mnogo ste se uhvatili za taj momenat, bezveze.popovicvl piše:Kako optimizovati obrtni moment od 400 Nm.
prvo jer je to samo pausalna cifra, karakteristika samog motora ( jel to 400nm/2000rpm jednog 2l turbodizela sa 150ks, ili je 400nm/2500rpm jednog 2l turbobenzinca sa 280ks, ili je 400nm/4000rpm jednog 4l v8 atmo benzinca ). pausalna je zato sto sva tri primera ( koji su inace konkretni automobili ) imaju veoma razlicit moment na samim tockovima, a to je zapravo bitno.
pored toga, bitno je kako sam motor razvija snagu, ako razvije max snagu u kratkom opsegu rpm bice tezi za voznju, tj ako ima veliki prirast snage kroz malo obrtaja ( zato su stari turbaci bili divlji i teski za voznju, jer su imali turborupu kod koje se nista ne desava i onda udar snage kad se gubi trakcija dok novi imaju ravnomerniji razvoj snage i mnogo ispeglaniju krivu momenta, zato sam izmedju ostalog i pitao ono bokija ).
sam moment kao moment ne dovodi do proklizavanja, vec snaga. zato recimo 328i f30 ima 350nm vec od 1250rpm, pa do skoro 5k rpm, a sta mislis na kojim ce obrtajima proklizati, na 1250 na kojim ima 60tak ks ili na 5000rpm kad ima 240nak ks?
a ljudi se uhvate kao pijan plota toga koliko ima momenta ima sam motor, i ne pustaju

poenta je da ti kriva momenta bude sto ravnija kroz sto veci opseg obrtaja, da bi prirast snage bio sto pravilniji. tako i dobijas najmanje moguce proklizavanje...pored toga, svaka transmisija je projektovana za odredjen output motora, i svako bitno menjanje outputa motora moze dovesti do problema sa transmisijom, ne samo mehanicki, nego u smislu upotrebljivosti, ali je to sad opet offtopic prica...