Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Tresenje posle 110km/h

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Tresenje posle 110km/h

Poruka od dule0911 » nedelja, 3. maj 2015. u 22:51h

U pitanju je Mitsubishi Lancer 1.3 '91. Cisto da pitam za misljenje.

Kada se vozi 110 ili vise i doda gas, sto se vise doda (tj sto se brze ubrzava) auto vise trese. Kada se pritisne kvacilo i pusti da auto ide na ler, tresenje maltene ne postoji. Nebitno je da li se ide uzbrdo, na ravnom ili nizbrdo, kad se doda pun gas uvek trese, ali najvise trese ako je uspon. Tresenje postoji i ako se ide konstantnom brzinom a postoji neki otpor, tj na ravnom (vrlo blago) ili uzbrdo (trese ako hocu da odrzavam konstantnu brzinu), nizbrdo pri konstantnoj brzini (dok je menjac u brzini ili na leru, nebitno) ne trese.

Gume nove, balansirane, isto se ponasao sa zimskim setom. Diskovi su blago krivi, kad se zabode kocnica do kraja hoce da trese, ali pri normalnom kocenju se ne oseca. Lezajevi losi, mada ne verujem da bi se oni tako ispoljavali. Set kvacila neki levi.

I jos jedna relativno nebitna stvar, kada je u pitanju asfalt na autoputu kroz BG vise trese nego npr neke starije sekcije autoputa, ali to znam da je delimicno i do asfalta jer je uzas, trese u svim automobilima ovako ili onako.

Ideje? Poluosovine da su, treslo bi stalno, ili se varam? Pri nizim brzinama tj u nizim stepenima prenosa nisam nista cudno primetio, koliko god ga cepao.
Fiesta!!

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Tresenje posle 110km/h

Poruka od milan_gt » nedelja, 3. maj 2015. u 23:22h

ja kako sam poceo da citam sve mi u glavi da je nesto oko struje il ubrizgavanja..ono kao da trokira na punom gasu pa zato trese..:)

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 4. maj 2015. u 08:47h

Ja glasam za poluosovine. Dovoljan je mali luft u zglobovima pa da pocne da trese na odredjenim brzinama. Zato to ljudi cesto zamijene sa losim gumama. Isti je filing ali lose gume se pokazu do 90 km/h, preko toga nije do guma....
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » ponedeljak, 4. maj 2015. u 10:00h

I ja za polosovine, ima li razlike kada napunis i poustis gas! Probaj u nizu ili vislju ako ima razlike to je to najverovatnije!

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 4. maj 2015. u 10:36h

Probao sam i jutros dok sam dolazio na posao. 4ta, slicna brzina, pun gas i naravno veci obrtaji nego u petoj, trese, malo manje nego u petoj ali trese. U petoj kad se opali pun gas treska pomalo od 95-100 pa nadalje, od 110 cima kao da idem po makadamu tom brzinom.
Ima razlike kad popustim gas, sto vise popustim manje trese.

Jel ima nacina da se provere poluosovine tj zglobovi?

@Milan
Da je sve savrseno oko ubrizgavanja i nije, ali je prilicno ispravno :) Nista slicno se ne primecuje prilikom preticanja npr treca pun gas, slicni obrtaji, da je struja valjda bi se i tad ispoljavalo... Vise se primecuje na vecoj brzini i punom gasu.
Fiesta!!

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 4. maj 2015. u 10:57h

Мој глас иде за крст полуосовине код мењача .

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » ponedeljak, 4. maj 2015. u 11:55h

I moj glas za solju ili krst poluosovine najverovatnije
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 4. maj 2015. u 13:21h

dule0911 piše: Jel ima nacina da se provere poluosovine tj zglobovi?
Nema dok ne dobiju toliki luft da se osjeti pod rukom, ali tada vec i ne treba provjera jer je sve jasno, lupa kad kreces ili se zaustavljas, lludilo.
Kad se pocne javljati to tresenje jedino da promijenis poluosovinu odnosno zglob do mjenjaca ako moze pojedinacno pa da vidis. To je jedan od najtezih kvarova za dijagnostiku....svi izmijenjaju po trapa i gume dok ne dodju do toga, a u sustini ako se na toj brzini javlja tresenje, posebno prilikom ubrzavanja ili laganog skretanja lijevo desno 99% su unutrasnji zglobovi poluosovina....
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 4. maj 2015. u 13:33h

Meni je vec zbog druge stvari izmenjeno dosta toga na trapu tako da znam da nije to :) Gume nove (nisu zato kupljene vec su stare bile lose), tako da ne znam sta drugo sem nesto sto je vezano za prenos.

Hvala puno za savete.
Fiesta!!

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 4. maj 2015. u 14:43h

Krst poluosovine, posebno sto prestane vibracija kad se pritisne kvacilo.

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 4. maj 2015. u 15:45h

Ne mora da prestane vibracija kad se pritisne kvacilo, poluosovina se i dalje okrece...moze samo biti malo manja....

