Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Diskovi

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
Serboss
Poruka: 94
Član foruma od: ponedeljak, 22. dec. 2014. u 20:45h

Diskovi

Poruka od Serboss » nedelja, 6. sep. 2015. u 22:01h

Planiram mijenjati diskove i pločice nazad, jer čuje mi se škripanje na lijevom disku i to rijetko, ne baš stalno.

E, malo pre kada sam završio sa vožnjom, bilo je brze vožnje 140 km , kada sam stao čujem čudan miris, i kada sam pipnuo zadnji levi disk i velgu, vrela al bukvalno vrela dok ostale 3 ni približno nisu kao ova zadnja lijeva. U pitanju je ford mondeo mk3. Pa me zanima da li je normalno pri velikoj brzini da se toliko diskovi pregriju do toga da dođu da ih ne možeš pipnuti koliko je vrelo. Interesuje me samo to, da ne paničim :D

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Diskovi

Poruka od dule0911 » nedelja, 6. sep. 2015. u 22:50h

Naravno da nije normalno, pogotovo ako je samo 1 tocak vreo a ostala tri mlaka. Verovatno ti kljesta na tom tocku glave i stalno koce disk bez obzira da li kocis ili ne. Poznat problem na mondeu mk3 sa zadnjim kljestima, potrazi malo po forumu, ne secam se tacno koje je resenje najbolje, ali mislim da postoje setovi za reparaciju.
Fiesta!!

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8314
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » nedelja, 6. sep. 2015. u 23:00h

Da je normalno onda bi se svi točkovi bili vreli. Verovatno ti ta kočiona čeljust glavi i pregrejava disk i sve ostalo. Obavezno, pošto menjaš diskove, neka ti majstor razradi čeljust da ne bi pregrejao i pokrivio nove diskove.
edit: preteče me dule
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

mbole
Poruka: 14984
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 7. sep. 2015. u 00:00h

I pocni da redovno koristis rucnu.
Kad se ne koristi, pocne da glavi. A nije to kec pa da smrzne i zablokira (meni nije nikada zablokirala za 250.000 KM, a rucnu povucem kad god ugasim auto).
Djak pesak :)

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » ponedeljak, 7. sep. 2015. u 17:34h

Imam slično iskustvo kao i Bole.Često koristim ručnu i nisam imao nikakvih problema sa zadnjim diskovima.

Proveri i ležaj zadnjeg točka.Hoće i on da diže temp. kad je loš (a ne mora da se jako čuje).
Slika Slika

Serboss

Poruka od Serboss » ponedeljak, 7. sep. 2015. u 19:07h

Ležaj sam mijenjao nema godina puna još baš taj lijevi. Danas gledam ta kliješta ,kako zovete i baš su se pribila uz disk, puna su rđe, pa sam malo to kao čistio al ne mogu dok ne skinem točak. Da li postoji mogućnost da se ta kliješta kočiona očiste ta rđa i to da ne kupujem druga, jer kako sam gledao po netu, polovno je skupo,a o novome da ne pričam, ne znam da li uopšte ima novo u prodaji.

nikola_focus
Poruka: 1496
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » ponedeljak, 7. sep. 2015. u 20:35h

Moze naravno, ko hoce da se bakce sa time, a ne da ti proda polovno. Sve se raskupusa, ocisti do metala i podmaze, i terace to. Obavezno proveri i taj lezaj koji si menjao, moze da strada od velike temperature..
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

Serboss

Poruka od Serboss » ponedeljak, 7. sep. 2015. u 21:09h

Ok. Nisam nikada se petljao oko toga, niti bi se smijo usuditi skinuti ta kliješta, jedino kada bi točak skinuo, ne znam da li bi se tada išta moglo očistiti ?

acadimke
Poruka: 1709
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » ponedeljak, 7. sep. 2015. u 21:58h

Proveri dali se vraca mehanizam od rucne na klestima, ima jedna opruga videces.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 7. sep. 2015. u 22:11h

Skidanje tocka i nije neka nauka. A nije bas ni skidanje kljesta (al ajde)

To sto si zamenio lezaj ne govori bas nista o tome u kakvom je stanju. Posto pominjes "jeftinocu" sumnjam da si ugradio originalni, vec verovatno neki koji je "ma izaso me jeftino".
Mada obicno je redosled kvarova obrnut, to jest prvo se pojavi problem sa pregrevanjem kocnica, kao posledica toga iscuri mast iz lezaja, i onda ne valja i jedno ni drugo.

Serboss

Poruka od Serboss » ponedeljak, 7. sep. 2015. u 22:28h

Ležaj me izašao blizu 230 KM. U petak auto ide na zamjenu ulja i filtera, pa ću vidjeti sa majistorom da pogleda ta kočiona klešta, da li se može očistiti srediti, ako ne, jebajiga, kada budem bolji sa lovom uzeti nova kliješta i tjt. A nadam se da se to može srediti privremeno da ne pregrijava, jer samo taj zadnji lijevi točak budeo vreo ostali ne ,malo budu al skoro ništa. Pa sam zato pitao da li se to može očistiti i šta već. Troškove sam imao pre 20 dana mijenjao sam čitav set zamajca, pa me je odralo do gole kože.

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 7. sep. 2015. u 22:36h

Sory, nisam vidovit, pa zakljucujem na osnovu onoga sto je napisano.

Ko sto neko gore napisa, postoji set za reparaciju, koji ne podrazumeva menjanje celih kljesta.
Jednostavno su ze zaje*ali pri konstruisanju istih, pa se cesto desava da blokiraju. Onda su imali "ispravku pismenog zadatka", i koliko se secam, zameni se par polugica ili tako neka glupost, i sve radi kako treba.

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“