Naime, pre nekih 2 meseca, tacnije u avgustu pazario sam Ford Focus MK 1.5 74kw. Zetec oprema. Mogu reci da svtarno ima sve od opreme. Pocevsi od Grejaca prednjeg stakla, grejanja prskalica, digitalne klime, eletropodesivih retrovizora, bord kompijutera, navigacije za cd sarzerom koji je spakovan ispod vozacevog sedista, itd.
Mane su mu po meni, naslon za ruku samo u ghia opremi, kao I jedna od najbitnijih meni stvari, a to je naduvavanje onog lumbalnog dela, posto imam problem sa kicmom. Ostalo, manje vise.
E sad da predjemo na kvarove. Ubrzo posto sam auto kupio, mesec dana posle, pocelo je da mi se desava da u voznji, samo u jednom trenutku upali lampicu grejaca koja blinka, ali bez neke posebne najave u smislu trzanja ili gubitka snage. Tacno posle odredjenog vremena ugasi motor. Ukoliko se desi da ja pre njegovog gazenja ugasim motor, I upalim ga, nikom nista. Nastavi normalno da radi. Na dijagnostici je pokazivao dve cuvene greske, ne znam koji je P, mislim da je jedna P2025, tipa pritisak dizni, I pritisak pumpe.
Naravno svi su odmah rekli da je pumpa rekla svoje, medjutim problem je uspesno resen menjanjem senzora pritiska na pumpi.
Drugi problem koji je imao, jednostavno kad dodje do toga da upali turbinu on lansira auto. U jednom trenutku kad sam krenuo da preticem, mislio sam iztrgnuce mi volan iz ruku. Takodje, kad lagano dodajem gas, on krene preko 2000 obrtaja da trzucka, ali onago blago, do nekih 2500 I onda nastavi normalno da ubrzava. U slucaju da mu potopim gas on povuce naglo bez trzanja I nikom nista.
Ostavim ti ja auto u servisu (nije bitno kom) specijalizovanom za fordove. Auto je tamo bio 2 nedelje, nisu znali sta mu je. Te ovo te ono, te menjali ovo, pa ono, auto presao 200 km na testu, nemaju pojma sta je. Procitam ja na netu da mogu biti I dizne. Odem kod boshiste (opet nije bitno kog) I kaze mi lik, ajde da proverimo prelive. Dve dizne prelivaju kao blesave. Na cilindrima 1 I 2. Kaze on, remont ti je 105 eura po dizni sa original delfijevim uloskom. Zovnem ja mog majstora, kazem da dizne prelivaju, kaze on ja proveravao ne prelivaju. Mislim se, kako ne, kad ove dve tako cure, da napune flasicu od pola litre za 1 minut. Druge dve dizne su proverene I odlicne su. Odradim ja remont, ali ne lezi vraze. Cim sam preuzeo auto od boshiste desava mi se da auto cim upalim, on sastavi, takoreci javi se I odmah se ugasi. Drugi put kad zaverglam upali se normalno. Desava se npr 4 paljenja iz prvog, pa onda jedno iz drugog, I tako...nema nekog reda. Kaze mi moj majstor nisu ti kodirane dizne. Jel ti dao boshista kodove? Jeste dva. Jedan je bio vec isti takav, drugi je bio razlicit. Vratim se kod mog majstora I ostavim auto. Auto stoji nedelju dana kod njega, ne mogu da provable sta je. Te skidaj turbinu, nosi kod turbo majstora, te zatvori EGR, te gledaj zupcenje, ovaj senzor, onaj sensor, menjan kompijuter (sumnjali da je cipovan), protokomer, da bi na kraju ipak bilo do varijabilne geometrije.
Jednostavno su glavila krilca, I on je nabijao veliki pritisak. Reseno drugom varijabilnom geometrijom. Ali I dalje imam problem sa trzanjem preko 2000 obrtaja. Opet je auto bio u servisu 5 dana, resili su problem menjanjem senzora na common rejlu. Takodje, ucitane su nove mape na racunar. Isto tako, raspored dizni nije bio dobar, Dizna broj jedan je bila na npr 4 cilindru, I ko zna sta jos. Majstor se cuo sa boshistom da nije on izmenio slucajno, kaze nije, radio je jednu po jednu.
Posle celih peripetija, I ko zna cega, cela operacija me je kostala 470 evropskih. Naravno, problem sa paljenjem je ostao. Juce bilo hladno, nekih 10 stepeni, ja da ga upalim, on se javi I ugasi se. Upalio je iz drugog pokusaja. Reko da nije kompresija, hladno je. Proverim grejace za svaki slucaj, rade sva cetri. Problem sa paljenjem je poceo da se javlja onog trenutka kad sam odradio dizne. Jutros 8 stepeni, reko sad nece upaliti sigurno. Zavergla, upali kao mina. Inace problem sa paljenjem mi se desio I juce kad je auto bio vruc, na 22 stepena, a bio je ugasen nekih 20 minuta. Ovo mi sklanja sumlju da ima neke veze sa grejacima, I kompresijom. Takodje primetio sam da je lampica za grejace jutros bila upaljena samo 2-3 sekunde. Po meni malo za 8 stepeni, ali ko ce ga znati, mozda I tako treba.
Eto, to je manje vise sve sto se desava. Da li ima neko neki predlog a da ne ukljucuje guranje kola u Savu I Dunav, I upotrebu sibica I benzina