Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
- dejan_BL
- Poruka: 292
- Član foruma od: ponedeljak, 26. maj 2014. u 12:17h
Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
Бојим се да је касно сада, јер када стигне коверта, тада готово је све. Једино ако не мислим вуцарати се са њима по суду, а за то и немам неке воље, јер колико год био управу; џабе, или се варам?
Ford Mondeo MKIII TDCi 2.0 96kw (2011- ...)
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Plava koverta i ako stigne, to može da bude jedino poziv... pošto mi se čini da se mandatne kazne i izriču jedino kod sudije za prekršaje, tako da ti u tom slučaju ne gine odlazak u sud... a AKO već to bude slučaj, naoružaj se argumentima, da eventualno pobiješ njihovu tvrdnju nekom tehnikalijom. Sud svakako ne može da ti razreže kaznu veću od propisane zakonom, pa pokušaj sve što možeš da izbegneš sve to.
EDIT: Da, izglupirao sam se gore gde sam napisao "mandatna kazna" a mislim na kaznu za koju je propisana još neka sankcija osim novčane.
EDIT: Da, izglupirao sam se gore gde sam napisao "mandatna kazna" a mislim na kaznu za koju je propisana još neka sankcija osim novčane.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- dejan_BL
Е сада ја не знам, они мени нису нудили да се потпишем било гдје, а колико знам ако одбијеш потписивање онда добијаш позив на суд, а уколико потпишеш добијеш само казну за прекршај. Да ли је то тако или гријешим? Само су написали у некаквом роковнику основне податке и број возачке, без прекршајног налога. А изнад мене је била једна особа уписана већ.
- BojanM
- BOFH
Kod nas, čini mi se, tretman procesa zavisi od težine prekršaja, tj. da li je za prekršaj propisan samo novčani iznos - gde MUP može samostalno da izrekne kaznu, ili su zaprećene teže mere (kazneni poeni, oduzimanje dozvole i sl.) - kada proces mora da se odvija pred organom nadležnim za vođenje prekršajnog postupka, a to je sud za prekršaje... a zapisnik - ili "prekršajni nalog" kako ga ti nazva, mada je meni taj termin nepoznat - je ovde barem jednako validan bio potpisan ili ne, tako da...
pozdrav, Bojan

