Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Razlozi za potrosnju ulja

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Dalmatinac
Poruka: 1257
Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
Kontakt:

Re: Razlozi za potrosnju ulja

Poruka od Dalmatinac » petak, 30. okt. 2015. u 10:29h

Vidi ovde su majstori sipali to ulje. Sigurno je motor presao dosta, i verovatno postioji razlog zasto i u autodati pise da moze to ulje. Slazem se da treba sipati samo 5w30 koje i sipam ali hocu da probam da viidm sta ce biti posto je sa tim uljem stvarno isao kao lud.
Slika
Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 2002.
Programming

Djole
Master of Tanjirača
Master of Tanjirača
Poruka: 4947
Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h

Poruka od Djole » petak, 30. okt. 2015. u 10:34h

nema logike...a sad ti ide hladnije vreme,to mineralno ulje na nekom jacem minusu ce biti kao for 3(mast)
:ford2: Mondeo MK3, Ghia X - TDCi - 96KW viewtopic.php?f=6&t=19766&start=125

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21583
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 30. okt. 2015. u 11:17h

Crn dim = višak nafte ili manjak vazduha.

Potrošnja ulja se ogleda u plavom dimu.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » petak, 30. okt. 2015. u 11:28h

Ovo djeluje kao da previse nafte sagorijeva i samim tim ne moze dobro da sagori pa se stvara ovako crn dim. U tvom slucaju ja bih pregledao dizne. Ne smije ovoliko dima da baca kada se zatvori egr.
Nema logike da sipas 15w40, koje nije da ne moze da se sipa. Ali ja bih probao 10w40, ali oba ulja samo i iskljucivo ljeti, ne zimi.
Eventualno probaj nasuti Liqui Moly aditiv MoS2 Slika koji dokazano radi na poboljsanju frikcije komponenti i malo poboljsava kompresiju. U svakom slucaju ovo mi djeluje kao problem sa diznama i ubrizgavanjem a ne s potrosnjom ulja i slazem se sa ljudima iznad.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

mbole
Poruka: 15005
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 30. okt. 2015. u 12:37h

"Majstori" sipaju svasta, al to ne znaci da tako treba.
Najpre... "majstorima" je bitno da auto fino radi dok ti ne izvezes auto iz garaze. Za posle toga ih malo zabole, a i pre ces se vratiti.
Drugo, najmanje 90% njih nema pojma sta je ustvari viskoznost i sta uopste oznacavaju cifre. Posmatranje ulja medju prstima na 20 stepeni daje potpuno isto infomacija o ulju ko i gledanje u pasulj.

Nadalje, onih 40 jos i nije tako strasno. Realno ta razlika u viskoznosti na radnoj temperaturi je relativno mala (30 nije 25% manje viskozno od 40. Gradacija se ne prepisuje direktno u viskoznost).

Ali onih 15W su ogromna razlika. 90% habanja motora nastaje dok on ne postigne radnu temperaturu. I ta razlika u viskoznosti ulja na 20 ili 30 stepeni je vec jako velika izmedju 15 i 5. O nula stepeni da ne pricamo.

Ako pogledas recimo: http://www.viscopedia.com/viscosity-tab ... ngine-oil/

Videces da xW-30 ima na 100 stepeni viskoznost oko 9 (8.8-9.3)
xW-40 ima na 100 stepeni viskoznost oko 11 sto je reda 18% razlike.
Plus ulje iste gradacije moze da bude i manje i vise viskozno, posto je gradacija raspon, a ne tacna vrednost. Tako da lako moze da se desi da dva ulja razlicite specifikacije imaju istu viskoznost na 100 stepeni, iako je jedno gradacije 30 a drugo gradacije 40 (gornja granica za gradaciju 30 je na 12.5, a vec 12.51 je gradacija 40). Ali moze da se desi da budu i na potpuno razlicitom kraju raspona pa da jedno bude viskoznosti 9.3 a drugo 16.3. Zbog toga nije bitna samo gradacija ulja vec i specifikacija proizvodjaca. Iskreno ne znam koja je stvarna viskoznost Formule, to jest fabricki preporucenog ulja na 100 stepeni.

