Krivi diskovi
Moderator: Dragomir
- stefan013
- Poruka: 98
- Član foruma od: subota, 28. feb. 2015. u 18:21h
Krivi diskovi
Ljudi sta da radim, poludeo sam vise!? Posto su mi se stari diskovi istrosili (o prednjim pricam)kupio sam nove delphiove, montirao ih i u pocetku je bilo sve ok, napravio sam 50km sa njim i odjednom poceli da tresu kao ludi prilikom kocenja. Zvao sam prodavnicu gde sam ih uzeo i pristali su da mi zamene, vratio sam ove uzeo druge, montirao i ista prica kao i sa onim diskovima, onda sam ih nosio na obradu, strugar kaze da su bacali dosta, namontiram ih opet i opet u pocetku sve ok i nakon 50-100km trese da mi cela instrument tabla skace. Sta mi je ciniti?
- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Re: Krivi diskovi
Провери компаратором , када монтираш диск , да ли је прав или крив . Да ли си очистио сву корозију са главчине ? Јел си проверио да ли су главчине криве ?
Диск се не криви сам од себе
Диск се не криви сам од себе
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21584
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Kao što kaže Van,obavezno čišćenje glavčine pre montaže i provera glavčina.
Ja tipujem da je baš kriva glavčina pošto se jako brzo iskrive diskovi.
Ja tipujem da je baš kriva glavčina pošto se jako brzo iskrive diskovi.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- stefan013
Normalno, ocistio sam glavcinu sa smirglom lepo. Ako je kriva glavcina, zasto nije treso na stare diskove? Kod strugara kad sam nosio na obradu, oba diska su bila kriva.
Da li moze da bude da su loseg kvaliteta ti diskovi?
Da li je neko stavljao delphiove diskove?
Da li moze da bude da su loseg kvaliteta ti diskovi?
Da li je neko stavljao delphiove diskove?
- nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Ja stavljao prednje, i krivili su se. U Euroauto mi rekose da su im reklamacije na njih bas retke, ali nije bilo problema, uvazili su. Drugi put opet uzeo Delphi, sve u redu, uzeo sam i zadnje i bez problema. Jednostavno, desi se 

Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- stefan013
Meni eto dva puta za redom uleteli losi diskovi.
Moze neko da mi preporuci neku drugu proverenu marku?
Moze neko da mi preporuci neku drugu proverenu marku?
- van
- VIP
Прво провери да ли су криви при монтажи . Ако не можеш да нађеш компаратор , можеш да прислониш врх шрафцигера кога држи нешто или нечег другого оштрог на диск и провртиш круг и видиш да ли се шрафцирег померио . Ако и баца 2 /10 мм то није проблем а то се види голим оком .
Друга ствар је да кочиш лагано и полако са новим дисковима првих 50-100 км. Они треба да прођу кроз процес каљења . Да се више пута загреју и охладе а и да лепо легну плочице .
Јел кљешта лепо клижу на клизачима и не главе нигде ?
Друга ствар је да кочиш лагано и полако са новим дисковима првих 50-100 км. Они треба да прођу кроз процес каљења . Да се више пута загреју и охладе а и да лепо легну плочице .
Јел кљешта лепо клижу на клизачима и не главе нигде ?
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8319
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Meni kada su se pokrivili diskovi kod Dragomira su montirani novi i opet provereno sa komparatorom. Ustanovljeno je da su glavčine krive pa su vratili stare do nabavke polovnih dobrih glavčina i tek onda promenjeni diskovi
.

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2787
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Kako je moguće da se kod Forda tako često krive glavčine - kad je to ipak relativno velik komad matala?.
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8319
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Pa nije baš često, meni su se pokrivili posle 13 godina, a imao sam i par dobrih susreta sa udarnim rupama kada sam im izbio oko
.

