Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

USA Ford generalno

Moderator: ace1

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 14193
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: USA Ford generalno

Poruka od Talladega_500 » utorak, 3. jun 2014. u 05:23h

Po nekim pricama, Ford sprema naslednika legendarnog F-150 SVT Lightninga.

Lightning se proizvodio u dve generacije, od 1993-1995 i opet od 1999-2003. Mnogo vise paznje privlaci druga generacija, koja je imala 5.4L supercharged V8 motor sa 380 hp, ubrzanje do 60 mph za 5 sekundi i maksimalnu brzinu od 143 mph. U svoje vreme je bio najbrzi serijski pickup na svetu dok Dodge Ram SRT-10 sa Viperovim V10 motorom nije oborio rekord.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 4. jun 2014. u 23:41h

Pocetna cena Transita u Americi - $29,500. To je za 3.7L V6 modele, a cene EcoBoosta i dizela nisu jos uvek poznate.

Brojevi potrosnje su poprilicno losi posto ima samo V6 motore kao opcije. Tek 16 mpg kombinovano, dok su oni stariji V8 motori izlacili oko 14 mpg (s tim sto je V8 daleko kvalitetniji).

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 12. jun 2014. u 21:25h

Po drugi put u kratkom vremenu Ford je morao da promeni brojeve potrosnje na svoim autima, a ovaj put cak njih 6 se naslo na listi.

Najgore je (opet) prosao C-Max. On je originalno imao 47/47 mpg, pa su bili smanjili na 43/45 mpg, a sada na 40/42 mpg. C-Max je i pre bio na udaru jer malo ko je uspevao da dobije fabricku potrosnju, a razlika je bila ogromna.

Na listu su obe verzije Fieste (1.0 i 1.6), vec spomenuti C-Max (hybrid i Energi) i Fusion (hybrid i Energi).

Slika

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 12. jun 2014. u 21:35h

Svidja mi se sto je EPA mnogo realniji od evropskog ciklusa za merenje potrosnje. A ne ono idealni uslovi, stepen prenosa, brzina, itd...
Fiesta!!

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 12. jun 2014. u 21:53h

al sto je interesantno, i sa kombijem (pun/prazan) i sa mondeom uz 'eko' voznju potrosnja se skida ispod deklarisane za litar sigurno, i to bez da se bord racuna kao relevantan..

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 12. jun 2014. u 22:02h

dule0911 piše:Svidja mi se sto je EPA mnogo realniji od evropskog ciklusa za merenje potrosnje. A ne ono idealni uslovi, stepen prenosa, brzina, itd...
U ovom slucaju, nije EPA naredila promenu vec je Ford sam uradio. Verovatno da izbegnu tuzbu, jer je u Americi normala da vlasnici tuze auto kompanije ako ne dobiju ono sta je reklamirano.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » petak, 13. jun 2014. u 09:03h

Ne samo to, nego će biti i "usiljeno dobrovoljnih" naknada štete (znam da, kako oni rekoše, goodwill payment ne znači to, ali to je smisao :D) onima koji su kupili automobile kojima se menja EPA rating. Nisam možda najbolje razumeo, ali izleda da će isplata biti u visini cene za razliku u utrošenom gorivu između originalnih i novih, revidiranih cifrara potrošnje po EPA merilima.

[youtube][/youtube]
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 13. jun 2014. u 22:57h

Takodje normala u Americi - vlasnicima ne samo sto se mora isplatiti razlika izmedju reklamirane i stvarne potrosnje, vec im se takodje mora platiti koliko je njihov auto izgubio na vrednosti zbog takvih slucajeva.

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 14. jun 2014. u 02:25h

Možebit, ali je potrošnja (da kažemo) egzaktna stvar, a gubitak na vrednosti je relativna kategorija... verovatno su zato u ovom "otvorenom pismu" na YouTube-u naglasili samo tu prvu stvar.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 15. jun 2014. u 02:22h

1 od samo 4 proizvedena Ford GT40 Roadstera ide na aukciju. Ocekuje se da ce premasiti sadasnji rekord od $7 miliona koji je do sada drzao 1964 GT40 prototip.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 19. jun 2014. u 04:17h

Jedan zanimljiv Mustang prototip ...

Tokom 1988 godine Ford je saznao da Chevrolet radi na novoj Corvette ZR-1, koja je imala 350 hp i u tom momentu bila najbrzi Americki serijski auto.

Ford je krenuo da radi na prototipu Mustanga koji bi bio jednako brz, ali sa cenom od $30,000 za duplo jeftiniji.

Uradjen je ovaj prototip sa 5.8L turbo V8 motorom i 375 hp od strane Fordovog SVO tima. Medjutim, Fox body platforma je vec pokazivala godine i Ford nije imao menjac da podnese takvu snagu, tako da su odustali od projekta.

Uradjen je samo ovaj jedan prototip, koji se danas nalazi u Roush Performance muzeju.

Slika

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » četvrtak, 19. jun 2014. u 10:17h

Talladega_500 piše:Po nekim pricama, Ford sprema naslednika legendarnog F-150 SVT Lightninga.

