Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zamašnjak na FOCUSU 1.8 TDCI

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Trky
Poruka: 11
Član foruma od: utorak, 27. maj 2014. u 21:36h

Zamašnjak na FOCUSU 1.8 TDCI

Poruka od Trky » utorak, 27. maj 2014. u 21:53h

Pozdrav svima,

vozim Focusa 1.8 TDCI, 2009. godina. Prije nekih pola godine počelo je lagano zveckanje/udaranje, pedala kuplunga lagano vibrira, malo otežana promjena brzine, ali ništa strašno.
Prvo se raspitao u 4 servisa šta bi to bilo, pa onda otišao u jedan od njih koji je ovlašteni FORD servis i dogovorili se za promjenu zamašnjaka i seta kvačila. Znam skup kvar, ali nemam izbora. I napravili oni meni to. Upale oni pred mnom hladan auto i sve super, uvijek isti zvuk (kada stisnem kuplung do pola, pa do kraja i kada ga pustim).
Drugi dan ja malo osluškujem auto (zagrijan auto, nakon vožnje) i imam šta za čut - pritisnem pedalu do pola zvuk se mijenja (slično kao i prije, ali manje), provjerim malo volan na njemu se i dalje lagane vibracije osjete, a isto tako i na pedali..

Vibracije na volanu se jedva primjete (jel to normalno ili treba biti sasvim mirno?).
Kada palim hladan auto sve je u redu. Stisnem papučicu do pola, pa do kraja uvijek isti zvuk. Kada se auto zagrije onda primjetim promjenu zvuka. Kada gasim zagrijan auto sa stisnutim kuplungom zamašnjak se manje čuje kada se smiruje, kada ga gasim u leru, bez stisnutog kuplunga zamašnjak se puno jače smiruje.

Moje pitanje - pa jel moguće da su u servisu ugradili oštećeni dio ili tako nešto? Ili je stvar do nečeg drugoga? Šta je najbolje imam garanciju na ruke i dijelove. ;)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: Zamašnjak na FOCUSU 1.8 TDCI

Poruka od totti » utorak, 27. maj 2014. u 21:58h

Jesu ti menjali i druk lager?
Slika

Trky

Poruka od Trky » utorak, 27. maj 2014. u 22:00h

Jesu. I semering.

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » utorak, 27. maj 2014. u 22:29h

A jesi ti siguran da su ti ista zamenili, osim sto te je kostalo? Po ovlascenim servisima zamajac je jedini kvar. Cim vide auto, zamajac. Jesam paranoican, ali kad cujem "ovlasceni servis" prodju me trnci.

Trky

Poruka od Trky » utorak, 27. maj 2014. u 22:32h

Bio u 4 ovlaštena servisa. Svi rekli isto. Pitao ekipu na forumima za simptome i još 2 mehaničara sa strane. Eh sad....

popovicvl

Poruka od popovicvl » utorak, 27. maj 2014. u 22:36h

Svakako nazad u servis i trazi da ti otklone kvar. To je sad njihova briga.

Trky

Poruka od Trky » utorak, 27. maj 2014. u 22:39h

Pa i otići ću, ali me zanima jel to je kvar ili se plivajuću zamašnjak tako tvornički ponaša (da se čuje zveckanje kada do pola stisnem kuplung)?

popovicvl

Poruka od popovicvl » utorak, 27. maj 2014. u 22:49h

Nema sanse, mora biti miran kao bubica, bez obzira na pedalu kvacila.

Trky

Poruka od Trky » utorak, 27. maj 2014. u 23:28h

Ajde još jedan savjet... Ako kuplung normalno odvaja itd... kako da argumentiram kvar? Oni uvijek mogu reći da je auto ispravan i da oni nemaju što po njemu raditi.
Poslednja izmena: BojanM, na dan sreda, 28. maj 2014. u 20:32h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne citiraj poruku koja je direktno iznad tvoje, podrazumeva se da na nju odgovaraš.

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 28. maj 2014. u 07:29h

Ne sme imati promenu zvuka. Upali slican auto, nov pa uporedi sa tvojim i sve je jasno. Vi ste bar neka drzava, valjda je to EU, pa ima institucija koja se bavi zastitom potrosaca ukoliko imas problem sa dokazivanjem.

Trky

Poruka od Trky » petak, 30. maj 2014. u 09:25h

Evo bio danas u servisu. Kažem da osjetim lagane vibracije na pedali, da ponekad teško ulazi u brzinu i da nije neka razlika obzirom na prethodni zamašnjak. Također kad gasim auto zamašnjak se strese, lupi. Kad kuplung stisnem na pola osjetim da mijenja zvuk zamašnjak.

