focus tddi paljenje-problem
Moderator: Dragomir
- Romano
- Poruka: 164
- Član foruma od: nedelja, 15. maj 2011. u 22:00h
focus tddi paljenje-problem
radi se o tome da auto dobro pali ali ponekad se zna desit da duze vrti i treba se stisnut gas da sastavi....
to mi se desilo par puta na hladnom startu i kada napravim par km (4-5) i auto odstoji manje od 2 sata...
posto me to zivcira krenuo sam trazit kvar...za svaki slucaj sam provjerio grijace i ispravni su...
onda sam ga isao spajat na dijagnostiku (texa-dijagnostika)...i nije mi izbacio nikakve greske ali gledajuci po parametrima bio mi je sumljiv senzor temperature...(napravio sam s autom 15metara do radione)...pokazivao mi je vise od 50 C...
...htio sam biti siguran...pa sam auto ponovno spajao na dijagnostiku...znaci 100% hladan auto....i pokazao je senzor 29C...dakle min 20 C vise...vani je bilo cca 5 C....
skinuo sam ga...te je kolega probao omski merit na 20 C i 90 C po autodati ali nije uspio nista....
vratio sam ga nazad i primjetio da mi sad auto na hladnom startu "potegne cok" sto prije nisam primjetio...
PITANJE:
-dali je on zaduzen za podizanje coka odnosno zakretanje paljenja te ako se problem i dalje bude pojavljivo sta napraviti...
radi se o onom senzoru koji ima na sebi dvije zice i đek...te ne "ocitava" preko vode nego temp glave....
to mi se desilo par puta na hladnom startu i kada napravim par km (4-5) i auto odstoji manje od 2 sata...
posto me to zivcira krenuo sam trazit kvar...za svaki slucaj sam provjerio grijace i ispravni su...
onda sam ga isao spajat na dijagnostiku (texa-dijagnostika)...i nije mi izbacio nikakve greske ali gledajuci po parametrima bio mi je sumljiv senzor temperature...(napravio sam s autom 15metara do radione)...pokazivao mi je vise od 50 C...
...htio sam biti siguran...pa sam auto ponovno spajao na dijagnostiku...znaci 100% hladan auto....i pokazao je senzor 29C...dakle min 20 C vise...vani je bilo cca 5 C....
skinuo sam ga...te je kolega probao omski merit na 20 C i 90 C po autodati ali nije uspio nista....
vratio sam ga nazad i primjetio da mi sad auto na hladnom startu "potegne cok" sto prije nisam primjetio...
PITANJE:
-dali je on zaduzen za podizanje coka odnosno zakretanje paljenja te ako se problem i dalje bude pojavljivo sta napraviti...
radi se o onom senzoru koji ima na sebi dvije zice i đek...te ne "ocitava" preko vode nego temp glave....
- Mosha
- Poruka: 272
- Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
- Kontakt:
Re: focus tddi paljenje-problem
Na Mondeu 1.8 td taj senzor kontrolise cok, dakle ima 2 senzora za temperaturu, jedan je sa samo jednom zicom i on samo pomera kazaljku na tabli dok taj drugi sa 2 zice i dzekom sluzi da "kaze" kompu koja je temperatura i on posle pomera ugao paljenja na osnovu tih podataka. Sad ne znam jel isto i na tvom motoru, vrlo moguce da jeste.
Elem taj senzor je bagatela cini mi se da je oko 10e pa ako nemas negde drugi da isprobas mozes i uzeti nov ne mozes mnogo pogresiti.
Elem taj senzor je bagatela cini mi se da je oko 10e pa ako nemas negde drugi da isprobas mozes i uzeti nov ne mozes mnogo pogresiti.
- Romano
tako je vjerojatno i kod mene....
senzor je nesto manje od 20e....
muci me to sta ne znam dali je do njega te mi se ne sviđa sta je taj novi senzor sta bi kupio zamjenski (znam da je na nekim autima problem ako nije original)
senzor je nesto manje od 20e....
muci me to sta ne znam dali je do njega te mi se ne sviđa sta je taj novi senzor sta bi kupio zamjenski (znam da je na nekim autima problem ako nije original)

-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
kako ustanoviti da taj senzor, mislim da se zove cht daje lose informacije, kod mene nikad ne "vuce cok"
- Romano
pa dobro to je taj senzor CHT cylinder head temperature
nije nitko imao problem s paljenjem da treba stisnut nekad gas da mu auto upali
mijenjam pa kud puklo da puklo
nije nitko imao problem s paljenjem da treba stisnut nekad gas da mu auto upali

mijenjam pa kud puklo da puklo

-
- Trovač foruma!
ja sam sad gledao kod sebe, obrtaji su na 950+-5 jedno 20 sekundi i onda ih spusti na 900+-10, znaci ipak nije to a volio bih da jest
- Romano
autodata kaze 800+-50 okr...za ler...a meni radi tocno 800
nego kako to mislis da si mislio da je to al nije...
nego kako to mislis da si mislio da je to al nije...

