Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.
Pozdrav za sve na forumu ,imam problem i svaki strucan savjet je pozeljan.ugradnja plina mi je odlozena za sledecu nedelju jer je majstor posao u poljsku,taman toliko vremena da se pozabavim sledecim>radi se o tome da mi auto u leru radi savrseno,al zato u voznji u bilo kojoj brzini da je usaltovan na jednom gasu kad ga vozim npr na 1500 il 1800 il 1900 obrtaja on pocne kao da stucka,brlja,radi nemirno dok ne dodam gas,onda se popravi al ubrzo cim ga umirim na isti broj obrtaja da radi on pocne po starom,i dok se to trokiranje odvija iz auta se cuje tamo negdje oko usisne nekakav zvuk najvise slican onom kao kada se cuje voda kroz zidove kada tece kroz cijevi u kupatilu npr. ,kakvo poredjenje, pretpostavljam da motor ler gasa nema veze sa tim a protokomer je ispravan i lambda sondu sam probao raskacio i stanje se nije promijenilo.volio bih da taj problem rijesim prije nego se ugradi plin.nadam se da ce uz vasu pomoc problem se rijesiti.mondeo 1.8 16v 96g.
danas sam pregledao ovaj erg i on je ok i sva crijeva su zdrava u potpunosti nigdje ne vuce fals zrak,svecice, kablovi,l sonda ,sve je ok al on opet trza na te obrtaje,taj auto je uvjek bio u besprekornom stanju,svaki servis je radjen u bg,kad je auto kuplje nov u pg vjerujete li da tada nisu znali gdje mu je filter ulja ,i bezveze mi sad da mi majstori uzimaju pare i mijenjaju ono na sto im je sumnja a da ne poprave kao u vecini slucajeva.moze li da bude taj senzor gasa,to je kao neki potenciometar koji moze da se istrosi na tom mjestu gdje su mu ti obrtaji,ovo je prica jednig koji se kao razumije u te stvari,dali moze neka slika gdje se to nalazi na ovom motoru 1.8 16v,pa bih probao i tu nesto mozda da saznam,drag mi je auto al me ovo bas izludjuje
Markedjani, desava se bas to sto si rekao,a sondu nisam provjerio nego sam je iskopcao iz dzeka kao sto si mi kazao,da vidim dal ce se sta promijeniti medjutim i sa raskopcanom l sondom isto se desava,al najvise zbunjuje taj zvuk koji se cuje dok on trza,pomagaj
Porukaod van » ponedeljak, 24. feb. 2014. u 16:25h
Узмеш унимер ( волтмер ) , оголиш мало сиву и црну жицу које иду на ламбда сонду , и када је ауто загрејан спојиш унимер . Треба да показује око 0.4 волте , са тим што напон нон стоп шета горе доле . Када даш гас , унимер покаже 0.6 - 0.8 волти . Ако је тако сонда ти је исправна .
Ако нема напона или је нека фиксан мала вредност , без обзира давао ти гас или не , сонда је неисправна .
Сонда може од било којих кола само мораш конектор да преместиш . Оно најбоље је оригинал , универзалне сонде од 30ак евра потрају 2-3 године
sada cu da idem da je testiram kako si mi kazao,unimer imam i to cu da uradim,ali evo i da pretpostavimo da je ona neispravna zasto bi auto trzao dok je sonda raskacena?
odradio sam ovaj pregled l sonde i po ovim parametrima koje si mi dao ona je ispravna,auto je presao samo 140 000 km,zar nebi cudno bilo da na tolko rikne.moze li sumnja da padne na senzor pritiska goriva i ovaj senzor pozicije gasa?,taj sto je nesto kao potenciometar???uhhh poludje me
sva su crijeva pregledana komplet sve u redu,i erg ventil danas skidan,bio u odlicnom stanju al ipak ociscen,podjem ja danas posle svega toga kod dijagnosticara i on mi kaze da tps senzor-potenciometar radi 30% i da nije dobar protokomer,e sad dal da mu vjerujem neznam jer mi se sve cini da on nema program za taj motor cim mi je reka da mi je u autu motor 2000k 16v,a ono nije nego 1800k ,ko zna za kojeg forda je on mene uradio dijagnostiku i uzeo mi 20e ,hvala za slike i savjete,i pitanje ,ako je do maf-a ksd ga raskopcam trebalo bi da prestane jel da?
