Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

kako popraviti karburator na autu

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: kako popraviti karburator na autu

Poruka od Markedjani » četvrtak, 27. mar. 2014. u 19:26h

Molim samo bez predloga da se izbaci Fordov karb i da se stavi kečev :D
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Sv 87a
Poruka: 290
Član foruma od: sreda, 20. nov. 2013. u 18:22h
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » četvrtak, 27. mar. 2014. u 19:32h

Vazi druze! :mechanic:
Eh, sto volim ovaj svet! :jeeej:

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 27. mar. 2014. u 21:26h

dobri nikola piše: Kazi mi ako mozes, tacnu oznaku tog karburatora, moguce da sam ih u svoje vreme radio, u svakom slucaju racunaj na moju pomoc. :mechanic:
Solex EEIT 35
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » četvrtak, 27. mar. 2014. u 21:58h

Secam se tih karburatora ( kad si mi poslao oznaku ) i auta. Kazi mi kojih problema imas ? :mechanic:

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » nedelja, 30. mar. 2014. u 13:08h

Dragi moji forumasi, dolazi nam sve lepse i toplije vreme :bravo: , mogli bi da organizujemo akciju u aprilu, za auta koji imaju karburatore. Pod sloganom : " Smanjicu zagadjivanje zivotne okoline boljim radom svog auta ".

Ovom akcijom bi doveli, da nam auto trosi pravilnu kolicinu goriva, a da pri tom, dobijemo najvecu snagu motora. Sa time bi smanjili i mehanicko habanje motora i produzili mu radni vek, bez ikakvog dodatnog ulaganja.
:mechanic:

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » utorak, 1. apr. 2014. u 22:33h

Imam Ford sierru 2.0 OHC `88god, sa Weber 30-34 DFTH karburatorom (ima step motor i konektor sa dosta zica).
Problem je sledeci. Isprva je imao poteskoce sa paljenjem i umeo da se ugasi u radu. Sada se situacija dosta pogorsala. Kada se motor upali, radi na leru bez problema ali dodavanjem gasa i kretanjem iz mesta motor se gasi.

Stavljene nove svecice, kablovi i filter vazduha. Raskacivanjem creva za dovod goriva i verglanjem primecujem da gorivo dolazi do karburatora. Pritiskanjem papucice gasa dok je motor iskljucen u prvom grlu se primeti da se kroz malu cevcicu ubrizga nekoliko kapi goriva. Probano je sa stavljajem drugog racunara situacija ista. Ima varnicu na svecicama. Plin nije nikad ugradjivan.

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » sreda, 2. apr. 2014. u 17:52h

zeteks piše:Imam Ford sierru 2.0 OHC `88god, sa Weber 30-34 DFTH karburatorom (ima step motor i konektor sa dosta zica).
Problem je sledeci. Isprva je imao poteskoce sa paljenjem i umeo da se ugasi u radu. Sada se situacija dosta pogorsala. Kada se motor upali, radi na leru bez problema ali dodavanjem gasa i kretanjem iz mesta motor se gasi.

Stavljene nove svecice, kablovi i filter vazduha. Raskacivanjem creva za dovod goriva i verglanjem primecujem da gorivo dolazi do karburatora. Pritiskanjem papucice gasa dok je motor iskljucen u prvom grlu se primeti da se kroz malu cevcicu ubrizga nekoliko kapi goriva. Probano je sa stavljajem drugog racunara situacija ista. Ima varnicu na svecicama. Plin nije nikad ugradjivan.
Ima dva tipa tih karburatora i to sa automatskim sauhom ( dobija rashladnu tecnost motora ) i sa elektricnim automatskim sauhom ( na tvom autu ). Ti karburatori nemaju step motor kao sto si naveo, vec regulator obrtaja hladnog starta i praznog hoda.
Popravljao sam te karburatore i slatko se vozio sa prelpom ladjom kao sto je siera ( jos sa motorom 2.0 ). Prvi problem moras resiti u regulatoru pritiska goriva ( i njih imas dva tipa ). Povratni vod ka rezervoaru ne sme da ti bude zapusen ili na bilo koji nacin blokiran. Postavi providno crevo od regulatora do karburatora, motor neka radi na 3000 - 4000 O/min.. Posmatraj protok benzina, da li ima vazduha i da li se smanjuje protok goriva.
Kad dodajes rucno gas ( motor ugasen ) iz brizgaca mora da krene tanki mlaz goriva, a ne po koja kap goriva. Ako sve sredis, dodji da podesimo smesu na leru i potrosnju.
:beer:

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » sreda, 2. apr. 2014. u 19:15h