-
- Trovač foruma!
na kazaljci se ne vidi tih 50 sto podigne, pa sam mislio da ne radi kako treba, pa imam tih nekih problema pa se stalno nadam da ce se rijesiti, uzeli su mi servisi dosta para a nisu rijesili ni potrosnju ni maksimalnu brzinu, kontao sam ako taj senzor ne radi dobro, recimo ako odmah pokazuje neki velik plus pa kad ja jos podignem za 80 stepeni da nije u redu, mozda ce u safe mode ili tako nesto 
meni autodata za tdci kaze 900+-50

meni autodata za tdci kaze 900+-50
- Romano
aha....to si ti...evo bas ti odgovorio na FKH 

-
- Trovač foruma!
trebalo je objediniti ove sajtove u ford ex-yu da ne skacemo sa foruma na forum 

- Romano
senzor je promjenjen a stanje je i dalje vise manje isto....auto na hladno dosta dobro upali ali moram mu stistnuti gas...cim se malo zagrije pali "na zub" bez gasa....
dat cu ga jos spajat na originalnu dijagnostiku da vidimo ako ce ona sta pokazati ako ne izgleda da ce morat kod bosiste...
dat cu ga jos spajat na originalnu dijagnostiku da vidimo ako ce ona sta pokazati ako ne izgleda da ce morat kod bosiste...

- CrnaTica
- Poruka: 363
- Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h
ma garant ti je to zbog kratke getribe...
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana 

- Romano
i jos nesto...ako na autoputu poklopim po gasu dode do 165 i stane....malo popustim gas (ili cijelo vrijeme ubrzavam sa recimo 3/4 gasa) ubrzava dalje... 

- CrnaTica
i onda ga na 180 prestigne stariji brat, i po krvi i po hrđi obiđe 

- Rih
- Poruka: 278
- Član foruma od: nedelja, 6. nov. 2011. u 10:35h
Izludeo me Focus danas!!!
Sinoć mu crkne sijalica,svratim do električara,on je zameni,sednem u auto-on poče da vergla,upali posle 2-3-3 sekunde.Uvek pali na pola ključa,al ajde,dešava se...
Jutos oko pola 8 vodim decu u vrtić,ključ u bravu-verglanje,verglanje...jedva upali.Ja dobro zbunjen.
Zadržao se u vrtiću 5-6min,krećem,opet zavergla 2-3-4 sekunde pre nego što upali.
Ugasim ga,opet odmah upalim bez problema.
Došao kući,ostavio ga 2 sata,probao da upalim-jedva.
Bitna stvar (kasnije se ovo ispostavilo)-auto je uvek ostajao parkiran blago uzbrdo.
Odem do električara,mislio sam da su grejači,akumulator...napolju je -4 stepena,možda ima veze sa tim.
Sve proverio,sve ok,grejači rade,aku super puni...nakačimo ga na dijagnostiku,i tu je verglao da upali,ali dijagnostika ništa ne pokazuje,sve ok.
Električar,najbolji u gradu,mi je rekao da ne drži gorivo,tj da ga vraća.Posao za mehaničara...
Odem do majstora za Forda,kaže da parkiram nizbrdo i ostavim par minuta...auto upali ko mina.
Rekao je da može da bude:filter goriva,boš-pumpa,neko crevo da se precvikalo,pa ne drži vakuum.
Boš-pumpa ne vlaži (bar to ne vidimo),creva sva ok (bar se tako čini)...zamenio je filter goriva (iako je zamenjen pre 3 meseca i samo 1500km).
Sad auto okrenut uzbrdo opet vergla,mada mi se čini manje nego jutros....okrenut nizbrdo nema problema,gorivo ne može da se vrati,ostaje u filteru,pa pali bez problema.
U ponedeljak idem da skine inerkuler i da tu pogleda kakva je situacija (dal neke gumice i creva?)
Pomozite!
Šta još može da bude mogući razlog zašto ne drži gorivo u filteru?
Sinoć mu crkne sijalica,svratim do električara,on je zameni,sednem u auto-on poče da vergla,upali posle 2-3-3 sekunde.Uvek pali na pola ključa,al ajde,dešava se...
Jutos oko pola 8 vodim decu u vrtić,ključ u bravu-verglanje,verglanje...jedva upali.Ja dobro zbunjen.
Zadržao se u vrtiću 5-6min,krećem,opet zavergla 2-3-4 sekunde pre nego što upali.
Ugasim ga,opet odmah upalim bez problema.
Došao kući,ostavio ga 2 sata,probao da upalim-jedva.
Bitna stvar (kasnije se ovo ispostavilo)-auto je uvek ostajao parkiran blago uzbrdo.
Odem do električara,mislio sam da su grejači,akumulator...napolju je -4 stepena,možda ima veze sa tim.
Sve proverio,sve ok,grejači rade,aku super puni...nakačimo ga na dijagnostiku,i tu je verglao da upali,ali dijagnostika ništa ne pokazuje,sve ok.
Električar,najbolji u gradu,mi je rekao da ne drži gorivo,tj da ga vraća.Posao za mehaničara...
Odem do majstora za Forda,kaže da parkiram nizbrdo i ostavim par minuta...auto upali ko mina.
Rekao je da može da bude:filter goriva,boš-pumpa,neko crevo da se precvikalo,pa ne drži vakuum.
Boš-pumpa ne vlaži (bar to ne vidimo),creva sva ok (bar se tako čini)...zamenio je filter goriva (iako je zamenjen pre 3 meseca i samo 1500km).
Sad auto okrenut uzbrdo opet vergla,mada mi se čini manje nego jutros....okrenut nizbrdo nema problema,gorivo ne može da se vrati,ostaje u filteru,pa pali bez problema.
U ponedeljak idem da skine inerkuler i da tu pogleda kakva je situacija (dal neke gumice i creva?)
Pomozite!
Šta još može da bude mogući razlog zašto ne drži gorivo u filteru?
- Rih
Ostavio sinoć auto parkiran blago uzbrdo,i jutros je jedva upalio.
Sad sam ga okrenuo nizbrdo....videću za sat-dva.
Nervira me samo tako.
Ima li ko rešenje?
Sad sam ga okrenuo nizbrdo....videću za sat-dva.
Nervira me samo tako.
Ima li ko rešenje?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
U zadnje vreme ,ne znam zasto,velike probleme imam u servisu sa bos pumpama.Na samoj bos pumpi vuce fals vazduh i potrebno je predihtovati pumpu.Ove sedmice bilo je 4-5 pumpi a i za sledecu nedelju imamo zakazanih
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Rih
To mi je i majstor rekao-da problem može biti do boš-pumpe.
Dragomire,možete li da mi kažete kako se utvrđuje da je kvar do pumpe? Na njoj se ne vide tragovi goriva...vide li se kakvi pokazatelji na dijagnostici?
Da li se taj kvar manifestuje u vožnji?
Koliko košta da se ona predihtuje?
Hvala!
Dragomire,možete li da mi kažete kako se utvrđuje da je kvar do pumpe? Na njoj se ne vide tragovi goriva...vide li se kakvi pokazatelji na dijagnostici?
Da li se taj kvar manifestuje u vožnji?
Koliko košta da se ona predihtuje?
Hvala!
- CrnaTica
moja na eskortu isto nije nigde vlažila, al je redovito nakon par sati bila puna vazduha...

