Ležaj - savjet
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 15
- Član foruma od: subota, 17. jan. 2015. u 21:48h
Ležaj - savjet
Mislim da mi je otišao/li ležaj/evi na prednjim točkovima.
Prilikom vožnje se cuja velika buka tačnije huuuuka. Prvo sam pomislio da su u pitanju zimske gume ali nakon zamjene ljetnjih, huuuka je i dalje tu.
Huka se cuje najvise pri brzini od 40 do 60km/h. Pri brzini od 40kmh čak i osjećam malu vibraciju kod moje desne strane volana, tačnije kod dijela koji se spaja sa vratima (onamo kod retrovizora).
Moje pitanje glasi, da li ovo može biti lezaj ili nesto drugo?
Vodim ga kod majstora tek sljedeciu petak ali bih voljeo da znam unaprijed.
Druga stvar, ako je lezaj - da li mi se isplati vise da kupim polovni originalni lezaj ili novi?
AKo novi, koji? SKF? Ili neki drugi?
FIesta 1.4TDCi 2004. god
Prilikom vožnje se cuja velika buka tačnije huuuuka. Prvo sam pomislio da su u pitanju zimske gume ali nakon zamjene ljetnjih, huuuka je i dalje tu.
Huka se cuje najvise pri brzini od 40 do 60km/h. Pri brzini od 40kmh čak i osjećam malu vibraciju kod moje desne strane volana, tačnije kod dijela koji se spaja sa vratima (onamo kod retrovizora).
Moje pitanje glasi, da li ovo može biti lezaj ili nesto drugo?
Vodim ga kod majstora tek sljedeciu petak ali bih voljeo da znam unaprijed.
Druga stvar, ako je lezaj - da li mi se isplati vise da kupim polovni originalni lezaj ili novi?
AKo novi, koji? SKF? Ili neki drugi?
FIesta 1.4TDCi 2004. god
Poslednja izmena: agent, na dan petak, 20. mar. 2015. u 15:41h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Re: Ležaj - savjet
Nisam siguran za vibracije, mozda u ekstremnim slucajevima, ali lezaj hoce da pravi taj huk u voznji. Ako novi, trazi SKF pre svega, mislim da nije toliko skup da bi eksperimentisao sa polovnim. Mada i polovan moze da odradi dobar posao.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8319
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Nisi naveo koji auto je u pitanju, a nemaju svi vremena da pretražuju tvoje postove. Meni nije samo jasno koje godište je tvoja Ford Fiesta 1.4 tdci, 2002 ili 2003. godište.
Podigni prednji kraj, pa uhvati točkove na 6 i 12 sati i cimaj ako ima lufta onda ne valjaju, ako nemaju ili ne primećuješ zavrti točak, ne bi smelo da se čuje hučanje.
Vibracije mogu da se jave i zbog ležajeva, necentriranog trapa ili nećeg trećeg na trapu, to će majstor utvrditi pregledom.
Ležaj, ako je on u pitanju, naravno novi a predlog koji daće ti neko drugi.
Edit: preteče me a sad piše 2004. god.
Podigni prednji kraj, pa uhvati točkove na 6 i 12 sati i cimaj ako ima lufta onda ne valjaju, ako nemaju ili ne primećuješ zavrti točak, ne bi smelo da se čuje hučanje.
Vibracije mogu da se jave i zbog ležajeva, necentriranog trapa ili nećeg trećeg na trapu, to će majstor utvrditi pregledom.
Ležaj, ako je on u pitanju, naravno novi a predlog koji daće ti neko drugi.
Edit: preteče me a sad piše 2004. god.

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- mbole
- Poruka: 15005
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
jel to vozis engleza? samo tako moze desna strana volana da bude do vrata
sent from tt
sent from tt
Djak pesak 

-
- Poruka: 215
- Član foruma od: utorak, 19. mar. 2013. u 23:01h
Identicne probleme sam imao, huk koji pocinje na 40 i onda do 60-70 postane nepodnosljiv i onda se oko 110-120 nekako primiri. Zamena lezajeva promenila kompletan utisak voznje.
Ako neces da dajes pare na Monroe onda SKF kao neko srednje resenje. Nemoj uzimati Moog nikako.