No kad pogledas viskoznost 15W-x na 0 stepeni ona je oko 1300
A viskoznost 5W-x na 0 stepeni je oko 750 to ce reci razlikuje se preko 40%
I imaces ulje koje ce pri startu motora mnogo losije podmazivati, i to upravo onda kada je motoru najteze, i kada nastupa najvece habanje.

Nadalje, koliko god to zvucalno naopako, ulje 5W-30 i 5W-40 nemaju imaju istu viskoznost na 0 stepeni. Sasavo al je tako. Jednostavno je standard napravljen "malo nako". Sto je veca druga cifra realna viskoznost i W gradacije se povecava. Tako da je 5W-30 ustvari manje viskozno od 5W-40 kada su oba na nula stepeni.
Pri svemu tome, i jedno i drugo jos uvek imaju preveliku viskoznost za bilo koji motor (motor je pravljen za radnu temperaturu od 100 stepeni gde je viskoznost i do 100 puta manja). Ali je motoru "lepse" sa 5W-30 nego sa 5W-40 posto i jedno i drugo jos uvek imaju preveliku viskoznost na 0 stepeni.

Svako ulje ima preveliku viskoznost na hladnom startu.

Jos na kraju, sinteticka ulja imaju na niskim temperaturama bolju "podmazljivost" nego mineralana, cak i kada im se viskoznosti nadju na istoj cifri. Mineralno je da tako kazem "lepljivo", a sintetika nije.

Opet ponavljam... 90% habanja motora nastaje u periodu dok motor ne postigne radnu temperaturu, upravo zato sto podmazivanje nije kako treba, posto ulja jednostavno ne mogu da postignu da dobro podmazuju na niskim temperaturama (20 stepeni je niska temperatura za motor).

No, ko sto neko rece... tvoj klavir, mozes da ga okacis i na zid ako zelis
Sasavo mi je "eto hocu da probam iako znam da to nema pojma". Ko da hoces da probas dal ces da ostanes ziv ako skocis sa drugog sprata :)
Djak pesak :)

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » petak, 30. okt. 2015. u 14:28h

Ja se izvinjavam mislio sam na 10w40 sve vreme ne 15w40
15w40 sam koristio u peugeotu

Aditiv sam koristio i uvek sipam samo skuplju verziju ED. Nemam nekih drugih problema tipa da mi skakucu obrtaji, da varira ler gas... Jedna dizna znam da je van granica ali ne mnogo. Kad je hladan drzi obrtaje na 900 itd, a kada su dizne bile problem to nije radio.
Markedjani piše:Crn dim = višak nafte ili manjak vazduha.

Potrošnja ulja se ogleda u plavom dimu.
Da li je moguce da je turbina pri kraju i da ne daje vazduha koliko treba?
Slika
Programming

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » petak, 30. okt. 2015. u 14:56h

Da ti nije puklo neko crijevo za havu (vazduh)?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21583
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 30. okt. 2015. u 14:58h

Ja bih pre gledao u tom pravcu... pukotine mogu da se sakriju kad auto stoji a da se primete samo u boost-u.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

mbole
Poruka: 15005
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 30. okt. 2015. u 15:38h

Dalmatinac piše:Ja se izvinjavam mislio sam na 10w40 sve vreme ne 15w40
15w40 sam koristio u peugeotu
I dalje vazi da ces samo povecati habanje u periodu kada je ono bas najvece. Ne toliko koliko da je 15W ali i dalje mnogo.
Ne vidim sto to sebi raditi?
Ok, ako imas drugi spreman motor, i onako hoces da ga zamenis... pa sto da se ne igras.
Djak pesak :)

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » petak, 30. okt. 2015. u 23:28h

Definitivno ima veze da li je hladan ili ne. Proverio sam danas nivo ulja. Presao sam 2000km do Dalmacije i nazad i nije potrosio ni kap ulja. Veceras ga probam malo i zapazim da dok je napolju bilo 14 stepeni nije isao ni upola dobro kao kad je temperatura malocas pala na 2 stepena. Nesto tu ne stima.
Slika
Programming

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 30. okt. 2015. u 23:48h

Svaki turbo ide bolje kad je hladnije..

