom, el podizacima, centralnom bravom, el retrovizorima i slicnim dzidzama

nismo , a ne bi ni papa da nije dobio jednog od 6 komada

ovakve nalepnice necete naci na fordu
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=226697
It is 1971
Slika

Odgovori

Povratak na „Svaštara“