Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje ulje sipate u fordove?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1399
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Re: Koje ulje sipate u fordove?

Poruka od veljo_81 » subota, 5. okt. 2013. u 17:38h

Sipas dok ne dodje do max, ne ocekujes valjda da ti neko kaze u dcl :)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 5. okt. 2013. u 17:43h

0.75 je min-max na meraču focusa 1.6.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

John Wall
Poruka: 71
Član foruma od: utorak, 26. mar. 2013. u 15:58h

Poruka od John Wall » subota, 5. okt. 2013. u 17:48h

Markedjani piše:0.75 je min-max na meraču focusa 1.6.
Veliko hvala. :beer:
Tako sam pretpostavio.

Shuriken
Poruka: 43
Član foruma od: ponedeljak, 14. okt. 2013. u 12:42h

Poruka od Shuriken » ponedeljak, 14. okt. 2013. u 18:20h

Nakon kupovine Ford Fieste mk5 1.25 Zetec '00 godiste, krajem 2011. godine, promenio sam ulje. Sipano je Total Quartz 9000 5W-40 sinteticko ulje i od tada nije menjano,jer se auto retko vozi. Za ovo vreme, auto je presao oko 8000. kilometara, vise od pola je predjeno na otvorenom putu prosle i ove godine, prilikom odlaska na godisnji odmor i nije potrosio ni kap ulja. Znam da je preporuceno menjati ulje svake godine, prema nekima i na 6 meseci a neki veruju da je to samo trik proizvodaca ulja zbog profita i da ulje moze trajati i duze.

Zanima me dali mogu cekati proljece da promenim ulje, sa obzirom da necu voziti puno ili bolje bi bilo da to uradim sada? Vidim da ovde na forumu neki clanovi preporucuju Fordovo ulje, jel bi to bilo bolji izbor u odnosu na Total-a? Isto me zanima koji brend filtera za ulje preporucujete?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 14. okt. 2013. u 23:54h

voziš mk4 restyle... nije to mk5 fiesta :)

elem,menjaj ulje... ima veze što se menja na godinu dana nije nikakav trik.

Filter ofkors samo original Ford-Motorcraft-FoMoCo ili ako nemaš mogućnost da nabaviš original ja predlažem Mann filter.
Slika

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 15. okt. 2013. u 07:50h

@Shuriken: Ja godišnje pređem od 8 do 9 hiljada km, od toga 2/3 na otvorenom putu, tako da je situacija dosta slična... druga strana medalje je, u mom slučaju, da se ostatak vremena auto vozi na ekstremno kratkim relacijama, tipa 2-3-4 kilometra, zimi nema teorije da postigne ni blizu radne temperature. Posle dvestotinak takvih ciklusa, što se mene tiče, ulje je za bacanje i ja ga obično menjam u proleće (tako mi se zalomio interval malog servisa). Možda bi bilo pametnije ući u zimu sa svežim uljem, ali ne vidim opravdanje da menjam ulje dva puta godišnje na toj kilometraži.

Kod nas je ulje sa Ford znakom prilično jeftino u poređenju sa ostalim uljima koja zadovoljavaju proizvođačeve specifikacije, što je dovoljan razlog i za preporuku ljudi sa foruma, znaš šta kupuješ i da to prija motoru a ne košta te puno. Kod tebe je situacija možda drugačija. Filter, što reče kolega iznad: Mann, UFI, naravno Motorcraft je original... ima ih raznih, stavljali su ljudi i Filtron pa nikom ništa (mada, da su za preporuku - nisu, bar po rečima onih koji promene stotine i hiljade filtera godišnje... ja promenim jedan, pa ne mogu ništa da tvrdim).
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

popovicvl
Poruka: 5655
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » utorak, 15. okt. 2013. u 08:42h

@Shuriken,

Sipaj 5W30 Formula F ulje, najbolje pred svaku zimu. Zimi se motor najvise haba zbog hladnog starta, tj. bolje rec hladnog ulja. Hladjenjem ulja ono postaje gusce i tako teze cirkulise u prvih 30-60 sekundi. Za to vreme motor radi na "suvo", dok se ne raybije. E sad to je nakad bilo tako, kad se po specifikacijama sipalo 15W40, eventualno 10W40. Ta ulja na -10 postaju gusta kao med. 5W30 je tecljivo do minimum -30, tako da nakon starta uljna pumpa moze za sekund da baci ulje do glave i sve je OK. Startovanje motora u redjem ulju (5W30) je lakse.

