2015 Mustang
Moderator: ace1
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 13943
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Re: 2015 Mustang
Nekrece prodaja bas toliko rano, obicno u Septembru ili Oktobru, a auti krecu sa proizvodnjom obicno par meseci pre toga.
Ne razumem sta se dobiva ako se ceka Januar 1 da krene prodaja. Ako je auto proizveden recimo u Maju 2013 godine, koja je prednost ako se proda Januara 1, 2014 umesto Oktobra 1, 2013? Samo duze stoji u salonima i propada.
Ne razumem sta se dobiva ako se ceka Januar 1 da krene prodaja. Ako je auto proizveden recimo u Maju 2013 godine, koja je prednost ako se proda Januara 1, 2014 umesto Oktobra 1, 2013? Samo duze stoji u salonima i propada.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Isto kao sto ja ne razumem zasto se taj auto proizvodi prvobitno u maju, da bi se prodao u septembru. Umesto da se proizvede u novembru da bi se prodao u januaru 
Kapiras, sve je to isti djavo samo zavisi kako se postavi. Da neko hoce tj da im odgovara, usaglasio bi modelske godine i godine proizvodnje. Sad je pitanje zasto nece tj zasto im ne odgovara
Zato sam i napisao da ne vidim poentu tih "modelskih" godina. Nego lepo, novi mustang, generacije te i te, i gotovo. A ne kad promene 3 srafa i izmene neku plastiku, da ga nazivaju 2016 modelom
Karikiram malo, ali valjda je jasna poenta.

Kapiras, sve je to isti djavo samo zavisi kako se postavi. Da neko hoce tj da im odgovara, usaglasio bi modelske godine i godine proizvodnje. Sad je pitanje zasto nece tj zasto im ne odgovara

Zato sam i napisao da ne vidim poentu tih "modelskih" godina. Nego lepo, novi mustang, generacije te i te, i gotovo. A ne kad promene 3 srafa i izmene neku plastiku, da ga nazivaju 2016 modelom

Fiesta!!
- Talladega_500
- Yankee
Znaci ako kupujes recimo Mustang SN95 obnovljeni model (1999-2004), tebi bi bilo svejedno da li je '99 ili '04 godiste, bitno da je samo SN95?
Jedan od razloga zasto se u Americi radi to sto se radi je sto firme obicno prekidaju proizvodnju u Junu na nekoliko sedmica da se urade potrebne promene za novu generaciju (da li mogu pomeriti datum da to rade kasnije - e to neznam), a najveci razlog je sigurno taj sto se kupac oseca bolje sto moze dobiti auto "za sledecu godinu" nekoliko meseci ranije.
Jedan od razloga zasto se u Americi radi to sto se radi je sto firme obicno prekidaju proizvodnju u Junu na nekoliko sedmica da se urade potrebne promene za novu generaciju (da li mogu pomeriti datum da to rade kasnije - e to neznam), a najveci razlog je sigurno taj sto se kupac oseca bolje sto moze dobiti auto "za sledecu godinu" nekoliko meseci ranije.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Summa summarum, marketing, tj. psihologija. A da se ne lažemo, potpuno se iste stvari rade i ovde, samo što je godina proizvodnje mnogo bitnija od "modelske godine", šta god ona predstavljala.
Postoje revizije modela unutar iste generacije (bile to krupnije restilizacije ili neke suptilnije promene "ispod haube" ili u kvalitetu materijala) ali se ne pribegava tome da se model označava nekom fiktivnom "modelskom godinom"... nego se kaže, generacija ta-i-ta, proizveden te godine (ili tog meseca te godine, ako je bitno) i u principu su time obuhvaćeni svi bitni podaci za prepoznavanje modela, bez dovođenja u zabludu koliko je godina star automobil, tj. kada je sišao sa trake i počeo da se kotrlja po putu.
Postoje revizije modela unutar iste generacije (bile to krupnije restilizacije ili neke suptilnije promene "ispod haube" ili u kvalitetu materijala) ali se ne pribegava tome da se model označava nekom fiktivnom "modelskom godinom"... nego se kaže, generacija ta-i-ta, proizveden te godine (ili tog meseca te godine, ako je bitno) i u principu su time obuhvaćeni svi bitni podaci za prepoznavanje modela, bez dovođenja u zabludu koliko je godina star automobil, tj. kada je sišao sa trake i počeo da se kotrlja po putu.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- dule0911
-
Izvlacis stvari iz kontekstaTalladega_500 piše:Znaci ako kupujes recimo Mustang SN95 obnovljeni model (1999-2004), tebi bi bilo svejedno da li je '99 ili '04 godiste, bitno da je samo SN95?

