Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.
Moderator: Dragomir
-
FordNis
- Poruka: 15
- Član foruma od: sreda, 31. okt. 2012. u 14:56h
Poruka
od FordNis » subota, 20. sep. 2014. u 17:36h
Imam nekoliko problemcica sa fiestom 1.4tdci 2002 godiste, pa da krenem polako:
1.
Kada okrenem volan levo desno cuje se nesto da lupa kazi ga 3-4 puta na levo i 3-4 puta na desno i posle mogu da ga okrecem koliko hocu nece da lupa nista, ali ako ostavim volan neki minut i ponovo pocnem da ga okrecem ili motam cuje se ponovo i zatim prestane. To lupkanje traje bukvalno 2sec i prestane. Ne okrecem pun volan vec samo pola krug u levo i u desno.
2.
Kada motor radi i pusteno mi je kvacilo cuje se kao neka opruga da vribrira a kada nagazim kvacilo taj zvuk prestaje a kada pustim kvacilo taj zvuk se opet cuje.
3.
Kada dam kontakt pale se sve lampice normalno osim "check engine" lampice koja se uopste ne pali, mislio sam da je mozda silica/dioda pregorela ili daje neko namerno izvadio ali kad sam odradio self test tada je lampica radela. Sad da li je to normalno ili ne stvarno ne znam.
Ovako sa fiestom sam u potpunosti zadovoljan ali me ove gore stvari malo nerviraju. Pomagajte Fordovci... Veliko hvala unapred

TDDI
FIESTA TDCI

-
Dragomir
- Oficijalni serviser

- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Poruka
od Dragomir » nedelja, 21. sep. 2014. u 09:26h
1. Pogledaj soljwe amortizera
2.Zamajac
3.Koliko se secam to bi trebalo da je normalno kod tih starih modela
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
Ratibor
- Poruka: 236
- Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h
Poruka
od Ratibor » nedelja, 21. sep. 2014. u 15:45h
Najbolji savet koji ces ovde dobiti jeste da posetis nekog majstora. Imam isti auto, isto godiste sa istim motorom i na svu srecu nemam takvih problema. U svakom slucaju lupanje i cudne zvuke koji dolaze ispod haube treba odmah proveriti da troskovi kasnije ne bi bili puta tri. Jedino gde mogu da ti pomognem jeste tacka br. 3. Provericu kako kod mene rade lampipce pa cu ti reci je li isto kao kod tebe ili ne. Ne znam sad napamet da ti kazem.
Moj ford stari nikad se ne kvari
-
federer
- Poruka: 21
- Član foruma od: subota, 4. jan. 2014. u 20:01h
Poruka
od federer » nedelja, 21. sep. 2014. u 16:00h
Imam Fiestu 2007 godiste 1.4 tdci ide super medjutim na raskrsnici kad smotan pun desni i okrenem na levo ili obrnuto se cuje se neko lupanje (samo jednom) kod desni tocak ne uvek ali se ponekad cuje i kad upalim auto u mesto kad stojim i mrdam na kratko volan na levo i desno cuje se kao neko pucketanje neki kratak tup zvuk,da nije mozda glava upravljaca ili nesto drugo,Molim za odgovor ako neko zna i hvala svima unapred

-
FordNis
Poruka
od FordNis » nedelja, 21. sep. 2014. u 16:24h
Hvala puno na odgovorima
E sad ovo za zamajac, drugaru na fiestu 2007 1.4tdci se isto tako culo ali dosta tise, odradeo je ceo set kvacila i druk i taj zvuk se pojacao i pocelo je pored tog zvuka malo i da "melje" a u servisu su mu rekli da nema plivajuci zamajac i da mu se to cuje menjac tj. ne valja.
A za plivajuci zamajac koliko on kosta? Cuo sam da neke fieste nose i obican zamajac, sad me interesuje sta je bolje da stavim ako je moguce obican zamajac polovan ili plivajuci nov?
I koliko bi kostao polovan obican zamajac? A koji su simptimi kada zamajac ode? Ovako meni fiesta lepo ide lepo se menjaju brzine lepo ubrzava, drugara sa cipovanom fiestom drzim celu drugu i u trecu mi malo ode tj ispred haube mi je nema metar, kada se pustamo, sad da li moja malo bilje ide ili je njemu los chip ili tako treba stvarno ne znam.
Ratibor: Trebam da idem nego sam hteo prvo da se konsultujem sa fordasima da vidim mozda je jos neko imao takve simptimo da me ne zezaju majstori i menjaju nesto sto ne treba. Na forum sam naso da se jos nekom ne pali lampica. Vidi i ti pa javi..
TDDI
FIESTA TDCI