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » subota, 31. okt. 2015. u 09:45h

Si cistio usis nekad? Moze i neku garez da proguta pa da izbaci crni dim.. meni je dimio jedan dan na punom gasu kad sam cistio usis(ostalo malo nafte,ulja i ostatka garezi). Moze da ima veze i sa crevcima za vakum oko turbine,ako se vise ne javlja,cuti i vozi.

P.S. I nemoj da sipas skuplja i aditivirana goriva,samo je marketing u pitanju,bacanje para,a mozes i stetu da napravis,sipas samo obican ed kao sto pise i u uputstvu.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » subota, 31. okt. 2015. u 09:55h

Jes, vala, u fabričkom upuCtvu stoji da se ne sipuje aditivirani zeldi

lukijano

 
Poruka: 767
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Poruka od lukijano » subota, 31. okt. 2015. u 10:14h

milan_gt piše:Svaki turbo ide bolje kad je hladnije..
Ovo nisam znao... thumbsuph

Ako možeš još malo da pojasniš, jer me baš interesuje... ;)

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 31. okt. 2015. u 10:16h

Jednostavno, hladniji vazduh je gusci i sadrzi vise kiseonika po zapremini od toplog, a turbac puni mnogo vise vazduha u cilindar nego atmo..pa je zato i razlika..

lukijano

 
Poruka: 767
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Poruka od lukijano » subota, 31. okt. 2015. u 10:24h

Nesa piše:Si cistio usis nekad? Moze i neku garez da proguta pa da izbaci crni dim.. meni je dimio jedan dan na punom gasu kad sam cistio usis(ostalo malo nafte,ulja i ostatka garezi). Moze da ima veze i sa crevcima za vakum oko turbine,ako se vise ne javlja,cuti i vozi.

P.S. I nemoj da sipas skuplja i aditivirana goriva,samo je marketing u pitanju,bacanje para,a mozes i stetu da napravis,sipas samo obican ed kao sto pise i u uputstvu.
Pravo kaže Neša...
I ja sam prestao sa Ultra dizelom, po preporuci cele Gagijeve ekipe... samo čisto i nema brige. thumbsuph
milan_gt piše:Jednostavno, hladniji vazduh je gusci i sadrzi vise kiseonika po zapremini od toplog, a turbac puni mnogo vise vazduha u cilindar nego atmo..pa je zato i razlika..
Logično... zaista... thumbsuph :beer:

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 31. okt. 2015. u 10:44h

Ако то је до " гушћег" уља сипај 5 / 40 синтетику . То 15 / 40 је вероватно минерално уље и брзо ћеш се поздравити са мотором . То уља коксира , нема детрџенте за спирање нечистоћа , лако се разбија уљни филм итд ....
Ако то сипаш пробе ради и болите уво за мотор , онда пробај да сипаш зејтин јер и мене интересује како ће радити мотор са њим

montoya
Poruka: 2144
Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h

Poruka od montoya » utorak, 29. dec. 2015. u 20:53h

Mozda nije odgovarajuca tema ali ae... Danas mi dolazi ortak da menja gume, vozi lagunu 02. god. 1.9 dci , kaze za zadnjih 1500 km dolio joj 1l ulja. Zbog te potrosnje je isao kod svog majstora i ovaj je prvo posumnjao na turbinu ali posto je pre 20000 km. kompletno remontovana to su otpisali. Nego mu je covek zamenio ulje i nasuo 20w60, kad mi rece nisam mogao da verujem.Navodno ako i dalje bude trosio da otvara motor :suicide: Nego sta se desava, skinem mu ja prednju levu gumu i primetim da mu je felna uzasno masna, reko da nije manzetna pogledam i vidim da mu je poluosovina i menjac i sve na toj strani uzasno zamazano svezim uljem, cak na podu auta sa te strane se ulje sliva. Reko bar smo nasli razlog za potrosnju, savetovao sam ga da sto pre zameni ulje da ne sjebe nesto. E zamisli 20w60 jbt...
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016

acadimke
Poruka: 1711
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » utorak, 29. dec. 2015. u 22:03h

Dobar mu majstor, verovatno nema dizalicu il kanal.

