Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kompresor klime curi

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
JuSkE
Poruka: 194
Član foruma od: utorak, 22. jan. 2013. u 18:44h
Kontakt:

Kompresor klime curi

Poruka od JuSkE » ponedeljak, 6. okt. 2014. u 13:26h

Kao i sto naslov kaze, curi mi kompresor klime. Juce menjao ulje i filtere i kada je majstor skinuo ispod zastitnu plastiku motora (sus pleh) imao sam sta da vidim, kompresor klime ceo mokar (vlazan), i po malo kaplje voda sa njega, ne mnogo, kapljica na sat vremena. Klima sasvim dobro radi i hladi bez problema. Sta moze biti, neki dihtung ili nesto ozbiljnije. Ko radi dobro servis klime i kako se krecu cene?
Ford Focus 1.8 TDCi 85KW 115KS Ghia 2002god

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Re: Kompresor klime curi

Poruka od oristic » ponedeljak, 6. okt. 2014. u 15:16h

Ako kaplje voda onda je to kondenzacija i verovatno normalna pojava, u kompresoru ti se nalazi gas pod pritiskom i ulje, koje ne bi trebalo da curi, ako curi ulje onda to treba resiti...remont, polovan kompresor....

JuSkE
Kontakt:

Poruka od JuSkE » ponedeljak, 6. okt. 2014. u 19:01h

To si u pravu, voda ne moze da curi, nego nisam znao da ima ulje u kompresoru. Uglavnom, bezbojna i masna je tecnost. Samo me interesuje da li je u opste moguc remont kompresora kime i da li je jeftinije od kupovine polovnog

oristic

Poruka od oristic » ponedeljak, 6. okt. 2014. u 20:22h

Pa oni koji se time bave kazu da je remont moguce uraditi, e to kosta dosta, oko 150 e bese pre par godina, zajedno sa punenjem sistema i dezinfekcijom, filterom, tra la la...Drugi kazu da je to OK ali samo dok izgura neku njihovu garanciju od oko 6 meseci pa procuri ponovo, kao nije efikasno, pa je bolje resenje potraziti polovan kompresor klime.
E sad, kompresor kod Mk1 Focusa je cuven po tome da curka u velikom procentu primeraka tih godina. Neki moj savet je da ukoliko ne curi puno dopunjujes klimu svake godine (to ti je oko 3000 din) i imaces dobro hladjenje i ulje u kompresoru. Ukupna kolicina ulaj je mala oko 20-30 grama, tako da ono brzo izadje ako je vece curenje sto moze da ti izazove razne zajebancije, blokira kompresor, pokida PK kais i tako to...
Trebalo bi da operes kompresor lepo, osusis i na suvom vremenu kontrolises sta se desava, a dobar klimadzija moze da ti pomogne u tome, tj. da vidis da li ti se to cedi kondenzacija pa je masna od prljavstine ili je bas ulje u pitanju, ono je zelenkasto nekako kad je sve cisto. Obicno pri punjenju se ubaci boja pa se gleda UV lampom gde i sta izlazi da bi moglo pravilno da se dijagnostikuje.

JuSkE
Kontakt:

Poruka od JuSkE » utorak, 7. okt. 2014. u 22:08h

A sta se nalazi iznad kompresora klime? Da li je moguce da nesto kaplje na njega pa se cini da je kompresor,a ustvari je deo iznad?
Nemam vremena da odem kod majstora da ga dignem, ali cisto da se sad obavestim da se ne iznenadim kada ga digne majstor

oristic

Poruka od oristic » četvrtak, 9. okt. 2014. u 23:42h

Alternator, na benzincu, valjda :wtf:

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » petak, 10. okt. 2014. u 02:09h

Iznad kompresora su ti alternator i pumpa visokog pritiska. Da je do pumpe, morao bi jos neki problem da imas. A jesi li proverio da nije procurila pumpa za vodu, pa da se tu sliva?
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

bane1967
Poruka: 346
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 10:43h

Poruka od bane1967 » petak, 10. okt. 2014. u 16:30h

A jel ti se smanjuje nivo rashladne tečnosti u boci?
Ako to od čega je kompresor vlažan nije masno i zelene boje (ulje iz komprsora klime), onda je ili antifiz ili nafta...
Za svaki slučaj proveri i pumpu visokog pritiska, da nije ona negde počela da pušta naftu (koja je, doduše, u današnje vreme skoro kao voda, tj.gotovo bezbojna i maltene bez mirisa), jer je ta pumpa iznad kompresora, ali i iznad alternatora, pa može nafta i njega da upropasti!
To od čega je kompresor klime vlažan svakako makar malo miriše nekako (da ne kažem da smrdi), pa i po tome može da se utvrdi o čemu se radi, kao i po boji tečnosti :)
Antifirz je crvenkast, nafta belo-žućkasta, ulje koprsora klime zelenkasto, a ulje iz motora je, kod dizelaša, uglavnom crno...

JuSkE
Kontakt:

Poruka od JuSkE » petak, 24. okt. 2014. u 14:52h

Da li je isti komresor klime za focusa tdci i tddi?