911s [SK] piše:Kakvih iskustava imaš sa sinhronim dvogrlim Solexima kakve su nosili stariji Fordovi V6 motori? Takodje su specifični što se štelovanja tiče i teški za remont u smislu da nisam našao majstora u Beogradu za karburatore koji ih dobro poznaje.
Kazi nam, sta te konkretno muci? :mechanic:

zeteks

Poruka od zeteks » sreda, 2. apr. 2014. u 23:36h

Ovakav karburator je u pitanju
https://disk.yandex.ru/public/?hash=Lad ... 0e2aAEo%3D
http://www.souleyman.ru/forum/viewtopic ... 6e47a6cd86

Probacu da premostim regulator pritiska. Nesto mi se ne rastura ovaj karburator, previse je zakomplikovan. Pitanje je da li mogu da se nabave delovi za njega kod nas.

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » četvrtak, 3. apr. 2014. u 22:34h

zeteks piše:Ovakav karburator je u pitanju
https://disk.yandex.ru/public/?hash=Lad ... 0e2aAEo%3D
http://www.souleyman.ru/forum/viewtopic ... 6e47a6cd86

Probacu da premostim regulator pritiska. Nesto mi se ne rastura ovaj karburator, previse je zakomplikovan. Pitanje je da li mogu da se nabave delovi za njega kod nas.
Neznam koliko si upucen ( popravljao ) u popravku karburatora, ali koliko vidim kod tvog karburatora nije veliki problem :bravo: . Ako resis pravilno dodavanje goriva preko brizgaca, neces vise imati problema kod dodavanja gasa. Bitno je proveriti ispravnost usisnog i potisnog ventila za prinudno obogacivanje smese.
Ako nisi siguran, dogovoricemo se na pp kad da dodjes i da pogledamo karburator.
:mechanic:

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » petak, 11. apr. 2014. u 20:07h

Da li je nas clan zeteks, uradio nesto na svom autu? :mechanic:

zeteks

Poruka od zeteks » petak, 11. apr. 2014. u 23:00h

Rasklopio sam ga kao ovi na ruskom sajtu, do poslednjeg dela. Ocistio sve. Obrusio nalegajuce povrsine. Prokuvao. Napravio dihtunge od hamera. Sklopio pazljivo vratio sve na svoje mesto. Radi. Pali na pola kljuca i ima stabilan ler sto je najbitnije. Sumnjao sam kako ce da se ponasa na leru. Na koracnom step motoru je bio problematican zupcasti kajsic. Otpali su neki zupci, pa sam ga zaokrenuo tako da ti zupci budu na slobodnom hodu. E sad kakva je potrosnja to jos ne znam. Ali auto dobro vuce i prima gas. Kada mu povecavam obrtaje nema seckanja. Bilo bi dobro da sam imao sve nove dizne da stavim, ali ne verujem da mogu nove da se nadju. Dosta je vremenski zahtevan posao, posebno sto nemam rutinu. Cekam da sve legne posle nekog vremena, pa da kazem da sam dobro obavio posao. Dobro je da lepo radi naleru posto ga elektronika regulise, a sumnjao sam i u nju sve vreme dok sam radio.
Nitro dobro skida, alkohol dok se radi na stolu i K2 odmascivac. Dobar je i sprej za karburatore ali stipa i deluje mi da je otov. Nisam koristio nikakvu kiselinu ili sirce posto bi razjela aluminijum.

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » subota, 12. apr. 2014. u 14:43h

Dobro si odradio, zaptivku pokloca karburatora, umesto sa hamerom trebao si da uzmes korice od bloka za crtanje ili kutiju od vazdusnog filtera. Ti
papiri - kartoni su nesto deblji od hamera i bolje se upresuju, ali sve pohvale za trud.
Kad predjes neku kilometrazu ako hoces cucemo se da doteramo potrosnju i sve sto bude trebalo. :mechanic:

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » četvrtak, 17. apr. 2014. u 11:24h

911s [SK], sta si uradio sa autom po pitanju karburatora?

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 17. apr. 2014. u 21:27h

Sinhronim dvogrlim Solexima fali sve živo, imam ih nekoliko koji nisu radili godinama unazad, genralni remont za početak pa onda štelovanje, s tim da mi u ovom trenutku nisu prirotet.
Sad me trenutno interesuje (na jednom drugom karburatoru) šta može biti uzrok tome da dizna za brzi prelaz nema fin mlaz već bukvalno curi i naliva gorivom više nego što treba?
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 17. apr. 2014. u 22:17h

Дизна за обогаћивање има ознаку , тј. пречник отвора . Од тог отвора зависи колико брзо цури гориво , а количина горива зависи од полуге механизма . Играјући се са тим карбураторима , уочио сам да најбоље решење те дизне има карбуратор за 1.6 ГТ мотор . Дизна има вентури , и из ње излази маглина . Мноооого бољи одзив на гас у односу на класичну дизну која шприца . Емпириски закључено .

