Focus 2.0 TDCi problem mjenjaca, kvacila ili DMF
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 9
- Član foruma od: nedelja, 31. maj 2015. u 20:44h
Focus 2.0 TDCi problem mjenjaca, kvacila ili DMF
pozdrav, kupio sam Focusa 2.0 TDCI, 2007 god, sa 208.000 km, i nedugo nakon kupovine mi se poceo javljati problem, da kad pritisnem kvacilo i mjenjam brzine nesto lupi u mjenjacu. Znaci, krenem u prvoj sve ok, kada pritisnem kvacilo i mjenjam brzinu nesto lupi, znaci tup udar dok je kvacilo stisnuto, ne uvijek, i ne iz trece u cetvrtu, a vecniom se desava ako malo brze mjenjam brzine. Zna se nekada cuti i kada pustim kvacilo, i malo manje kada naglo dodam gas. Zamajac nema onaj karakteristican zvuk kada je pri kraju, tj ono kuckanje, zveckanje, sta li vec. Sem toga auto je stvarno top, a pogotovo motor nakon Octavie 1.9 TDI PD, mnogo tisi i ugladjeniji
- Daki_81
- Poruka: 2600
- Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h
Re: Focus 2.0 TDCi problem mjenjaca, kvacila ili DMF
Možda je nosač motora
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
-
U utorak ide na veliki servis, pa cemo vidjeti sta je u pitanju
-
Bio na servisu, veliki i mali odradjeni, sto se tice povremenog lupanja, sumnjaju na lezaj desnog amortizera. Trenutno ga nemaju na stanju, da vozim ovako pa ako se pogorsa da ga mjenjamo. Inace, sa auticem sve ok, dugo nisu vidjeli Focusa ovog godista i kilometraze da je u boljem stanju, a uradjena i komp regeneracija DPF
-
Razvoj situacije: lupanje i dalje prisutno, jucer kad sam krenuo na posao, krenu nesto udarati u prednjoj desnoj strani, kao kad je prazna guma (meni vise slicno zvuku helikoptera). Stanem, pogledam, guma ok. Nastavim voziti, buci ali manje. Krenem kuci, ponovo isto, ali glasnije.
Jutros krenem, ma ne moze se voziti, s tim da kada dam gas, i auto ubrzava, helikopter nestane, pustim gas helikopter je tu, pritisnem kucnicu, nema ga. Sve mi vuce na poluosovinu. Dodjem nekako do lokalnog mehanicara, tako i tako, on proba, kaze vidi stvarno, hajd reko. Skine desni tocak, poluosovina ima malo lufta, ali vrlo malo, skine je pregleda ok, stavi masti na nju. Lezaj ok, jedna kugla ima malo lufta, zamjenimo sa novom, stabilizatori dobri, sve ostalo ok. Vratimo gumu, probamo, ma katastrofa. Zamjenimo gume (prednja nazad i obrnuto), isto. Kaze on meni se cini da ovo dolazi sa lijeve strane, i da prenosi na desnu. Hajd da skinemo da pregledamo, i onda zaprepastenje. Lijevi tocak nije uopste stegnut, ja u soku. Stegnemo, probamo, nista se ne cuje, nema vise ni onog udara kada se pritisne ili pusti kvacilo, auto kao novo.
Ovi u ovlastenom servisu, kada su radili veliki servis nisu uopste skidali tockove, sto bi po meni morali, jer su naplatili pregled kompletnog auta.
Uglavnom malo duzi post, ali jedno ne bas prijatno iskustvo, mogao sam nastradati.
Ponovo sam odusevljen Focusom.
PS: Skidali smo i EGR ventil i ocistili, i sad se upalila lampica motora, kaze majstor da je normalno nakon skidanja EGR-a, i da samo treba na dijagnostiku da poniste gresku, e sad nisam siguran je li se mora javiti greska nakon ciscenja
Jutros krenem, ma ne moze se voziti, s tim da kada dam gas, i auto ubrzava, helikopter nestane, pustim gas helikopter je tu, pritisnem kucnicu, nema ga. Sve mi vuce na poluosovinu. Dodjem nekako do lokalnog mehanicara, tako i tako, on proba, kaze vidi stvarno, hajd reko. Skine desni tocak, poluosovina ima malo lufta, ali vrlo malo, skine je pregleda ok, stavi masti na nju. Lezaj ok, jedna kugla ima malo lufta, zamjenimo sa novom, stabilizatori dobri, sve ostalo ok. Vratimo gumu, probamo, ma katastrofa. Zamjenimo gume (prednja nazad i obrnuto), isto. Kaze on meni se cini da ovo dolazi sa lijeve strane, i da prenosi na desnu. Hajd da skinemo da pregledamo, i onda zaprepastenje. Lijevi tocak nije uopste stegnut, ja u soku. Stegnemo, probamo, nista se ne cuje, nema vise ni onog udara kada se pritisne ili pusti kvacilo, auto kao novo.
Ovi u ovlastenom servisu, kada su radili veliki servis nisu uopste skidali tockove, sto bi po meni morali, jer su naplatili pregled kompletnog auta.
Uglavnom malo duzi post, ali jedno ne bas prijatno iskustvo, mogao sam nastradati.
Ponovo sam odusevljen Focusom.
PS: Skidali smo i EGR ventil i ocistili, i sad se upalila lampica motora, kaze majstor da je normalno nakon skidanja EGR-a, i da samo treba na dijagnostiku da poniste gresku, e sad nisam siguran je li se mora javiti greska nakon ciscenja