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- stefan013
Hvala van na ideji, napravicu neko postolje i probacu sa flomasterom. Prvo cu proveriti glavcine da li su ok, ako jesu, kupujem druge diskove i njih cu proveriti odma po montazi...
- dusan80
- Poruka: 293
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h
Naši "majstori" često znaju da kod promjene ležajeva zeznu glavčinu, tj. iskrive je prilikom ubacivanja novog ležaja. Ako si mjenjao ležajeve skoro, moguće da je to u pitanju
Garant su ti glavčine u pitanju. isti slučaj sam i ja imao, ali sam srećom odmah pregledao glavčine tako da nisam diskove dva puta mijenjao
Garant su ti glavčine u pitanju. isti slučaj sam i ja imao, ali sam srećom odmah pregledao glavčine tako da nisam diskove dva puta mijenjao
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!
- van
- VIP
Тај фломастер мора да буде са оштрим и тврдим врхом . Мислим да је неки танки шрафцигер примеренији , јер се чује звук када додирује површину , а и на благо патинираној површини од рђе оставља јасан траг .
Главчина је проблематичнија од диска , коме не смета да по ивици баца некиј 0.1-0.2 мм . Главчина је ближе центру и ако она баца 0.1мм , диск ће бацати бар 0.2
Главчина је проблематичнија од диска , коме не смета да по ивици баца некиј 0.1-0.2 мм . Главчина је ближе центру и ако она баца 0.1мм , диск ће бацати бар 0.2
Poslednja izmena: van, na dan nedelja, 21. jun 2015. u 12:56h. Ukupno izmenjeno 1 put.
-
- Poruka: 534
- Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h
Najveca glupost je sto su srafovi na glavcini
- stefan013
Moguce je da je majstor iskrivio glavcinu. Sad se setih, kad sam menjao lezajeve majstor je na presu izbio glavcinu ali je ostao onaj prsten od lezaja na glavcinu i on je to u stegu i tuko je sa cekicem da izbije. Ja video licno to, ali, reko, majstor je sta da se mesam ja..
- van
- VIP
Јел тукао са по рубу где належе диск сако са унутрашње стране ?
Ако јесте , ето ти одговора .
ПС . постоји и брусилица
Ако јесте , ето ти одговора .
ПС . постоји и брусилица
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Nego gde da budu?Rankofocus piše:Najveca glupost je sto su srafovi na glavcini
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Treba samo zamisliti šta je lakše - izvaditi zalomljen šraf ili slomljen brezon.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
I sta je lakse, usrafiti sraf drzeci felnu kolenima ili okaciti felnu o brezon i priviti matice...
- van
- VIP
То се решава пином на главчини .
Већи проблем је тврдоћа материјала . Брезони су класе 12.9 са огормном чврстином на затезање . Прављење главчине са навојима за шрафове би било веома скупо да буде у том квалитету . Боље да страда матица него брезон а и ако страда брезон може да се промени лако .
Ако страда навој на главчини , онда је проблем , тј. није, увек може друга главчина
Већи проблем је тврдоћа материјала . Брезони су класе 12.9 са огормном чврстином на затезање . Прављење главчине са навојима за шрафове би било веома скупо да буде у том квалитету . Боље да страда матица него брезон а и ако страда брезон може да се промени лако .
Ако страда навој на главчини , онда је проблем , тј. није, увек може друга главчина
-
- Poruka: 534
- Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h
ili ocistiti glavcinu kad menjas diskove ,
-da nema srafove samo je zavrtis i ocistis smirglom ovako 5x veci poso .. ?
Jos jedan promasaj: recimo skidas tocak posle zamene diskova taman zardjalo ,. i disk se malo odlepi i ona hrdja se saspe izmedju vratis tocak i zategnes ...trese ?
1 sraf fabriku kosta mnogo to je to.
-da nema srafove samo je zavrtis i ocistis smirglom ovako 5x veci poso .. ?
Jos jedan promasaj: recimo skidas tocak posle zamene diskova taman zardjalo ,. i disk se malo odlepi i ona hrdja se saspe izmedju vratis tocak i zategnes ...trese ?
1 sraf fabriku kosta mnogo to je to.

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Tebe očigledno košta još mnogo više da glavčinu pre stavljanja diska naprskaš cink sprejem, bakarnom mašću ili slično.
Koliko puta u životnom veku auta se menjaju diskovi, a koliko puta skidaju točkovi? Pročitaj ipak još jednom Stevin post.
Koliko puta u životnom veku auta se menjaju diskovi, a koliko puta skidaju točkovi? Pročitaj ipak još jednom Stevin post.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- van
- VIP
Јел хоћеш да ти људи помогну у решавању проблема или би да се убеђујеш ко је управу , око небитних ствари ?
Премери главчину компаратором , а батале причу о брезонима и шрафовима .
Па ако је крива после се убеђуј са мајстором да ли је он искривио или је била крива .
Па ако је крива после се убеђуј са мајстором да ли је он искривио или је била крива .
- zeteks
- Poruka: 1296
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
Kada se nepravilno pritezu tockovi mose doci do krivljenja glavcina i diskova. Isto kada vreo disk zapljusne voda iz bare moze doci do njegove deformacije.
- stefan013
Pobrkao si loncice malo, nisam ja spominjao nikakve brezone niti se ubedjujem.. pomesali ste me sa rankofocus..van piše:Јел хоћеш да ти људи помогну у решавању проблема или би да се убеђујеш ко је управу , око небитних ствари ?