Temperatura motora - Focus Zetec
Moderator: Dragomir
- zeteks
- Poruka: 1296
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
Re: Temperatura motora - Focus Zetec
Dobri su ti instrumenti kod kineza sa sondama. Povereno tacni na 100c. Samo da napravi dobar kontakt sa metalom i to mi je dovoljno. Cak da izvede kabl u kabinu i da ima realno ocitavanje na povrsini glave u kabini.
- mbole
- Poruka: 15005
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
2% "fabricke greske" na 100 stepeni je 2 stepena. Kompletna skala temperature na instr. tabli je reda 15 stepeni (col gore, col dole)
Djak pesak 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Jesu tačni kad izmere 100 stepeni na kratkom jednom za probu, ajd da ih vidim da mere 100 stepeni svakog dana po par sati.
Zašto komplikovati nešto što je već prosto i rešeno, valjda svi automobili imaju instrument za pokazivanje temperature, zar je lakše i jeftinije smišljati novi sistem merenja i kupovati sondu i instrument i to montirati i povezati, ili zameniti termodavač? Uostalom, jednom kad zakaže termoprekidač i ne upali ventilator, ili termostat blokira i ostane zatvoren, desetine sekundi su dovoljne da se motor pregreje i strada dihtung glave ili glava, a to da li je instrument ovaj ili onaj je nebitno, ionako niko ne gleda u pokazivač temperature svake dve sekunde.
Zašto komplikovati nešto što je već prosto i rešeno, valjda svi automobili imaju instrument za pokazivanje temperature, zar je lakše i jeftinije smišljati novi sistem merenja i kupovati sondu i instrument i to montirati i povezati, ili zameniti termodavač? Uostalom, jednom kad zakaže termoprekidač i ne upali ventilator, ili termostat blokira i ostane zatvoren, desetine sekundi su dovoljne da se motor pregreje i strada dihtung glave ili glava, a to da li je instrument ovaj ili onaj je nebitno, ionako niko ne gleda u pokazivač temperature svake dve sekunde.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Wrong911s [SK] piše:valjda svi automobili imaju instrument za pokazivanje temperature

Fiesta!!
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Upravo tako... Fiesta mk4 u klot-klotova varijanti, na primer.
http://www.ebay.co.uk/itm/Ford-Fiesta-M ... 1501068373
</off>
http://www.ebay.co.uk/itm/Ford-Fiesta-M ... 1501068373
</off>
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Pa dobro, ti bez tog pokazivača su i ciljano osmišljeni da kad i dodje do pregrevanje se kompletno bace u djubre i zamene sledećim. Druga je stvar što mi se ovde sad oduševljavamo nečim što je u normalnom svetu djubre.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- mbole
Instrument ima smisla kada imas kvar a nisi siguran sta je u pitanju, odnosno kada se koristi bas za ono za sta je namenjen.
Mozda te zeza termodavac, mozda tabla, a mozda je stvarno temperatura motora previoka ili preniska zbog termostata ili nekog petog razloga, al ti ne znas sta je od toga.
Nekada i taj pijacni sa malom cenom i velikom greskom, moze da ti da smer gde da trazis pravi kvar, a nekada jednostavno nije dovoljno precizan.
Ali koristiti ga stalno, u uslovima za koje nije namenjen (vibracije, temperatura...), nema mnogo smisla, kad vec postoji odgovarajuci instrument ugradjen u auto, kome ne treba traziti novo mesto, povezivati ga posebno, budziti...
OK, postoje stariji automobili koji nemaju pokazivac, ali postoje i aftermarket pokazivaci temperature, koji bar malo pristojnije izgledaju, ne traze preterane intervencije, obicno se povezuju na postojecu instalaciju... doduse ne za 500 kinti
Mozda te zeza termodavac, mozda tabla, a mozda je stvarno temperatura motora previoka ili preniska zbog termostata ili nekog petog razloga, al ti ne znas sta je od toga.
Nekada i taj pijacni sa malom cenom i velikom greskom, moze da ti da smer gde da trazis pravi kvar, a nekada jednostavno nije dovoljno precizan.
Ali koristiti ga stalno, u uslovima za koje nije namenjen (vibracije, temperatura...), nema mnogo smisla, kad vec postoji odgovarajuci instrument ugradjen u auto, kome ne treba traziti novo mesto, povezivati ga posebno, budziti...
OK, postoje stariji automobili koji nemaju pokazivac, ali postoje i aftermarket pokazivaci temperature, koji bar malo pristojnije izgledaju, ne traze preterane intervencije, obicno se povezuju na postojecu instalaciju... doduse ne za 500 kinti