Што се тиче тог твог карбуратора , са задње стране доле има троугласта мембрана , то је систем за обогаћивање смеше . Ради на принципе да када даш гас и опадне вакум , опруга притисне мембрану , она отоври вентил , и кроз двеемале дизне гориво иде ка емулзионим цевчицам и даље ка дифузорима . Мембран нема да се купи овде , све живо сам обишао , може од неког другог карбуратора , али да се преправља . Има 4 таква карбуратора и сваком је отишла та мембрана , ако дуго стоји без горива .

zeteks

Poruka od zeteks » četvrtak, 17. apr. 2014. u 23:35h

Evo broja telefona ljudi sa Bubanj potoka koji prave membrane.
Vinogradarski venac 12 cerak vinogradi
zorica 063/873-8907
branka 063/7000-813
ljubisa 063/246-083

ovo je sa njihove vizit karte koju sam dobio na pijaci. Nadam se da ce biti od pomoci.

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » petak, 18. apr. 2014. u 10:20h

Steta je sto nisi 911s napisao sa kojim karburatorom se trenutno mucis. Nebi da dajem pausalne savete, pogotovo ni za pojedine delove karburatora ( princip njihovog rada ).

Na tvoje pitanje: " šta može biti uzrok tome da dizna za brzi prelaz nema fin mlaz već bukvalno curi i naliva gorivom više nego što treba?", dao bih sledeci odgovor.
Verovatno je neko sa celicnom ( umesto sa bakarnom ) licnom hteo da ocisti kanal, pa je sada prolaz mnogo ( 30% - 50% ) rasiren-uvecan. Samim tim je srazmerno smanjen otpor prolaska goriva i evo novih problema u radu karburatora bespotrebno.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 18. apr. 2014. u 13:27h

Zenith 33 VN-2 :(
http://www.stationary-engine.co.uk/Zeni ... N-2Red.jpg
Da li takodje imaš nekoga da preporučiš što se tiče remonta AC pumpi sa staklenom čašom, ili makar nekoga ko pravi kvalitetne membrane i za nepovratne ventile?
zeteks piše:Evo broja telefona ljudi sa Bubanj potoka koji prave membrane.
Samo da su kvalitetne. Znam nekoliko njih koji izradjuju membrane za jeftine pare, 50-100 dinara po komadu, ali džaba kad moram da ih menjam jednom godišnje.
Ford weist den Weg.

zeteks

Poruka od zeteks » petak, 18. apr. 2014. u 14:31h

Membrane se prave od materijala koji se набавља. AC Ћироли прави добре мембране за пумпе горива за заставина возила. Ствар је у репроматеријалу од кога се ради.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 18. apr. 2014. u 16:18h

Pa taj repromaterijal je više repro nego materijal. lol
Ford weist den Weg.

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » petak, 18. apr. 2014. u 17:28h

Zenith 33 VN-2 karburator, konstruktivno gledano je najblizi karburatoru IPM 28MGV2 na nasoj zasavi 750 ( cuvenoj fici ). Kad se prolepsa vreme dogovorice mo se, pa dodji da ga pogledam u kakavom je stanju i sta mozemo da uradimo. Kako bi ga doveli u ispravno stanje. :bravo:

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » nedelja, 20. apr. 2014. u 17:17h

Svim clanovima foruma cestitam Uskrs Hristos vaskrese. :bravo:

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 20. apr. 2014. u 19:12h

Hvala!
Juče sam otvarao karburator, u pitanju je Solex 32PBIC (ne Zenith, izgleda da je ovaj Solex išao za izvoz pošto ga nema ni u jednoj knjizi a siguran sam da je tu u originalu po načinu kačenja i povezivanja). Čist je iznutra, membrane i dihtunzi (osim jednog bočnog) je neko relativno skoro promenio, sumnjam da zbog tog bočnog preko noći izgubi gorivo iz sebe jer tu curi. U svakom slučaju, dizna za brzi prelaz je "visokoprotočna" jer je takva sama po sebi da kroz nju može proći dosta goriva.
Ford weist den Weg.

Sv 87a
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » nedelja, 20. apr. 2014. u 19:37h

Nemoj me drzati za rec Dule. mislim da imam taj tip karburatora i to remontovan. Pogledacu sutra u servisu, cujemo se na pp, poz... :mechanic:

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“