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Meni je stiglo tako za kacigu al su me na foru navukli, kao jel posteno da ti sad ne pisem za kacigu al cim te vidim sledeci put bez nje cu ti pisati, a da ti uzmem podatke, reko moze i ne raspravljam se mnogk s njim, kad se posle setih da je fora, pisao mi odma..mislim necu sad da te plasim, nadji pandura i daj mi 20 marki i tojto..
- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Skoro su ovde radjene izmene na ovdasnjem zakonu o prekrsajima, tako da nisam jos proucio trenutnu situaciju, ali policija nikada nije mogla da ti "napise kaznu", pa to ne moze ni sada. Policija jednostavno nema pravo da presudjuje da li si kriv ili nisi, oni samo podnose prijavu.
Jedino sto je mogla da napise je "mandatna kazna" koja se svodi na sledece: dobijes papir, i imas rok od xx dana da to uplatis. Ukoliko uplatis, priznao si prekrsaj, i time se cela stvar zavrsava. Ukoliko ne uplatis postupak krece u redovnu proceduru, to jest kod sudije za prekrsaje.
Potpuno isti slucaj je i kada kaznu placas na licu mesta, odnosno to je takodje mandatna kazna. Mozes, ali uopste ne moras da je platis. naravno u slucaju odlaska na sud, ako budes osudjen, placas i troskove prekrsajnog postupka cega kod mandatne kazne nema (to je i jedini razuman razlog zasto bi pristao da platis mandatnu kaznu).
Daklem mandatna kazna je moguca samo u slucaju da je predvidjena samo novcana kazna, ali ne i u slucajevima kada je predvidjena kazna oduzimanja dozvolje ili upisivanja poena. Za to, moras kod sudije za prekrsaje.
Sto se tice validnosti snimka (ili bilo kog dokaza), sud je jedini koji ceni sta je validan dokaz. Video snimak moze da prihvati ali i ne mora. Generalno sudovi zaziru od toga da uopste pregledaju video snimke koji ne dolaze sa policijskih kamera, posto je mogucnost falsifikovanja velika, a ni sudovi nam bas nisu opremljeni za takvo nesto (a ni sudije najcesce nisu tehnicki bas najpismenije).
Cuveni clan 322 Srpskog zakona o saobracaju koji kaze da je zapisnik o "verodostojna isprava kojojm se dokazuje izvrsenje prekrsaja", je totalna nebuloza i u suprotnosti sa ustavom i svim mogucim pravnim nacelima.
Mada cak i tu je neophodno da on bude "sacinjen u skladu sa zakonom o opstem upravnom postupku"... i tu pristojan advokat moze da trazi prostor (posto je za slucaj odbijanja potpisivanja zapisnika predvidjena procedura, koju uglavnom niko ne ispostuje).
Nepotpisivanje zapisnika ne zaustavlja postupak. To sto uopste nije sacinio zapisnik pred tobom, i sto ti nije ponudio da ga potpises bi pretstavljalo proceduralni razlog za odbacivanje prijave, ali je to gotovo nemoguce dokazati.
Jedino sto je mogla da napise je "mandatna kazna" koja se svodi na sledece: dobijes papir, i imas rok od xx dana da to uplatis. Ukoliko uplatis, priznao si prekrsaj, i time se cela stvar zavrsava. Ukoliko ne uplatis postupak krece u redovnu proceduru, to jest kod sudije za prekrsaje.
Potpuno isti slucaj je i kada kaznu placas na licu mesta, odnosno to je takodje mandatna kazna. Mozes, ali uopste ne moras da je platis. naravno u slucaju odlaska na sud, ako budes osudjen, placas i troskove prekrsajnog postupka cega kod mandatne kazne nema (to je i jedini razuman razlog zasto bi pristao da platis mandatnu kaznu).
Daklem mandatna kazna je moguca samo u slucaju da je predvidjena samo novcana kazna, ali ne i u slucajevima kada je predvidjena kazna oduzimanja dozvolje ili upisivanja poena. Za to, moras kod sudije za prekrsaje.
Sto se tice validnosti snimka (ili bilo kog dokaza), sud je jedini koji ceni sta je validan dokaz. Video snimak moze da prihvati ali i ne mora. Generalno sudovi zaziru od toga da uopste pregledaju video snimke koji ne dolaze sa policijskih kamera, posto je mogucnost falsifikovanja velika, a ni sudovi nam bas nisu opremljeni za takvo nesto (a ni sudije najcesce nisu tehnicki bas najpismenije).
Cuveni clan 322 Srpskog zakona o saobracaju koji kaze da je zapisnik o "verodostojna isprava kojojm se dokazuje izvrsenje prekrsaja", je totalna nebuloza i u suprotnosti sa ustavom i svim mogucim pravnim nacelima.
Mada cak i tu je neophodno da on bude "sacinjen u skladu sa zakonom o opstem upravnom postupku"... i tu pristojan advokat moze da trazi prostor (posto je za slucaj odbijanja potpisivanja zapisnika predvidjena procedura, koju uglavnom niko ne ispostuje).
Nepotpisivanje zapisnika ne zaustavlja postupak. To sto uopste nije sacinio zapisnik pred tobom, i sto ti nije ponudio da ga potpises bi pretstavljalo proceduralni razlog za odbacivanje prijave, ali je to gotovo nemoguce dokazati.
Djak pesak 

