Razlozi za potrosnju ulja
Moderator: Dragomir
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Razlozi za potrosnju ulja
Da li neko moze taksativno da napise koji su razlozi zbog kojih moze da se pojavi potrosnja ulja kod TDCI motora?
Dosuo sam danas 100ml ulja, a presao 1400 km.
Imam jedno crevo niz koje kapljuca ulje polako. Ide od turbine ka prednjoj resetki. Iz niskih odbrtaja zna da baci dim koji se danju ne moze primetiti ali nocu kad su iza upaljena svetla, moze se videti zavesa. EGR je zatvoren.
Dosuo sam danas 100ml ulja, a presao 1400 km.
Imam jedno crevo niz koje kapljuca ulje polako. Ide od turbine ka prednjoj resetki. Iz niskih odbrtaja zna da baci dim koji se danju ne moze primetiti ali nocu kad su iza upaljena svetla, moze se videti zavesa. EGR je zatvoren.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Razlozi za potrosnju ulja
a jesi pri kraju servisnog intervala?
- Dalmatinac
- Kontakt:
da, jos nekih 500 km
A ovde vlazi

Cemu moze da sluzi ta cev, kao neki usis za turbinu, ali nikako da skontam cemu joj to sluzi posto vazduh sa strane gde kompresuje vuce iz filtera, a druga strana je zatvorena isto nema za sta da se koristi taj usis. Koliko sam video ide tamo napred do resetke i nazad do turbine

A ovde vlazi

Cemu moze da sluzi ta cev, kao neki usis za turbinu, ali nikako da skontam cemu joj to sluzi posto vazduh sa strane gde kompresuje vuce iz filtera, a druga strana je zatvorena isto nema za sta da se koristi taj usis. Koliko sam video ide tamo napred do resetke i nazad do turbine

Poslednja izmena: Dalmatinac, na dan petak, 10. jul 2015. u 22:33h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Kakva je to potrošnja ulja, 100ml za poslednjih 2000 km interavala zamene?
Da se žališ na pola litre, pa i da bude smisla.
Da se žališ na pola litre, pa i da bude smisla.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Dalmatinac
- Kontakt:
Ne znam, ranije nikad nisam ni gledao ulje, tek pred kraj intervala proverim za svaki slucaj, ali uvek bude sve kako treba. Do duse tada su mi u servisu nasuli 10w40

Tacno tamo na onom spoju vlazi ulje. Odakle uopste ulje tamo?

Tacno tamo na onom spoju vlazi ulje. Odakle uopste ulje tamo?
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Sto se tice potrosnje ulja, probaj da naspes do max, pa vozi duze, dok ne padne na pola maraca. Tad ces imati precizniji podatak. Malo to 100 ml na 1400 km, mozda je to i 80 ml, sto dodje ~0,5-0,6 l/10000 km. Tako da mozda i nemas problem sa potrosnjom.
Sto se tice ulja na motoru i cevima, tako je meni bilo po pumpi, a ispod puklo crevo pa izduvava uljne pare iz tubro sistema. Zato proveri spojeve ili neke pukotine po crevima. Ponekad je dovoljno i selna da se zategne.
Sto se tice ulja na motoru i cevima, tako je meni bilo po pumpi, a ispod puklo crevo pa izduvava uljne pare iz tubro sistema. Zato proveri spojeve ili neke pukotine po crevima. Ponekad je dovoljno i selna da se zategne.
- milan_gt
ulje se razbije pa pred kraj motor potrosi vise, meni je do 8.000 km na max i u zadnje 2.000 spadne za 1/4, tj izmedju pola i max..stvarno ne znam sta se desava kod ovih novih kojima je interval 20-30.000
- popovicvl
Nista posebno, oni non stop dolivaju ulje, do 20000 km potrose jos 3-4 l. Teorijski prodju jeftinije, ali motor tu trpi.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Vlasnici polovnih da, ali novih verovatno ni ne dolivaju. Koliko kupaca današnjih novih automobila redovno proverava ulje ili uopšte i diže haubu ikad, a platili su auto 20-30-50 hiljada evra?
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- milan_gt
Cenis?
http://www.vrelegume.rs/vesti1/neki-aut ... razivanje/
drug ima 2.0 TFSI ono trosi ulje da bog sacuvaj, drzi kanticu u gepeku, auto na malo preko 100k km