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » ponedeljak, 4. maj 2015. u 17:06h

Ali onda nije opterecena, ne prenosi nista...
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » ponedeljak, 4. maj 2015. u 17:09h

Ali se i dalje okrece

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » ponedeljak, 4. maj 2015. u 17:19h

Mislio sam da ima veze sa opterecenjem, nesto kao kod homokinetickog. Kad kod veceg okretanja volana puca, stisnes kvacilo i ono prestaje.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 4. maj 2015. u 19:03h

Крст направи неки сулуди жљеб у шољи и оптеређење тера полуососвину у тај жљеб и генерално ексцентар . Када нема погона , полуосовина стоји у центру.
Ексцентар није велики и не примећује се до одређене брзине .
Возио сма до Црен Горе тојету авенсис аутоматик са 500 000 км . Радила је баш то . При јачем гас и већој брзини тресе нешто . Била је код мајстора после , променио јој крстеве и шоље полуосовине .

mbole
Poruka: 15005
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 5. maj 2015. u 07:12h

Kad motor tera tockove, to jest kad je opterecen, tada solja pritiska krst poluosovine sa jedne strane.
Kada nema opterecenja ili ides nizbrdo, tada krst ili "landara" u prazno ili "gura" solju, i pritiska je na drugoj strani.
Posto mnogo cesce motor gura auto, nego sto auto gura motor, jedna strana se naravno pre pojede, napravi nekakav zleb ko sto pise Van, i pocne da "skljoca".
Djak pesak :)

cikakosta
Poruka: 37
Član foruma od: subota, 6. dec. 2014. u 22:08h

Poruka od cikakosta » petak, 19. jun 2015. u 14:34h

Evo i ja da oživim temu, isti ovaj problem imam na Focus-u TDDI. U ponedeljak idem kod majstora da podignem auto kako bi eventualno video da li ima veze sa poluosovinama.

Da li je neko uspešno rešio problem? Šta uopšte preporučujete od delova? Novo, polovno, da li komplet poluosovinu ili posebno te ležajeve? Kakve su generalne preporuke?

Inače, prvi put vozim dizela, pa moram da primetim još nešto, možda ima veze sa ovim. Kad vozim u prvoj ili drugoj brzini, na ravnoj ulici i pustim gas skroz da auto pogoni motor bukvalno pod ler gasom. U onim trenucima kad motor vuče par sekundi pa ne vuče (ovo je malo komplikovano da objasnim), kao da se začuje na kratko (delić sekunde) zvečanje. To može da se primeti isključivo kad prolazim pored neke zgrade (zbog odbijanja zvuka) i kad mi je otovoren prozor pa neko izbaci glavu kroz prozor. U kabini se ne čuje ništa niti u tim trenucima osećam biloš ta na volanu ili menjaču.

Hvala unapred na odgovorima :)

M.M.L.
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » petak, 19. jun 2015. u 14:39h

Verovatno neki kais ili nesto slicno zaskripi u tim trenucima kada hoce auto da se ugasi dok komp ne odreaguje i doda malo gasa.

cikakosta

Poruka od cikakosta » petak, 19. jun 2015. u 14:42h

Nije škripa, već bukvalno zvečanje, kao kad bi npr protresao sprej sa farbom i onom metalnom kuglicom tako brzo i ravnomerno. To sa škripanjem znam šta je jer ćale vozi nekog pežoa dizela na moje se čuje baš to škripanje kaiša kad je u stanju "za malo da se ugasim" :-)

M.M.L.
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » petak, 19. jun 2015. u 14:43h

Napravi video kad se to desava pa okaci ovde. Tesko je to zvecanje objasniti recima

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » petak, 19. jun 2015. u 15:45h

Krstovi,poluosovine,solje to najbolje polovno original,jer je novo preskupo i tesko dostupno
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

cikakosta

Poruka od cikakosta » petak, 19. jun 2015. u 16:12h

Probaću da snimim, ali mi je to manje bitno, tj nije lako da nateram da se tako nešto čuje. Bitnija mi je stavka ovo što trese. Bilo bi super da se javi neko sa sličnim iskustvom kako je rešio. Nije mi najjasnije kako je moguće da je to do poluosovine jer je vibracija brojiva tj mogu da izbrojim da je nekih 10-15Hz, ne više, a idem recimo 120h na sat. Poenta mi je da se osovina okreće na velikom broju obrtaja da bi njena vibracija mogla da se raspozna. Možda grešim, pa mi je bitno da se još neko javi :-)
Hvala ljudi na brzim odgovorima!

M.M.L.
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » petak, 19. jun 2015. u 16:25h

A jel si balansirao gume skoro i da li si to otklonio kao sumnju?
Sad cu da izracunam koliko se puta okrene osovina na 120kmh u sekundi

Edit: oko 17/18 puta u sekundi. Poluosovina se okrece isto puta koliko i tocak.

cikakosta

Poruka od cikakosta » petak, 19. jun 2015. u 16:41h

Gume menjane zimus, balansirane, uradjena reglaža, proveren ceo trap, selen blokovi itd. To smo isključili. Ja se iskreno nisam bavio proračunom ali ako je tako, onda ipak ima logike.

Hvala na pojašnjenju. Izgleda da će mi izbiti 100€ iz džepa >šmrc<

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 19. jun 2015. u 20:17h

Poluosovine su skoro 99%. To je najgore sto se ne da provjeriti a vecina majstora za te vibracije krivi gume a ako ti tvrdis da si provjerio gume onda smatraju da si lud i da imas lufta u glavi. :) Bez uvrede.
Ja taj belaj vucem vec evo tri godine i odlucio sam da narucim poluosovine preko ebay-a. Dodju za moj auto oko 320 KM (160 Eur) pa cu da ih montiram. Poluosovine se vrte istom brzinom kao i tockovi tako da je ta frekvencija koju pominjes u stvari brzina kojom vozis. Najvjerovatnije je uzrok u malim luftovima u zglobovima, posebno onom unutrasnjem pa kada stavis nove poluosovine to se sve rijesi i bude kako treba. Ja sam stavljao polovne poluosovine i cak kupovao lezajeve krsta poluosovine ali nisam u potpunosti rijesio svoj problem. Sada su na redu kompletne nove poluosovine pa cemo da vidimo.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“