Lightning se proizvodio u dve generacije, od 1993-1995 i opet od 1999-2003. Mnogo vise paznje privlaci druga generacija, koja je imala 5.4L supercharged V8 motor sa 380 hp, ubrzanje do 60 mph za 5 sekundi i maksimalnu brzinu od 143 mph. U svoje vreme je bio najbrzi serijski pickup na svetu dok Dodge Ram SRT-10 sa Viperovim V10 motorom nije oborio rekord.

Slika
Ovaj ga je prašio kao mačora.

I kada je Mel Gibson radio za Top Gear

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 25. jun 2014. u 06:04h

Predstavljen je serijski 2015 Ford Edge.

Edge se proizvodi za Americko trziste od 2007 godine i dosta je popularan, a od 2015 godine postaje globalni model. Delice istu platformu kao i Fusion/Mondeo.

Ponuda motora u Americi je:

2.0L I4 EcoBoost sa 245 hp
3.5L V6 sa 265 hp
2.7L V6 EcoBoost sa 320 hp

U Evropi ce biti dostupna i dva 2.0L dizela sa 180 hp i 210 hp.

Menjac 6 brzina automatik, prednja vuca standardna samo na 2.0 modelu, AWD standardan na svim ostalim modelima.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 25. jun 2014. u 11:49h

Mnogo mi se sviđa. :)
Samo ne znam koja je svrha praviti dva slična auta, koliko vidim slične je veličine kao Explorer.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 25. jun 2014. u 12:53h

Vrlo si i veoma u krivu, Explorer je dobrih 30cm duži i 10cm viši auto, plus ima treći red sedišta.
pozdrav, Bojan

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 25. jun 2014. u 14:57h

Da, dobra je razlika u dimenzijama izmedju Edgea i Explorera. Edge je poprilicno manji i uradjen na platformi Fusiona sa 2 reda sedista dok je Explorer uradjen na platformi Taurusa sa 3 reda sedista.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 25. jun 2014. u 15:07h

Od ta dva, da sam u mogucnosti, ja bih izabrao Flex. 3.5 ecoboost uz neki mild-tune moze da bude pravi sleeper :)
Plus za moje pojmove odlican porodicni auto, ogroman, udoban, ima praktican dizajn.
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 25. jun 2014. u 15:42h

Stani, da li smo se dobro razumeli, od ta dva ti bi uzeo treći. :D

Šalu na stranu, kapiram šta kažeš, nego mi je Flex nekako suviše kutijast, Explorer ga šije dinamičnošću izgleda (bar za moj pojam) uz ne-tako-mnogo kompromisa što se upotrebljivosti prostora tiče... a iz ovdašnje perspektive, teško da bi Flex prošao kao "sleeper", ogroman je auto i očekuje se od njega da ima motorizaciju u skladu sa time (bigger=better).
pozdrav, Bojan

Slika

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 25. jun 2014. u 15:54h

I Flex je takođe odličan, mnogo mi se sviđa, iako je kutijast ne izlgeda loše. Malo mi liči na Range Rover-a. :P
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 25. jun 2014. u 16:01h

BojanM piše:Stani, da li smo se dobro razumeli, od ta dva ti bi uzeo treći. :D
A ja bi izabrao cetvrti. :D

Slika

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 25. jun 2014. u 16:11h

Nemo' još i Expedition ubacivati u igru. lol
To je autous, vidio sam ovde stariji model, pored njega je bio parkiran Punto.
Expedition je toliko visok, da mu je hauba viša od Punta. :ford:

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 25. jun 2014. u 16:20h

Malo su me razocarali jer su zamenili V8 sa EcoBoost V6, ali sta da covek radi ...

Doduse uvek se moze kupiti malo stariji Excursion sa 6.8L V10 benzincem ili 7.3L V8 dizelom, on je bio kralj SUV vozila po dimenzijama. :clap:

Slika

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » sreda, 25. jun 2014. u 17:58h

Pa bolje uzeti neki Sprinter. Em brži, stabilnji , manje troši a možeš da ustaneš i prošetaš ko čovek između sedišta.
I puno niži tovarni prostor tako da kad se pretovaruju stvari iz kolica manje leđa bole.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 25. jun 2014. u 18:09h

Mislim da propustas poentu Excursiona. Jel ti mozes da zamislis nekog bogatog farmera u Teksasu kako svako jutro obilazi svoje imanje i poslove u Sprinteru? Ili da zakaci brod ili kamp prikolicu i obidje celu Ameriku sa Sprinterom?

Sprinter je obican radnicki van - jeftina plastika unutra i nepostojeca oprema, dok se Excursion mogao jednako bogato opremiti kao i luksuzni Lincoln.

A inace, jedini motor u Sprinteru u Americi je 2.1L dizel sa 160 hp, tako da cisto sumnjam da je brzi od Excursiona, a takodje sumnjam da je jednako stabilan off-road.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 25. jun 2014. u 21:50h

Gomila Shelby prototipova idu na aukciju.

Slika

Odgovori

Povratak na „Fordovi iz USA“