Mozda ce se rijetki i sjetiti, posjedovao sam Fiestu 1.25 Zetec MK4 Ghia, 1999.g., bordo boje. A onda me je uhvatila valjda kriza srednjih godina, pa mi djavo nije dao mira, i zamijenio sam Fiestu i doplatio za mnogo veci i bolji auto. Naime, u pitanju je BIO Sorento 2.5 CRDi LX 4x4, 2003.g., 150.000km, 140ks, kasnije cipovan na 170ks. Zaista, auto koji je bio veliki uzitak voziti. Evo samo jedna slika, onako usput.

A onda, nakon toga, sin je trebao uskoro poloziti, a ne ide da se uci voziti na ovom slobodno cu reci tenku. Pa sam malo vrtio oglase, i dogovorio se za zamjenu za auto naveden u naslovu teme. Covjeku je trebala mrcina i veliki auto zbog porodice, i zbog kamp prikolice koju posjeduje, a i terenac, jer na nekim brdima ima pcele, tako da mu je Sorento bio idealan u te svrhe, a opet, meni je trebao manji auto, jer je sin uskoro trebao dobiti vozacku, tako da je ubrzo pao dogovor, i trampili smo aute.
Auto je 2011.g., pod haubom je Renault-ova stara, dobro provjerena mašinerija 1.6 MPi sa 8 ventila i 64kw koja se mogu okačiti mačku o rep, mislim da je Koral 55 išao bolje od njega. Odmah nakon kupnje u auto je ugrađen plin. U pitanju je Atiker SafeFast OBD II plinski sistem sa toroidnom bocom od 48 litra. Potršnja plina se vrti od 9-12l/100km, zavisi od rute i načina vožnje.
Što se opreme tiče, ne manjka, ima ono sto je prosječnom vozaču potrebno, iako se na dosta stvari štedilo, je li, ipak je to DACIA: 2x airbag, 2x el. prozori, klima uređaj, abs, maglenke, daljinsko zaključavanje, cd/mp3, alu felge 16''.
Auto je naravno bio polovan, međutim tada je imao samo 33.000km na satu (sada smo ga ja i sin izvrtili na 43.000km) pređenih kilometara. Čust je, malo tvrd (što mi nije mrsko), fin za voziti, malo se više sjedi, odignut prilično od zemlje, ima dobar klirens, tako da mu ivičnjaci i neki blagi off-roadovi ne predstavljaju problem.
E hajmo sada preći na elemente kokuzluka: volan, kao i sjedišta nije moguće podešavati po visini; prekidači el. prozora su smješteni na centralnu konzolu, ne na vratima; kada se pritisne prskalica za šoferšajbu brisači se ne pale automatski nego se to mora učiniti ručno; nema zaštitu ispod haube niti firewall; klapne za ventilaciju su regulisane mehanički, a ne elektronski; nema zadnje zvučnike, čak ni instalaciju, iako radio ima podršku za njih; većina šarafa nema čepove, nego su ostavljeni goli...
Sve u svemu dobar auto, sa elementima kokuzluka, i isprobanim skoro pa nepoderivim dijelovima. Ono recimo što me je pozitivno iznenadilo je plastika u autu, iako tvrda i pomalo gruba, jako kvalitetna.
A evo i slika.