Sta je Protokomer??
Moderator: Dragomir
- taunus gxl
- Poruka: 175
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 16:47h
- Dzigi Bau
- Poruka: 116
- Član foruma od: nedelja, 20. okt. 2013. u 18:14h
Re: Sta je Protokomer??
Mogu da ti posaljem, a moze i da se skine odavde
https://www.4shared.com/zip/zQuUNWky/2005_date.html?
Ima tamo dosta tipova motora, ja sam pretpostavio da je ovaj po kw, a ti vidi po kodu . Inace ovo sto sam okacio jeste Dohc.
https://www.4shared.com/zip/zQuUNWky/2005_date.html?
Ima tamo dosta tipova motora, ja sam pretpostavio da je ovaj po kw, a ti vidi po kodu . Inace ovo sto sam okacio jeste Dohc.
- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
88 kW је око 115 кс , а то је пинто iS.
Протокомер на тој сијери је VAF (Volume Air Flow) и он мери запремину вадуха којa уђе у мотор , а не масу као код модерни возила (Mass Air Flow) .
Ваздух гура клапну , коју затвара опруга , више ваздуха , већи отклон клапне . Осовина клапне покреће потенциомер , који даје неки сигнал . Тај сигнал чита рачунар и прави смешу .
Тензија опруге може да се штелује , а самим тим и вредност коју чита протокомер .
Гуглај мало сигурно има како шта треба да се штелује .
Дијагностика ће рећи шта не ваља на мотору .
Што се тиче плина и детонација , оне се дешавају због сиромашен смеше, превеликог зазора на свећицама и стања високонапонског ел . система .
Смеша може да се провери преко ламбда сонде ако је исправна , свећице се скину , очисте и смањи се зазор на 0.7 м , каблови , рука и капа ако су лоши , онда су за замену .
Да ти је исправан бензински систем , па да унапредиш систем у секвент и да се возиш као човек , а не да рупице и шрафови одређују како ће да ради мотор .
Протокомер на тој сијери је VAF (Volume Air Flow) и он мери запремину вадуха којa уђе у мотор , а не масу као код модерни возила (Mass Air Flow) .
Ваздух гура клапну , коју затвара опруга , више ваздуха , већи отклон клапне . Осовина клапне покреће потенциомер , који даје неки сигнал . Тај сигнал чита рачунар и прави смешу .
Тензија опруге може да се штелује , а самим тим и вредност коју чита протокомер .
Гуглај мало сигурно има како шта треба да се штелује .
Дијагностика ће рећи шта не ваља на мотору .
Што се тиче плина и детонација , оне се дешавају због сиромашен смеше, превеликог зазора на свећицама и стања високонапонског ел . система .
Смеша може да се провери преко ламбда сонде ако је исправна , свећице се скину , очисте и смањи се зазор на 0.7 м , каблови , рука и капа ако су лоши , онда су за замену .
Да ти је исправан бензински систем , па да унапредиш систем у секвент и да се возиш као човек , а не да рупице и шрафови одређују како ће да ради мотор .
- Dzigi Bau
U autodati za 88kw pise 120ks, jer uglavnom to racunaju 88*1.36=119.68
Ne znam zasto mnoze sa 1.36 jer smo ucili iz fizike da se kw pretvaraju u ks na nacin - 88kw=88*(4/3)ks .
A i npr ako na polovnim automobilima ukucate odredjeni broj kw, on ce to pomnoziti sa 1.36 . U cemu je zabuna ne znam .Mozda u standardu .
A ne znam ni po kojoj racunici si dobio 115ks ili si rekao otprilike.
Ne znam zasto mnoze sa 1.36 jer smo ucili iz fizike da se kw pretvaraju u ks na nacin - 88kw=88*(4/3)ks .
A i npr ako na polovnim automobilima ukucate odredjeni broj kw, on ce to pomnoziti sa 1.36 . U cemu je zabuna ne znam .Mozda u standardu .
- taunus gxl
hvala na opsirnom objasnjenju...Protokomer je stigao...samo da dodje cale sa posla pa da ga promenim pa ce mo da vidimo razliku...

Ja znam da se od uvek mnozi sa 1.36....Dzigi Bau piše:U autodati za 88kw pise 120ks, jer uglavnom to racunaju 88*1.36=119.68

- zeteks
- Poruka: 1296
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
Ima razlike u konjskim snagama. Razlog je sto engleski i evropski konji nisu bili podjednako jaki, kada su im merili snagu.
Egleska konjska snaga (hp) je 745.7W, a evropska (ps) je 735.5W.
To se bese ucilo u osnovnoj skoli iz fizike.
- taunus gxl
Nisam bio na tom casu...zeteks piše:Ima razlike u konjskim snagama. Razlog je sto engleski i evropski konji nisu bili podjednako jaki, kada su im merili snagu.

- Dzigi Bau
Pa eto, u tome je razlika . Meni su pokazivali engleske konje, a svugde se racunaju evropski
Inace fizike iz osnovne se ne secam, ovo nam pokazivali na fakultetu

Inace fizike iz osnovne se ne secam, ovo nam pokazivali na fakultetu

- mbole
- Poruka: 15007
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Razlika je u definicijji, i iako su anglodaksonke konjske snage slicne metrickim, razlikuju se za malo.
Englezi su naravno svoju konjsku snagu definisali preko funte i stope, a nemci preko kilograma i metra.
Engleska konjska snaga (HP ili BHP) se definise kao ona koja je potrebna da se masa od 550 funti, podigne na visinu od jedne stope, za jednu sekundu.
Nemacka (PS) se definise kao ona koja je potrebna da se masa od 75 kilograma podigne na visinu od 1 metra za jednu sekundu.
Posto su konji priblizno isti i u Nemackoj i u Engleskoj
i snage su im priblizne, pa ko sto neko napisa, u jednom slucaju je to 735 a u drugom 745W.
4/3 je samo priblizna mera, odnosno u nju se ne uklapa ni jedna ni druga.
Nikada necu ukapirati zasto svi mnoze sa nekim decimalnim brojem umesto da dele za 745 ili 735? Ko sto knjigovodje imaju "preracunatu stopu poreza", pa umesto da dele sa 1.2 oni mnoze sa 0.8333333333, a jos zanimljivije je bilo dok je PDV bio 18%, pa su umesto da dele sa 1.18 mnozili sa 0,8474576271
Ajde jos i da shvatim dok se delilo i mnozilo na ruke, mada je i tada verovatnoca greske pri mnozenju sa gomilom decimala bila mnogo veca nego da delis sa dve, al danas kada se ionako sve kucka na racunaru (ili barem digitronu)...
Valjda je to deljenje jedna jako slozena i vrlo komplikovana i nerazumljiva racunska operacija
Nego... kod ovih dijagnostika, stalno se pominje LED, a nigde ne videh za koji napon treba da bude? Za 5V ili za 12V? Pretpostavljam da je za 5V, posto u ta doba ove od 12V i nisu bile bas uobicajene.
Englezi su naravno svoju konjsku snagu definisali preko funte i stope, a nemci preko kilograma i metra.
Engleska konjska snaga (HP ili BHP) se definise kao ona koja je potrebna da se masa od 550 funti, podigne na visinu od jedne stope, za jednu sekundu.
Nemacka (PS) se definise kao ona koja je potrebna da se masa od 75 kilograma podigne na visinu od 1 metra za jednu sekundu.
Posto su konji priblizno isti i u Nemackoj i u Engleskoj

4/3 je samo priblizna mera, odnosno u nju se ne uklapa ni jedna ni druga.
Nikada necu ukapirati zasto svi mnoze sa nekim decimalnim brojem umesto da dele za 745 ili 735? Ko sto knjigovodje imaju "preracunatu stopu poreza", pa umesto da dele sa 1.2 oni mnoze sa 0.8333333333, a jos zanimljivije je bilo dok je PDV bio 18%, pa su umesto da dele sa 1.18 mnozili sa 0,8474576271
Ajde jos i da shvatim dok se delilo i mnozilo na ruke, mada je i tada verovatnoca greske pri mnozenju sa gomilom decimala bila mnogo veca nego da delis sa dve, al danas kada se ionako sve kucka na racunaru (ili barem digitronu)...
Valjda je to deljenje jedna jako slozena i vrlo komplikovana i nerazumljiva racunska operacija

Nego... kod ovih dijagnostika, stalno se pominje LED, a nigde ne videh za koji napon treba da bude? Za 5V ili za 12V? Pretpostavljam da je za 5V, posto u ta doba ove od 12V i nisu bile bas uobicajene.
Djak pesak 

- Dzigi Bau
4/3 odnosno 3/4 je priblizno Engleskom standardu tj ovoj brojci 745 .
Tako ako imamo 88kw * (4/3) =117.333
Odnosno ako imamo 117.333ks, to bi bilo 117.333* (3/4) = 87.9999
Ili 117.333ks * 0.745= 87.41
Dakle kada kw pretvaramo u ks mnozimo sa 4/3, a kada ks pretvaramo u kw, mnozimo sa 3/4 sto je priblizno 0.745 .
Dakle 4/3 se uklapa u Engleski standard, a sto se nas tice, mi mnozimo sa 1.36 i to je to
Sto se tice diode, pomenuli smo da se uzme iz upaljaca, bela radi na 3.7v, ali moze i druge boje, mislim da nece biti problem .
Tako ako imamo 88kw * (4/3) =117.333
Odnosno ako imamo 117.333ks, to bi bilo 117.333* (3/4) = 87.9999
Ili 117.333ks * 0.745= 87.41
Dakle kada kw pretvaramo u ks mnozimo sa 4/3, a kada ks pretvaramo u kw, mnozimo sa 3/4 sto je priblizno 0.745 .
Dakle 4/3 se uklapa u Engleski standard, a sto se nas tice, mi mnozimo sa 1.36 i to je to

Sto se tice diode, pomenuli smo da se uzme iz upaljaca, bela radi na 3.7v, ali moze i druge boje, mislim da nece biti problem .
- acadimke
- Poruka: 1711
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- Dzigi Bau
Jel si zamenio protokomer, ima li promena ?Nisam bio na tom casu...
- taunus gxl
Protokomer je zamenjen, ali je cale sad trenutno na putu i kola su kod njega.....kada dodje ce ga testirati d avidim ima li promena...

- mbole
Otkud LED u sierinom upaljacu? U ta doba su se koristile sijalice.Dzigi Bau piše:Sto se tice diode, pomenuli smo da se uzme iz upaljaca, bela radi na 3.7v, ali moze i druge boje, mislim da nece biti problem .
Djak pesak 

- Deckonja
- Sierra junkie
- Poruka: 1773
- Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h
Bole, diodica iz upaljaca koje mozes da kupis na svakom kiosku 

- mbole

Verovo il ne nikad nisam ni pogledao takve upaljace, pa mi zato nisu ni pali na pamet. Uvek kupujem veliki BIC (najsasavije je sto mali kosta isto), ili sibice ako nema. A Zippo stoji u rezervi.
Djak pesak 

- Deckonja
- Sierra junkie
- Poruka: 1773
- Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h
Veliki BIC je keva, pola godine moze da izgura 

- Dzigi Bau
Cim te nema pretpostavicu da si resio problem ?

- taunus gxl
- Kennym
- Poruka: 835
- Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h
Da li ima neki spjer za čišćenje protokomera vazduha na fokusu? I da li to sme da se radi u kućnoj radinosti? Nemam nikakvih problema ali sam ga danas nešto zagledao i izgleda mi mnogo prljavo tj crno...
- mbole
- Kennym
- Poruka: 835
- Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h
Raaaazumem!mbole piše:Ako nije pokvareno... ne popravljaj