hvala za uputstva,tps cu da iskontrolisem sjutra,sva crijeva sam iskontrolisao i svako je zdravo,nigdje da je koje prslo il se svoklo,samo na ovoj slici 11 nemogu da provalim koje je,usko je slikano pa se ne vidi gdje dodje tacno,mozda mi je ono promaklo al cisto sumljam.a sto se tice rezervnih djelova konkretno senzora to u podgorici tesko da se nadje,odma fus majstori navale kad dodje na otpat koji ford i sve poskidaju pa tako ako ti treba moras kod njega da te odere po dzepu a ni oni ne znaju sta rade nego mijenja dio po dio pa na koji mu upali,cast izuzecima kojih je malo.javljam ako sto rijesim
ivan 306 piše:Pozdrav za sve na forumu ,imam problem i svaki strucan savjet je pozeljan.ugradnja plina mi je odlozena za sledecu nedelju jer je majstor posao u poljsku,taman toliko vremena da se pozabavim sledecim>radi se o tome da mi auto u leru radi savrseno,al zato u voznji u bilo kojoj brzini da je usaltovan na jednom gasu kad ga vozim npr na 1500 il 1800 il 1900 obrtaja on pocne kao da stucka,brlja,radi nemirno dok ne dodam gas,onda se popravi al ubrzo cim ga umirim na isti broj obrtaja da radi on pocne po starom,i dok se to trokiranje odvija iz auta se cuje tamo negdje oko usisne nekakav zvuk najvise slican onom kao kada se cuje voda kroz zidove kada tece kroz cijevi u kupatilu npr. ,kakvo poredjenje, pretpostavljam da motor ler gasa nema veze sa tim a protokomer je ispravan i lambda sondu sam probao raskacio i stanje se nije promijenilo.volio bih da taj problem rijesim prije nego se ugradi plin.nadam se da ce uz vasu pomoc problem se rijesiti.mondeo 1.8 16v 96g.
Promeni citac(senzor) pozicije bregaste!
[*]Jel potrebno onda promjeniti parametre u racunalu da ECU zna da ima jos jedna svjecica?? Nista na silu,samo veci cekic
evo ja stalno dosadjujem sa mojim pitanjima i mukama al znam da su ovdje ljubitelji forda i strucni ljudi koji su voljni da pomognu savjetima,i hvala na tome .probao sam da vozim sa raskacenim protokomerom situacija ista,vrati ga nazad,raskopcam onaj drugi mali senzor sto dodje posle protikomera mislim da on mjeri pritisak vazduha ispravite me ako gresim,problem konstantan,vratim i njega.e sad pored opisanog problema poceo je i novi,u toku voznje kad malo jace zakocim da stanem obali mi obrtaje na 500 i tako drzi par sekundi pa se vrate na 900.jos malo pa cu isasavit
Ona slika gore za tps je za mk2
evo sad sam ti stavio za mk1 kako se testiraju komponente pa se malo igraj ako imas volje
sad da li se maf može tako točno istestirat ili se mora nakačiti dijagnostika u vožnji ne znam
kad već imaš unimer uzmi pa mjeri
nabavi sam danas novi protokomer i tps senzor,montirao ih,probao sa njima ,opet ista stvar ,znaci da nije do njih,ostaje mi jos taj iac ventil sto si kazao,samo sto neznam koji je ? jeli to motoric ler gasa onaj sto je nepristupacan tamo ispod usisne grane?probacu jos to pa ako nebude ni tu greska onda ga vodim kod majstora samo moram nac nekog krstenog.
ej hvala za video,ujuto cu da skidam ovaj iac ventil i ovo crijevo da pregledam obadvoje,na vjerujem da su kablovi i svecice,jer su obadvoje mijenjani unazad 20 000k a svecice su platinum,al pogledacu u mraku,ko zna,idem redom kao sto kazes,mozda mi se posreci!! prikljucio ga na dijagnostiku danas ovaj momak cini mi se da nije fuser,pokazao mu greske na tps,protokomer i onaj mali senzor sto dodje posle protokomera,kaze da ih javja zato sto sam ih mijenjao ono zbog provjere,obrise on greske i uradi ponovo komp pokazuje *no problem*,da je bobina il neki od senzora vjerovatno bi pokazao? javljam sjutra za ovaj iac i crevo.hvala pozz
gledao sam danas ono crevo sto si mi stavio na snimsk,kod mene nije gumeno kao na videu nego celicno ili vec od kojeg materijala ono nemoze da napukne i dobro dihtuje,iac ventil nisam uspio da skinem jer je nepristupacan a kod ovo druga dizalica zauzeta mora odozdo da se skida,kablove gledao u garazi u mraku,nista se ne nazire,probacu sjutra da nadjem senzor bregaste da probam dal ce se sta promijeniti,al najvise od svega zbunjuje to sto sisti oko motora nesto dok on trokira?
blokiraj crevo za servo pa vidi dal tad sisti a proveri i vakume za grejanje jer njemu klapne rade preko vakuma pa da ti nije slucajno neki vakum za klapne puko ali prvo kreni od serva kao sto ti je dejov reko, a mozes i da uzmes meku papiurnu maramicu i da ides oko usisne grane ona bi trebalo da ti pokaze gde vuce fals vazduh
ovo je glupo sto pitam al o tome neznam stvarno nista,kakve veze imaju servo i bubanj za vakum,zar zar servo ne radi preko servo pumpe ,koje je to crijevo,dejov molim te malo pojasnjenje cisto radi edukacije.