potrošnja FORD FOKUS Ecoboost 1.0 benz???
Moderator: Dragomir
- kosmajac
- Poruka: 299
- Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 11:08h
Re: potrošnja FORD FOKUS Ecoboost 1.0 benz???
Evo zaista me dugo nije bilo da "mracim-kudim"ovaj model ali jednostavno moram jer mi na bordu stoji potrosnja od 10.1l/100km dakle to je comp.izračunati prosek za sve ove dane i jednocifrenog i dvocifrenog minusa a i temperature u plusu.Dakle prosek na punom rezervoaru do čepa.I zaista pošto se evo bliži polako ali sigurno prvi godisnji servis reklamiraću im svakako!Jeste benzin pojeftinio ali opet se vraćam na početak moje priče tj TEME ne vozim ja auto od 200 konja i sl već od nekih oko 100...Da me danas neko pita ili da sam ja u prilici da biram ovaj auto posle svih ovih "oscilacija"u potrosnji ne bih ni lud ni pozajmio ga na dva dana a kamoli iskesirao za njega prilicnu visoku novcanu svotu.To da se auto zagreje za 3min bas bih voleo i da vidim mozda ako ga isterate iz garaze inace ako stoji napolju a kod mene pod tremom tj.nastresnicom,tesko da moze... 

Poslednja izmena: kosmajac, na dan subota, 24. jan. 2015. u 16:41h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- error974
- Poruka: 200
- Član foruma od: utorak, 13. maj 2014. u 13:10h
Reklamiraj, ja sam na onom minusu imao max 6.9. Sad sam se vratio na nekih 6.3-6.4. Neki prosek za ovih 10000 je oko 6.5, pretežno gradska vožnja.
- kosmajac
Zaista ovo je strasno i ja sam šokiran!!Letos pard.jesenas se malo stabilizovala potrosnja i o tome sam i pisao ali opet i tada iznad proseka ajd tako da kazem ali sada "nadoknađuje"ahahahah izgleda ovu razliku u ceni benzina 

- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Starno velik prosek...kao da voziš auto od 2000ccm sa karburatorom.
- kosmajac
Ma katastrofa!!! negde kapiram da ja i @error974 vozimo isti automobili(model) ali u potpuno drugacijim uslovima on iskljucivo po ravnom tj bulevarima dok meni ima dosta uspona najpre "hladan"auto treba da savlada 120-200m vrlo velikog uspona uzbrdice gde jedino prvom izlazite da bih izasao na glavni put dok dođem do prvog semafora ima tu krivina uzbrdica nizbrdica i sl...Mislim da i u toj činjenici leže neki mogući odgovori na sve ove moje primedbe...Ako se ne radi o nekoj ozbiljnoj fab.gresci????
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
a jesi jos neki auto imao/vozio tom istom marsutom?
- kosmajac
Ma kako nisam imam forda 2004 benz 1.6 atmosf,imao nekad opel kadeta 1.3 benz i td i td..Ahahahah pa kako da ga prenesem do ravnog dela ulice pa da nastavim da vozim?
...Ta uzbrdica je i leti i zimi jedino da se preselim pa čak i na Dedinju bi imao problem izgleda da je ipak NBGd resenje za ovaj automobil,laganica pravo ravno pa kad stignes 

- error974
Ja mislim da je sve OK sa autom, a da problem leži u režimu vožnje i okolnostima. @kosmajac prelazi jako malu kilometražu i po njegovom pisanju to radi po uzbrdicama,prva druga... Da bi potrošnja pala, treba voziti u višem stepenu prenosa sa minimalnim gasom, a to očigledno ne pije vodu u ovom slučaju. Za te uzbrdice i tako kratke relacije, što jači diesel, ali i on bi tukao priličnu litražu. Dok nema "krstarenja" nema ni pada potrošnje.
- kosmajac
@error974sa većim stepenom kratke a velike uspone tj.uzbrdice ovaj automobil ne moze da savlada(mislim da me razumes?)a on ima tu "nesreću" da startuje sa takvom jedno uzbrdicom kratkom a sa velikim nagibom dakle tu ne postoji mogućnost da izađes osim prvom i skoro pa blizu 3000 obrtaja ako si pun ili drugom na manjem broju obrtaja ako si prazan i zaletis ga ali opet tesko(dakle tu je "SRKANJE"+hladan=bankrot).I mislim da ti je ova na KRAJU KLJUCNA KONSTATACIJA ovaj auto trazi ravne puteve i dobar zalet i onda u visi stepen inace stani-kreni cimaj je ZLO od potrosnje!!!
Auto kupio bas zbog te "economicnosti"a ovih godinu dana sam se odrao od kupovine benzina mislim da su i oni pumperi poceli da zbijaju salu na moj racun 