Послато са GT-I8260 уз помоћ Тапатока
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

Djole Focus TDCI
Poruka: 177
Član foruma od: sreda, 16. maj 2012. u 15:54h

Poruka od Djole Focus TDCI » utorak, 29. dec. 2015. u 22:20h

milan_gt piše:Jednostavno, hladniji vazduh je gusci i sadrzi vise kiseonika po zapremini od toplog, a turbac puni mnogo vise vazduha u cilindar nego atmo..pa je zato i razlika..
To sam i ja primetio, leti na vrucinama losije vuce, dok zimi ide mnogo bolje. Sto je hladnije to bolje vuce. :D :D
Slika C-Max MK 2, 2.0 120KW TDCi - 2013. god.
Slika Focus MK 1.5, 74KW TDCi - dec. 2003.
Slika 508 MK 1.5, 2.0 110 kw blueHDI - 2016. god.

DukeLander
Poruka: 210
Član foruma od: nedelja, 16. sep. 2012. u 11:37h

Poruka od DukeLander » utorak, 29. dec. 2015. u 23:39h

montoya piše:...savetovao sam ga da sto pre zameni ulje da ne sjebe nesto. E zamisli 20w60 jbt...
Savetuj ga da menja i "majstora"...

Inace ti motori svakako "jeduckaju" ulje i to je ok,ali jako ne vole ulja van specifikacije...
... i tako merim vakuum kompresiju motora ...

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » sreda, 30. dec. 2015. u 04:16h

Na mom mondeu kada sam ga uzeo video sam u servisnoj knjizici da je neko isto sipao 10-40.
Naravno odmah sam mu promenio u 5-30 formulu original.Uvek sipam original i to onaj sto kupim na e-bay u nemackoj.
Nikada nisam dolivao ulje a menjam ga svake godine na 15000 i nikada ne pada uvek je na istom nivou.
Ali tebi ocigledno trosi mnogo ulja.Moguce da su ti karike otisle. Jesi li nekada sipao 5w-30 kako i preporucuju?
Probaj sa tim.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » sreda, 30. dec. 2015. u 07:02h

Koji je to mondeo kad mu je interval na 15k?
Slika
Programming

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » sreda, 30. dec. 2015. u 08:22h

Imam isti mondeo kao i ti.I menjam na 15 000 jer mi tako odgovara.
Pre sam na starijem mondeu menjao na svakih 8000 i eto ko baksuz se pokvario.
Em sam gledao da ne idem nikada manje do cetvrtine rezervoara.Mnogo sam pazio na sve savete i eto sjebao se i nisam imao vise volje a ulazem u njega.
Na ovom ne gledam vise niti se opterecujem sa njim.
15 000 je sasvim ok da se menja cak ga i u fordu servisu preporucuju na 15000-20000.
Koristim uvek original ulje i original filter.
Evo vec 3 godine nikada nisam imao problema sa autom osim trapova(potrosnog materijala) filtera i menjao sam mu servo i vodenu pumpu.
I 70% su mi duge relacije Srbija-Nemacka
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » sreda, 30. dec. 2015. u 08:42h

Nemam pojma, meni je lik u fordu rekao max 10 000km.

Inace nemam pojma sta je sad sa ovim mojim, sad uopste ne dimi. Ma ni jedan najmanji dim da baci, cak i kad ga najvise cepam. Nocu ako je iza mene auto, pa gledam u svetla, ne vidi se ni onda nikakav dim.
Nesto je kod mene zesce otislo, mora da je neko crevo ili ko zna sta, pa da leti ne dobija dovoljnu kolicinu vazduha... Moracu ga rastaviti cim dodje malo toplije vreme :)
Slika
Programming

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“