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » petak, 24. okt. 2014. u 17:49h

Verovatno, samo je mozda druga remenica koju prebacis sa tvog.

Kennym
Poruka: 835
Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h

Poruka od Kennym » petak, 24. okt. 2014. u 17:58h

Meni je na fokusu tddi kompletno masan kompresor klime u crnoj varijatni masnoce. Video sam da kaplje po malo ne znam kojojm brzinom ali da je ta kapljica prozirno zelenkaste boje. Da li smeta nesto to sto curi i da li bi moglo imati kakvih posledica po auto?

oristic

Poruka od oristic » petak, 24. okt. 2014. u 20:10h

Pa kad izadje ulje, zariba kompresor i pokida PK kais, ako koristis klimu naravno, ako ne koristis nista, ali vodi racuna da kad zimi odmagljujes soferku klima se pali automatski tako da...Vecina kompresora na Focusu tog godista curka, napuni jednom godisnje za 30 e i teraj tako...

Kennym

Poruka od Kennym » petak, 24. okt. 2014. u 23:00h

Napunio sam letos a sad je i ne palim toliko. A jel moze da se nekako napravi da se ne pali klima automatski kad se prebaci na soferku? Da se precvika neki kabal npr :P

bane1967

Poruka od bane1967 » subota, 25. okt. 2014. u 00:19h

Može da se skine crveni osigurač za klimu koji se nalazi u onoj kutiji sa osiguračima ispod haube... Vidi se lepo koji je to osigurač po šemi koja je odštampana na poklopcu te kutije (ima oznaku AC).

Kennym

Poruka od Kennym » nedelja, 26. okt. 2014. u 13:15h

A zar u tom slučaju neću da imam klimu uopšte? Ja bih samo da se ne pali kad hoću samo na šoferku da duva :)

shakalkv
Poruka: 878
Član foruma od: nedelja, 12. maj 2013. u 00:07h

Poruka od shakalkv » nedelja, 26. okt. 2014. u 16:24h

Komso, po meni je to zaista dobra opcija, da klima duva na soferku automatski. Odmagli soferku za par sekundi, posle regularno prebacis na grejanje kabine i sve super.

Kennym

Poruka od Kennym » nedelja, 26. okt. 2014. u 17:08h

Ponekad jeste ali ovih dana bas dosta km provodio po autu i kad pustim izduvavanje u noge i na šoferku posle nekog vremena počinju noge da mi se kuvaju a ako smanjim grejanje počinje hladno da mi bude :doh: hahahaha I svatio sam da bi mi bilo najbolje da izduvava samo na šoferku ali bez klime jer mi ne magli auto :)

Kennym

Poruka od Kennym » nedelja, 5. apr. 2015. u 23:56h

Da li moze klima da ne radi zbog toga sto je mozda izcurelo ulje iz sistema? Ali ne mislim da ne radi da ne hladi nego da ne radi fizicki, ne vidim da se okrece dole kad je pustim. I koliko moze da kosta polovna ili da se ova sredjuje? A "mozda iscurelo" nije mozda nego mislim sigurno jer kao sto sam pisao i u prethodnim postovima da kaplje. A napunio sam letos klimu...

bane1967

Poruka od bane1967 » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 06:58h

Koliko se sećam, ovde negde na fourmu sam pročitao post majstor Dragomira da se kompresori kod fokusa veoma teško remontuju i da je preporučio zamenu polovnim. U oglasima sam ih viđao za 50-80 evra. Tvoja klima verovatno ne radi jer ti je, osim ulja, nestao i gas u sistemu, koji takođe može da iscuri gde i ulje izlazi...

Rih
Poruka: 278
Član foruma od: nedelja, 6. nov. 2011. u 10:35h

Poruka od Rih » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 08:59h

Bane je u pravu, klima ne radi, jer je nestalo gasa, kompresor ne može da nabije pritisak.
Ulje se u sistem dodaje u maloj količini, 20-30g, služi za podmazivanje kompresora.
Rešenje je odlazak na punjenje klime, tu će majstor ubacivanjem vazduha proveriti da li sitem "dihtuje". Ako počne da gubi pritisak brzo, onda negde curi (verovatno na kompresor), rešenje je zamena.
Ako pritisak "drži", onda se klima dopunjuje gas+ulje+ boja.
Obzirom da negde gubi gas, ali malo, ovo bi trebalo da funkcioniše godinu-dve, onda je opet dopunjuješ.

Kennym

Poruka od Kennym » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 11:51h

Aha, dobro. Pretostavio sam da je iscureo gas ali nisam znao da mu treba da nabije pritisak da bi radila klima. Videcu kod majstora kad malo otopli. Do tad je necu ukljucivati jer mi ne treba, jos uvek je grejanje u opticaju :D
Poslednja izmena: BojanM, na dan ponedeljak, 6. apr. 2015. u 21:10h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiraš poruku iznad svoje, podrazumeva se da odgovaraš na nju. U takvim prilikama koristi opciju 'Odgovori'.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“