Poruka
od 911s [SK] » subota, 21. dec. 2013. u 22:17h
Ako je bolja smeša zagrejanog vazduha i benzina, zašto onda turbomotori imaju hladnjake vazduha i zašto automobili leti idu bolje noću kad je hladnije nego danju? Topliji vazduh ima manju gustinu, hladniji ima veću, što automatski znači da hladniji vazduh pospešuje sagorevanje jer ima više kiseonika. U istoj jedinici zapremine vrućeg vazduha ima manje kiseonika i zato je sagorevanje slabije i auto slabije ide. Poznato je i piše u knjigama koje opisuju rad SUS motora da, zbog manje gustine vazduha na većim nadmorskim visinama, na svakih 1000 m se gubi oko 10% na snazi motora zbog nedostatka kiseonika. Najbitnija stvar - eksperimentalno je utvrdjeno da benzin najpotpunije sagoreva kada je odnos benzina i vazduha 1 :14.7, temperatura vazduha 20 stepeni Celzijusa i atmosferski pritisak 1013 mbar, što je čuveni stehiometrijski odnos. Može se na ovu temu pisati još mnogo, ali ovo je dovoljan odnosno i najbitniji podatak.
Empirijski sam utvrdio da sa tim crevom, odnosno tako zagrejanim vazduhom koji motor usisava, nema pada u potrošnji na ovakvom motoru, prvh nekolikiko kilometara vozim bez sauha jer mi put tako dozvoljava tako da sam sauh kao dodatni potrošač goriva eliminisao. Zagrevanje motora je brže, zbog osnovnih zakona termodinamike. Ne drastično, ali se oseti. Svako ko je vozio stare automobile sa tim sistemima i eksperimentisao kako se zagreva po hladnom vremenu moći će da potvrdi ovo.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše:
...за све те буђаве фордове