Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Prepravka instrument table (kilometar sata) Mondeo mk1

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
DusanDooM
Poruka: 8
Član foruma od: utorak, 29. okt. 2013. u 15:48h

Prepravka instrument table (kilometar sata) Mondeo mk1

Poruka od DusanDooM » sreda, 30. okt. 2013. u 16:50h

Pozdrav svima. Nov sam na forumu i vec dva dana trazim da li negde ima tema koja je meni potrebna ali nazalost nisam mogao da je nadjem.
Vozim Mondea Mk1 1996 god. proizvodnje 1.8B 85kW.
Moj najveci problem je pokazatelj brzine, posto je na sajli. Promenio sam ih vec 6 (4 nove i 2 polovne) i uvek ista stvar. Pocinje da skakuce skazaljka, nekad i zaglavi na odredjenoj brzini, i na kraju pukne. Promenio sam i dva kilometar casa i opet ista stvar. Mene sada interesuje da li je moguce prepraviti sa sajle na onu bez sajle (ne znam kako je zovu ali mislim da je zovu digitalna iako nema nista digitalno na njoj osim sto nema sajle). Vec ima takvu tablu i molim vas ako mi neko moze pomoci oko ovoga jer me mnogo nervira. :mad: Stvarno bih bio zahvalan ako mi neko moze pomoci. Ako je potrebno postavicu i slike da vidite kako to izgleda. Unapred hvala
DooM

Dzigi Bau
Poruka: 116
Član foruma od: nedelja, 20. okt. 2013. u 18:14h

Re: Prepravka instrument table (kilometar sata) Mondeo mk1

Poruka od Dzigi Bau » petak, 1. nov. 2013. u 20:18h

Ovo bi i mene interesovalo, posto ja imam problem sto mi skakuce sajla . Menjao sam km-sat, menjao sam sajle, i nisam nista postigao . Kazu da je takav problem uglavnom do sajle . Ali meni se desilo sa jednom km sajlom kada sam zamenio da se smirila kazaljka i radila je perfektno . Onda posle 500km pocne da skakuce i pukne . Ali kada sam stavio sledecu sajlu, i dalje je skakutala, ali ne puca. Tebi je cudan problem, nemam logicno objasnjenje, ali ako neko zna kako da se napravi taj '' digitalni '' , eto pomogao bi i meni .

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21599
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 1. nov. 2013. u 21:09h

problem je verovatno u pinjonu na menjaču... moguće da je pohaban pa pravi krš i lom :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Dzigi Bau

Poruka od Dzigi Bau » petak, 1. nov. 2013. u 22:23h

Meni bi bilo logicno za pinjol i u mom i u koleginom slucaju . Ali me buni stavka kod mene, da kada sam stavio jednu polovnu sajlu, sjlajkalo je sve ok, nije skakutala kazaljka, ali kratkotrajno .

Sada koju god da stavim skakuce .

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21599
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 1. nov. 2013. u 22:26h

što dolazimo do zaključka da je verovatno sad skroz zviznuo pinjon :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Dzigi Bau

Poruka od Dzigi Bau » petak, 1. nov. 2013. u 22:30h

E sad pitanje, kako da znamo da je polovan dobar posto nov mislim da nema ?
Verovatno nikako dok ne namestimo ? mrgreen

DusanDooM

Poruka od DusanDooM » petak, 22. nov. 2013. u 09:23h

Pozdrav. Neko vreme nisam bio na forumu jer sam bio odsutan. Ovako. Imam jos dva pinjona, i njih sam menjao, i dalje ista prica. Radi neko vreme perfektno i onda isti problem. Bio sam u Ford-ovom ovlascenom servisu u Nisu i kazu mi da je to "mana" kod njih zato sto je sajla iz dva dela. A sto se tice prepravke sa sajle na elektro tablu kazu da je moguce i da su ljudi radili ali ne znaju kako. Pa ako je neko strucan po ovom pitanju, molio bih za pomoc. Unapred hvala...
DooM

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » petak, 22. nov. 2013. u 13:06h

Pa prvo ti treba pinjon za elektronsku tablu :D Ako je kod svih automobila isti princip, iz njega ide dzek sa 3 zice, verovatno sve 3 idu direktno u tablu. Tu ti naravno trebaju seme pinova i svega ostalog da bi moglo da se poveze.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

mbole
Poruka: 15062
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 23. nov. 2013. u 05:50h

Koliko sam video i Mk1 ima VSS koji daje brzinu vozila, samo sto je on povezan samo sa PCM-om.
Nisam siguran, ali mislim da elektronska tabla signal ne uzima direktno sa VSS-a vec ga dobija od PCM-a.
Fućko :)
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica

DusanDooM

Poruka od DusanDooM » nedelja, 24. nov. 2013. u 00:17h

jeste tako mbole. Imam na menjacu VSS senzor iz kojeg idu kablovi direktno u PCM. Ali imam neke nedoumice. Naime, kupio sam jos jednog mondea mk1 isto god samo sto je bio hatchback, motor isti, takodje i menjac ali je tabla bila elektronska i radila je super. A sto se tice dzekova koji ulaze u tablu su potpuno identicni sa mojim dzekovima. Nema dodatnih zica ili slicno ali kada se poveze ne radi. To sam proverio pre par dana pa sam sada skroz u zabludi. :wtf: . Pomagajte ili dolazi jos jedna kazna u nizu :'(
DooM

mbole
Poruka: 15062
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 24. nov. 2013. u 01:33h

Moja greska, sad sam malo bolje pogledao i signal ustvari sa vss-a ide i u pcm i u instrument tablu.

Ima neki splajs u motornom prostoru (nazalost nema slika gde se tacno nalazi), gde se racva. Pise samo: motorni prostor u sredini.

Signal sa vss-a dolazi na instrument tablu na konektor C808b ali je nazalost slika uzasno mala i uopste se ne vidi gde se tacno taj konektor nalazi, to jest koji je od onih sto idu na instr. tablu. 808b je kraci a deblji konektor (10 pinova), a 808a je duzi a tanji (16 pinova)

Kontakt je 6 a zica je belo/plava. Plus na kilometar sat dolazi i struja na pin 7 konektora 808a, crvena zica sa osiguraca F10 (osiguraci pod haubom).

evo i par slika
Slika

Slika
Fućko :)
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica

van
VIP
Poruka: 9050
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » nedelja, 24. nov. 2013. u 12:57h

Подмажи добро сајлу , и гледај да се не ломи много . Свако оштро скретање сајла , прави отпор при окретање

DusanDooM

Poruka od DusanDooM » sreda, 27. nov. 2013. u 18:00h

Ok. Pa da li postoji mogucnost da se to prepravi na elektronsku tablu?
DooM

DusanDooM

Poruka od DusanDooM » subota, 17. maj 2014. u 10:25h

Pozdrav svima. Nakon duzeg vremena nisam bio na forumu. Pre nekoliko dana nasao sam malo slobodnog vremena i uspeo sam u nameri da prepravim kilometar sat sa sajle na elektronski kilometar sat. :bravo: Nije mnogo tesko. Nestalo je variranje kilometraze (skakutanje skazaljke), lepo pokazuje predjeni put i celokupnu kilometrazu i naravno nema vise bacanja para za km satove na sajli, sajle i pinjone. Ja sam prezadovoljan. :jeeej: Ako neko ima nameru da ovo uradi na svome autu neka se javi rado cu mu pomoci i ako zelite mogu postaviti i slike kako se to treba uraditi. :)
DooM

Odgovori

Povratak na „Svaštara“