Objasni on meni princip rada zamašnjaka i zašto se to događa. Odvede on mene u drugi Focus i upali ga, pa ga ugasi, pa opet itd. da pokaže da je ista stvar.
Kaže mi da on nema jednostavno što raditi jer su novi dijelovi, ali da ako sam nezadovoljan da će mi vraiti novce, a zamašnjak koji je stavio(orginal Fordov) iskoristiti ili da probamo reklamirati zamašnjak koji je ugradio. Također imam garanciju na dijelove i ruke. E sad... može to biti dobra fora da pokaže kako je pošten (jer tko bi ti to ponudio).

I šta sad...?

Trky

Poruka od Trky » utorak, 3. jun 2014. u 09:27h

Evo stavio mobitel pod auto i snimio zvukove.

acadimke
Poruka: 1711
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » utorak, 3. jun 2014. u 11:19h

jel se ovaj zvuk cuje sa pritisnutim vacilom?
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

Trky

Poruka od Trky » utorak, 3. jun 2014. u 12:03h

Da, ali kad je do pola stisnuto. Također kad je do kraja otpušteno kvačilo nema čisti zvuk kao sa pritisnutim.

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » utorak, 3. jun 2014. u 12:30h

Nesto gadno ne valja u tom "novom" setu kvacila. Ovo sto lupi pri gasenju je, ako se ne varam, pravi primer zvuka zamajca.

Al' cek, i taj drugi fokus se isto tako cuo, a "ispravan" je?

popovicvl

Poruka od popovicvl » utorak, 3. jun 2014. u 12:37h

Izgleda da imaju jedan "probni" Focus u servisu. :D

Trky

Poruka od Trky » utorak, 3. jun 2014. u 12:40h

A šta ja znam... lupi i on pomalo (teško mi je više procjenit). Bio neki dan i bio još jedan Focus sa 45 000 i kaže evo poslušaj kako njemu isto lupi. Tamo mi kažu da će promijeniti dijelove ako nisam zadovoljan (a ovaj će reklamirat).

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » utorak, 3. jun 2014. u 13:26h

Nije me mrzelo....

[youtube][/youtube]

Trky

Poruka od Trky » sreda, 18. jun 2014. u 09:20h

Bio jučer kod mehaničara koji radi u ovlaštenom Ford servisu. Kaže on meni da razlika koja se primjeti kad je kuplung na pola i stistnut do kraja je to što postoji zračnost između zupčanika. Kad se auto pali (bez kuplunga) ako je akumulator slab onda se auto pali na niskim okretajima i zato se čuje "roštanje" (ko mlin). Kada se auto gasi zamašnjak se smiruje i opet se čuje zvuk na koji sam se bunio. Kaže da nemam razloga za brigu, da je to tako i da nisam jedini koje je to pitao. Pošto su mi isto rekli i u servisu u kojem sam slagao zamašnjak, lamele, druk ležaj odlučio sam se smiriti i voziti auto. Ovako i onako imam garanciju godinu dana, pa ako nešto iskrsne neka slažu.

Sale Sk
Poruka: 386
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 20:12h

Poruka od Sale Sk » subota, 17. okt. 2015. u 13:50h

izvinjavam se na upadu i dizanju teme...

meni se kod paljenja auta (mk1 Fokus, 1.8 tdci) čuje lupanje (možda bolje klepetanje), tad se i zatrese. to je dosta izraženije kada je auto zagrijan, i onda ugasim na par minuta, pa opet palim. sa novim anlaserom je to lupanje manje, sa starim jače. kod gašenja ne lupa i ne trese.
papučica kvačila je tvrđa, a desilo mi se jednom i to da nije upalio iz prvog pokušaja, već iz drugog, ali onda kvačilo uopće nisam mogao stisnuti. ugasio pa upalio, i kao da ništa nije bilo.

kad stisnem kvačilo, nema nikakvog drobljenja ili sl... lamela ne proklizuje također.

zamašnjak nije mijenjan, i tih zvukova nije bilo kad je auto kupljen, prije nekoliko godina.
vjerojatno je on u pitanju?

p.s. zvuk je kao kod kolege Trkya( samo nešto jači, i samo kod paljenja, znači u leru i vožnji nema roštanja i sl.
kad stišćem kvačilo ili sl, nema nikakvih variranja obrtaja ili sl.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“