U pitanju je verzija Focus-a od 110ks, 2007 godiste. Imam problem i vise ne mogu da odredim da li je problem sa autom ili sa mnom. Bilo bi pozeljno da se prvenstveno jave ljudi koji imaju isti motor pa da prenesu svoje utiske jer moguce da sam previse ocekivao od auta, ali svakako dobrodosli su saveti svih koji imaju neku ideju.
Naime, na niskim obrtajima, kad krecem iz mesta ili kada u voznji stisnem gas (nebitno da li je pun ili "pola" gasa) u svakoj brzini do 1800 obrtaja, imam utisak kao da se auto vuce dok turbina ne uradi svoje (otprilike na 1800-1900). Problem se NE desava kada ubacim u brzinu, u leru nabijem tih 1800 obrtaja i onda pustam lagano/brze kvacilo dok auto ne krene, tada se ponasa normalno, sto me i ne cudi jer ga vuce turbina, ali tada mislim da strada lamela i generalno kvacilo, sto me opet vuce da nije normalno to sto se desava.
Takodje, utisak je da i na tim nizim obrtajima nema odziv na gas kakav bi trebao da ima. Ako stojim u mestu i na leru stisnem gas, motor bas lagano dize obrtaje (primer: potopim gas do kraja i obrtaji u roku od sekund i po-dve dodju do 4000). Ne znam da li je merodavno, poredio sam odziv gasa na leru sa Pezoom 307 sa istim motorom i tamo je osetnije bolji odziv gasa, daleko brze skacu obrtaji u leru, a i u voznji bolje vuce. U sustini, auto ne ide lose na tim vecim obrtajima, ali mi zaista pravi problem na tim nizim. Imam utisak da u svakoj brzini (opet do oko 1800 obrtaja) kada stisnem gas (nebitno koliki) proguta neku "knedlu" (kao da se u startu zagusi), krene lagano da ubrzava (moj utisak je da se muci) i onda sa 1800-1900 kad povuce turbina auto ide ok. Ta "knedla" zaista zna da zasmeta kada moram malo brze da krenem (kruzni tokovi, raskrsnice sa stop znakom itd.). Dima na auspuhu gotovo da nema, auto lepo radi na leru, potrosnja goriva je ok.
Ono sto je uradjeno na autu u poslednjih 6-7000km je: remont turbine, skidanje DPF filtera (sa softverskim gasenjem), zatvaranje EGR ventila (sa softverskim gasenjem), update ECU pre skidanja DPF-a i EGR-a, ociscen MAF senzor, provera injektora na ispitnom stolu u svim rezimima rada (nisu idealne, ali su sve prosle test, zamenjene su podloske), zamenjeno crevo intercooler-a.
Ono sto meni pada sledece na pamet je da ocistim kuciste leptira gasa, senzor polozaja leptira, MAP senzor, potenciometar papucicu gasa i eventualno usisnu granu. Otkud znam, mozda tu negde ima nekih naslaga prljavstine pa leptir ne reaguje pravovremeno na stisak papucice gasa. Ako neko ima bilo kakav savet, dobro dodosao je svakako.
Pitanje za strucnjake, citao sam po netu da se dosta ljudi zali na ovaj odziv na gas kod Focusa 1.6tdci, doduse na ovaj noviji od 115 konja, i da je velika vecina resila to update-om softvera na ECU. Posto je kod mene taj update uradjen pre nekih 5-6 meseci pre skidanja DPF-a, da li je moguce da je izasao neki novi update za to vreme koji bi mi mozda resio problem sa odzivom, tom "knedlom" i mucenjem na niskim obrtajima (pre nego sto se zavrti turbina)? Da li bi nakon novog update-a morao ponovo da se softverski gasi DPF i EGR?
Znam da sam malo poduze napisao i da sam dosta puta spomenuo 1800 obrtaja, ali nisam znao kako da opisem problem

Hvala svima,
Pozdrav.