- dejan_BL
Свједока немам, сам сам био у возилу.
Можда се разликују закони у Србији са законима у БиХ/РС, али мислим да је суштина иста како је вас неколико навело.
Можда се разликују закони у Србији са законима у БиХ/РС, али мислим да је суштина иста како је вас неколико навело.
Нисам те баш најбоље схватио, ако није на лицу мјеста извршио записник, одбацио је подношење пријаве против мене? Или може то учинити далеко од очију јавности, а да ја ту немам увида ни утицаја?mbole piše:Nepotpisivanje zapisnika ne zaustavlja postupak. To sto uopste nije sacinio zapisnik pred tobom, i sto ti nije ponudio da ga potpises bi pretstavljalo proceduralni razlog za odbacivanje prijave, ali je to gotovo nemoguce dokazati.
- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ako bi uspeo da dokazes da zapisnik nije sacinjen u skladu sa zakonom (da ti je dat na uvid, ponudjen da ga potpises...) to bi bio razlog da sud odbaci prijavu. Ali to je jako tesko dokazati.
Da malo razjasnim sta je sta, to jest kako tece cela procedura:
Policija uoci prekrsaj i na osnovu toga radi sledece:
Sacini zapisnik o prakrsaju
U slucaju da je to moguce (sitan prekrsaj za koji je predvidjena samo novcana kazna, recimo nevezivanje pojasa), uruci ti ili ti salje postom mandatnu kaznu
U slucaju da nije moguca mandatna kazna, ili ako ne uplatis u odredjenom roku, policija podnosi sudu prekrsajnu prijavu
Sud na osnovu svih predocenih dokaza donosi presudu (bilo da te kazni bilo da te oslobodi)
Sud moze ali i ne mora da te u prvostepenom postupku pozove da das izjavu (mada te najcesce pozivaju).
Nkaon sto dobijes prvostepenu presudu imas rok od 15 dana da se na nju zalis.
Zalbu resava drugostepeni sud i njegova presuda je konacna (postoje vanredni pravni lekovi, tipa zastita zakonitosti, al za njih bi ti trebao bas debeo razlog da ih potegnes).
Ukoliko sud ne donese konacnu presudu i uruci ti je u roku predvidjenom zakonom (bilo je 2 godine, ne znam da li je nesto menjano), nastupa apsolutna zastarelost i prekrsaj kao da se nikada nije desio.
Ako bilo koji deo ove procedure nije ispostovan, to je razlog za prekidanje postupka i odbacivanje prijave.
Zapisnik je moguce saciniti naknadno, i ne prikazati ga prekrsiocu, ali samo izuzetno i kada to uslovi zahtevaju (recimo da si pobegao, da nisu mogli da te zaustave, da su okolnosti bile takve da to nije bilo moguce uraditi...)
Posto kod tebe to nije bio slucaj, takav zapisnik nije pravno valjan, pa kao takav ne moze predstavljati dokaz na sudu. Ali to treba dokazati.
Da malo razjasnim sta je sta, to jest kako tece cela procedura:
Policija uoci prekrsaj i na osnovu toga radi sledece:
Sacini zapisnik o prakrsaju
U slucaju da je to moguce (sitan prekrsaj za koji je predvidjena samo novcana kazna, recimo nevezivanje pojasa), uruci ti ili ti salje postom mandatnu kaznu
U slucaju da nije moguca mandatna kazna, ili ako ne uplatis u odredjenom roku, policija podnosi sudu prekrsajnu prijavu
Sud na osnovu svih predocenih dokaza donosi presudu (bilo da te kazni bilo da te oslobodi)
Sud moze ali i ne mora da te u prvostepenom postupku pozove da das izjavu (mada te najcesce pozivaju).
Nkaon sto dobijes prvostepenu presudu imas rok od 15 dana da se na nju zalis.
Zalbu resava drugostepeni sud i njegova presuda je konacna (postoje vanredni pravni lekovi, tipa zastita zakonitosti, al za njih bi ti trebao bas debeo razlog da ih potegnes).
Ukoliko sud ne donese konacnu presudu i uruci ti je u roku predvidjenom zakonom (bilo je 2 godine, ne znam da li je nesto menjano), nastupa apsolutna zastarelost i prekrsaj kao da se nikada nije desio.
Ako bilo koji deo ove procedure nije ispostovan, to je razlog za prekidanje postupka i odbacivanje prijave.
Zapisnik je moguce saciniti naknadno, i ne prikazati ga prekrsiocu, ali samo izuzetno i kada to uslovi zahtevaju (recimo da si pobegao, da nisu mogli da te zaustave, da su okolnosti bile takve da to nije bilo moguce uraditi...)
Posto kod tebe to nije bio slucaj, takav zapisnik nije pravno valjan, pa kao takav ne moze predstavljati dokaz na sudu. Ali to treba dokazati.
Djak pesak 

