Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ručica menjača - podmazivanje

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Dane_kg
Poruka: 55
Član foruma od: subota, 30. maj 2009. u 13:40h

Re: Ručica menjača - podmazivanje

Poruka od Dane_kg » subota, 14. dec. 2013. u 15:48h

Focus 1.8i, od pre neki dan se javio problem da se menjac ne vraca u centralni polozaj, vec ostane u tom polozaju kada se izbaci iz brzine, levo ili desno, sve jedno. Kako se to resava?
Malo je nezgodno saltanje iz 2. u 3., jer ne hvata pravac, inace sasvim glatko ide u brzine. Jedino se malo cuje da skripuce kad se ubacuje u 5. brzinu. Normalan je otpor pri pomeranju levo-desno, nemam utisak da se nesto otkacilo.
Don't drink and drive, just smoke and fly!

April Smith
Poruka: 137
Član foruma od: utorak, 1. maj 2012. u 12:49h

Poruka od April Smith » subota, 14. dec. 2013. u 15:57h

Kod mene na Focusu 1.6 (IB5 getriba) je bila slična stvar. Naprimjer, vukao bi iz prve u drugu i mjenjač bi zapinjao i ček ponekad zakrčio gadno. U rikverc je bilo ubacit teško. A onda majstor namjesti sajle mjenjača nekako. Tamo ispod u onoj kutiji gdje se sipa ulje u mjenjač. Samo ih je nakako na osjećaj popustio/zategno u roku od 5 sekundi i kaže. ''De probaj sad''
Kao da sam u drugi auto sjeo. ;)

Sad ne znam za tebe kolega, al kod mene je to bio slučaj, pa eto. :beer:

acimzeka
Poruka: 50
Član foruma od: utorak, 29. okt. 2013. u 08:18h

Poruka od acimzeka » utorak, 17. dec. 2013. u 08:30h

Ja imam mali problem pri ubacivanju u prvu brzinu. U ostale ide glatko. Samo u prvu, kao da se bori sa nečim da bi lepo legao u brzinu. Valjda mu to dodje normalno. Sretao sam to i ranije kod drugih automobila.
"Ko nije vozio Forda, ne zna šta je muka"
~Jedan moj prijatelj~

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » nedelja, 9. mar. 2014. u 10:33h

Dragomir piše:Rucica ide tesko levo-desno? Neces nista postici podmazivanjem rucice.Problem je na menjacu poluga za koju se kaci sajla biraca.Ona se krece na plasticnoj biksni koja zariba.Potrebno je skinuti polugu i ocistiti biksnu
Ima li ovo kakve veze i sa otežanim radom za prvi stepen, rikverc? Mislim, uglavnom ta dva, najviše se koriste za start :-)... Podmazivanje poluga (bar su tako rekli u Ford servisu) je dalo kratkotrajne rezultate...

April Smith
Poruka: 137
Član foruma od: utorak, 1. maj 2012. u 12:49h

Poruka od April Smith » ponedeljak, 10. mar. 2014. u 10:08h

Meni je jedan odličan Ford majstor rekao da npr. za IB5 i IB5+ mjenjače koriste asinhrone zupce za 1. i R i u tom je razlog lošeg upadanja u brzinu. Osim toga, ako sistem kvačila nije dobro odzračen to se događa, a i novo ulja u mjenjaču nije loše provjeriti. Na kraju krajeva, ako je kvačilo pri kraju, onda svaki loše i teško upada u brzine.

ford<3
Poruka: 22
Član foruma od: sreda, 15. jan. 2014. u 15:35h

Poruka od ford<3 » ponedeljak, 10. mar. 2014. u 22:46h

Meni na mondea mk3, kad je malo hladnije vreme, ona rucica(kako vec da nazovem) sto se dize kad ubacujes u rikverc, kad guram u prvu ta rucica se dice i teze udje u brzinu. I to hoce nekad i u trecu kad ubacujem, uglavnom kad guram gore rucicu menjaca. Zna mozda neko sta je to?

Dane_kg
Poruka: 55
Član foruma od: subota, 30. maj 2009. u 13:40h

Poruka od Dane_kg » nedelja, 7. dec. 2014. u 13:36h

Ja sam se bio pomirio sa mojim problemom ne vracanja u neutralni polozaj, misleci da se nesto otkacilo u menjacu i navikao tako da vozim, ali me strasno nervira. Setim se potrazim po netu da vidim u cemu moze biti problem, i evo sta sam nasao:

http://www.passion-focus.com/bricolage/ ... ing%20.pdf
http://www.fordpartsuk.com/shop/ford_fo ... _c_100.htm

Ocigledno je pukla ova opruga. Da li neko zna gde moze da se nabavi, po mogucstvu nova?
Don't drink and drive, just smoke and fly!

mbole
Poruka: 15008
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 7. dec. 2014. u 14:09h

Opruga postoji kao rezervi deo, tako da bi mogla da se naruci ako je nemaju na lageru u Grandu.
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“