Pogledaj par filmica, npr neke stare mecke kad se pale na -20. Nakon starta motor lupa, lupa, tek posle pola minuta promeni se u neki normalan zvuk.

Pogledaj samo ove proste testove. Mozes i sam da testiras ulja ako hoces.

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

Shuriken
Poruka: 43
Član foruma od: ponedeljak, 14. okt. 2013. u 12:42h

Poruka od Shuriken » sreda, 16. okt. 2013. u 19:33h

Markedjani piše:voziš mk4 restyle... nije to mk5 fiesta :)
Da, u pravu si. Znam da nije mk5 ali tako se vodi na internetu i lakse ga je pronaci pod tim imenom. Isao sam ranije na neki engleski forum, pa kad sam pisao mk4, ispravili su me, pa sam se navikao na drugi termin. Ma da, slazemo se, nema logike nazivati taj model mk5.
BojanM piše:Kod nas je ulje sa Ford znakom prilično jeftino u poređenju sa ostalim uljima koja zadovoljavaju proizvođačeve specifikacije, što je dovoljan razlog i za preporuku ljudi sa foruma, znaš šta kupuješ i da to prija motoru a ne košta te puno. Kod tebe je situacija možda drugačija.
Danas sam zvao jednu prodavnicu za Ford auto-delove i rekli su mi da kanta od 5 litra 5W30 Formula F ulje dodje nesto vise od 30 eura. Ocekivao sam da ce biti jeftinije od Total-a koje sam sipao pre, ali isto mu dodje. Nazvacu jos neke druge da uporedim cene. Koliko dodje to ulje kod vas u Srbiji?
popovicvl piše:Sipaj 5W30 Formula F ulje, najbolje pred svaku zimu. Zimi se motor najvise haba zbog hladnog starta, tj. bolje rec hladnog ulja. Hladjenjem ulja ono postaje gusce i tako teze cirkulise u prvih 30-60 sekundi. Za to vreme motor radi na "suvo", dok se ne raybije. E sad to je nakad bilo tako, kad se po specifikacijama sipalo 15W40, eventualno 10W40. Ta ulja na -10 postaju gusta kao med. 5W30 je tecljivo do minimum -30, tako da nakon starta uljna pumpa moze za sekund da baci ulje do glave i sve je OK. Startovanje motora u redjem ulju (5W30) je lakse.

Pogledaj par filmica, npr neke stare mecke kad se pale na -20. Nakon starta motor lupa, lupa, tek posle pola minuta promeni se u neki normalan zvuk.

Pogledaj samo ove proste testove. Mozes i sam da testiras ulja ako hoces.
Hvala na detaljnom objasnenju. Podgledao sam testove, napravljena je odlicna distinkcija razlicitih ulja. Ocigledno je da sa ovim uljem (5W-30) motor radi bolje u zimi, jer je redje. Gubim li nesto sa sipanjem tog ulja u odnosu na moje sadasnje (5W-40)?

Hvala svima na pomoci. Pokusacu da nabavim Formula F 5W-30 ulje, pa promenicu ga ovih dana.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » sreda, 16. okt. 2013. u 19:47h

Наравно да ниси ништа изгубио са сипањем 5w40 уља. Што се тиче вискозности исто је вискозно на ниској температури као и 5w30. Тај Тотал је супер уље само што није Fuel Economy фазон који фура Форд али то теби није ни толико битно (у ствари не знам ни колико је то битно у стварности јер се његовом употребом штеди 3% горива у лабораторијским условима у односу на референтно 15w40 уље!?).
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

lafocus
Poruka: 16
Član foruma od: ponedeljak, 14. okt. 2013. u 16:09h

Poruka od lafocus » subota, 19. okt. 2013. u 09:55h

kakvo je ulje MOTUL 6100 SYNERGIE + 5W40 za ford focus 1.8tddi? MOLIM brz odgovor od nekoga thumbsuph thumbsuph thumbsuph
Bolje biti zdrav siromah,nego bolestan kralj
:-D

popovicvl
Poruka: 5655
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » subota, 19. okt. 2013. u 10:11h

