Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ugasio se u voznji MK2 1.8TD

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
lowireless
Poruka: 11
Član foruma od: utorak, 9. apr. 2013. u 08:10h

Ugasio se u voznji MK2 1.8TD

Poruka od lowireless » petak, 22. nov. 2013. u 23:59h

Pozdrav svima

Naime mondeo 1999 1.8 td MK2 ugasio se u voznji, posle prvog pregleda ustanovili smo da pumpa ne "baca" gorivo.
Gasenje je bilo gotovo identicno kao kad bi vam na benzincu neko skinuo kabal sa bobine, dakle bez ikakve buke i bez ikakvog trzanja.
Za sada nas sve upucuje na elektromagnetni ventil za gasenje dovoda goriva. (Onaj ventil sa desne strane LUCAS pumpe koji se nalazi pod debelom mehanickom zastitom).
Auto vergla grejaci rade pumpa je puna nafte ali jednostavno ne baca. Nismo uspeli da cujemo zvuk skljocanja ventila za gasenje dovoda nafte pa je sumnja pala na njega.
Do njega vode tri zice.
Da li postoji mogucnost definitivno utvrditi njegovu ispravnost posto je veoma tesko skinuti mehanicku zastitu.
Da li postoji nekakav "hack" uz pomoc one 3 zice.
Da li postoji neki nacin za skidanje mehanicke zastite a da se ne skida cela pumpa.

Na zalost podaleko sam od bilo kog kvalitetnog servisa.

Hvala svima unapred

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Re: Ugasio se u voznji MK2 1.8TD

Poruka od Mosha » subota, 23. nov. 2013. u 03:13h

Na pumpi je imobilajzer koji ne dozvoljava dotok goriva ako kljuc sa odgovarajucim kodom nije u bravi, zastita protiv kradje. Taj "stit" na pumpi sluzi da prekrije imobilajzer, da potencijalni lopov ne moze tek tako da otvori haubu i upali auto i cini mi se da ne moze da se skine bez skidanja pumpe (osim brusilicom i pajserom naravno) pogledaj malo bolje ali mislim da ne moze.
Skidanje pumpe nije veliki problem samo moras tacno obeleziti i vratiti kais tamo gde je bio, koliko se secam sa engleskih foruma cesce crkava imobilajzer nego ventil, u tom slucaju mislim da mozes da vezes ventil direktno na kontakt jednom zicom i to je to.
Kod mene je skinuta zastita a stop solenoid (ventil dotoka goriva) je vezan jednom zicom.

lowireless

Poruka od lowireless » subota, 23. nov. 2013. u 08:32h

Ma sve to cemu sluzi i kako je zasticen poznajem jedino trazim sto pametnije resenje, da sam blize nekom pristojnom servisu ne bih se brinuo.
Interesuje me da li bih mogao nekako da bajpasujem tu pricu bez mucenja oko pumpe i da ga nekako uz pomoc one tri zice pobudim.
Umalo nisam poginuo u sred voznje se ugasio. Sreca sama da nisam bio u nekom obilazenju.
Valjda postoji neko resenje. Da makar znam da je on pa da se pomucim oko razvaljivanja one zastite.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » subota, 23. nov. 2013. u 09:33h

Pogledaj remenicu zupcastog kaisa na bos pumpi hoce da pukne
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

lowireless

Poruka od lowireless » subota, 23. nov. 2013. u 11:35h

Pozdrav

Pogledacu i remenicu mada kad vergla nema cudnih zvukova i zupcasti kajis je normalno zategnut kad zaturim prst pored zastitne plastike gore kod remenice na bregastoj.

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » subota, 23. nov. 2013. u 15:33h

Koliko se secam ne mozes nikako da zaobidjes imobilajzer bez skidanja zastite. Mislim da od te tri zice dve su signal za kod a treca je struja za ventil koja prolazi kroz imobilajzer a on se ponasa kao prekidac, kad dobije kod on otvori kad ne on zatvori, nemoj da mi verujes svaku rec davno sam citao o tome.
Kazes da si proverio zupcasti kod bregaste (ako sam te dobro razumeo), treba da proveris zupcasti kod pumpe, ovaj motor ima 2 zupcasta, jedan od radilice do bregaste drugi od radilice do pumpe.

lowireless

Poruka od lowireless » subota, 23. nov. 2013. u 16:02h

Epilog problema ugasio se u voznji glasi.

Pukla osovina od Lucas pumpe odmah iza remenice.
Neverovatno izgleda i zvuci ali je tako. Na mestu loma vidi se da je vec neko vreme ona prakticno bila napuknuta oko 50% svoje povrsine i sinoc joj je bio kraj.
Na remenici koja je pricvrscena sa 3 zavrtnja jednog nema 2 su bila poluodvrnuta a treceg nema uoste i navoj u remenici se vidi da je propisno korodirao tako da sve lici na nekog nesavesnog servisera u proslom vremenu.
Inace osovina koja je pumpi lepo radi i vrti se bez lifta i cudnih sumova semering dobar lezaj dobar.
Epilog je da trazim ili pumpu u pristojnom stanju ili da remontujem ovu i u potrazi sam za osovinom i remenicom sa ispravnim navojima da bih zamenio ovu polomljenu i sa ostecenim navojem.

Puno vam hvala svima na pomoci.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“