Djak pesak 

- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Ја сам и мислио да се користи да би се проверила температура када казаљка оде до црвеног а не да се њиме мери температура мотора нон стоп .
- mbole
- zeteks
Stvar je u tome sto je taj kineski instrumenat prilicno precizan. Problem je na kom mestu meriti temperaturu.
-
- Poruka: 215
- Član foruma od: utorak, 19. mar. 2013. u 23:01h
Sta znaci ostaviti majstoru auto da ti promeni antifriz i onda ga on ozraci ? Moze pojasnjenje ?
- mbole
Kad ispraznis sistem i krenes ponovo da ga puniis, u delovima sistema koji su visoko gore, ostanu vazdusni dzepovi. Taj vazduh treba isterati napolje. Obicno za to postoji nekakav ventil.
Djak pesak 

- Darko83
- Poruka: 21
- Član foruma od: petak, 26. dec. 2014. u 17:41h
Nema potrebe da se meri temperatura, puno tema na stranim forumima sa bukvalno indetičnim problemom samo još nisam naleteo na rešenje. Pročitao sam i tsb 005/2001 samo još da nadjem čoveka koji ima vremena da se bavi tim. Stvar je da ili je negde ostao vazdušni čep, koji može da se reši nekim ozračivanjem pomoću vakuuma, mada to još nisam video da neko radi, ili da nadjem da mi neko ugradi par dodatnih creva za bolji protok razhladne tečnosti i termostat koji otvara na 74c ,ili da menjam kompjuter, sto ne mora da znači da će mi rešiti problem...ne pregreva meni auto da zakuca u crveno, temperatura se popne do crvenog za par sekundi i isto tako i vrati kako oduzmem gas..i to samo sa kad stavim termostat...problem se javio odmah po menjanju antifriza... trenutno vozim bez termostata i ok je, tako ću do avgusta, dok se ne vratim sa odmora, a onda da vidim kako da rešavam problem... stvar je u tome da sta god uradim moram da stavim termostat pa da probam pa ako i dalje pokazuje visu temperaturu opet moram da ga skidam a to traje oko 45 minuta...neće baš majstori da se zezaju a da ne urade ništa.
Fokus mk1, 1.6 benzin zetec
- Darko83
Pozdrav ljudi,samo da se javim da problem još nisam rešio. Danas sam stavio termostat i promenio antifriz opet,problem je i dalje prisutan ali ne skroz, naime mogu da vozim auto po gradu ,samo mi je na otvorenom na kratko kazaljka temperature otisla preko pola i vratila se...kada startujem auto nakon 10-ak min vožnje uključi se ventilator hladnjaka i ne prestaje da radi sve dok ne iskljucim auto, zasto je tako ne znam...iz tog razloga znam da problem jos nije resen...jel postoji na ovom fordu prva i druga brzina rada ventilatora hladnjaka i kako da znam da li mu ta prva radi, mozda neki osigurač da proverim? Kako da znam da li je mozda hladnjak ili hladnjak kabine zapusen (mada grejanje sad imam i ok je). Svaka pomoć oko ovih pitanja je dobrodosla.
- zeteks
Kada udjes u mod dijagnostike na instrument tabli, odaberi digitalno ocitavanje temperature. Pati kako se tu povecava ili smanjuje temperatura. Promena temperature ne moze da bude skokovita.
Ventilator se pali na odprilike 102-104C. Probaj sa zamenom softvera u racunaru auta. To mogu da ti urade ovi sto imaju prave Fordove dijagnostike. Proveri da ti ne preskace varnica sa kabla za svecice na kabl od termodavaca.
Ventilator se pali na odprilike 102-104C. Probaj sa zamenom softvera u racunaru auta. To mogu da ti urade ovi sto imaju prave Fordove dijagnostike. Proveri da ti ne preskace varnica sa kabla za svecice na kabl od termodavaca.
- Darko83
Juče na autoputu posle 15-ak minuta voznje pri brzini od oko 90 km/h u 5-oj brzini ode skala temperature preko pola, stisnem gas i odem na 140 km/h,pritisnem kvačilo i stisnem gas jace, ode na 6-7 hiljada obrtaja,motor urla, a skala temperature se vrati na sredinu...stanem sa strane motor ne kuva,radi normalno,samo ventilatori i dalje rade..odvezem ga do stana sasvim normalno,niti je prokuvao niti daje znake da je kuvao...malo sam se i razocarao, da je barem prokuvao znao bi da stvarno dize temeraturu :-)....cim nadjem vremena ovih dana,ocisticu mu konektor senzora temperature i promeniti isti pa da vidim sta ce se desiti..