Bojan je to lepo napisao pa da ne pametujem mnogo. Kao sto sam i rekao, bitno mi je da kupujem Mustang npr '02 godine proizvodnje, ne Mustang '02 modelske godine, sta god to bilo.
Fiesta!!
- Talladega_500
- Yankee
Ljudi, pricamo o svega par meseci razlike izmedju sadasnje situacije i situacije kakvu bi vi zeleli da bude.
Auto se sad proizvodi u Maju da bi se pojavio u prodaji u Septembru, a vi bi voleli da se proizvodi u Septembru da se pojavi u prodaji u Januaru sledece godine. Znaci nekoliko meseci razlika, nista znacajno. A kome tih par meseci bas toliko znace, ima VIN broj i uvek moze da proveri kad je tacno auto proizveden i kad je prodat, pa ako tih par meseci toliko znace - neka ga preskoci.
Auto se sad proizvodi u Maju da bi se pojavio u prodaji u Septembru, a vi bi voleli da se proizvodi u Septembru da se pojavi u prodaji u Januaru sledece godine. Znaci nekoliko meseci razlika, nista znacajno. A kome tih par meseci bas toliko znace, ima VIN broj i uvek moze da proveri kad je tacno auto proizveden i kad je prodat, pa ako tih par meseci toliko znace - neka ga preskoci.
- BojanM
- BOFH
Raznih smo shvatanja i ne razumemo se, izgleda, baš najbolje. Meni je, recimo, "normalno" da kažem za auto da je "2014 godište" ili "proizveden maja 2014" i ne moram da gledam u pasulj da li je to MY2014 ili MY2015. Tebi (ili ajde, tu gde živiš, jer nije ništa lično) je "normalno" nešto drugo.
Za moj pojam logike, auto je proizveden tada kada je proizveden, ne "nekoliko meseci" ranije ili kasnije, i to (najčešće*) jednoznačno određuje koji je tip u pitanju.
Nije poenta u starosti nekog konkretnog automobila, sigurno da ne gubi auto toliko na vrednosti zbog tih par meseci; ali su možda u pitanju dva dovoljno različita modela, sa različitim izgledom/osobinama nekih delova, što može da bude značajno kad sâm nabavljaš iste... Ne kažem da je to svakome bitno, meni u nekim slučajevima jeste.
* - kažem "najčešće" jer je ipak to naš ljubljeni plavi oval, pa uvek postoji varijanta da će se i posle nekog fiksnog datuma proizvodnje, kada su navodno obavili promenu specifikacije, pojaviti primerci koji odgovaraju "staroj" specifikaciji (iliti u prevodu: naiđeš na neki auto koji je po svemu, recimo, MY2005 a fabrički ima neke delove od MY2004)
Za moj pojam logike, auto je proizveden tada kada je proizveden, ne "nekoliko meseci" ranije ili kasnije, i to (najčešće*) jednoznačno određuje koji je tip u pitanju.
Nije poenta u starosti nekog konkretnog automobila, sigurno da ne gubi auto toliko na vrednosti zbog tih par meseci; ali su možda u pitanju dva dovoljno različita modela, sa različitim izgledom/osobinama nekih delova, što može da bude značajno kad sâm nabavljaš iste... Ne kažem da je to svakome bitno, meni u nekim slučajevima jeste.
* - kažem "najčešće" jer je ipak to naš ljubljeni plavi oval, pa uvek postoji varijanta da će se i posle nekog fiksnog datuma proizvodnje, kada su navodno obavili promenu specifikacije, pojaviti primerci koji odgovaraju "staroj" specifikaciji (iliti u prevodu: naiđeš na neki auto koji je po svemu, recimo, MY2005 a fabrički ima neke delove od MY2004)
pozdrav, Bojan

