Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Prednji trap mondeo mk3

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Neša
VIP
Poruka: 5055
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Prednji trap mondeo mk3

Poruka od Neša » četvrtak, 14. nov. 2013. u 22:36h

Danas sam zamenio bespotrebno fabričke šolje amortizera(pogace) koje su bile dobre :/ ,misleći da su uzrok caktanja pri okretanju volana i jedva primetnog tupog lupkanja pri savladavanju neravnina(najviše izraženo na naboranom asfaltu na semaforu,krpljenom putu itd).Mada su mi kod Gagija rekli da solje treba da promenim
Caktanje dolazi iz letve to smo otkrili danas i to ću videti da zanemarim jer mi ne smeta puno i ne placa mi se remont letve..
Majstor probao auto i kaže da je udoban i tih i da ne čuje ništa mada nismo našli loš put. Kaže,amorti odlični,trap bez imalo lufta,kugle,stabilizatori,gumice bal.štangle,sileni na viljuskama sve super ima li neko ideju šta da gledam? :wtf:
Amortizere je ručno testirao kad je sabio oprugu,mogu li ipak oni da budu krivci ili letva iako je milimetarski precizna? Jednostavno nije mi napred auto utegnut kao nov auto iako sam zadovoljan stabilnošću i upijanjem neravnina thumbsuph

Malo me .ebe sad u proceni i to sto sam stavio zimske Dunlop koje su udobne za sve pare...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Re: Prednji trap mondeo mk3

Poruka od darko darko » četvrtak, 14. nov. 2013. u 22:40h

Ja mislim da je to lupkanje dolazi zato sto su mu plasticni stabilizatori, inace sasvim je moguce je da je zbog letve, a i najvise sansi da je zbog nje!
prati dali se vise pojavljuje kada je hladan nego vruc, ako je na hladno najverovatnije je letva!

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 14. nov. 2013. u 22:49h

Meni je letva iz tog stadijuma koji opisujes (caktanje, blaaaaagi stepenik u sredini) posle 2 godine dosla u stanje da sad ima fin stepenik na sredini kad se mota, i kad se ide sporije i mota, nije linearan odziv vec kao da mota na preskoke. Inace cekam na remont, jer me nervira :)
Inace sam je sjebao na udarnom krateru sa 90-100km/h. Na trapu sem amortizera i solja (solje preventivno, jer su amortizeri menjani) nista nije menjano. Amortizeri su mogli jos, nego eto, da ne razvlacim bas previse, inace su presli oko 230k kad su zamenjeni.
Fiesta!!

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 14. nov. 2013. u 22:53h

Levi stabilizator mi je obican,desni mi Gagi letos zamenio stavili Delfijev plasticni i to nema veze. A letva kad sam kupio auto uradi po jednom CAK kad motam volan,a sad bogami 5-6 puta posle ovih godinu i po dana,i vise cakce sa losim letnjim gumama nego sa zimskim(na zimskim se lakse okrece volan).

I imam utisak da se blago i tupo lupkanje vise culo kad se auto spusti sa dizalice u prvih 2-3km voznje(od dizanja se mozda nesto razlabavi),posle kao da nesto nalegne od voznje...

E da solje(pogace) sam stavio Sachs i identicne su originalima koje smo skinuli,izgleda da su isle u prvu ugradnju kao i amortizeri,mada na njima pise motorcraft.
Ali i kostaju,nudili mi Meyle za 1500din,a Sachs je 3900din komad.
Duratorq DI 16v

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 14. nov. 2013. u 23:03h

[quote="darko darko"]Ja mislim da je to lupkanje dolazi zato sto su mu plasticni stabilizatori, inace sasvim je moguce je da je zbog letve, a i najvise sansi da je zbog nje!
prati dali se vise pojavljuje kada je hladan nego vruc, ako je na hladno najverovatnije je letva![/quot

Tacno! Vise lupka na desnoj strani ujutru kad je hladan u prvih 2km voznje!
Duratorq DI 16v

darko darko

Poruka od darko darko » četvrtak, 14. nov. 2013. u 23:20h

Zameni ulje u srevu dekstron tri ja mislim, sintetika za automatske menjace i bice malo bolje, naravno produzice vek dosta!
Lupkanje na hladno je odlika nacete letve!

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 14. nov. 2013. u 23:37h

To bi bila prava stvar jer ulje za servo letvu mi je crno kao motorno ali moram da vidim ko to zna da odradi a da ne zezne nesto ;)
Duratorq DI 16v

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 15. nov. 2013. u 00:19h

crno ulje znaci da je razjebalo nesto u letvi, menjaj to opet posle mesec dana ili ce da starda i servo!

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 15. nov. 2013. u 12:02h

Meni je vec poduze crno, ali je relativno sveze (menjano cirka godinu dana nakon sto sam uzeo auto) pa nisam ni mislio da ima potrebe da ga menjam. Ali posto ide zamena letve uskoro, onda cu i to da zamenim.
Fiesta!!

