Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus TDDI, kako skinuti alternator

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
m_peki
Poruka: 561
Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h

Focus TDDI, kako skinuti alternator

Poruka od m_peki » petak, 10. jan. 2014. u 10:16h

Mislim da mi je crkao alternator pa me zanima kako ga skinuti. Posto mi je pre dva meseca procurela bos puma koja je tada i sanirana tj. predihtovana, izgleda da se i alternator malo napio nafte. Upalim auto i nakon voznje od par minuta upali mi se lampica od akumulatora. Parkiram se, auto prenoci, ujutro ponovo normalno uplai ali opet nakon par minuta pali lampicu od aku. Punjenje pokazuje 11v do 11.5v. Zanima ma da li odmah da skidam alternator i da nosim na remont ili da se prvo poigram sa kontaktima na njemu.

I jos nesto. Ako neko ima volje da objasni postupak tj. redosled kako se skida alternator na TDDI.

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Re: Focus TDDI, kako skinuti alternator

Poruka od bojan_kv » petak, 10. jan. 2014. u 12:17h

Koliko se ja secam kad je meni skidao majstor, Skida se naravno PK kais, mora i kompresor klime da se odvije i pomeri pa alternator. U sustini nema neke filozofije. Ovo je postupak na tdci, a mislim da nema razlike na tddi, jer su alternatori isti.
Ja bih u tvom slucaju prvo proverio kontakte, jer da je crkao regulator napona, po mom misljenju on ne bi punio uopste, a tebi puni, ali ne dovoljno... :)
ispravice me neko ako gresim...
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

bane1967
Poruka: 346
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 10:43h

Poruka od bane1967 » petak, 10. jan. 2014. u 17:11h

Svakako može i skroz da crkne, ali koliko ja znam, u većini slučajeva kad "rikne" regler (regulator napona), onda nema odgovarajućeg napona punjenja akumulatora ili on varira. Nije isključeno i da je nafta možda oštetila rotor, pa su prespojili namotaji lak žice, ali to je manje verovatno... Kada crknu diode na ploči u alternatoru, obično počne da tinja lampica akumulatora na instrument tabli, a može i tada da padne napon punjenja. Za zamenu reglera verovatno mora da se skine alternator, jer on nije "na izvolte" kao kod starijih modela automobila (npr.golf 1, 2), gde je to moglo za 5 minuta da se reši, tekorći žmurećki, bez skidanja i rasturanja alternatora...

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 10. jan. 2014. u 20:29h

Isti problem sam imao, korodirao sraf na alternatoru gde ide + pol zica do akumulatora, ocistio i evo vec vise od godinu dana bez problema.

m_peki

Poruka od m_peki » petak, 10. jan. 2014. u 21:11h

Aj sutra cu da probam da pregledam i precistim kontakte pa javljam. Jel mogu da ih isprskam samo WD-om, ako mi nisu dostupni za neko eventualno smirglanje.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 11. jan. 2014. u 02:13h

Neće ti WD pomoći ama baš nimalo.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

m_peki

Poruka od m_peki » subota, 11. jan. 2014. u 13:01h

Nocas sam punio akomulator u kuci i jutros ocistio kontakte na alternatoru. Ocistio polako smirglom i kleme. Auto pali normalno i posle par kilometara voznje sa ukljucenim potrosacima nije upalio lampicu akomulatora. Proverio punjenje, 14.6V bez potorsaca i 14.1V je sa grejacima, svetlima i ostalim. Situacija je trenutno takva.

Rankofocus
Poruka: 534
Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h

Poruka od Rankofocus » ponedeljak, 13. jan. 2014. u 15:22h

ako je altenator mastan od nafte , idi u perionicu da ti proba vrucom vodom pod pritiskom oprati kroz sve rupe na njemu , moze koristiti i sampon ali mora kasnije izaprati dobro !!!

m_peki

Poruka od m_peki » ponedeljak, 13. jan. 2014. u 16:32h

Nije masno nigde nista. A i moram da pohvalim majstora da mi je nakon popravke bos pumpe vratio auto sa motorom kao da je nov. Za sada ide i puno ok. Presao oko 100 km i nije upalio lampicu.

m_peki

Poruka od m_peki » utorak, 21. jan. 2014. u 14:31h

Evo da stavim konacno tacku na moj problem.
Nakon nekoliko dana voznje i slucajeva gde je alternator cas punio cas nije da bi se na kraju ponovo upalila lampica, resih da uradim alternator u najblizem servisu. U "BENDIXU" je zamenjen kolektor, cetkice, i lezajevi. Servis sa demotazom i montazom 6000 din.

Moderatori mogu da izmene naslov teme u odgovarajuci ili da prebace postove u odgovarajucu temu. A moze i lock.
Poz svima i hvala.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“