Mondeo misteriozni zazor u volanu
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 15
- Član foruma od: četvrtak, 6. avg. 2015. u 09:10h
Mondeo misteriozni zazor u volanu
Zdravo, vozim par meseci Ford Mondeo 2.0 tdci restajling, 2011. Imam problem sa zazorom u volanu ali takvim da zbunjuje majstore. Naime, zazor se javlja tek nakon 15-ak minuta voznje, dakle tek kad se auto/volan zagreje. Prvo se konstatovao luft u letvi volana pa sam to sredio reperacijom, naravno centriran trap, promenjeno servo ulje. Medjutim, to nije resilo problem zazora u volanu. Dakle, upalim auto i 15-ak minuta sve savrseno, nakon toga se pojavi zazor i to ozbiljan zazor od jedno 3 cm. I kad ugasim auto a kljuc je u bravi i dalje je tu taj zazor. Sutradan sednem u auto zazora nema. I uvek takk. Bio u Fordu i shvatio da oni samo verglaju Treba novo. Po njima trebala je nova letva, a posto to nije resilo bilo bi Novi volan itd. Ostali majstori, ukljucujuci i ovog sto 20 godina radi letve si zbunjeni, nikad nisu ovako nesto videli. Zakljucak je na kraju da nije ni letva ni trap vec da je zazor negde pre toga, da li u volanu... ali zasto ga nema konstantno...
Da li je neko imao ovakav problem ili ima bilo kakvu ideju sta ovo moze biti? Hvala.
Da li je neko imao ovakav problem ili ima bilo kakvu ideju sta ovo moze biti? Hvala.
Poslednja izmena: Gorranche, na dan četvrtak, 6. avg. 2015. u 10:23h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Ford Mondeo 2.0 tdci, 2011
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8319
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Re: Mondeo misteriozni zazor u volanu
Ajde da ne zaključavamo temu vrati se na predstavljanje i dovrši ga.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
-
Dopunio, nadam se da je sada ok, a jos vise se nadam da ima neko ideju kako da resim zazor oko koga se i majstori cude i krste, a to je veoma obeshrabrujuce.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21583
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Možda imaš problem sa krstom volana tj generalno imaš verovatno tu neki problem na relaciji upravljačkog mehanizma pre same letve volana.
p.s nisi dopunio predstavljanje... nisi napisao lokaciju svoju koja je obavezna zarad lakše komunikacije.
(možeš i u podešavanju profila namestiti svoju lokaciju)
p.s nisi dopunio predstavljanje... nisi napisao lokaciju svoju koja je obavezna zarad lakše komunikacije.
(možeš i u podešavanju profila namestiti svoju lokaciju)

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
I majstori s kojima sam se oko ovoga bavio imaju neke sumnje, ali ono sto je tu zbunjujuce je sto zazora nema stalno. Uvek je ista prica, kad se auto startuje i vozi krace (do nekih npr. 15-20 minuta) u volanu nema ni milimetar zazora. Kad se auto ili nesto u volanu ili oko volana zagreje/razmrda/olabavi tada se javi taj zazor. On ne nestaje cak i kad se auto ugasi dok je kljuc ubacen. Ako auto malo odstoji ugasen, npr 10-15 minuta, taj zazor ce i dalje biti prisutan. Ocigledno se nesto nije ohladilo ili stvrdlo ili... ko zna sta. Tek kad se auto/volan zaista ohlade onda ponovo nestaje zazor i nema ga uopste, ali naravno ponovo se javi nakon malo duze voznje. Jednostavno majstorima to nije logicno i nisu imali takav slucaj. Sa Grandom tu nema sta da se polemise. Da sam njih slusao do sada bih stavio novu letvu (preko hiljadu evra) i ne bih resio zazor.Sad da odem opet rekli bi treba ceo volan zameniti. Uopste njih ne interesuje da li to moze biti neki trivijalan problem, kod njih je samo treba novo. Toliko glup da menjam sve redom u vrednosti hiljade i hiljade evra dok se ne naleti na pravu stvar, ne mogu da budem i kad bih zeleo.
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9940
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Pi-no-sa-va
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Mozda je neki semering u letvi volana koji kada se ulje ugrije pocne da pusta pritisak i zato imas taj luft. Mada, najbolje je da odes do Gagija u famoznu Pinosavu 