Poslednja izmena: kosmajac, na dan subota, 24. jan. 2015. u 17:19h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- error974
A jesi li imao prilike da ideš na neki put sa ovim autom, kako si prošao. Koliko su ti trošili prethodni automobili u istom režimu vožnje? Za te uslove koje opisuješ, minuse od nove godine, 10L nije ništa specijalno za auto od 100KS.
- kosmajac
Jesam ne neke velike hiljade kilometara jer ne bih ni smeo da se usudim ali autoputem recimo par puta po 250km i pri brzini od 110 km/h na 2500-3000 obrt bio je opet negde tu na 7,5l/100km pazi tada sam jedini put video kako mi board comp ne guta tako brzo procenu potrosnje tokom voznje,kapirash?.Iskren da budem nisam ih nesto testirao valjda sto nemaju ovaj je*eni comp.pa mi "lakse"kad ne vidim
ovaj fordić 2004/1.6 ne prelazi 8,5 kazi 9 u najgorem slucaju.Ona suza kadet 1.3 7-8l...ranije kada sam je imao

- kosmajac
Evo da moju priču potkrepim i fotografijom tako to danas izgleda sa potrošnjom...Tako da još jedan dobronameran savet ako već odlučujete da kupujete ovaj model automobila prethodno dobro razmislite da li ćete ga samo voziti po novobeogradskim bulevarima ili ćete ga voziti takođe u gradskim uslovima ali gde osim ravnog puta i semafora postoje još i krivine ,usponi,nagibi puta i sl...U tom slučaju pripremite se na ovo što možete videti na slici.Dakle ovo vam ne pišem napamet ili malicozno već na osnovu jednogodišnjeg iskustva sa ovim modelom tj.tipom automobila.Dakle za ovaj se automobil moze reći sve samo NE da je "gradski automobil"

- error974
Ma OK je to potrosnja Kada si za godinu dana presao 2900 km, to je OK. 10 litara u tvojim uslovima, turbo benzinac sa 100KS i 170NM, sasvim fina potrosnja. Toliko bi ti i dizel trosio da ga vozis u tvom rezimu, mozda i vise. Ti definitivno prelazis izuzetno male kilometraze po turi pa auto nema sanse da obori potrosnju. Po stranim forumima se svi slazu da auto trosi vise od deklarisanog, ali svima do 7 litara.
A inace, ko je tebi rekao da je C segment (focus) gradski auto?
A inace, ko je tebi rekao da je C segment (focus) gradski auto?
- milan_gt
Njemu benzin ispari kolko ga malo vozi 

- error974
Ja sa jednim rezervoarom (dok upali sijalicu, a to je nekih 40-tak litara) obavezno predjem oko 600km, tako da racunam da auto trosi 6.5 i to je to. Prestao sam i da pratim potrosnju, siguran sam da je ispod 7. A u poslednje vreme dosta ga vozim po samom centru Beograda, ucestvujem u guzvama i slicno, ali dnevno prelazim u najgorem slucaju oko 35KM.
- kosmajac
Niko mi nije rekao kao i da trosi izmedju 4,9 i 5,5l/100km to sam ja sam izmislio i sad ovde "trujem"narod bezveze...Ajmo da se uozbiljimo nismo deca,pa error974 sam si pisao da si sasvim zadovoljan performansama ovog modela vozeći ga u gradu
.Ono sto sam zeleo da porucim je upravo razlika i uslovi voznje.Nisu gradovi samo ravni i dugi bulevari,priča se svodi na to.A koliko sam ja presao ukupne kilometraze to je manje bitna stavka jer se potrosnja uopšte tim faktorom povećanja broja pređenih km nije umanjivala čak naprotiv.Pa šta sam trebao da ga vozim i pređem 5000km na ovoj potrosnji pa nisam jos toliko poludeo!!!???