- bo.
- Poruka: 1043
- Član foruma od: petak, 10. dec. 2010. u 20:02h
U Hr je ista takva nebuloza (ili barem će krenuti s tim).
Kao najbitnija je modelska godina (a neznam zašto).
Da bilo kome u mom selu (a i šire) kažem Mondeo 2005, samo će me blijedo gledati.
Ne vidim smisao toga.
Kao najbitnija je modelska godina (a neznam zašto).
Da bilo kome u mom selu (a i šire) kažem Mondeo 2005, samo će me blijedo gledati.
Ne vidim smisao toga.
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Par meseci?Talladega_500 piše:Ljudi, pricamo o svega par meseci razlike izmedju sadasnje situacije i situacije kakvu bi vi zeleli da bude.
Znači 5. Decembra 2013. predstavljaju model za 2015. Ima logike...Talladega_500 piše:Zvanicno predstavljanje Decembra 5.

- Talladega_500
- Yankee
Jok, nego su trebali cekati Januar 1, 2015 da ga predstave i da pocnu da prave planove gde ce ga proizvoditi. Onda bi prodaja taman startovala do Septembra 2015.
Ford Evropa je jos 2012 godine predstavio novi (2015) Mondeo ... cija prodaja startuje tek krajem ove godine. Postoji velika razlika kad je auto predstavljen i kada je pocela proizvodnja. Vecina firmi predstavljaju nove aute oko godinu dana pre nego sto krenu u proizvodnju i prodaju.
Ford Evropa je jos 2012 godine predstavio novi (2015) Mondeo ... cija prodaja startuje tek krajem ove godine. Postoji velika razlika kad je auto predstavljen i kada je pocela proizvodnja. Vecina firmi predstavljaju nove aute oko godinu dana pre nego sto krenu u proizvodnju i prodaju.
- BojanM
- BOFH
Totti, pričalo se o razlici između datuma početka prodaje i modelske godine, a ne između datuma predstavljanja i datuma početka prodaje... lepo bi bilo da se ne rasplinjavamo više nego što već jesmo.
Talladega, koliko je meni poznato, prilikom predstavljanja novog Mondea (2012.) najavljen je kao model koji će početi da se prodaje 2013. godine... pitam ja tebe, ko je tada uopšte pominjao 2015. i ko je znao da će biti problema sa fabrikom u Genku koji su odložili početak proizvodnje par godina? A pride, i dalje je "zvanična" priča da će auto početi da se prodaje u Evropi krajem ove, 2014. godine - ali ti garantujem da ga niko neće zvati "2015 Mondeo".
Talladega, koliko je meni poznato, prilikom predstavljanja novog Mondea (2012.) najavljen je kao model koji će početi da se prodaje 2013. godine... pitam ja tebe, ko je tada uopšte pominjao 2015. i ko je znao da će biti problema sa fabrikom u Genku koji su odložili početak proizvodnje par godina? A pride, i dalje je "zvanična" priča da će auto početi da se prodaje u Evropi krajem ove, 2014. godine - ali ti garantujem da ga niko neće zvati "2015 Mondeo".
pozdrav, Bojan

- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Tale, nije pitanje zasto je model 2015 predstavljen 2013, zasto mu proizvodnja krece kad god krenula, itd.
Niko ne pominje da nesto mora bas 1. Januara...
Pitanje je zasto je model 2015 kad ce poceti sa prodajom 2014?
Nisu vec imali model 2014 pa da ne mogu da iskoriste godinu.
Sto se ne zove model 2014 kad to realno i jeste? Pravi se u toj godini, prodaja pocinje u toj godini...
I sve bi bilo na svom mestu.
Niko ne pominje da nesto mora bas 1. Januara...
Pitanje je zasto je model 2015 kad ce poceti sa prodajom 2014?
Nisu vec imali model 2014 pa da ne mogu da iskoriste godinu.
Sto se ne zove model 2014 kad to realno i jeste? Pravi se u toj godini, prodaja pocinje u toj godini...
Djak pesak 