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Servo ulje? Prosto razmisljam, kad se zagreje servo ulje, menja viskozitet, a to moze uticati na samu hidrauliku.
Koje je ulje u pitanju, mislim na proizvodjaca, oznaku?
Koje je ulje u pitanju, mislim na proizvodjaca, oznaku?
-
Stvarno famozna Pinosava, samo se o njoj prica. Moj majstor ce zvati tog Pinosavca da se konsultuje. Sto se tice semeringa, ja se zaista ne razumem u te delove letve, ali kao sto sam pisao letva jeste imala luft i uradjana ne reparacija tako da su svi parametri doterani na fabricke. Tom prilikom pretpostavljam da je sve oko letve provereno. Sto se tice ulja, nakon reparacije je promenjeno servo ulje, ne znam koje je stavljeno ali sigurno ne neko lose. Isti luft u volanu i ponasanje je bilo sa uljem koje je bilo u autu i sad sa promenjenim novim uljem, tako da tesko da je u oba slucaja bilo problematicno ulje. Uostalom da je do toga, valjda bi neko negde izneo ovakav problem i ne bi se svi iscudjavali. Mada, meni kao laiku tako nesto zvuci logicno, ocigledno je da se nesto zagreje ili rasklima od okretanja volana, ali opet se i vrati u predjasnje stanje kad se ohladi, to bi bas moglo da bude npr. ulje. Mislim da je to neko standardno sinteticko servo ulje.
- mbole
- Poruka: 15005
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ako bi trebalo da pogadjam, i ja bih tipovao na letvu volana.
Unutar nje se nalaze i ventili koji reaguju na okretanje volana, i pustaju servo ulje da vrsi pritisak na samu letvu.
Unutar nje se nalaze i ventili koji reaguju na okretanje volana, i pustaju servo ulje da vrsi pritisak na samu letvu.
Djak pesak 

-
Ne mogu najbolje bas da razumem. Da li je sumnja na letvu volana iako je reparirana pre nedelju dana? Sta da kazem majstoru za letvu, uradio si letvu volana ali je problem u letvi?
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Pa ako je do letve, reklamiraces.macaneli piše:Pi-no-sa-va
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9940
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
preko telefona tvoj majstor nece nista uraditi.Pinosaa nije preko okeana,oteraj auto da pogledaju na licu mesta.Pozuri posto i oni demoni imaju dusu i idu na godisnji
ima se,moze se - nema se,mora se....
-
Pa dobro, ajd kad svi u glas klicete Pinosava, Pinosava. Samo da resim ovu budalastinu koja me samo uvlaci sve dublje i dublje. Pet hiljada km sam presao za 2 meseca a jos nisam resio iritirajuci luft u volanu.
- mbole
- Poruka: 15005
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Letva uopste nije tako prosta kao sto je na kecu.Gorranche piše:Ne mogu najbolje bas da razumem. Da li je sumnja na letvu volana iako je reparirana pre nedelju dana? Sta da kazem majstoru za letvu, uradio si letvu volana ali je problem u letvi?
Ima malo vise toga u njoj nego sto je par biksni, jedan zupcanik i jedna zupcasta letva.
Nit znamo ko ti je radio reparaciju, nit kako ju je uradio, nit dal uopste zna da otkloni kvar koji se razlikuje od zamene biksni, ni dal se isplati raditi je ako je nesto sem toga...
Lepo ti ljudi kazu, idi do Gagija da pogleda o cemu se radi. Nemogu se takvi kvarovi resavati kuckanjem na forumu.
Djak pesak 

-
Zakazao kod Gagija. Pa samo sam se ponadao da ce neko reci da je imao takav problem i kako je resavan. Hvala svima. Javicu sta je na kraju bilo.
-
Evo za sve one kojima se desi ovakav problem, promenjena letva, naravno stavljena polovna i resen problem. Reseno u Pinosavi. U Grandu su zapravo bili u pravu da je potrebna druga letva, i vecina vas koja je procenila da je ipak sve to do letve. Hvala.
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Sjajno da si to rijesio. Interesuje me koliko je izasla polovna letva?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
200e sa radom I uljem
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek