Sta je Protokomer??
Moderator: Dragomir
- taunus gxl
- Poruka: 175
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 16:47h
Sta je Protokomer??
Imam 1 pitanje....zvao sam majstora za sierre (za menjace), objasnio sam mu simptome (gusenje na usponu i tako to) rekao mi je da je do ulja , filtera I DA TREBA NOVI PROTOKOMER....I tako trazio sam protokomer svuda ..u bg ga nema nigde...Nasao sam ka kod jednog coveka koji ima protokomer i rekao mi je da je mnogo malo sierra u srbiji koje imaju protokomer....I SAD GLAVNO...STA JE PROTOKOMER?? ZA STA SLUZI??

- sasa_f1
- Poruka: 9989
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Re: Sta je Protokomer??
Koliko ja znam, senzor koji sluzi za ocitavanje kolicne vazduha koji ulazi u motor.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21584
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Protokomer nov košta 500 eur (pošto je stara škola bez uloška koji se menja i ima klapnu iznutra) i jako je bitan deo ubrizgavanja ako se vozi na benzin a ako se vozi na običan plin maltene je irelevantan.
Kao što kaže saša protokomer meri količinu vazduha koji protiče kroz usis i na osnovu tog podatka se reguliše smeša.
Ti protokomeri su večni osim kad se ugradi plin i pri prvoj detonaciji on prvo strada potpm postaje neupotrebljiv pošto se totalno rašteluje... potraži polovan sa auta koji nema plin (sa srećom unapred
)
Kao što kaže saša protokomer meri količinu vazduha koji protiče kroz usis i na osnovu tog podatka se reguliše smeša.
Ti protokomeri su večni osim kad se ugradi plin i pri prvoj detonaciji on prvo strada potpm postaje neupotrebljiv pošto se totalno rašteluje... potraži polovan sa auta koji nema plin (sa srećom unapred

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- taunus gxl
- Dzigi Bau
- Poruka: 116
- Član foruma od: nedelja, 20. okt. 2013. u 18:14h
Kolege vecinu rekose , a evo da dodam ja svoje iskustvo sa protokomerom ili takozvanim MAF senzorom .
Ja vozim na plin od kada sam kupio auto, i prvih 30 000 sve ok, dok se nije desila prva detonacija koja je raznela neke posude i iskrivila klapnu u protokomeru . Ako se dobro secam, auto nije hteo da primi vise od 3000rpm gasa jer je klapna protokomera zaglavila na zatvoreno . Majstor je otvorio klapnu i rekao '' vozi tako dok ne nadjes drugi, malo ce mozda vise da trosi ali zavrsice ti posao '' , vozio sam kratko sa time i stavio drugi protokomer . Kod mene su bili problem dotrajali kablovi, i delimicno svecice, zato ko ima protokomer a vozi na plin, savetujem da cesce menja svecice, jeftinije je nego protokomer
Inace meni se gusio u usponu, i ako stisnem gas malo kada se gusi, krene da trza strahovito .
Ja vozim na plin od kada sam kupio auto, i prvih 30 000 sve ok, dok se nije desila prva detonacija koja je raznela neke posude i iskrivila klapnu u protokomeru . Ako se dobro secam, auto nije hteo da primi vise od 3000rpm gasa jer je klapna protokomera zaglavila na zatvoreno . Majstor je otvorio klapnu i rekao '' vozi tako dok ne nadjes drugi, malo ce mozda vise da trosi ali zavrsice ti posao '' , vozio sam kratko sa time i stavio drugi protokomer . Kod mene su bili problem dotrajali kablovi, i delimicno svecice, zato ko ima protokomer a vozi na plin, savetujem da cesce menja svecice, jeftinije je nego protokomer

Inace meni se gusio u usponu, i ako stisnem gas malo kada se gusi, krene da trza strahovito .
- taunus gxl
Ja plin nemam...ali mi se gusi na usponu...majstor je rekao da je klapna sj**ana...

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
taunus gxl piše:zvao sam majstora za sierre (za menjace),..rekao mi je da je do ulja , filtera I DA TREBA NOVI PROTOKOMER....
Jel taj majstor malo ozbiljnije pogledao taj auto ili vrši telefonsku dijagnostiku?taunus gxl piše:majstor je rekao da je klapna sj**ana...
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Markedjani
- Predsednik kluba
Može da bude protokomer a mogu da budu i dizne,pumpa,regulator pritiska... čim se guši na usponu mislim da mu je nešto problem do goriva.
Al' pošto nemaš plin... protokomer ti je skoro pa 100% ispravan,osim ako ti motor troši ulje i baca ulje u usis pa onda prlja tu žicu protokomera koja meri protok vazduha. (naravno sve pod uslovom da je ostala fabrička varijanta iber laufa koji ide u usis)
Al' pošto nemaš plin... protokomer ti je skoro pa 100% ispravan,osim ako ti motor troši ulje i baca ulje u usis pa onda prlja tu žicu protokomera koja meri protok vazduha. (naravno sve pod uslovom da je ostala fabrička varijanta iber laufa koji ide u usis)

- taunus gxl
ma do protokomera je 100%..zato sto kada se gusi ja cujem klapnu da lupa ko luda..ona se sjebala nesto i nece da je otvori..i ona dok je zatvorena motor nema vazduha i tu se on gusi...majstor nije pogledao ali je po simptomima rekao da je to...

- Markedjani
- Predsednik kluba
Probaj sa tim polovnim protokomerom pa ako ti reši problem kupi ga.

- taunus gxl
- Dzigi Bau
Kad vec pomenuste dijagnostiku, ja sam kod mene radio dijagnostiku pomocu led diode, ne znam ima li to tvoj auto, i mogu vam reci da nije losa stvar a prosto se radi . Samo se treba pogledati u autodata ima li opciju tvoj auto .
- taunus gxl
- Dzigi Bau
Pa ima u autodata, kod svakog je razlicito . Kod mene se recimo prikaci led dioda na jedan dzek i onda se broje treptaji . Postoje dugi i kratki treptaji . Dugi oznacavaju prvu cifru, a kratki drugu . Npr ako ima 1 dug treptaj i 2 kratka , to je broj 12 .
Onda ima tabela u autodati, i kod mene je u tabeli pod kodom 12 tp senzor polozaja leptira gasa .
Drug na Astri f na slican nacin radi, samo sto on ima lampicu '' check engine '' .
Za tebe ako ima, mora da se vidi u autodata, jer nema svaki auto . Ako te zanima pogledacu, samo mi trebaju svi podaci, model, godiste, motor .
Onda ima tabela u autodati, i kod mene je u tabeli pod kodom 12 tp senzor polozaja leptira gasa .
Drug na Astri f na slican nacin radi, samo sto on ima lampicu '' check engine '' .
Za tebe ako ima, mora da se vidi u autodata, jer nema svaki auto . Ako te zanima pogledacu, samo mi trebaju svi podaci, model, godiste, motor .
- taunus gxl
- Markedjani
- Predsednik kluba
Ima naravno... svaki auto sa el.ubrizgavanjem ima neku vrstu samodijagnostike,stariji modeli uz pomoć diode a noviji uz pomoć dijagnostike.

- taunus gxl
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
sta gdje ima u bg? dioda? razvali neki klinac koji ima u sebi diodice i izvadi jednu...to je ''lampica'' ...
- Dzigi Bau
Koliko kubika i koliko kw ? Ima razni modeli po autodata pa ne znam koji je, vecinom imaju .
A diodu mozes uzeti iz upaljaca, najjednostavnije .
A diodu mozes uzeti iz upaljaca, najjednostavnije .
- taunus gxl
- Dzigi Bau
Ako je kod motora N9C, onda ide ovako .

Evo, pa ako zakocis, pitaj

Evo, pa ako zakocis, pitaj

- taunus gxl
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Cekaj, zar nisi rekao da je motor Pinto? Ovo sto si naveo znaci da imas dohc 

Fiesta!!
- taunus gxl
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ako je tako, ovi kodovi su za DOHC koliko vidim, plus koliko ja znam Pinto nije imao 120ks, dohc ima tacno toliko.
Fiesta!!