- error974
Ma bitno je Kosmajac sto ti je mala kilometraza. Po svemu napisanom ispada da tebi auto veci deo voznje radi hladan a time tuce i potrosnju. Evo ja ujutru kada krenem da odvezem decu u skolu, obavezno skoci potrosnja recimo sa 6.3 na 6.5 samo za tih 500-600 metara sto se imam hladan po ulicicama i parkinzima.
A evo pre neki dan sam se dodatno odusevio automobilom, krenuo sam do Mladenovca i nazad... prokomentarisao kako sada jos bolje ide po usponima (bubanj potok i begaljnicko brdo) sve 5-om bez zaleta i mucenja. U povratku pogledam, a ono palo sa standardnih 6.3 na 5.5. Pa kako da ne budem zadovoljan, auto odlican za voznju, tih, udoban, a trosi kao gradski auto.
A evo pre neki dan sam se dodatno odusevio automobilom, krenuo sam do Mladenovca i nazad... prokomentarisao kako sada jos bolje ide po usponima (bubanj potok i begaljnicko brdo) sve 5-om bez zaleta i mucenja. U povratku pogledam, a ono palo sa standardnih 6.3 na 5.5. Pa kako da ne budem zadovoljan, auto odlican za voznju, tih, udoban, a trosi kao gradski auto.
- milan_gt
meni ovoliko trosi sa punom prikolicom mesovite voznje 

- error974
Ali van Beograda :-)
- milan_gt
pa cak mislim i da ce u bgu biti vrlo slicno jer je razlika samo u radu auta na leru..tj 1L max
- kosmajac
@error974 upravo se moja poenta priče svodi na tvoj poslednji post.Dakle nista ja ni kraće a ni duze ne zagrevam automobil pred polazak na "kratke relacije"nego sto ti to radis kad klince povezes do skole
.Ali opet vidiš da 6 i 6,5l ipak nisu 10.1l/100km.Ako 5 ides uz begaljicko i bubanj potok brdo bez dobrog zaleta onda moj auto ima neku debelu falinku???Ili ne vozimo isti model automobila 

- error974
Pa jeste, ali meni posle padne potrosnja jer predjem jos 15 km sa zagrejanim motorom, a tebi taj momenat fali. Zato ti je tolika potrosnja, nema vremena da padne.
Bez ljutnje, ali iskreno sa tako malom kilometrazom tebi se nikako ne isplati ne focus. Pitanje i manji auto kako bi se ponasao, elektricni ili hibrid su za tebe definitivno.
Bez ljutnje, ali iskreno sa tako malom kilometrazom tebi se nikako ne isplati ne focus. Pitanje i manji auto kako bi se ponasao, elektricni ili hibrid su za tebe definitivno.
- kosmajac
Ma ti mene izgleda ne kapiras pa ja pored ovog vozim drugi auto da mi ovaj ne bi trosio ovolko pa kad bi on trosio kao tvoj pa ja iz njega ne bih izlazio...A o ovom tvom poslednjem predlogu vredi ozbiljno razmisliti 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Baš zato što ga štediš i voziš malo... zato ti i troši.
Prelazi veće kilometraže sa njim i logično je da će da opadne potrošnja.
Non stop se voziš pod obogaćenom smešom,kako ga taman zagreješ da ugasi obogaćivanje smeše ti ugasiš auto i tako u krug... otud tolika potrošnja
Doduše trebaš da pevaš pošto ekvivalent atmosferac 1.6 sa 100ks u idealnim uslovima troši 9 ali uglavnom 10 litara a u ovakvim situacijama troši uglavnom 13-14 litara
Prelazi veće kilometraže sa njim i logično je da će da opadne potrošnja.
Non stop se voziš pod obogaćenom smešom,kako ga taman zagreješ da ugasi obogaćivanje smeše ti ugasiš auto i tako u krug... otud tolika potrošnja

Doduše trebaš da pevaš pošto ekvivalent atmosferac 1.6 sa 100ks u idealnim uslovima troši 9 ali uglavnom 10 litara a u ovakvim situacijama troši uglavnom 13-14 litara

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!