- mbole
- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Провери термостат . Мени је забаговао од једном у вожњи . Ауто се прегреје , па је мало нормалан , па се прегреје . Замало да скексам мотор због термостата од 800 динара
- Darko83
Isti problem sam imao i pre zamene vodene pumpe,a promenjena su i tri termostata,zadnji koji je ugradjen kupljen je u grandu....ja mislim da je do struje,on bi meni davno prokuvao s obzirom kakve znake daje...za vikend kod elektricara pa cu videti sta dalje.
- acadimke
- Poruka: 1711
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Nisam pratio od pocetka temu al sto ne probas da pratis temp na cajgeru ?
Sent from my GT-I8260 using Tapatalk
Sent from my GT-I8260 using Tapatalk
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- Darko83
Pozdrav svima jos jednom da se javim da je problem otklonjen tj. delimicno otklonjen... bio kod elektricara, covek merio sve zivo i stvarno dize temperaturu,tj. nije pokazivao nikakvu laznu sliku, nakon 3 dana drndanja,majstor je jednostavno burgijom probusio malu rupu na termostatu kako bi delom imao konstantan protok rashladne tecnosti, sada nesto sporije dize temperaturu ali posle nekog vremena skala temperature zakucana na sredini i ne daje znakove pregrevanja, grejanja u kolima imam, nije vrelo ali nije ni hladno, vozio sinoc po hladnoci na otvorenom i sve je ok... koliko sam razumeo, a ne razumem se u konstrukciju termostata, neka kuglica na termostatu je pravila vakuum, nije propustala dovoljno tecnosti vec je glavila protok , dakle ja popustim gas a temperatura se sa crvenog vrati na sredinu, cim dam gas ode skala temperature u crveno, da li je termostat postavljen pogresno, mada su svi stavljani ( 3 komada menjana) u fordovim servisima, ili je neki drugi razlog zbog koga se ovo desavalo, nemam pojma, sad svakako sve radi a ja nemam ni snage ni volje ( para ) da se vise drndam oko ovoga...Mozda ce ovaj post nekom pomoci, u svakom slucaju, pozdrav do sledeceg "kuvanja" :-)
- DukeLander
- Poruka: 210
- Član foruma od: nedelja, 16. sep. 2012. u 11:37h
To je klasicno "podesavanje" termostata,ali 3 komada zamenuti i imati isti problem navodi da nije problem do termostata...
Da li je proveravan ventil na hladnjaku? Imao sam slican problem na Opelu zbog njega...
Da li je proveravan ventil na hladnjaku? Imao sam slican problem na Opelu zbog njega...
... i tako merim vakuum kompresiju motora ...
- mbole
Koja tri? Ako ni jedan od njih nije originalan fordov... vrlo lako moguce. Ne bi bio prvi sa takvim problemom.
Djak pesak 

- DukeLander
- Poruka: 210
- Član foruma od: nedelja, 16. sep. 2012. u 11:37h
Naveo je da je jedan odradjen u Grandu,pretpostavljam da je original... mada ne mora da znaci...
... i tako merim vakuum kompresiju motora ...
- Darko83
Vozim već skoro 3 nedelje i sve je ok...problem se desio nakon zamene antifriza, tj lose zamene, posao koji traje 20 min, momak je radio 2h, pre toga sam ja sipao tecnost za zaptivanje hladnjaka, jer sam mislio da gubi vodu negde,nivo se smanjivao... moja pretpostavka je da ili ima tj pravi vazdusni cep u sistemu,ili nema dovoljan protok zbog delimicne zapusenosti nekog creva... nema sanse da su 3 termostata losa..drugi ugradjen kod Dragomira u Pinosavi, covek mi pokazao motorcraft elipsast....busenjem sadasnjeg termostata dobio sam bolji protok tecnosti i malo slabije grejanje...videcu kako ce se ponasati na +40c na leto, mada mi iskreno i svejedno,ako bude zezao izvadim termostat opet i cekam zimu da ga vratim...auto svakako necu prodavati.