-
bane1967
- Poruka: 346
- Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 10:43h
Poruka
od bane1967 » nedelja, 21. sep. 2014. u 20:41h
To "tandrkanje", koje zvuči kako ti kažeš kao "vibriranje opruga", dešava se i kada nema dovoljno ulja u menjaču!
Obično je sve je ok kada stisneš kvačilo, ali se čuje baš takav zvuk "na leru".
Proveri ulje u menjaču, za svaki slučaj.
Nisam neki mehaničar, ali iz iskustva znam da mi se nešto slično dešavalo kada sam ranije imao golfa dvojku.
E, sad, ako taj zvuk ipak više podseća na "zveckanje" opruga, onda je moguće i da je baš plivajući zamajac, jer on zaista ima neke opruge...
Ipak, ovde ima puno ljudi sa iskustvima zbog problema sa plivajućim zamajcem, pa će oni to svakako bolje objasniti.
Poslednja izmena:
bane1967, na dan nedelja, 21. sep. 2014. u 21:49h. Ukupno izmenjeno 1 put.
-
shakalkv
- Poruka: 878
- Član foruma od: nedelja, 12. maj 2013. u 00:07h
Poruka
od shakalkv » nedelja, 21. sep. 2014. u 21:45h
Ne savetujem ti stavljanje fiksnog zamajca ukoliko tvoj auto ima plivajuci. Kazu ljudi da to nije resenje, iako je jeftinije dosta, niko nije bio zadovoljan. Recimo za mog focusa je plivajuci 29000 dinara, a fiksni sa lamelom i korpom 30000 dinara. Zalete se ljudi i kupe taj fixni i posle nisu bas odusevljeni. Simptomi zamajca su da se cuje metalni zvuk, da nesto kao "melje" kao i treskanje prilikom gasenja motora. Kucaj na youtoube los plivajuci i sve ce ti izaci.
Drugar je u Mondea stavio polovan zamajac i extra ga je sluzio 80.000 km, nakon toga je stavljao 2 puta polovan i nijedan nije sastavio ni par desetina hiljada. Ako planiras da zadrzis auto, stisni se za novi LUCASOV i nema glava da te boli...
-
FordNis
Poruka
od FordNis » ponedeljak, 22. sep. 2014. u 01:47h
shakalkv piše:Ne savetujem ti stavljanje fiksnog zamajca ukoliko tvoj auto ima plivajuci. Kazu ljudi da to nije resenje, iako je jeftinije dosta, niko nije bio zadovoljan. Recimo za mog focusa je plivajuci 29000 dinara, a fiksni sa lamelom i korpom 30000 dinara. Zalete se ljudi i kupe taj fixni i posle nisu bas odusevljeni. Simptomi zamajca su da se cuje metalni zvuk, da nesto kao "melje" kao i treskanje prilikom gasenja motora. Kucaj na youtoube los plivajuci i sve ce ti izaci.
Drugar je u Mondea stavio polovan zamajac i extra ga je sluzio 80.000 km, nakon toga je stavljao 2 puta polovan i nijedan nije sastavio ni par desetina hiljada. Ako planiras da zadrzis auto, stisni se za novi LUCASOV i nema glava da te boli...
Pa generalno
-Focus tdci svi imaju plivajuci zamajac fabricki,
-Za mondea tdci ne znam ali verovatno i on ima samo sa fabricki plivajuci zamajac
-Fiesta tdci ima fabricki i sa plivajuci i sa obican zamajac e sad ako im se i menjaci ne razlikuju zasto ja ne bi stavio obican zamajac ako ga je vec i fabrika ugradjivala.
TDDI
FIESTA TDCI

-
van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Poruka
od van » ponedeljak, 22. sep. 2014. u 10:35h
Пливајући замајац је ту да сачува мењач на малим обртајима и да учини вожњу пријатниом .
Како тај 1.4 нема неке суманути обртни момент , нема ни напрезања мењача толико . Са фиксним замајцем . штос је да возиш на малом гасу када су обртаји испод 2000 , тј. да му не дозволиш да пута велики обртни момент на мењач на ниским обртајима да не би чекићао по мењачу
-
novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Poruka
od novi81 » ponedeljak, 22. sep. 2014. u 12:16h
A i po radilici. Možeš da svrnes radilicu. Znam za par slučajeva na vagenima. I kolega je uradio konverziju na g4 i auto je definitivno "nemirniji".
-
Ratibor
- Poruka: 236
- Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h
Poruka
od Ratibor » ponedeljak, 22. sep. 2014. u 21:58h
FordNis piše:Fiesta tdci ima fabricki i sa plivajuci i sa obican zamajac e sad ako im se i menjaci ne razlikuju zasto ja ne bi stavio obican zamajac ako ga je vec i fabrika ugradjivala.
Zato sto je razlika u ceni vrlo mala a rizikujes da na kraju ne ispadne sve kako si ocekivao. Ne znam sad napamet da ti kazem ali mislim da je plivajuci zamajac za fiestu oko 22-23 hiljade...fiksi je najvise 5000 jeftiniji. Kad imas u vidu da si sa novim plivajucim miran narednih bar 200 000 km onda se postavlja pitanje vredi li rizikovati sa jeftinijim fiksnim i potencijalno biti razocaran dobijenim rezultatima. Fiksni zamajac ima smisla ugradjivati jedino u nov auto...fabricki kao kod npr. fiatovih 1.3 mjet motora. Kad ti kod polovnjaka rikne plivajuci onda ga zamenis istim takvim jer i onako i ovako tesko da ce takav polovan motor izdrzati narednih 200 000 km koliko se od zamajca ocekuje, u prevodu na srpski plivajuci ce nadziveti i motor i auto u celini.
Moj ford stari nikad se ne kvari
-
Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
Poruka
od Shomy_ksh » sreda, 24. sep. 2014. u 22:59h
Ja imam fiksni zamajac, a podizacu obrtni moment i konjazu...el to znaci da treba da ugradim plivajuci zamajac ?

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...