Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Mondeo 2.0 tdci lampica od grijaca

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

krkojlo
Poruka: 12
Član foruma od: petak, 16. maj 2014. u 00:11h

Ford Mondeo 2.0 tdci lampica od grijaca

Poruka od krkojlo » petak, 16. maj 2014. u 00:28h

Pozdrav svima.

Bio vrlo zadovoljan vlasnik mondea 2005 godina, 85kw 2,5 godina i sad problem.

Desilo se par puta prije da pri voznji auto odjednom upali lampicu od grijaca i izgubi dosta snage. Tih nekoliko puta, 3 maksimalno, samo bih ugasio auto, sacekao par minuta i sve bi radilo normalno.

Prije dva dana je upalio ponovo u voznji lampicu, ali ovaj put gasenje i paljenje auta nije rijesilo gresku kao prethodnih puta. Sad je situacija sljedeca:

- Auto pali sasvim normalno i dok je na leru sve je normalno
- Nema cudnog dima niti se cuje nesto posebno iz motora
- Desi se nekad da vozim i par kilometara sve normalno, ali cesce se desi da odmah po prebacivanju u drugu brzinu pri 2000 i nesto obrtaja upali lampicu koja blinka i popolovi snagu autu, naravno poslije toga turbo ne pali

Posto sam iz BiH, a citajuci istorije kolega iz Banja Luke sa slicnim problemima, sad me strah sta dalje i kome da se obratim. Da li je neko imao slicnih problema ili eventualno da preporuci nekog u BiH, a da mi ne "popravi" novcanik i zamjeni pola auta.

Je li preporucljivo voziti ovakvo auta i ima li nesto na sta trebam posebno paznju da obratim?

LP

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Re: Ford Mondeo 2.0 tdci lampica od grijaca

Poruka od darko darko » petak, 16. maj 2014. u 00:42h

imas najskuplji kvar - dizne! nazalost! ali prvo na dijagnostiku, postoji mala verovatnoca da nisu al cisto sumnjam! i OBAVEZNO PAZI KOD KOGA RADIS, svi kao znaju a nemaju posjma, videces.....

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 16. maj 2014. u 00:46h

nije neg prvo na dijagnostiku..mozda je geometrija il aktuator ak je pravo 2005. god

krkojlo

Poruka od krkojlo » petak, 16. maj 2014. u 08:38h

Kako prepoznati je li pravo 2005 ili ne?

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » petak, 16. maj 2014. u 09:50h

Predstavi nam auto, slikaj i ispod haube ili unesi broj sasije u ETIS http://www.etis.ford.com/vehicleRegSele ... 0.fcvas508 ili malo pretrazuj forum, evo npr. u ovoj temi se pise o kvaru aktuatora na turbini http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... na#p146155 pogledaj sliku pa uporedi da li je i kod tebe tako odnosno da li je elektronski ili mehanicki aktuator, to na slici je elektronski (deo uz turbinu) i ako imas takav moguce da ti zbog toga pali lampicu grejaca kao sto Milan rece..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

krkojlo

Poruka od krkojlo » petak, 16. maj 2014. u 14:54h

Rado bih slikao malo vise, ali kod nas kisa ubi, ovako moze ispod haube, pa poslije nekad kad se popravi onda cu ga slikati svakako.

Izgleda mi unutra kao sa linka koji ste postali gore sa ovim kojekakvim problemima sa ovom kutijom i zupcanicima sto dodju na turbu.

Sta preporucujete?

Slika
Slika

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » petak, 16. maj 2014. u 14:56h

prva stvar ti je da odes na dijagnostiku da se vidi sta je problem
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

krkojlo

Poruka od krkojlo » petak, 16. maj 2014. u 15:10h

Kome mogu otici na dijagnostiku, svejedno mi je jeli Banja Luka ili prema Travniku? Ima li neko pametan prijedlog?

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » petak, 16. maj 2014. u 15:22h

Uglavnom imas elektroniku na turbini a za servis sacekaj savet nekog od clanova iz tih krajeva, ima ih nekoliko thumbsuph ..

Slika

krkojlo

Poruka od krkojlo » petak, 16. maj 2014. u 15:47h

Smijem li skidati tu elektroniku sa turbine bez ovlastenog servisa? Odnosno da li ce poslije skidanja i vracanja auto traziti reprogramiranje? Sta bi moglo otici u toj elektronici?

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » petak, 16. maj 2014. u 17:29h

Dragomir piše:prva stvar ti je da odes na dijagnostiku da se vidi sta je problem
thumbsuph

Slika

krkojlo

Poruka od krkojlo » petak, 16. maj 2014. u 18:17h

Ma ovdje su elementarne nepogode, pola puteva neprohodno ili ih nema, ne mogu doci do ford specijaliste, pa me cisto interesuje da li bi se sta moglo u kucnoj radinosti odraditi i eventualno nesto iskljuciti iz jednacine.

Radili su mi ovdje na neovlastenom servisu dijagnostiku (odmah da kazem da su rekli da je cisto informativnog karaktera i da trebam otici kod ford specijaliste) i kod, koji na zalost nisam uzeo, je upucivao na nesto sto pali turbo da javlja gresku. Je li moguce da je ta gore elektronika?

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 16. maj 2014. u 20:46h

vodi racuna kad prckas po elektronici, vrlo je zeznuto rasklopiti kako treba da se motor ne osteti itd jer je sve napravljeno da se nikad ne vadi i menja..

krkojlo

Poruka od krkojlo » subota, 17. maj 2014. u 08:40h

milan_gt piše:vodi racuna kad prckas po elektronici, vrlo je zeznuto rasklopiti kako treba da se motor ne osteti itd jer je sve napravljeno da se nikad ne vadi i menja..
Kako sam procitao ti si pravio ove puzeve, znaci da si otvarao ovu elektroniku? Je li tesko i da li si to sam radio? Ne bih da napravim gori problem nego sto sad imam, naravno.

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 17. maj 2014. u 11:24h

nije tesko, takodje nije tesko zaebati nesto :D nego ti prvo na dijagnostiku da vidis da li je to jer na nekoliko stvari pali lampicu, ne mora da znaci da je do te elektronike..

krkojlo

Poruka od krkojlo » subota, 17. maj 2014. u 11:31h

Moracu onda sacekati da se vrijeme smiri i klizista da se smire, skoro svi putevi su neprohodni od silne kise.

Valjda neko javi i pouzdan servis gdje mogu obaviti urednu dijagnostiku, jer procitao sam neka horor iskustva sa servisima iz Banja Luke, pa ne bih da se i ja nasadim.

dusan80
Poruka: 293
Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h

Poruka od dusan80 » subota, 17. maj 2014. u 12:30h

Zovi Vladu iz Laktaša, jako dobar majstor. 065/692-561
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!

krkojlo

Poruka od krkojlo » ponedeljak, 2. jun 2014. u 18:39h

Nisam stigao voziti na pravu dijagnostiku još. Posao, putevi tek sad pravo prohodni itd.

I gle čuda, danas auto normalno radi, ne pali lampicu, leti iz brdo.

Primjetio sam doduše da otvara onu polugu za turbo valjda?! Ali kad lampicu bi palio ostala bi poluga u položaju suprotnom od onog kad se tek auto upali, znači prema kabini. Da li je to normalno?

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 2. jun 2014. u 22:21h

Pa sudeci po tome kako opisujes svoj kvar rekao bih da imas problem sa zaprljanom turbinom. To se moze srediti. Probusi se rupa na tijelu turbine, nareze navoj i onda se nasprica unutra Mr.Muscle sprej za ciscenje rerni, kad naspricas samo zavrnes vijak unutra koji kasnije sluzi kao cep za ponovno spricanje tog spreja.
Problem je u geometriji turbine koja se isprlja i onda zapinje pa aktuator ne moze da je pomjera i samim tim auto ti prelazi u tzv safe mode ili limp mode. Ko sto ti je Dusan rekao zovi Vladu, on je stvarno dobar majstor koji ne svastari i radi samo Fordove, a usto je dobar i pouzdan lik koji te nece zeznuti. Za svaku je preporuku. Ako gdje zapne samo zovi. Ja sam tu rupu i navoj sam sebi napravio i ocistio turbo. Evo vec par mjeseci radi kako treba i nema problema.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

krkojlo

Poruka od krkojlo » utorak, 3. jun 2014. u 21:57h

Ništa i danas auto leti, bez ikakvih problema. Nisam baš ništa na autu dirao.

Ako je turbo već bio zaglavio, da li bi bilo dobro da ga malo "ispušem", tj. da odem na malo dužu turu i da ga cepam na malo većim obrtajima?

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » utorak, 3. jun 2014. u 22:56h

Za cistiju turbinu treba zatvoriti EGR

krkojlo

Poruka od krkojlo » sreda, 4. jun 2014. u 23:09h

Funkcioniše i danas bez problema ikakvih, nisam ni jednom u zadnja 3 dana imao paljenje limp moda.

Zatvaranje EGR ventila mi djeluje škakljivo, nešto mora da se izgubi ako se zatvori, nemoguće da je tu bez veze, mada sam gledao po netu da mnogi to preporučuju, mada mi nije jasno kako to u Fordu nisu skontali ako je tako dobro?

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 4. jun 2014. u 23:58h

Lepo, zato sto u fordu moraju da ispune emisije stetnih gasova i ostalo, da bi ljudi preko (gde se gleda emisiona klasa) imali jeftiniju registraciju. Ista prica kao i za katalizator.
Fiesta!!

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » četvrtak, 5. jun 2014. u 00:06h

EGR dozivljavaj kao nuzno zlo na motoru, ako razumes koji je princip rada i zasto je tu videces da je tako thumbsuph inace kad se zaprlja i pocne da brlja nanosi vise zla atmosferi nego kad ga zatvoris, a koliko zla u oba slucaja nanosi motoru to da ne govorim.. Jedina stvar koja je odredjeni prob. je sto ce ti paliti check engine lampicu, to ni na sta ne utice osim sto ce goriti non stop, iz razloga sto ti jej Mondeo 2005 restyle, ovi 2004 ne pale lampicu.. Inace evo moja gori vec duze vreme i sve OK, a pozadi nema dima ni malo, pre zatvaranja je bilo i te kako, upravo zbog toga sto je bio zaprljan i nije radio kako treba, usisna grana i sam EGR su bili bukvalno zacepljeni od naslaga..

Slika

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 9. jun 2014. u 11:57h

proverite svi nalepnicu na vrhu motora sa bar kodom i kodovima od dizni, (ispod plasticnog poklopca ko ga ima) meni je bila na granici da se odlepi..

i da pozdravim Stanka iz Ford servisa na Beloj Zemlji, sve preporuke za njega i servis!

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“