Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus mk1 problem

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

caki
Poruka: 269
Član foruma od: ponedeljak, 6. feb. 2012. u 12:30h

Focus mk1 problem

Poruka od caki » subota, 2. nov. 2013. u 18:36h

U pitanju je focus 1.8 tdci 101 ks. 2003 god.
Danas u toku voznje 3 puta kazaljke na kontrolnoj tabli su pale skroz na nulu, i par puta se upalila check engine lampica ( upali se na kratko pa se ugasi)
Da li bi mogo neko da mi pomogne ?

dax92

 
Poruka: 7634
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Re: Focus mk1 problem

Poruka od dax92 » subota, 2. nov. 2013. u 20:15h

Jel menjan akumulator nekad? Ja bih prvo njega pogledao.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

caki

Poruka od caki » subota, 2. nov. 2013. u 20:23h

Auto sam kupio pre 2 god, uvezen je iz italije marka akumulatora neka nepoznata a od kad je kod mene nije menjan.

caki

Poruka od caki » nedelja, 3. nov. 2013. u 15:21h

A koliko Ah treba da bude ?

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » nedelja, 3. nov. 2013. u 15:49h

Nije samo Ah bitan kad je rec kod diesela.Bitan je jos jedan mnogo vazniji faktor kada su u pitanju dieseli a to je A(EN) -odnosno struju startovanja.
Primera radi imas akumulatore sa 72Ah a 480 A(EN) a imas i akumulatore od 62 Ah ali sa 680 A(EN)
Sto znaci da ce pre tvoj diesel da upali ovaj sa manje Ah nego ovaj od 72Ah.
To je najveci problem sto ljudi nisu bas informisani u vezi ovoga.Npr covek ode i trazi akumulator od 72 Ah i misli to je to a ne pita i ne gleda startnu struju koliko iznosi :doh: Jer kao sto sam i rekao startna stuja je veoma vazna kod automobilima sa diesel motorom.Diesel prilikom paljenja dosta snage odnosno struje izvlaci iz akumulatora.
A sto se tice marke akumulatora najbolji akumulatori su Exide primera radi Varta,Black horse,bosch i drugi akumulatori mogu oko 4000 puta da zaverglaju i da startuju auto bez punjenja dok se Exidi akumulatori prave za 10 000 puta.Pa sad viidi razliku.
Kod tebe bi odlican akumulator bio ne ispo 70 Ah ili i Ne manji od 680 A(EH)
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

mbole
Poruka: 15011
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 3. nov. 2013. u 23:00h

I kliko znam na tvom je neophocdo da akumulator bude Ca/Ca (kalcijum).
Ne secam se vise tacno, al cini mi se da je stvar u naponu punjenja, koji kod novijih automobila moze u impulsima da bude i preko 15V, a kalsicni akumulatori to ne vole.
Mrzi me da sad trazim po TIS-u, posto je to neki TSB a ne regularan tekst, pa ga je dosta tesko pronaci.
Djak pesak :)

caki

Poruka od caki » nedelja, 3. nov. 2013. u 23:14h

Hvala na objasnjenju, ali sad ste me skroz zbunili :)
Tek sad ne znam ako kupujem akumulator koji da uzmem hahah

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 00:30h

Najveci Ca/Ca koji moze fizicki da stane, i da ima sto je vecu mogucu startnu struju.
Mozda ces platiti malo vise za veci akumulator nego sto je neophodan, ali to mu sigurno nece skoditi, a obrnuto vrlo lako mozes ponovo da imas problema.

Ford_III

Poruka od Ford_III » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 06:20h

Upravo tako kao sto ti je mbole rekao sto vise Ah i sto vise startne struje.Moj ti je predlog kao sto sam i rekao Exide http://www.akumulator-shop.rs/kategorij ... a-detaljno
nema boljih akumulatora na svetu sto se tice ovih obicnih.Prave ih amerikanci.
Pogledajte ovaj test.Necete verovati ali kao sto svi misle da je Vartin najbolji akumulator moram vas razocarati na testu se pokazao predzadnji na listi vidite i samidok su Exide sa razlogom na prvom mestu a samim tim i cena im je manja nego drugi.
http://www.bp-fahrzeugteile.de/download ... 1-2011.pdf
Nadam se da sam pomogao.