- Dzigi Bau
- Poruka: 116
- Član foruma od: nedelja, 20. okt. 2013. u 18:14h
Tesko ces dokazati nesto sto oni tvrde . Pa meni je 'ladno policajac u sudu tvrdio da ja nisam bio uopste kod auta kada mi je napisana prijava za parkiranje i nista nisam mogao . A procitajte kako je napisana pa pogledajte bezobrazluk.
Krenuo sam do menjacnice, zimsko vreme, hladno i stao preko puta . Stavio na trotoar, bio tu minut, ali stvarno minut, krenuo sa trotoara, i taman spustio na kolovoz, nailazi patrola i pokazuje mi da se vratim, da ne bi ispalo da bezim, ja se vratim na trotoar . Tu naravno napisu kaznu koju ja ne potpisem . I na sudu '' covek '' policajac tvrdi da je uocio vozilo na trotoaru, napisao prijavu, i u tom trenutku sam se pojavio ja koji nisam hteo da potpisem zapisnik. Naravni, moja rec protiv njegove i tu se ne moze nista. Isto tako ces ti tesko dokazati da su napisali kaznu, a nisu ti ponudili da potpises.
Sto je najjace, taj trotoar gde su me kaznili, sada su na njemu iscrtana parking mesta, i tu se uredno parkiraju vozila, jer ostaje dovoljno mesta za pesake, kao kada sam i ja parkirao .
Ne kazem da nisam nacinio prekrsaj tada, jer je bio znak za zabranu parkiranja i zaustavljanja, ali mislim nije li malo bezobrazno
Krenuo sam do menjacnice, zimsko vreme, hladno i stao preko puta . Stavio na trotoar, bio tu minut, ali stvarno minut, krenuo sa trotoara, i taman spustio na kolovoz, nailazi patrola i pokazuje mi da se vratim, da ne bi ispalo da bezim, ja se vratim na trotoar . Tu naravno napisu kaznu koju ja ne potpisem . I na sudu '' covek '' policajac tvrdi da je uocio vozilo na trotoaru, napisao prijavu, i u tom trenutku sam se pojavio ja koji nisam hteo da potpisem zapisnik. Naravni, moja rec protiv njegove i tu se ne moze nista. Isto tako ces ti tesko dokazati da su napisali kaznu, a nisu ti ponudili da potpises.
Sto je najjace, taj trotoar gde su me kaznili, sada su na njemu iscrtana parking mesta, i tu se uredno parkiraju vozila, jer ostaje dovoljno mesta za pesake, kao kada sam i ja parkirao .
Ne kazem da nisam nacinio prekrsaj tada, jer je bio znak za zabranu parkiranja i zaustavljanja, ali mislim nije li malo bezobrazno

- dejan_BL
Тога се и прибојавам, да ће на своју руку писати записник, тј. прекршајну пријаву, јер њихова ријеч буквално побија моју, јер су службена лица, као што ти Боле кажеш, тешко је доказати.
Могао бих чак када мало боље погледам и позвати се на свједоке, рецимо сестра моја је таман наишла у тренутку када су кретали, и видила је да ми није остављен никакав документ, нити да су они испунили било какав документ; а притоме су они направили и те какав саобраћајни прекршај јер су се окренули на коловозу који има по 2 саобраћајне траке у једном правцу непрописно, тачније преко пуне линије.
Чуо сам иначе од неколико момака који су се такође сусрели са тим дотичним службеним лицем, који има сличан приступ свима, тотално предркан и строг, али их је заустављао само да извуче коју новчаницу, или је морао легитимисати кога год, да може предочити надлежнима да је нешто радио то вечери. Можда сам и ја тај случај, али је наишао на декинтираног клинца
Елем, уколико није, 'ћераћемо се по правосудним органима, са неким везама из Министарства, на које се нисам позвао у датом тренутку јер сам уствари недужан.
Могао бих чак када мало боље погледам и позвати се на свједоке, рецимо сестра моја је таман наишла у тренутку када су кретали, и видила је да ми није остављен никакав документ, нити да су они испунили било какав документ; а притоме су они направили и те какав саобраћајни прекршај јер су се окренули на коловозу који има по 2 саобраћајне траке у једном правцу непрописно, тачније преко пуне линије.
Чуо сам иначе од неколико момака који су се такође сусрели са тим дотичним службеним лицем, који има сличан приступ свима, тотално предркан и строг, али их је заустављао само да извуче коју новчаницу, или је морао легитимисати кога год, да може предочити надлежнима да је нешто радио то вечери. Можда сам и ја тај случај, али је наишао на декинтираног клинца

Елем, уколико није, 'ћераћемо се по правосудним органима, са неким везама из Министарства, на које се нисам позвао у датом тренутку јер сам уствари недужан.
- milan_gt
Ma idi ga nadji i daj mu dvaes marki, ko je gadljiv na pare 