http://www.vrelegume.rs/vesti1/neki-aut ... razivanje/
drug ima 2.0 TFSI ono trosi ulje da bog sacuvaj, drzi kanticu u gepeku, auto na malo preko 100k km
- Dalmatinac
- Kontakt:
Jos ce ispasti pametan taj sto mi je sipao 15w40 i rekao da menjam na 8000milan_gt piše:ulje se razbije pa pred kraj motor potrosi vise, meni je do 8.000 km na max i u zadnje 2.000 spadne za 1/4, tj izmedju pola i max..stvarno ne znam sta se desava kod ovih novih kojima je interval 20-30.000
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Za to što ti je rekao da menjaš na 8000 je verovatno i bio pametan.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- Dalmatinac
- Kontakt:
Nemam pojma, svi se kunu da se mora sipati 10w40 a zamena na 10k. A gledao sam u autodata programu, tamo pise da se moze sipati 15w40 (sto su ti i sipali na prvom servisu kad sam ga uvezao). Tada mi je auto bolje isao, ali sam teze prebacivao u nize stepene prenosa.
- popovicvl
Leti aj nekako pa i da prodje auto sa 10w40, zimi se teze podmazuje turbo, prvi je na udaru manjka ulja. Za 15w40 no comment.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Kad Autodatu budu pisali oni koji su pravili i prodavali neki auto onda ćemo i raditi po Autodati.
Do tad ćemo verovati onim originalnim tehničkim i servisnim knjigama direktno od proizvodjača.
Do tad ćemo verovati onim originalnim tehničkim i servisnim knjigama direktno od proizvodjača.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- Dalmatinac
- Kontakt:
Aj da nastavim temu. Juce sam imao situaciju kakvu jos do sada nikad nisam video ni kod svog ni kod nekog drugog mondea.
Kada naglo ubrzavam uvek on baci neku dimnu zavesicu ili nesto, ali nista jako strasno!
Medjutim, juce krenem prvom sa raskrsnice i vdim dolazi neki i reko aj da brze bolje dodjem do 50 da ga ne teram da koci jer ni sam ne volim kad moram da kocim jer mi je neko usao ispred.
I dam ja gas, prva do 3000, i odma druga pun gas. Pogledam u retrovizor da vidim gde je covek, gledam i ne verujem. Od oblaka se apsolutno nista nije videlo, cak sam primetio kada se dim razisao da je covek kocio mislio da ce udariti u zid od dima. I to iz obe cevi. Nesto kazem strasno
E sad, jedino sto meni pada napamet u ovom slucaju je turbina pa da je zbog pada obrtaja i ponovnog naglog povecanja pustila negde ulje i da je tako doslo do oblaka.
Skoro pa ovako
Sta kazu eksperti sta da pogledam na turbini da vidim jel otisla?
Motor trosi oko 1 dl ulja na 1000 km posto uglavnom vozim relacije da se motor ne moze ni zagrejati.
Kada naglo ubrzavam uvek on baci neku dimnu zavesicu ili nesto, ali nista jako strasno!
Medjutim, juce krenem prvom sa raskrsnice i vdim dolazi neki i reko aj da brze bolje dodjem do 50 da ga ne teram da koci jer ni sam ne volim kad moram da kocim jer mi je neko usao ispred.
I dam ja gas, prva do 3000, i odma druga pun gas. Pogledam u retrovizor da vidim gde je covek, gledam i ne verujem. Od oblaka se apsolutno nista nije videlo, cak sam primetio kada se dim razisao da je covek kocio mislio da ce udariti u zid od dima. I to iz obe cevi. Nesto kazem strasno

E sad, jedino sto meni pada napamet u ovom slucaju je turbina pa da je zbog pada obrtaja i ponovnog naglog povecanja pustila negde ulje i da je tako doslo do oblaka.
Skoro pa ovako

Sta kazu eksperti sta da pogledam na turbini da vidim jel otisla?
Motor trosi oko 1 dl ulja na 1000 km posto uglavnom vozim relacije da se motor ne moze ni zagrejati.
- milan_gt
To je uzas, jos imas dve cevi..kad su dve bolje se rasprsi pa dima i ne sme da bude..
egr ti je zatvoren jel da?
egr ti je zatvoren jel da?
- Dalmatinac
- Kontakt:
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8319
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Svejedno na relacije ili si pogrešio za 1 nulu u kilometraži ili ti motor mnogo troši ulja.Dalmatinac piše:Motor trosi oko 1 dl ulja na 1000 km posto uglavnom vozim relacije da se motor ne moze ni zagrejati.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- Dalmatinac
- Kontakt:
Ok, ako relacije nisu bitne, i to sto skoro nikad nije na radnoj temperaturi, onda definitivno trosi ulje. A u ostalom i odakle mi ovoliki dim... Imam ulje u jednoj od cevi od turbine, tamo gore u postovima stoji slika. Niko ne zna cemu sluzi ta cev?
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21583
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Koje je boje taj dim?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Dalmatinac
- Kontakt:
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
To je nafta.
Kako objasnjavas da sa 15w-40 auto bolje ide i teze se salta? Ne mogu da pronadjem direktnu vezu.
Kako objasnjavas da sa 15w-40 auto bolje ide i teze se salta? Ne mogu da pronadjem direktnu vezu.
- Dalmatinac
- Kontakt:
Ne mogu ni ja, ali tako mi je delovalo kada sam kupio kola.
Nije fora u samom menjacu vec kao da se motor teze zavrti, kao da pruza veci otpor podizanju obrtaja (bez gasa) kada se ide iz veceg stepena prenosa u manji *pretpostavljam da ima mnogo vecu kompresiju sa guscim uljem*. Kasnije sam vremenom poceo da saltam u nizi stepen tako sto ostavim nogu na gasu toliko da skoro tacno upadne u nizi stepen prenosa.
Na sledecem servisu cu sipnuti 15w40, pa sta bude. Ako rikne motor znam gde cu naci drugi
Na tom ulju mi je snimljen onaj snimak gde ide 220 kmh.
Nije fora u samom menjacu vec kao da se motor teze zavrti, kao da pruza veci otpor podizanju obrtaja (bez gasa) kada se ide iz veceg stepena prenosa u manji *pretpostavljam da ima mnogo vecu kompresiju sa guscim uljem*. Kasnije sam vremenom poceo da saltam u nizi stepen tako sto ostavim nogu na gasu toliko da skoro tacno upadne u nizi stepen prenosa.
Na sledecem servisu cu sipnuti 15w40, pa sta bude. Ako rikne motor znam gde cu naci drugi

Na tom ulju mi je snimljen onaj snimak gde ide 220 kmh.
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4947
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
ja to 15-40 ni u cvh ne bih sipao...tvoj auto tvoje pare