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » petak, 15. nov. 2013. u 15:04h

Nije teško zamijeniti ulje u servu. Pola sata posla. Skini ono manje crijevo (povratno) sa boce u kojoj stoji ulje i motaj volan u lijevo i desno do kraja. Malo povratno crijevo stavi u neku plastičnu flašu da tu skupljaš staro ulje. Stalno sipaj u bocu novo ulje i motaj volanom sve dok na povratno crijevo ne počne izlaziti crveno čisto ulje, najbolje uzmi litru nekog jeftinijeg ATF kojim ćeš isprati sistem na taj način. Zatim vrati crijevo i bocu na svoje mjesto i dosipaj koliko nedostaje pri tome svo vrijeme motaš volan lijevo desno do kraja da ulje prođe kroz sistem. Ja sam sipao Fusch ATF 3353 koje je Dexron III ulje. Negdje sam pisao o tome pa pogledaj. Ono ispunjava i Fordove standarde.
Kada budeš mijenjao ulje obavezno podigni auto na dizalicu, naravno samo prednji kraj da lakše motaš volan.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Neša
VIP

Poruka od Neša » petak, 15. nov. 2013. u 16:01h

dule0911 piše:Meni je vec poduze crno, ali je relativno sveze (menjano cirka godinu dana nakon sto sam uzeo auto) pa nisam ni mislio da ima potrebe da ga menjam. Ali posto ide zamena letve uskoro, onda cu i to da zamenim.
A zasto menjas letvu,zar ti nije sigurniji remont? Polovna moz da bude macka u dzaku..

Nista bez foruma,neverovatno da mi nije palo na pamet da tupo lupkanje moze da bude od letve :beer:
Duratorq DI 16v

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 15. nov. 2013. u 18:43h

meni je sigurnija polovna..moze da se vidi u kakvom je stanju kad je skinuta, mislim na luftove, a i duplo je jeftinija od remonta..

Reppa
Poruka: 977
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 20:03h
Kontakt:

Poruka od Reppa » petak, 15. nov. 2013. u 19:14h

Uvek je sigurnija varijanta fabrička polovna od remontovanog,ne verujem da majstor Joca,Steva,Pišta u garažu može da remontuje letvu i servo pumpe bez mašine od 50000-100000€
http://www.polovniautomobili.com/reppa

Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 15. nov. 2013. u 19:42h

Na toj letvi koliko ja znam belaj je piksna na desnoj strani koja dobije lufta pa lupa. Mislim da to Gagi rjesava za jedan dan.
A i sam remont, ako se sastoji od zamjene semeringa i gumica nije neko cudo za uraditi. Kao i servo pumpa. Samo ako su unutra metalni dijelovi unutar tolerarncija.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 15. nov. 2013. u 20:47h

E pa meni je nesto sa kucistem, ne znam tacno sta.
Neso, menjam je sa frisko remontovanom letvom thumbsuph Samo da se Gagijev kontakt probudi iz letnjeg sna i zavrsi te letve sto treba da uradi lol

Inace luft ne moze da se primeti ni na dizalici, ni kad je auto spusten, ni kad je tek nastao problem, tako da u polovno ne verujem da je ispravno dok ne montiram i provozam auto, a retko ko ce to dati da se uradi. Mada mozda bude i to na kraju, ako se ovo izjalovi, ko zna.
Fiesta!!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 15. nov. 2013. u 20:52h

Pošto košta nova zamenska letva ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 15. nov. 2013. u 20:52h

Nemam pojma, ako se dobro secam mislim da je vise od duplo od remonta. A remont je valjda do 150e, moze i manje, zavisi sta treba da se radi.
Fiesta!!

Neša
VIP

Poruka od Neša » petak, 15. nov. 2013. u 21:09h

Meni bi samo ovo krckanje sredjivali i kaže majstor da bi mi uzeli 80€ za to,ne diraju se dihtunzi i semerinzi itd. Neznam dal mi se čini ali auto mi nekako udobniji sa novim šoljama,gazi kao tenk...ovaj mondeo baš ima dobro podešeno vešanje.
Duratorq DI 16v

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 15. nov. 2013. u 21:38h

spusti ga samo malo, i nece te niko obici ni na krivinama ni na auto putu, nemozes verovati koliko mu to znaci!

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 15. nov. 2013. u 22:14h

ma kakvo spustanje..:)

meni je od rupe ciknula letva pre 2-2.5god, tad sam zvao pandure naplatio stetu itd..kupio polovnu od S&G odnosno otisao na lice mesta, momci iz uzickog servisa mi rekli na sta da obratim paznju iako su ovoj dvojici rekli da dolazim, iako znam S&G..i evo posle 100k km i posle leta/zime na 17" i 18" sve je tip top..mislim da je oko 100ak evra kostala, zato i mogu da preporucim polovnu..i cini mi se da strada neki puz u njoj..

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 16. nov. 2013. u 12:23h

Пужни зупчаник страда након што страда пиксна на десној страни летве па онда зупчаник не належе (и удара) на назубљени дио летве и временом се поједе односно добије луфт и онда имаш ситуацију да је летва непрецизна а у екстремним слчајевима може и да закује у једном положају.
На свим летвама белај је та пискна која оде прије или послије.

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 16. nov. 2013. u 12:26h

sta mu dodje ta piksna, jel to onaj metalni krak sa zaobljenim vrhom kao zglobom?

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 16. nov. 2013. u 19:57h

Mi ovdje kažemo piksna a vi u Srbiji mislim "biksna" ili "buksna". Znači neka vrsta plastičnog (ili od mesinga ili bronze) ležaja koji se nalazi između letve i njenog kućišta kroz koji klizi letva i nalazi se na desnoj strani.
Evo otprilike kako izgleda Slika. Dijelove letve možeš vidjeti ovdje https://wiki.ece.cmu.edu/ddl/index.php/Steering_rack

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » subota, 16. nov. 2013. u 20:54h

Da,biksna.
Buksna je nesto drugo
Spoiler
Show
Slika
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

Neša
VIP

Poruka od Neša » petak, 22. nov. 2013. u 10:06h

Koja količina ulja staje za servo volan? Jel dosta 1 litar?
Duratorq DI 16v

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“