Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Trese volan Mondeo MK3

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
-StEv@-
Poruka: 69
Član foruma od: četvrtak, 13. mar. 2014. u 22:13h

Trese volan Mondeo MK3

Poruka od -StEv@- » sreda, 14. okt. 2015. u 17:45h

Pozdrav ljudi, evo ovako da vam ispricam moju pricu o ovoj temi. Naime kad sam kupio auto pre tri godine, odmah sam isao na servis i prednji diskovi su bili istroseni i nisu mogli ni da se obrade nisu imali mesa, stavljeni su novi ferodo diskovi i plocice, zadnji diskovi su obradjeni imali su mesa i stavljene su isto nove plocice ferodo. Posle toga pocinju problemi, znaci posle nekih 2 meseca pocinje volan da trese kad se koci nebitno sa koje brzine sa 60, 80, 120, 160. Uvek trese samo sto na vecim brzinama trese vise kad se koci. Raspitam se malo kazu majstori iskrivili se verovatno posto su novi pa usli topli u baru ili sta vec. OK posto imam coveka koji ima firmu i radi sa diskovima, plocicama, paknovima itd, odem kod njega, posto ona obradjuje diskove ne na strugu vec na pravoj masini za to, stavili disk, stavili komparater baca znaci kriv, ajde obradimo ih oba, i on mi kaze da obicno se oni iskrive i onda kad ih obradis vise nece doci do krivljenja obicno je tako. Vratim ja diskove na auto ponovo 1000km miran ponovo pocinju da tresu, ja ponovo kod njega ponovo obradimo i opet posle 1000km pocnu da tresu(vec pocinjem da ludim posto uopste nisu jeftino placeni). Nakon toga slusam price *ebes nove diskove los kvalitet trebao si da kupis sa nekog polovne i to je to. I tako i uradim nadjem diskove skoro nove sa dosta mesa, odnesem kod majstora stavi ih na masinu komparaterom ustnovi i da su oni krivi ali ajde da ih obradimo pa ce da vidimo. Obradio ih covek stavio ih ja na kola otisao na more vratio se znaci nekih 1200km ukupno bilo OK i nakon toga poceli i oni da tresu. Vise nzm sta da radim kontaktirao sam neke majstore kazu i te sto si kupio polovne i oni su loseg kvaliteta tako da jbg. Nzm vise sta da radim. A cale otera kod nekog majstora da pogleda koji radi fordove, on kaze ovo nisu diskovi ovo je nesto drugo na trapu, a na trapu sve ispravno, sem desne kugle one male bele, na kraju je mastor rekao da su amortizeri losiji i da zbog te kugle u njih trese, malo mi to bilo nelogicno da bas zbog toga trese pa mu bas nisam poverovao u tu pricu, Pitao sam i majstora dragomira rekao mi je da su to jednostavno diskovi losi i to ti je. E ali me zanima kako nije tresao sa onim prvim diskovima koji su bili istroseni, ako je do tih amortizera sto ovaj majstor prica. E sad pomozite i vi znaci 1500km uredu i posle se trese, i svaki put kad skinem disk obavezno na komparater stavim da vidim mozda su oni pravi mozda je nesto drugo, jok oni uvek budu krivi.
Molim za pomoc vise nervira znaci bukvalno dve godine se zezam sa ovim diskovima i uvek na kraju tresu...

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Trese volan Mondeo MK3

Poruka od dule0911 » sreda, 14. okt. 2015. u 18:08h

Krive glavcine? Pa se disk pod opterecenjem iskrivi.
Ovo je isto nagadjanje, ali generalno ja godinama na svim automobilima imam taj problem sa diskovima i vec sam oguglao, sta god radio uvek ce nesto da trese.
Fiesta!!

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » sreda, 14. okt. 2015. u 18:35h

Glavcine najverovatnije sto rece Dule,bilo je par slucajeva sa takvim simptomima i resavali smo zamenom glavcina...

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » sreda, 14. okt. 2015. u 18:49h

Evo još jednog mišljenja.
Ako su glavčine i diskovi ispravni problem može da bude u samim klještima.Znak za to je da su stare pločice nejednako istrošene (recimo spoljašnja više, a unutrašnja manje), a na šta treba obratiti pažnju kod demontaže starih.Kada na takva klješta montiraš nove diskove i pločice tada prilikom kočenja , a naročito ako ih forsiraš u prih nekoliko stotina km, dolazi do neravnomernog grejanja spoljašnje i unutrašnje strane diska (u ovom primeru spoljašnja strana je toplija no unutrašnja).Kako je prednji disk kod Mondea samoventilirajući ta razlika je još izraženije, jer sloj cirkulišućeg vazduha je dobar izolator i temperatura se još teže ravnomerno raspoređuje po celoj debljini diska.E upravo to neravnomerno grejanje-hlađenje krivi disk.
Slika Slika