Ako vas zanima pogledajte extremne akumulatore za specijalna vozila i specijalne uslove.
Americka firma koja se bavi ovim akumulatorima. Ovi akumulatori su zaista specijalni u odnosu na obicne a pogledajte i zasto.
[youtube][/youtube] thumbsuph
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 12:57h

Ja na ovom linku mogu samo da vidim da je za test uzet, sa jedne strane, Exide Premium (sto ce reci vrh njihove ponude) a sa druge strane imas Vartu Blue Dynamic koja je srednja kategorija Varte (iznad imas Silver Dynamic, koji je na papiru i po iskustvu dosta bolji izbor). Razlika u ceni, kad sam ja kupovao, je bila 1500 dinara u korist Exidea, i to je bila u ponudi samo verzija od 72Ah, i 720A, a ne ova sa linka koji si ti postavio. Ja sam uzeo Vartu od 74Ah i 750A, iskostao je ravno 10000 dinara, prezadovoljan sam thumbsuph thumbsuph A za ovaj Die Hard, sta reci... :blink:
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 13:38h

Dobri su i Banner akumulatori.
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

Ford_III

Poruka od Ford_III » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 13:57h

Ja sam dosta citao o akumulatorima tako sto se njih tice mogu reci da imam neko srednje znanje o njima a samim tim sam radeo i u fabrici akumulatora.
Svaki akumulator je na svoj nacin dobar i moze da traje i dosta godina ako se pravilno odrzava.A pravilno odrzavanje je svakog meseca staviti akumulator na punjac koliko da dobije osvezenje.Ali ne mora ni toliko dovoljno je 2-3 puta u godini dana da se stavi 4-5 sati na punjac i mogu vam sa iskustvom reci da cete ga koristiti najmanje 7 godina.Ja imam verovali ili ne black horse vec 10 godina i nikada me nije izneverio.Ok tada su i soborci radeli kvalitetnije akumulatore u odnosu na danas ali ako akumulator osvezite 2-3 puta u godini dana trajace vam verujte mi najmanje 5 godina(naravno ako vam je sve u redu sa autom.
Kod nas ovi akumulatori sto se prodaju oni su drugacijeg kvaliteta nego ovi u nemackoj.Primera radi Vartu proizvodi Johnson Control u kojoj firmi sam nekada radeo i ima 3 fabrike u nemackoj.Za nemacko trziste ovi akumulatori su dosta kvalitetniji nego oni sto se prave za istocnu evropu-Balkan
Posedujem jedan Vartin original akumulator koji je proizveden specijalno za ADAC firmu(nemacki AMSS) koji nije proizvodila firma Johnson Contol vec Direktno Varta original i sluzi me veoma dobro.
Mada po meni su najbolji Exide.E sad ima raznih iskustva.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 17:38h

Nisam nameravao da kazem da su Exide losi akumulatori, niti sam imao bilo kakvo iskustvo sa njima, ali jednostavno je napravljeno lose poredjenje izmedju 2 proizvodjaca (Exide i Varta), jer nisu uzeti akumulatori iz iste klase. Mislim da za osvezavanjem nema potrebe pod uslovom da je na autu uvek sve ispravno, odnosno da ne puni ispod propisanog minimuma. Moguce je da nisam u pravu, ali znam da ga necu dodatno puniti jer auto vozim svakodnevno, i cak i na kratkim relacijama prosecno predjem 10km, sto je dovoljno da se motor zagreje na oko 50-60 stepeni, sto dalje smanjuje broj hladnih startova i olaksava zivot akumulatoru.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 18:32h

pa i plava varta bi trebala biti bolja od ovih no name

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 18:58h

Kupio kolega focusa tdci-a i danas mi se zali sporo mu vergla i jedva pali a jutros nije uspeo da upali, iz 3. verglanja ispraznio akumulator, pa pozajmio od komsije automehanicara akumulator i upalio iz prve. Otvori gepek da mi pokaze njegov akumulator, a on neki noname 74 Ah i 370A. :doh: Rekoh jbt, pa sta ocekujes od takvog akumulatora...
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