Sigurno nije lose, ali kad pogledam da 6l Ford Formula F 5W30 fabricki preporuceno, deklarisano za Ford vozila kosta 3500 dinara, ne znam zasto se zanosite traganjem neceg sto nece doneti ni 0,1% motoru. Cak naprotiv, 5W30 je bolje po mnogim stavkama. Jos sve pored toga se rizikuje da se sipa neki fals, jer sva zvucna ulja se po pravilu i falsifikuju po garazama.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 19. okt. 2013. u 11:15h

Taj motul ne ispunjava fordove standarde... rekao bih da je za wagene to ulje.
Slika

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 19. okt. 2013. u 11:26h

Vrh ulje. Slobodno sipaj iako nije Fordovo veoma je dobro. Motul ulja su jako skupa jer su estarske baze (full synthetic) i ne da su dobra. Nece da skodi, naprotiv po specifikacijama mozes i na track day ili na trke sa svojim autom :), naravno to se sve podrazumijeva ako je to ulje koje kupujes originalno.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

lafocus
Poruka: 16
Član foruma od: ponedeljak, 14. okt. 2013. u 16:09h

Poruka od lafocus » subota, 19. okt. 2013. u 11:46h

Ovo je cist original,radi se o radnji gde su sva originalna ulja i delovi...ali..na zalost kod mene nema fordovog ulja,pa su mi ovo ponudili kao zamensko....Ako neko ima neki drugi predlog,bilo bi od koristi
Bolje biti zdrav siromah,nego bolestan kralj
:-D

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 19. okt. 2013. u 17:39h

Ako ima to kupi i ne sekiraj se. Super ulje.

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 20. okt. 2013. u 03:08h

Ko sto mare napisa, mozda je ulje super, ali nema Fordov sertifikat. Vidim da ima BMW, MB, WV, GM ali nema Forda.

A Ford Formulu verovatno mogu da ti posalju brzom postom iz Granda u Nisu ili Bg-u.
Djak pesak :)

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » nedelja, 20. okt. 2013. u 10:16h

Ne mora fordovo,ima drugih 5-30 ulja...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 20. okt. 2013. u 11:59h

mbole piše:Ko sto mare napisa, mozda je ulje super, ali nema Fordov sertifikat. Vidim da ima BMW, MB, WV, GM ali nema Forda.

A Ford Formulu verovatno mogu da ti posalju brzom postom iz Granda u Nisu ili Bg-u.
Nece da skodi ako nije Fordovo. Naravno ako bas hoce Fordovo onda vrijedi varijanta brze poste.

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 21. okt. 2013. u 00:40h

Nisam rekao da treba/mora da bude fordovo. Samo da je pozeljno da ima njihov sertifikat, to jest da ispunjava fordovu specifikaciju, bez obzira ko ga pravi i pod kojom se markom prodaje.

Neso, ima mnogo vise faktora koji se zahtevaju od ulja nego sto je viskoznost. Ona jeste najvaznija, ali na duge staze, i ostale stvari i te kako uticu.
Djak pesak :)

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » nedelja, 3. nov. 2013. u 14:59h

Ima Motul u svom programu ulje 5W-30 sa ford specifikacijom, samo je skuplje.

http://www.e-mass.rs/proizvod.php?idA=9 ... vpwyqbowjn
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 3. nov. 2013. u 15:50h

samo 110% skuplje.
Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 7. nov. 2013. u 16:12h

posle stotina hiljada km druzenja sa valvolinom prelazim na castrol, cisto eto da promenim, a i ne kosta me znatno skuplje (za 4L 3.380 naspram 3.000 din) a cenim da je bolje, ispunjava neki ford standard :D

SlikaSlika

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » četvrtak, 7. nov. 2013. u 17:04h

Ovo ti je za sve marke od A - Audi do Š - Škoda.
Javi nam utiske posle par hiljadarki km.
Slika Slika

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 7. nov. 2013. u 17:35h

Ovo ti je ulje za VW 505.01 standard, a kod Forda se sipa samo u Galaxy sa 1.9 TDI motorom (Ford WSS-M2C917 A standard). Mada to ne znaci da nije savrseno dobro i za nase Fordove. Ja ga mogu dobiti za 13 KM po litri (6,5 Eur) koliko kosta i Formula F. Ekstra ulje.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 8. nov. 2013. u 02:26h

pa ni ono valvolin nije po standardu, ovde se bar pominje ford tako da napredujem, pa cu nekad dogurati i do Formule F :D

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“