- Talladega_500
- Yankee
Novi Mondeo je predstavljen u Septembru 2012 godine. Jos u Julu 2012 godine se znalo da ce prodaja, u najboljem slucaju, startovati tek krajem 2013 godine. Znaci u ovom slucaju nije se nista u Evropi desilo sto je drugacije od onog u Americi - predstavljen je godinu dana pre nego sto je prodaja trebala da startuje.
U Evropi ocigledno imate drugaciji sistem nego u Americi. U Americi ovaj sistem funkcionise od kada je automobil nastao. Nekad naprave neke rane prototipove (kao sto je ovaj 2015 Mustang) vec pocetkom godine ili za specijalne musterije ili za aukcije, ali prodaja novog modela obicno startuje u Septembru ili Oktobru.
Plus, ljudi bi mesali kad im kazes da imas 2014 Mustanga ... Koji imas? Novog ili starog, a oba su 2014 godiste. Dolazilo bi non-stop do gresaka u servisima i pri prodaji.
U Evropi ocigledno imate drugaciji sistem nego u Americi. U Americi ovaj sistem funkcionise od kada je automobil nastao. Nekad naprave neke rane prototipove (kao sto je ovaj 2015 Mustang) vec pocetkom godine ili za specijalne musterije ili za aukcije, ali prodaja novog modela obicno startuje u Septembru ili Oktobru.
Zato sto ako Ford napravi X broj Mustanga u 2014 godini i ne uspe da ih proda u 2014, po tom pravilu oni bi se prodavali kao polovni auti u 2015 godini. Znaci automatski bi im cena bila za 20% manja vec u Januaru, iako su stari svega par meseci i imaju 0 milja na satu.mbole piše:Sto se ne zove model 2014 kad to realno i jeste? Pravi se u toj godini, prodaja pocinje u toj godini...
Plus, ljudi bi mesali kad im kazes da imas 2014 Mustanga ... Koji imas? Novog ili starog, a oba su 2014 godiste. Dolazilo bi non-stop do gresaka u servisima i pri prodaji.
- mbole
Ovo ne razumem:
"Zato sto ako Ford napravi X broj Mustanga u 2014 godini i ne uspe da ih proda u 2014, po tom pravilu oni bi se prodavali kao polovni auti u 2015 godini."
Kakve veze ima model year sa time dal ce biti prodat ove ili naredne godine. Pa uvek imas automobile koji se naprave u decembru a prodaju u januaru, bez obzira na model year. Pa njih ne prodajes kao polovne. I 2013 su prodavani neki auti model 2012 ili 2011 pa nisu prodavani ko polovni.
Po toj logici bi neki komad model 2015 kad bude prodat 2016, bez obzira sto se nije pojavio ni jedan novi model, trebalo da bude prodavan ko polovan?
Meni nesto ta logika ne ide u glavu.
A ni ovo mi nije jasno:
"Plus, ljudi bi mesali kad im kazes da imas 2014 Mustanga ... Koji imas? Novog ili starog, a oba su 2014 godiste. Dolazilo bi non-stop do gresaka u servisima i pri prodaji."
Pa ne postoji neki drugi model 2014. Sta bi bio stari model 2014?
Jel ih zovete prema godistu ili modelu? Prvo kazes prema modelu, a sad pominjes godiste. De se dogovorite
Daklem, ako ovaj najnoviji nazovemo model 2014 (sto realno jeste), sa cim bi mogao da se pomesa?
"Zato sto ako Ford napravi X broj Mustanga u 2014 godini i ne uspe da ih proda u 2014, po tom pravilu oni bi se prodavali kao polovni auti u 2015 godini."
Kakve veze ima model year sa time dal ce biti prodat ove ili naredne godine. Pa uvek imas automobile koji se naprave u decembru a prodaju u januaru, bez obzira na model year. Pa njih ne prodajes kao polovne. I 2013 su prodavani neki auti model 2012 ili 2011 pa nisu prodavani ko polovni.
Po toj logici bi neki komad model 2015 kad bude prodat 2016, bez obzira sto se nije pojavio ni jedan novi model, trebalo da bude prodavan ko polovan?
Meni nesto ta logika ne ide u glavu.
A ni ovo mi nije jasno:
"Plus, ljudi bi mesali kad im kazes da imas 2014 Mustanga ... Koji imas? Novog ili starog, a oba su 2014 godiste. Dolazilo bi non-stop do gresaka u servisima i pri prodaji."
Pa ne postoji neki drugi model 2014. Sta bi bio stari model 2014?
Jel ih zovete prema godistu ili modelu? Prvo kazes prema modelu, a sad pominjes godiste. De se dogovorite

Daklem, ako ovaj najnoviji nazovemo model 2014 (sto realno jeste), sa cim bi mogao da se pomesa?
Djak pesak 

- Talladega_500
- Yankee
Pomesa ga sa ovim ... posto se ovaj i dalje proizvodi i proizvodice se do leta.

- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Poenta je, da nema mesta zabuni ako se modelu daje naziv po rednom broju "update-a", kao npr Golf 5, 6 ..., ili Focus mk1, 2, 3. Ovako mras nekog da ubedjues, a on da ti ne veruje kako ti je auto model 2015, jer je napravljen i prodat 2014, a kao model predstavljen jos 2012. Tri datuma za isto vozilo=zbrka.
Sent from VladanMovies using Tapatalk
Sent from VladanMovies using Tapatalk
- Talladega_500
- Yankee
Znaci najveci problem u svemu je sto nekoga drugog moras da ubedjujes u te detalje? 

- dule0911
-
Aha znaci problem je (da se oznacavaju po godistu proizvodnje) sto su ljudi slepi pa ne mogu da razlikuju 2 generacijski razlicita Mustanga i zbunjivace se kad odu u servis pa im "strucan" prodavac proda krutu osovinu za noviji model 
Kad bolje razmislim, sad mi je jasno ludilo zbunjenih vlasnika Mondea Mk3 2007 godiste, ne znaju gde da ubodu te siemens dizne sto su im strucnjaci prodali.
...
Psihologija i marketing (kao sto se da videti na primeru, ide im), nema to veze sa bilo cime navedenim, da ne budem direktniji.

Kad bolje razmislim, sad mi je jasno ludilo zbunjenih vlasnika Mondea Mk3 2007 godiste, ne znaju gde da ubodu te siemens dizne sto su im strucnjaci prodali.
...
Psihologija i marketing (kao sto se da videti na primeru, ide im), nema to veze sa bilo cime navedenim, da ne budem direktniji.
Fiesta!!
- Talladega_500
- Yankee
Sistem kao sto je ovaj vec 120+ godina super funkcionise u Americi i nema ga potrebe menjati samo da bi neko iz Evrope to razumeo.
- BojanM
- BOFH
Svakako, toliko dobro funkcioniše da je originalni Mustang (kad već pričamo na tu temu) predstavljen u aprilu 1964 kao MY1965, ali pošto u stvari ima razlike u odnosu na neke kasnije automobile koji su takođe MY1965, retroaktivno je prekršten u MY1964½
Je l' možemo da se složimo da se ne slažemo i da ostavimo na tome?

Je l' možemo da se složimo da se ne slažemo i da ostavimo na tome?

pozdrav, Bojan

- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Konacno si shvatio.Talladega_500 piše:Sistem kao sto je ovaj vec 120+ godina super funkcionise u Americi i nema ga potrebe menjati samo da bi neko iz Evrope to razumeo.
- mbole
Ali to je model 2013, a ne model 2014. To jest 2014 mu je godina proizvodnje, a ne model.Talladega_500 piše:Pomesa ga sa ovim ... posto se ovaj i dalje proizvodi i proizvodice se do leta.
Sam kazes da ih vodite po modelu, bez obzira na godinu proizvodnje.
Daklem, ovaj sa slike, bez obzira kad je proizveden je model 2013. Ovaj novi bi bio model 2014. I ne vidim gde tu moze da nastane zabuna?
Djak pesak 

- Talladega_500
- Yankee
A sto je to model 2013, a ne 2012 ili 2011? I oni su identicni, kao i cela 2010-2014 generacija.
Slazem se sa Bojanom da se ne slazemo i ajde da ostavimo na tome.
Slazem se sa Bojanom da se ne slazemo i ajde da ostavimo na tome.
- Talladega_500
- Yankee
Aha ... Imaces mnogo problema da ubedis nekoga koje ti je godiste zaista auto, a on ti nece verovati, pa posle neznas ni sam kako ces spavati od muke sto ti drugi ne veruju koje ti je godiste auto.Vladan piše:Konacno si shvatio.Talladega_500 piše:Sistem kao sto je ovaj vec 120+ godina super funkcionise u Americi i nema ga potrebe menjati samo da bi neko iz Evrope to razumeo.

Eeee to je ogroman problem.

- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Evo čitam sve ovo i ja sam potpuno zbunjen i sludjen....ja više ne znam koje je godište moj auto proizveden oktobra 2002. i jako sam zabrinut.