Ford_III

Poruka od Ford_III » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 20:00h

nikola_focus piše:Nisam nameravao da kazem da su Exide losi akumulatori, niti sam imao bilo kakvo iskustvo sa njima, ali jednostavno je napravljeno lose poredjenje izmedju 2 proizvodjaca (Exide i Varta), jer nisu uzeti akumulatori iz iste klase. Mislim da za osvezavanjem nema potrebe pod uslovom da je na autu uvek sve ispravno, odnosno da ne puni ispod propisanog minimuma. Moguce je da nisam u pravu, ali znam da ga necu dodatno puniti jer auto vozim svakodnevno, i cak i na kratkim relacijama prosecno predjem 10km, sto je dovoljno da se motor zagreje na oko 50-60 stepeni, sto dalje smanjuje broj hladnih startova i olaksava zivot akumulatoru.
Razumem te sta si hteo da kazem i mozda si u pravu.A ovo za osvezenje moram ti reci da gresis.Mada nisi jedini 99% ljudi misle isto kao i ti.A to sto vozis svakodnevno ne znaci nista.Sam alternator ne moze da ti puni akumulator onako kako moze ispravljac odnosno ne moze nikako.Zadatak alternatora je da dopunjuje akumulator ali ne i da ga puni.Jer kada vozis akumulator ti ima 14-14.5V jer vise od toga mu ne daje regler sto mu je i zadatak i sto tako i treba.
Tako da ce alternator samo da ti dopuni akumulator ali on to radi samo dok motor radi.A akumulatori se pune min. na 15.5 V i vise tako da ti fale jos minimalno 1V da bi ti se akumulator punio.Zato sam i pricao o osvezenjem.Ko me poslusa trajace mu akumulator najmanje 5 godine ,nece crknuti cim izadje iz garancije i nece se setiti akumulatora onda kada mu je hitno odnosno kada zahladni i kada mu najvise treba.
bojan_kv piše:Kupio kolega focusa tdci-a i danas mi se zali sporo mu vergla i jedva pali a jutros nije uspeo da upali, iz 3. verglanja ispraznio akumulator, pa pozajmio od komsije automehanicara akumulator i upalio iz prve. Otvori gepek da mi pokaze njegov akumulator, a on neki noname 74 Ah i 370A. :doh: Rekoh jbt, pa sta ocekujes od takvog akumulatora...
O tome sam i pricao mnogo je bitna ta pocetna struja.I kada se kupuje akumulator mora to obavezno da se gleda.
Dieselu mnogo pocetne struje treba da bi upalio a kod tvog kolege to nedostaje.
Nije bitna marka danas imate i nove i kvalitetnije marke koje kupite nove i za mesec dana crknu.A uzrok je sto se ne gleda godina proizvodnje i sto prodavci izloze akumulatore na suncu sto je izrok da se celije oksidisu i da se u celijama stvori korozija koja se mnogo tesko posle otklanja.Ima specijalni aparati-punjaci koji mogu da abzorguju i uklone koroziju ali ni oni ne mogu svaku celiju da spasu.
Tako kada kupujete akumulator gledajte godinu proizvodnje i da nije bila izlozena direktno suncu.
Da napomen i za hermeticke akumulatore da ne sadrze gel unutra kao sto vecina ljudi misle vec on sadrzi isto sto i oni sa cepovima(destilisanu vodu). I da mogu da se pune isto toliko dugo kao i ovi sa cepovima samo je problem sto se ne vide koliko ima vode unutra.I oni se pune do maximalno 14.7 znaci morate imati odgovarajuci punjac koji ima funkciju podesavanja Amperaze.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 20:56h

a sta cemo kad punjac uvek propusti malo naizmenicne struje..:)

