vozim Focusa 1.8 TDCI, 2009. godina. Prije nekih pola godine počelo je lagano zveckanje/udaranje, pedala kuplunga lagano vibrira, malo otežana promjena brzine, ali ništa strašno.
Prvo se raspitao u 4 servisa šta bi to bilo, pa onda otišao u jedan od njih koji je ovlašteni FORD servis i dogovorili se za promjenu zamašnjaka i seta kvačila. Znam skup kvar, ali nemam izbora. I napravili oni meni to. Upale oni pred mnom hladan auto i sve super, uvijek isti zvuk (kada stisnem kuplung do pola, pa do kraja i kada ga pustim).
Drugi dan ja malo osluškujem auto (zagrijan auto, nakon vožnje) i imam šta za čut - pritisnem pedalu do pola zvuk se mijenja (slično kao i prije, ali manje), provjerim malo volan na njemu se i dalje lagane vibracije osjete, a isto tako i na pedali..
Vibracije na volanu se jedva primjete (jel to normalno ili treba biti sasvim mirno?).
Kada palim hladan auto sve je u redu. Stisnem papučicu do pola, pa do kraja uvijek isti zvuk. Kada se auto zagrije onda primjetim promjenu zvuka. Kada gasim zagrijan auto sa stisnutim kuplungom zamašnjak se manje čuje kada se smiruje, kada ga gasim u leru, bez stisnutog kuplunga zamašnjak se puno jače smiruje.
Moje pitanje - pa jel moguće da su u servisu ugradili oštećeni dio ili tako nešto? Ili je stvar do nečeg drugoga? Šta je najbolje imam garanciju na ruke i dijelove.