- Rih
Uh....crni oblaci nad mojim novčanikom
Koliko si tako vozio i koliko je koštala popravka?

Koliko si tako vozio i koliko je koštala popravka?
- CrnaTica
nekih 2 godine
po zimi je malo problem jer akumulator oslabi pa sporije vrti.... pa dok izbaci zrak...
blizu 300e me koštalo (brtve, ležajevi, poklopac gornji, stroj i ruke), jedino, mislim da je za tddi skuplje
prvo paljenje u danu je bilo katastrofa. svako sledeće na zub (osim kad odstoji tipa od jutra pa do popodne). u samoj vožnji nije bilo razlike u odnosu na sad...
al sredi to svedno

po zimi je malo problem jer akumulator oslabi pa sporije vrti.... pa dok izbaci zrak...
blizu 300e me koštalo (brtve, ležajevi, poklopac gornji, stroj i ruke), jedino, mislim da je za tddi skuplje

prvo paljenje u danu je bilo katastrofa. svako sledeće na zub (osim kad odstoji tipa od jutra pa do popodne). u samoj vožnji nije bilo razlike u odnosu na sad...
al sredi to svedno

- Rih
Popravio boš-pumpu.
Slao Burinu u Šabac,on je predihtovao,zamenio neki ventil (tako kaže),i majstor je danas vratio na auto.
Kad je već skidao pola motora,uradio sam veliki servis i "popravio" (stavio neku podlošku) desni nosač motora.
Cena-sve ukupno 280e,od toga pumpa 170e.
Slao Burinu u Šabac,on je predihtovao,zamenio neki ventil (tako kaže),i majstor je danas vratio na auto.
Kad je već skidao pola motora,uradio sam veliki servis i "popravio" (stavio neku podlošku) desni nosač motora.
Cena-sve ukupno 280e,od toga pumpa 170e.
-
- Poruka: 534
- Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h
jest, menjao ...ventil od vode
taj ventil se menja za 400jura kad se menja drugo je color...

- Romano
nisam nista popravljao jer imam vaznijih obaveza....nego sam bas danas spajao na dijagnostiku istog takvog focusa...i njemu temperaturu glave motora pokazuje najnormalnije...
...bas bi volio sam naci kvar al neznam sta jos pogledati...
...bas bi volio sam naci kvar al neznam sta jos pogledati...

- Romano
kvar je bio u samom kompjuteru...popravak od 100kn na vise...ovisno o kvaru...