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 21:03h

Vidi, ja ne sumnjam da si ti upuceniji u ove stvari od mene, i ne kazem da nema istine u tome sto pises. Ali ako alternator dopunjuje kako treba, i ako akumulator ima normalan napon u stanju mirovanja, ne pokazuje znake umora, zasto bih ga ja punio? :) Evo sta mi se desilo sa prethodnim autom. Vratim se kuci i ostanu mi upaljena oborena svetla, koja su skroz iscedila akumulator, nije imao ni kontakt. Ostavim na ispravljac od 5A na 2 sata, vratim, upali on nekako, predjem 50km, i nisam ga gasio, kad se vratim kuci ostavim ga 2 sata, posle toga upali kao da se nista nije ni desilo. U to vreme akumulator je imao 4 godine, neki Duracc, kupljen u Holandiji, auto je bio benzinac :)
milan_gt
pa i plava varta bi trebala biti bolja od ovih no name
Pa da, ali smo se ipak ogranicili na poredjenje Exidea i Varte thumbsuph

Ford_III

Poruka od Ford_III » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 22:07h

milan_gt piše:a sta cemo kad punjac uvek propusti malo naizmenicne struje..:)
Zato se kod nas koristi vise rec ispravljac nego punjac.Znaci sama rec kaze zasto ispravljac :) Naravno ako je sve u redu sa ispravljacem.
nikola_focus piše: Ali ako alternator dopunjuje kako treba, i ako akumulator ima normalan napon u stanju mirovanja, ne pokazuje znake umora, zasto bih ga ja punio? :)
Upravo zato sto ga alternator samo dopunjuje a ne puni.A sto se tice napona u stanju mirovanja tu si u pravu ali samo kada je leto u pitanju.
Ali zimi na - celije se smrzavaju i samim tim gube kvalitet i snagu sto je i normalno Kao i kod coveka. Kada se smrznemo napolje nismo tako efektivni kao u prolece ili tecnost za pranje soferke .Ne mozemo zimi da stavimo obicnu zato sto ce da smrzne i nece da prska.
Evo sta mi se desilo sa prethodnim autom. Vratim se kuci i ostanu mi upaljena oborena svetla, koja su skroz iscedila akumulator, nije imao ni kontakt. Ostavim na ispravljac od 5A na 2 sata, vratim, upali on nekako, predjem 50km, i nisam ga gasio, kad se vratim kuci ostavim ga 2 sata, posle <span class="adtext" id="adtext_7">toga</span> upali kao da se nista nije ni desilo. U to vreme akumulator je imao 4 godine, neki Duracc, kupljen u Holandiji, auto je bio benzinac
Zato sto ga je alternator dopunio ali nije napunio.Da ti se to desilo zimi ne bi tako prosao.A samim tim si akumulator stavio na punjac sto te je spasilo.Gledaj to ovako da si hteo preko kabla da ga upalis ne bi mogao trebao bi samo preko nekog kamiona koji ima jaci akumulator i najmanje bi kamion morao biti upaljen 20 minuta dok ti koliko toliko ne bi napunio akumulator da moze da ga poveze.
Samim tim da si ga i upalio preko kabla i vozio bi 5o km ali pitanje je posle da kada bi ga ugasio na pola sata da li bi ga upalio??Mozda i bi ali zato sto je u pitanju bio Benzinac a ne diesel.
Tako da smo se opet vratili na punjac-ispravljac :D thumbsuph
Sa jedne strane si u pravu i ti a sa druge strane sam i ja :beer:
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 4. nov. 2013. u 22:30h

Ford_III piše: Upravo zato sto ga alternator samo dopunjuje a ne puni
a razlika je u cemu..?

