Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

plivajuci zamajac mondeo

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

acadimke
Poruka: 1709
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Re: plivajuci zamajac mondeo

Poruka od acadimke » sreda, 25. mar. 2015. u 11:37h

Mozda je kod tebe neko stavio obican zamajac :)
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 25. mar. 2015. u 11:40h

ako je, ja nemam nikakvih simptoma :)

popovicvl
Poruka: 5662
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 5. okt. 2015. u 19:59h

Od jutros novi momenat :( Pocelo nesto da cvrci sa seta kvacila. Kad stisnem kvacilo se smiri, pustim krene opet.

Serboss
Poruka: 94
Član foruma od: ponedeljak, 22. dec. 2014. u 20:45h

Poruka od Serboss » ponedeljak, 5. okt. 2015. u 20:17h

Otišao zamajac, isti slučaj je bio sa mojim mondišom. Ako možeš riješavaj to što prije, rizično je u neku ruku voziti u takvom stanu. Vjerovatno ti se dešava da ti i kvačilo ne vraća prilikom šaltanja brzina

popovicvl

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 5. okt. 2015. u 20:28h

Naravno da ce ujutro da se parkira kod majstora. Nadao sam se da ce prezimiti, ali sta sad.

Sinoc sam ga vozio nisam nista primetio neobicno, jutros takodje. Tek kad sam presao 50 km i hteo da se parkiram cujem da cvrci. Kasnije kad sam krenuo kuci nista, kad sam stigao opet cvrci.

Na 'ladan ne cvrci, samo se cuje "klak" na pritisak kvacila. Kad je vruc pocne da cvrci.

dejan_BL
Poruka: 292
Član foruma od: ponedeljak, 26. maj 2014. u 12:17h

Poruka od dejan_BL » ponedeljak, 5. okt. 2015. u 21:14h

Који су симптоми цркавања пливајућег замајца?
Имам одређене сумње и за свог, па да видим да ли се подударају симптоми...
Ford Mondeo MKIII TDCi 2.0 96kw (2011- ...)

popovicvl

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 5. okt. 2015. u 21:56h

Ja sam u poslednjih 10-15-20k km osecam da sama veza kvacila nije kruta ako tako mogu da opisem. Cuje se kad kad, "klak" zvuk kad se krece. Naprimer kvacilo funkcionise besprekorno, salta, ne proklizava, nisam imao "kuckanje" na pedali kvacila (mozda jako jako malo). Npr, kod drugara na Volvou se oseti kuckanje pod tabanom bas neprijatno kad se salta.

Jbg, ja kod mene vise sumljam u druk. Kad se otvori znace se vise, ali u svakom slucaju ide komplet zamena.
Poslednja izmena: popovicvl, na dan ponedeljak, 5. okt. 2015. u 22:03h. Ukupno izmenjeno 1 put.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 5. okt. 2015. u 21:58h

Znaci da sam miran jos bar toliko :)

SimkeFordMK3
Poruka: 718
Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h

Poruka od SimkeFordMK3 » ponedeljak, 5. okt. 2015. u 22:01h

Pu... Pu.. Da ne čuje zlo :D
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 5. okt. 2015. u 22:11h

Meni je to kuckanje na pedali kvacila pocelo prije 4 godine. Kvacilo sam mijenjao u aprilu ove godine. Tako da....nema pravila...uglavnom kada je skroz otislo nije bilo greske sta je u pitanju :)
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Serboss
Poruka: 94
Član foruma od: ponedeljak, 22. dec. 2014. u 20:45h

Poruka od Serboss » utorak, 6. okt. 2015. u 20:59h

Kod mene kada je počelo lagano da se čuju simptomi, prvo je bilo, prilikom stiska napola kvačilo čuje se jako ružan zvuk (zvuk traktora), to je se čulo jedno vrijeme možda sam tako prešao 8k. Kasnije, dešava se, da prilikom šaltanja brzina, kvačilo ne vrati, pa sam morao nogom vraćati, drugačije nije moglo. Teško sam šaltao brzina, kvačilo u 99% situacija nije vraćalo, jak i ružan zvuk prilikom rada motora na leru bez stiskanja kvačila, kada sam kvačilo stisnuo do kraja, rad motora je bio normalan kao sada, jesam li pustio kvačilo zvuk je kao da traktor radi, a ne auto :D

SimkeFordMK3

Poruka od SimkeFordMK3 » utorak, 6. okt. 2015. u 21:25h

Kolege da napišem i ja svoje iskustvo...
...vozim Mondea MK3 TDDi-a
Naime pre par dana sam zamenio gornji cilindar kvačila, stari je otišao a kvačilo počelo da ostaje na podu... Posle zamene odmah sam osetio da dok je auto u mestu, ručica menjača teže ulazi u brzine... I prvo sam mislio da nije sve leglo na svoje mesto, posle vidim da tu nešto ne štima... Svako jutro je problem ubaciti u rikverc...
Setim se da je majstor prilikom zamene nije nasuo ulje do čepa u kočionom cilindru... Već do max... Ok računam da je sve po ps-u ali jutros ipak dospem ulje baš do čepa(kao što je i bilo ranije) i posle par drukanja kvačila odmah se vidi da menjač bolje šalta i nema ni najmanjeg otpora prilikom šaltanja... Evo auto stoji već 6 sati upravo sam probao nema otpora...
S'toga savetujem ljude koji imaju isti problem ALI znači samo one koji nemaju nikakav drugi problem, da probaju isto što i ja možda se i kod njih isto desi kao i kod mene..
Znači ne saverujem ovo ljudima koji imaju promenu zvuka motora prilikom stiskanja kvačila, već samo one koji imaju otpor orilikom ubacivanja ručice u brzine... Kod mene konkretno 1. 2. I rikverc ostale su ulazile ok...
Nadam se da ću nekom pomoći oko ovoga jer je mene strašno ali strašno iritiralo... :mad: :)
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

Neša
VIP
Poruka: 5055
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 7. okt. 2015. u 10:54h

Meni teze ulazi u 1.na hladno,neznam sta je. Pocelo je sa novim setom. Navikao sam vec
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » sreda, 7. okt. 2015. u 11:20h

Promijeni ulje. Castrol Syntrans 75wFE Slika
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

SimkeFordMK3

Poruka od SimkeFordMK3 » sreda, 7. okt. 2015. u 16:58h

Nesa piše:Meni teze ulazi u 1.na hladno,neznam sta je. Pocelo je sa novim setom. Navikao sam vec
pa probaj da doliješ dot4 u kočioni do čepa... ako pomogne kao kod mene super... ako ne ti uzmi špric pa odvadi... :D

FrenkyVu
Poruka: 67
Član foruma od: sreda, 27. nov. 2013. u 21:14h

Poruka od FrenkyVu » sreda, 7. okt. 2015. u 18:06h

Kod mene je slicna stvar kad je motor hladan, tesko ide u prvu i rikverc. Zato kad ga parkiram odmah razmisljam kako cu izaci, pa ga ostavljam ili u prvoj ili u rikvercu, da se ne drndam :) Kod mene je benzinac 1.8. Gledacu da promenim to ulje u skorije vreme pa da vidim jel do njega. Da li znate koliko ide ulja u njega? Da li ovaj Castrol ide u sve menjace (neovisno o tipu goriva)?

Drugo pitanje tice se kvacila/zamajca. Koliko je cesta pojava da zamajac ode kod benzinaca? Ne čuju mi se nikakvi traktorski zvukovi, kao sto je spomenuto, motor radi tiho u leru. Desava mi se da cujem nekakav klik u voznji prilikom prebacivanja brzina u trenutku otpustanja kvacila, taman kad kvacilo "uhvati". Kvacilo visoko hvata i ne priklizava. U nekoj od tema na forumu su rekli da je visoko kvacilo OK, samo da ne proklizuje.
Mondeo MK3 2002 1.8 benzin 92kW + plin
Mondeo MK5 2015 2.0 TDCI 110kW Titanium
Fiesta MK5 2007 1.25 benzin 55kW + plin

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 7. okt. 2015. u 18:38h

Epilog zamene kvacila kod mene je propali druk. Skripi i zvecka. Druk moze da izda, zamenjen naravno.

Zamajac ima lufta u rotaciji 10 mm . Malo,1 mm klackaju ploce. Vidi se da je dohvatio unutraznje nitne. Stara prica, mogao je jos, koliko ne znam, ne puno. Zamenjen.

Lamela i korpa su dobre, lamela ima mesa, ravna. Korpa je sto bi rekli "bela". Jbg, i to je zamenjeno.

Uz to i nosac menjaca i zadnji semering koji je pustao. Sve u svemu 585 eura.

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » sreda, 7. okt. 2015. u 18:44h

U zadnje vreme cesto prodajem sajle menjaca,one blokiraju i posle tesko ulazi u brzine,bas smo danas jednu menjali...

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 7. okt. 2015. u 19:06h

'Naci jos sam ja ostao da se upisem ovde :D

dax92

 
Poruka: 7632
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » sreda, 7. okt. 2015. u 19:23h

I Cedo, koliko me pamcenje sluzi :p
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » sreda, 7. okt. 2015. u 19:55h

milan_gt piše:'Naci jos sam ja ostao da se upisem ovde :D
Pitanje da li ti i imaš zamajac, obzirom na pređenu kilometražu mrgreen
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 7. okt. 2015. u 19:55h

Umene je automatik :D

Vrv je blokirao u nekom polozaju :D

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 7. okt. 2015. u 20:03h

Vrlo moguce da si ga zakljucao.

dakiva
Poruka: 369
Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:33h

Poruka od dakiva » sreda, 7. okt. 2015. u 20:45h

Je l zna neko pošto je otprilike set kvačila sa zamajcem za 2.0 tdci, 136ks? Zlu ne trebalo.

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » sreda, 7. okt. 2015. u 21:41h

Zasto svi plase zamajca odnosno seta kvacila jednom ad crkne promeni se za 500 € ali onda si miran barem 150 hiljada km.Tako da uopste nije strasno i nije neka investicija ako mislisda isti auto da vozis naredne 3-4 godine.
U mom slucaju na starom mondeu sa prvim simptomima zamajca preso sam oko 10 000 km.Onda sam morao da ga menjam jer je druk lezaj skroz bio sjeban toliko mnogo da sam morao da dolivam dot4 da bih menjao brzine a gubio je dot4 na svako kocenje.
Na ovom drugom mondeo sad posle 250 000 jos nema simptome .Jbg valjda neka sreca kazu treca sreca kao i treci auto do sada koji sam imao za 3 godine koliko imam ovaj mondeo menjao sam mu samo lezaj i kugle.Filtere i ulje ne racunam.A i ako crkne zamajac imam od starog mondea ganz novi set.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“