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 14. okt. 2015. u 18:59h

Mnogo mi je poznato ovo... Kad se disk iskrivi samo zamena pomaze. Uzmi Delfi diskove u Euroauto daju 1g garancije. Pre montaze diskova glavcine ocisti tako dobro da se izbeli strana na koju nalezu diskovi i to bi bilo to.
Ne verujem da su krive glavcine ali mozes i njih pre montaze novih diskova da proveris komparaterom,nema tu neke mudrosti.

novi diskovi se krive zbog loseg kvaliteta,ako ces bolji kvalitet stavi Ate ili Textar
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21583
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 14. okt. 2015. u 19:04h

ako su krive glavčine iskriviće se i original Ford diskovi.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Neša
VIP

Poruka od Neša » sreda, 14. okt. 2015. u 19:16h

To je tacno ali mislim da je u najvecem broju slucajeva krivac za krivljenje los kvalitet novih diskova
Duratorq DI 16v

-StEv@-

Poruka od -StEv@- » sreda, 14. okt. 2015. u 19:22h

Ali ako je do glavcina zar ne bi trebao da trese odmah? Ja kolko se secam kad je kupljen vozen je nekih 2 nedelje sa tim starim diskovima istrosenim mozda cak i njegovim originalnim i nije tresao

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » sreda, 14. okt. 2015. u 22:34h

Krive glavcine skoro 100%. Dzaba bacas pare na nove diskove. Moras kupiti nove glavchine, prednje lezajeve i onda staviti diskove. Lako je provjeriti glavchine. Skini diskove i premjeri glavchine komparaterom. Ne smiju bacati ni malo. Mozda se one mogu obraditi kod tokara ali ja to ne bih preporucio.
Isto je bilo kod mene. Kada sam kupio auto vozio sam desetak dana sa krsem od diskova i nisam primjetio da tresu. Ali kada sam stavio nove pocinju muke. Opisao sam to u jednom od svojih postova. Potrazi po forumu i bice ti jasno.
Glavchine mozes kupiti u Febiju nisu puno skupe.
Nesa piše:To je tacno ali mislim da je u najvecem broju slucajeva krivac za krivljenje los kvalitet novih diskova
Kod mijenjanja kocnica najvaznija je higijena...znaci apsoluna cistoca svega prije montiranja. Mozes staviti i neke bezveze diskove, ali ako su glavchine ok, ispostujes cistocu prilikom montiranja i odradis bedding proceduru neces imati problema. U suprotnom, kao sto rece precednik iskrivice se i orginal Ford (citaj Bosch) disk.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

mbole
Poruka: 15005
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 15. okt. 2015. u 02:11h

Cesto se stari diskovi, koji su prosli toliku kilometrazu da su postali pretanki, jako tesko skidaju (pogodi kako znam :)).
Jos ako majstor nema bas odgovarajuci alat, nego se uzda u "stare srpske zanatske vestine" tj macolu, desava se da negde ostane "udarotina", tj nagnjeci se metal i izviri iz povrsine.

Dovoljno je da to bude deseta milimetra, sto se jako tesko primeti.

Stavis novi disk, pritegnes srafove, oni nategnu preko te izbocine i u prvom trenutku je disk ravan ali pod naponom. Kada se jednom dikskovi dobro ugreju, naponi se normalizuju i disk se iskrivi.
Djak pesak :)

-StEv@-

Poruka od -StEv@- » četvrtak, 15. okt. 2015. u 06:52h

Dobro znaci da ih proverim komparaterom? Kolko mogu one da kostaju?

Lucky
Poruka: 1083
Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h

Poruka od Lucky » četvrtak, 15. okt. 2015. u 12:17h

30ak evra polovne

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » četvrtak, 15. okt. 2015. u 12:22h

Polovne već ima.
Slika Slika

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 15. okt. 2015. u 13:12h

Ja glavcine u kompletu sa lezajevima polovne nabavljam kod Vuckija,nisam lud novo do sada bi dao 400e za nove lezajeve sa glavcinom!

Mogu reci da me je mondeo mk3 razocarao cenom seta PK kaisa od 400e. Tako da pada u vodu podatak da vozila sa lancem nemaju veliki servis.
Komplet veliki servis za focusa sa zupcastim kaisem je DUPLO jeftiniji od mondeove zamene seta PK kaisa. Kraj off-a.