- BojanM
- BOFH
Pa da, ako je već napisao prijavu da ne može da je povuče a da ipak omasti brk, ispravno. 

pozdrav, Bojan

- dejan_BL
Ма не бих га сада могао наћи ни за 2 мјесеца...
Једино колики сам баксуз, нашао би он мене опет и то онда када би поново био декинтиран
Једино колики сам баксуз, нашао би он мене опет и то онда када би поново био декинтиран

- milan_gt
ma kakvi da omasti brk, ako mu das ne moz svedociti protiv tebe, mos da ga tuzis da ti je trazio pare da ti ne pise, ne bi se bas on igrao s tim, ako uzme pare tojto..ma lako ces ga naci ako oces..
- Daniel
- Poruka: 6089
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
- Kontakt:
B92: Nesreća na Ibarskoj, dvoje poginulo http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=870558
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
- alekco
- Poruka: 178
- Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h
Cesto se na tom delu desavaju desi. I par km nize kod Stepojevca.Daniel piše:B92: Nesreća na Ibarskoj, dvoje poginulo http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=870558
Opet ja kazem, ljudski faktor...ali ako se u jednom vremenskom periodu dogode dve ili vise nesreca...znaci nesto nije u redu sa putom...signalizacijom i slicno.
Evo sada da kazem, neko mozda i zna tu deonicu.. Ima put od Ibarske magistrale ka Barajevu kroz mesto Bacevac. Realno, mislim da ne postoji losiji put na teritoriji Srbije, a mozda i sire.
- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
Ibarska je natopljena krvlju.
Samo kada bi stavili na papir koliko je ljudi izgubilo živote, koliko ih je napravilo invalidima i koliki su bili troškovi lečenja pa završili bi je za tri dana. Da smo normalni......
Samo kada bi stavili na papir koliko je ljudi izgubilo živote, koliko ih je napravilo invalidima i koliki su bili troškovi lečenja pa završili bi je za tri dana. Da smo normalni......
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
manje se gine u ratu nego svakodnevno na putevima.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Daki_81
- Poruka: 2600
- Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h
Znam taj deo kroz Baćevac i stvarno je katastrofa ali tu nema jurnajve jer je rupa do rupe i tu vidiš nema ovakvih sudara... A inače takvih loših deonica imaš po Srbiji koliko hoćeš, samo siđi sa magistrale na regionalni put... Sad posle ovih kiša, klizišta i odrona je još gora situacija.alekco piše:Ima put od Ibarske magistrale ka Barajevu kroz mesto Bacevac. Realno, mislim da ne postoji losiji put na teritoriji Srbije, a mozda i sire.
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Ne znam gde je Bacevac, ali jednom sam isao sa Ibarske za Koracicu, to je katastrofa kakav je put u jednom delu. A I ovamo sa autoputa, Ralja, Mali Pozarevac, rupa do rupe, poslednji put kad sam prolazio.
- BojanM
- BOFH
Potpuna istina... čak i prilazi većim mestima su katastrofa, manja su već ionako odavno zaboravljena i od Boga i od naroda.Daki_81 piše:A inače takvih loših deonica imaš po Srbiji koliko hoćeš, samo siđi sa magistrale na regionalni put...
Ne mora čak ni van teritorije Grada BGDa da se izadje da bi to bilo evidentno.
(sent via Tapatalk)
pozdrav, Bojan

- Daniel
- Poruka: 6089
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
- Kontakt:
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Bulevar je postao leglo za ovakve probleme od kad su sine postavili u sredinu. Jednostavno stoka ne moze da se navikne da koristi pesacke prelaze koji su na kraju svake stanice, vec se provlaci i prelazi bas na suprotnom delu stajalista. Zao mi je decka sto je poginuo, ali svakodnevno vidjam probleme sa pesacima, ranije makar nisu svi preskakali ograde i pretrcavali... Tu bi jedino pomogle ograde sa obe strane sina, kao sto ima negde po sredini, da bi se sprecile ovakve nesrece.
I sto mrzim ove nase nazovi novinare kad pisu naslove OGRMONIM SLOVIMA DA SE VIDI KOLIKO JE TO NESTO TRAGICNO I UZASNO.
I sto mrzim ove nase nazovi novinare kad pisu naslove OGRMONIM SLOVIMA DA SE VIDI KOLIKO JE TO NESTO TRAGICNO I UZASNO.
Fiesta!!
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h