-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
SKF nikako nije srednje rjesenje. Jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih proizvodjaca lezajeva. 

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21583
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Monroe ležajevi točka ? 

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- sreckotddi
- Poruka: 278
- Član foruma od: nedelja, 28. jul 2013. u 23:00h
ja bih prvo pogledao lezaj na poluosovini,meni je on takve simptome imao...
Kom opanci tom i dzeri
-
- Poruka: 215
- Član foruma od: utorak, 19. mar. 2013. u 23:01h
Monroe su mi nudili, komad oko 8000 dinara. Za SKF sam rekao srednje resenje jer su mi nudili Mug oko 2500 , SKF oko 4000 i taj Monroe . Pa sam na kraju uzeo SKF i zadnje i prednje. Odlicni su.
-
Monroe ne bi trebalo da pravil lezajeve. Oni su poznatiji po amortizerima i dijelovima ovjesa.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
-
- Poruka: 27
- Član foruma od: ponedeljak, 20. apr. 2015. u 09:14h
U pitanju je Focus TDDI 2000 godiste.
Prije nekoliko godina sam mijenjao zadnje ležajeve (prošle godine jedna takodje) i vidio sam da majstor digne auto na dizalicu i zavrti točkove. Bio je veliki luft i cimanje točka. Bio je ležaj u pitanju.
Sad mi se čuje opet zvuk hučanja. Sam sam digao auto malom dizalicom. Oba točka su stabilna, nema cimanja, ali se samo čuje hučanje na oba točka dok ih vrtim rukom. Hučanje see konstatno čuje.
Je li smije da se čuje ikakvo hučanje u tom slučaju kada se vrte točkovi.
Gume su zimske.
Prije nekoliko godina sam mijenjao zadnje ležajeve (prošle godine jedna takodje) i vidio sam da majstor digne auto na dizalicu i zavrti točkove. Bio je veliki luft i cimanje točka. Bio je ležaj u pitanju.
Sad mi se čuje opet zvuk hučanja. Sam sam digao auto malom dizalicom. Oba točka su stabilna, nema cimanja, ali se samo čuje hučanje na oba točka dok ih vrtim rukom. Hučanje see konstatno čuje.
Je li smije da se čuje ikakvo hučanje u tom slučaju kada se vrte točkovi.
Gume su zimske.
- lukijano
-
- Poruka: 767
- Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h
Još jedna provera ležaja koju ja radim, ti je sledeća:
Izađeš negde na prav put, gde nema saobraćaja. Ubrzaš takođe oko 30 do 40 km/h. Izbaciš u ler, oduzmeš potpuno gas (naravno ugasiš i radio) i kreneš vozati levo desno po putu... kao kada u formuli 1 zagrevaju gume pre trke. Tada ne bi smeo čuti nikakve zvuke, osim blago gume, ako su ležajevi ispravni.
Dakle nikakvo hučanje i takve stvari. Ovaj način ti je osebno interesantan, jer ćeš tako moći da odrediš tačno koja strana odnosno koji točak ima lufta. Tačno ćeš čuti ako više bruji i huči jedna strana više od druge.
Izađeš negde na prav put, gde nema saobraćaja. Ubrzaš takođe oko 30 do 40 km/h. Izbaciš u ler, oduzmeš potpuno gas (naravno ugasiš i radio) i kreneš vozati levo desno po putu... kao kada u formuli 1 zagrevaju gume pre trke. Tada ne bi smeo čuti nikakve zvuke, osim blago gume, ako su ležajevi ispravni.
Dakle nikakvo hučanje i takve stvari. Ovaj način ti je osebno interesantan, jer ćeš tako moći da odrediš tačno koja strana odnosno koji točak ima lufta. Tačno ćeš čuti ako više bruji i huči jedna strana više od druge.
- mbole
Nece znati dal je jedna ili druga strana. Lezajevi su dvoredni, i nikako ne znas dal se pojela spoljasnja strana levog lezaja ili unutrasnja strana desnog.
A kroz auto se zvuk prenosi cudnim putevima, tako da "cuje se s leva" uopste ne mora da bude s leva.
A kroz auto se zvuk prenosi cudnim putevima, tako da "cuje se s leva" uopste ne mora da bude s leva.
Djak pesak 

- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Ајд и ја да поставим питање . Фокус караван , на неких 80-90 почиње да се чује ву , ву ву ву , и како се иде брже све је израженије . Није страшно , да је неподношљиво , али се чује . Гуме нису , јер је исто и са зимским и летњим , а сваки сет гума има своје фелне . Делује као да је задњи десни лагер , али не могу да одредим , јер као да резоринира каросерија . Када се дигне ауто и врти точак , ништа се не осећа .
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
da nije onaj lezaj poluosovine na desnoj strani..
- mbole
Probaj da dignes auto i polako vrtis tocak ali tako sto ga nategnes, recimo pritisnes donju a vuces gornju stranu. Nekad moze da se oseti kao blago "skljoc" pod prstima.
Druga varijanta je da nadjes nekoga ko hoce da vozi pored tebe na auto putu pa da slusa spolja. Nije bas bezopasno, al...
Ostaje i mogucnost da uopste nije tocak/lezaj vec da neka plastika ii nesto takvo pravi buku
Druga varijanta je da nadjes nekoga ko hoce da vozi pored tebe na auto putu pa da slusa spolja. Nije bas bezopasno, al...
Ostaje i mogucnost da uopste nije tocak/lezaj vec da neka plastika ii nesto takvo pravi buku
Djak pesak 

-
- Poruka: 27
- Član foruma od: ponedeljak, 20. apr. 2015. u 09:14h
A smije li se cuti bilo kakv zvuk ili hucanje ako je sve u redu kada se auto podigne i okrecu rukom zadnji tockovi
- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Прабаћу натезање точка . Лежај полуососвине ми је деловао ок када сам вадио мењач . Како њега да проверим ?
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Slične reume i kod mog Mondea (MK3)... Zamijenjen prednji desni ležaj, gume 2 puta na provjeri balansa, feluge nemaju vidljiv defekt. Svojevrsan huk, koji kao da je slabiji rastom vanjskih temperatura, to "landaranje" baš primijetno u zoni ugrubo 40-60 km/h, jer je preko nadjačano ostalim zvukovima :-). Još jedno rješenje je redovno slušanje kakve muzike :-).
- skolioza
- Poruka: 1543
- Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h
evo i mene na temi-od jutros se cuje to hucanje ili kako ste ga vec nazvali...cuje se priskoro svakoj brzini preko 30km/s i menja se jacina pri promeni brzine..isao sam do fruske gore danas i skoro sve sam isprobavao i skontao sam da je prednja desna strana a skoro 99% sam siguran da je lezaj u pitanju jer sam vec na predhodnim kolima iste simptome imao i bio je lezaj samo sto se meni na fokusu 1 ne cuje mnogo ali se cuje..koliko sam procitao preporucujete SKF?
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)
-
Oni prave OEM lezajeve za Forda. U prevodu kupi SKF.
- Markedjani
- Predsednik kluba
SKF ili FAG... ako naiđeš na ruville ležaj možeš i njega uzeti pošto se unutra pakuje FAG 

-
Da tacno. U njega se pakuje i SKF takodje, a vjerovao ili ne nekad zna biti jeftiniji od onog u SKF kutiji......

- Markedjani
- Predsednik kluba
Jbg,igra marži,poreza i troškova transporta.

-
Ah sto volim kad u toj igri prodjem jeftinije