Polovni delovi sa stranaca su spas za ove nase polovnjake thumbsuph
Duratorq DI 16v

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 15. okt. 2015. u 13:29h

pa to je neki lud original set..

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 15. okt. 2015. u 14:22h

Nesa piše:Ja glavcine u kompletu sa lezajevima polovne nabavljam kod Vuckija,nisam lud novo do sada bi dao 400e za nove lezajeve sa glavcinom!
Lezaj SKF (OEM ugradnja) 60 KM(30 Eur)/kom, glavchine Febi 60 Eur/kom = 180 Eur. Gdje dodje do racunice od 400 Eur zivota ti?

Nevolja sa glavchinama na Mondeo Mk3 je sto kad ih skines ne mozes da sacuvas lezaj. Moras da i njih promijenis.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

SimkeFordMK3
Poruka: 718
Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h

Poruka od SimkeFordMK3 » četvrtak, 15. okt. 2015. u 14:43h

Ja u potpunosti podržavam ovo što je Neša napisao iznad...
Glupost je kupovati nove diskove ako će oni da se iskrive pre ili kasnije... Nije stvar u ceni... Svako može da skupi te pare stvar je u tome da to ne vredi ni cenu polovnog dela... Loši materijali, loša kopija, lope vreme... :/
Meni kada se desi kvar najskuplje me košta vreme koje provedem dok sam bez auomobila...
Zato savetujem svima da budu ljubazni sa Vučkijem :D ili nekim drugim vlasnikom nama drage marke... Pre ili kasnije svi mi ovde će mo to priznati... Samo iskopajte nekog polovnjaka od 2005og pa na gore i full... Lično za 4godine ni jedan hedini problem (za sada) nisam imao sa polovnim delovima, samo sa novim... Naravno sve nove delove uzimam u jednom servisu i to uvek odaberem preporučenu marku ovde od iskusnijih i nema ovakvih problema... :/
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21583
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 15. okt. 2015. u 15:03h

U Srbiji je najveći greh voziti ispravan auto.

A većina realno ima budžet da održava Yugića i to možda.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8319
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » četvrtak, 15. okt. 2015. u 15:05h

Pu pu pu daleko bilo da se vozi ispravno :lele: , gosn predsedniče.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

novi81
Poruka: 661
Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h

Poruka od novi81 » četvrtak, 15. okt. 2015. u 15:42h

Nesa piše:
Mogu reci da me je mondeo mk3 razocarao cenom seta PK kaisa od 400e. Tako da pada u vodu podatak da vozila sa lancem nemaju veliki servis.
Komplet veliki servis za focusa sa zupcastim kaisem je DUPLO jeftiniji od mondeove zamene seta PK kaisa. Kraj off-a.
Kojih 400e? 250km skf-ov set (pk remen, španer i dva rolera. Ako ide i remenica radilice Oem je još 250km a ne mora da se menja svaki put.

Talk softly, tread carefully and carry a big gun.

-StEv@-

Poruka od -StEv@- » četvrtak, 15. okt. 2015. u 16:01h

Nista ljudi javljam se videcu kad odem do Dragomira da mi on proveri da li su krive glavcine...

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 15. okt. 2015. u 17:34h

PK kais 1400din
mali kais 600din
zatezac kaisa 12000din skf
zatezac malog kaisa 10500din skf
roler skf 2200din
roler skf 2200din
pl.remenica radilice dayco 10000din
pl.remenica alternatora ina 6000din
ruke 4000din
= 50000din(oko 400 evra)

A kod mondea lezaj valjda ide u kompletu sa glavcinom koji nov u originalu kosta 100 evra
Duratorq DI 16v

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 15. okt. 2015. u 17:39h

tebi je onda sve prslo..

ja do sad na 400k sam samo jenom menjao..

zatezac kaisa 12.000din skf
roler skf 2.200din
roler skf 2.200din
pl.remenica radilice dayco 10.000din

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 15. okt. 2015. u 19:24h

SKF VKMA 34030 (set za veliki PK remen) je 232 KM.
Spaner malog PK remena SKF 166 KM i remen 10 KM Continental.
Corteco remenica radilice 220 KM
Plivajuca remenica FAG/INA 120 KM.
Total: 380 EUR.
Ja sam promijenio (ali ne odjednom nego u ovih 6 godina kako je odlazilo) na velikom PK remenu: remen, spaner, plivajucu remenicu alternatora dok rolere nisam dirao i dve plivajuce remenice radilice (prvi put Dayco / trajala 100.000km). Mali spaner sam rastavio i podmazao i promijenio mu remen.

GLavchine su odvojene od lezaja na prednjem kraju, nazad su zajedno.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“