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » utorak, 5. nov. 2013. u 01:16h

Ja bih pre rekao da je problem u gramatici nego u alternatoru :D Ti hoces da kazes da alternator ne moze da NAPUNI akumulator (sto ce reci da mu isporuci onoliko struje koliko akumulator moze da primi), a ispravljac (punjac) to moze. Njegova poenta je da anulira trenutnu potrosnju struje, a ne da od nule obnovi struju akumulatora. Stvarno mi nije cilj da ovde ulazimo u raspravu, ali da razgranicimo sta je sta tu oko struje, tu smo :beer: Ali se opet ne bih slozio oko jedne stvari, a to je prespajanje akumulatora. Drug je imao problema sa svojim akumulatorom na Cliu 1.2 koji nije hteo dugo da drzi struju, i cesto smo prespajali da bi upalio. Cim upali auto koji daje struju, odmah za njim pali i on, skidamo kablove i auto radi. Samo kazem... ;)

mbole

Poruka od mbole » utorak, 5. nov. 2013. u 01:42h

Il sam ja lud (sto doduse jesam, al nisam glup :)) il nesto stvarno nije u redu sa nama, kad smatramo da je "normalno" da jednom mesecno kacimo akumulator na punjac.
Uopste nije bitno dal ce to da mu pomogne da umesto 3 izdrzi 5 godina.

Momci, ja sam kupio auto da sednem u njega, okrenem kljuc i on upali. Ne da svaki cas nesto prckam po njemu. Pri tom, meni prckanje uopste nije strano (izmedju ostalog imam i diplomu a i radno iskustvo automehanicara, a i bas volim da prckam).
Kad kamaljator odradi svoje, bacim i pazarim sledeci.

Troskovi odrzavanja.

Eeeee, al znas, nema se. A imalo se za auto? Idi peske, tu nema troskova.

Ili ako se ima, a hoce da se stedi, pazari originalni Motorkraft akumulator. Traje po 10 i vise godina, al kosta duplo. Kolko para tolko i muzike. Nemere "u sto sam nasao aku po super ceni", a da traje ko fabricki.

Ford_III

Poruka od Ford_III » utorak, 5. nov. 2013. u 06:53h

milan_gt piše:
Ford_III piše: Upravo zato sto ga alternator samo dopunjuje a ne puni
a razlika je u cemu..?
Pa razlika je sto ga on dopunjuje(puni) na voltazi od 14.2 ili 14.4 i puni ga na 2 ampera naravno ako je sve u redu sa reglerom i alternatorom,a punjac ga puni na 15.5-16.v sto u nekim slucajevima moze celiju u kojoj se tek javila korozija da abzorguje samim tim da spasi celiju koja je pocela da se kvari a samim tim i da obnovi Startnu struju koju kada se pokvari tesko moze doci do popravke i auto nece da upali jer nema dovoljno snage.Ovu radnju alternator ne moze da obnovi zato sto je 14.4 V veoma slabo za obnavljanje startne struje a i punjac(ispravljac) akumulator puni na 4-5 A sto je isto veoma bitno. :beer:
nikola_focus piše:Ja bih pre rekao da je problem u gramatici nego u alternatoru :D Ti hoces da kazes da alternator ne moze da NAPUNI akumulator (sto ce reci da mu isporuci onoliko struje koliko akumulator moze da primi), a ispravljac (punjac) to moze. Njegova poenta je da anulira trenutnu potrosnju struje, a ne da od nule obnovi struju akumulatora.
Upravo tako. thumbsuph
nikola_focus piše:Stvarno mi nije cilj da ovde ulazimo u raspravu, ali da razgranicimo sta je sta tu oko struje, tu smo :beer: Ali se opet ne bih slozio oko jedne stvari, a to je prespajanje akumulatora. Drug je imao problema sa svojim akumulatorom na Cliu 1.2 koji nije hteo dugo da drzi struju, i cesto smo prespajali da bi upalio. Cim upali auto koji daje struju, odmah za njim pali i on, skidamo kablove i auto radi. Samo kazem... ;)
Taman posla da se raspravljamo svako ima pravo na svoje misljenje i svako prica iz svog iskustva forumi za to sluzi da svako od nas da li je amater ili profesionalac obnavlja svoje znanje i uci nesto novo na tudjim iskustvima.Jer covek se uci dok je ziv thumbsuph :beer:
To sa tim akumulatorom je bio problem startne struje akumulator je totalno izgubio svoju startnu struju a tu nema spasa i tu ni jedan ispravljac nece moci da ga spase. :(
mbole piše:Il sam ja lud (sto doduse jesam, al nisam glup :)) il nesto stvarno nije u redu sa nama, kad smatramo da je "normalno" da jednom mesecno kacimo akumulator na punjac.
Uopste nije bitno dal ce to da mu pomogne da umesto 3 izdrzi 5 godina.

Momci, ja sam kupio auto da sednem u njega, okrenem kljuc i on upali. Ne da svaki cas nesto prckam po njemu. Pri tom, meni prckanje uopste nije strano (izmedju ostalog imam i diplomu a i radno iskustvo automehanicara, a i bas volim da prckam).
Kad kamaljator odradi svoje, bacim i pazarim sledeci.
.

Gledaj to ovako.Svakome treba odrzavanje da bi trajalo duze sto je normalno a tako i akumulatoru.
Primera radi sta se desi ako vozite auto a ne menjate mu opste ulje? Dakle motor radi i ima ulja u njega ali vremenom ulje izgubi svoj kvalitet i na ulje izgubi svoj visokozitet i nastaje naslaga na motoru i onda vise to ulje ne moze da podmazuje motor.
E isto je tako i sa akumulatorima.Alternator dopunjuje akumulator ali vremenom mora akumulator da se osvezi odnosno startna struja i celije da se obnove da ne bi nastala korozija na celijama.thumbsuph :beer:
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 5. nov. 2013. u 11:26h

Sve to bi bilo lepo, da fabricki akumulatori ne traju po preko 10 godina, bez ikakvih dopunjavanja, prepunjavanja itd.
Tako da cela ta prica slabo pije vodu.

A sustina uopste nije u tome da li ce ili nece da traje malo duze taj koji dopunjavas svakih mesec dana. Jednostavno necu da maltretiram sebe i da svaki cas cimam 20-tak kila. Ja sam kupio auto, nije on kupio mene.

Nigde ni u jednoj servisnoj knjizici bilo kog automobila ili akumulatora ne pise da ga treba dopunjavati. A u svakoj servisnoj pise da treba da menjas ulje.

Rankofocus
Poruka: 534
Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h

Poruka od Rankofocus » utorak, 5. nov. 2013. u 23:50h

Dopunjavanje-punjenje aku. sa "punjacem"
-ako cemo rastezati
Najbolji je punjac altenator u altenatoru se "pravi" najcesce trofazna naizmenicna struja koja se ispravlja preko diodnog mosta, odatle ide u regulator punjenja (regler) tu elektronika kontrolise i najmanji pad napona i pobudjuje rotor u skladu sa opterecenjem (malo sam ovde ispreskako nebitno za mnoge)., max struja punjenja moze da bude i preko 100A u zavisnosi od opreme auta.
-Znaci ovako (ugasen auto) aku. opteretite sa recimo 30A napon na aku. u zavisnosti od njegovog kapaciteta pada na recimo 10V
(upaljen auto) opterecenje 30A napon pada za samo 0.5V sto iznnosi recimo 13,8V .
-Sto znaci da aku nije ni opterecen. 8) i trajace dugooo tacno koliko je proizvodjac garantovao hahahaha

-Pametni ja uzmem obican punjac-ispravjac sto dunjeri prave... zakacim on puni 5A punim ceo dan on digne nappon na 15_16V i tad sam ga.....
-Ako uzmem neki punjac kvalitetan sa elektronskom regulacijom struje , da ima podesavanje u zavisnosti od kapaciteta aku. on ce raditi (naponski) isto kao regler na autu bez posledica na aku ,. moze da se drzi 5 dana odrzavace deklarisani napon :jeeej: i ne moguce su posledice po aku.

Tako da apselutno sve zavisi od ispravnosti instlacije u autu, kvaliteta aku. i navike da se ne prazni dok motor ne radi !

Sve u svemu ne mogu da tvrdim da je coveku problem aku. ako padaju kazaljke u voznji.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“