Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zatamnjivanje stakala

Spoljašnje uredjivanje.
Odgovori
mbole
Poruka: 15033
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Zatamnjivanje stakala

Poruka od mbole » četvrtak, 22. okt. 2015. u 23:56h

popovicvl piše:Klasican Srbin. Bitno je samo posrati se po glavi 1000 inzenjera. I eto pametniji si.

http://www.vquestfilms.com/blog/2011/01 ... st-report/

Bar na brzinu pregled rezultata:
Slika
Kad vec pominjes, mogao si i ti da ih prvo pogledas.
Folija koja je dala ove rezultate je stavljena i na soferssajbnu i na prednja bocna stakla, sto jednostavno nije dozvoljeno zakonom.

Usput, nekako bas ne verujem testovima onih koji prodaju to sto testiraju (recimo vagenovim :)).
EDIT
Ups... izvinjavam se. Izgleda da je ipak neka nezavisna laboratorija radila sam test.
Al to ne menja cinejnicu da su i sofersajbna kao i prednja bocna stakla bili presvuceni folijom.

EDIT EDIT
Ako malo bolje pogledas grafikone na dnu internet stranice, videces da je razlika drasticna upravo u prednjem delu, to jest ispod sofersajbne. Daleko je manja pozadi. Sto upravo potvrdjuje ono o cemu pricam tj, da je soferka ta koja propusta ubedljivo najvise.

Ajmo jos jednom. Folija ili tamna stakla bi mogla da znacajno doprinesu smanjenju vrucine u autu kad bi bilo dozvoljeno staviti ih na sofersajbnu, koja je ubedljivo najveci "grejac".
Pri tom jako veliki deo odbijene toplote (da uprostim za one koji su bezali sa casova) uopste ne dolazi od zatamnjenosti folije, vec od filtera koji postoje i u providnoj foliji, a postoje i u staklima novijih automobila.

No, posto ovde ocigledno vise igraju emocije nego objektivnost, i vazi da si pametniji ako vise galamis, a ne na osnovu argumenata koje iznosis ("ja znam da je to tako", i "ja sam probao" nisu objektivni argumenti), ostavicu vas da smisljate kako skupiti novce da bi i dalje mogli da se divite "opasnom" izgledu svog auta koji je ustvari jedini razlog za celu pricu.
Fućko :)
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica

veljabandit
Poruka: 898
Član foruma od: utorak, 23. apr. 2013. u 14:18h

Poruka od veljabandit » petak, 23. okt. 2015. u 00:08h

Jbt kako vam nije dosadno... ko voli i ima viska love, zatamnice, verovace da mu je bolje tako ili ce mu samo biti lepse tako... ko ne voli nece i zasto bi jedni druge nesto ubedjivali.
... duga svetla i pun gas !
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » petak, 23. okt. 2015. u 00:09h

Dela meri tamo performanse tog interkulera da vidimo koliko folije utiču na njegovo bolje hlađenje. lol
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Vladapetr
Poruka: 397
Član foruma od: nedelja, 17. jun 2012. u 19:59h

Poruka od Vladapetr » petak, 23. okt. 2015. u 03:52h

mbole piše:Ajmo jos jednom. Folija ili tamna stakla bi mogla da znacajno doprinesu smanjenju vrucine u autu kad bi bilo dozvoljeno staviti ih na sofersajbnu, koja je ubedljivo najveci "grejac".
Pri tom jako veliki deo odbijene toplote (da uprostim za one koji su bezali sa casova) uopste ne dolazi od zatamnjenosti folije, vec od filtera koji postoje i u providnoj foliji, a postoje i u staklima novijih automobila.
Možda bi bilo bolje da si ti bežao sa tih svojih časova, jer su te pogrešno naučili :D providna folija zadržava samo UV zrake, toplotu ne odbija ama baš ni malo.

Da li se temperatura u autu smanji malo ili značajno bolje od nas koji folije imamo znaš ti, koji folije nikad nisi probao.

Trla baba lan da joj prodje dan ;)
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't
.

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » petak, 23. okt. 2015. u 07:40h

Samo ne znam koliko je love ulozeno u razvoj folija za stakla, ne samo za auta, nego i u gradjevinstvu. Ne znam da li se to broji milionima ili milijardama. Koliko je samo plata zaradjeno na nista kako kazes Bole.

Mozda je ovo i najbolje pitanje.
Dalmatinac piše:Jesi imao nekad folije?

Jel mislis da milion ljudi prosto voli da glumi kriminal pa se kriju iza stakla? Ja ti kazem iz svog iskustva, mnogo je prijatnije u autu od kad sam stavio folije. Dal ces da mi verujes, nemoj, bole i mene.

polaris
Poruka: 1091
Član foruma od: ponedeljak, 9. feb. 2015. u 20:06h

Poruka od polaris » petak, 23. okt. 2015. u 11:07h

Ja sam hteo da stavim 30-30,a sad ako nastave da kidaju sa cenom atesta planiram da stavim skroz providnu radi rasprsivanja stakla ,a i radi UV-a,jel i to krimi dzimi.Iima mnogo vise onih koji stavljaju radi sigurnosti i ostalih propratnih stvari,nego takvih sto mbole kaze krimi dzimi fazon.Moj mehanicar je stavio 30-65,eto jednostavno nece leti kad ide za grcku da mu bije sunce u dete citavim putem.A pored toga ima i dosta ljudi koji su kupili auto sa zatamljenim,neznaju da skinu jer nisu u toj prici,a nece da plate za to.
Focus Mk3 karavan 2.0 TDCI

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » petak, 23. okt. 2015. u 13:09h

Kad ga budu zveknuli po dzepu, naucice i sam.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

Dalmatinac
Poruka: 1257
Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » petak, 23. okt. 2015. u 19:36h

Zato treba osnovati uniju vozaca, i cim neku ovakvu nebulozu uvedu odma pozvati na blokiranje raskrsnica.
Slika
Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 2002.
Programming

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » subota, 24. okt. 2015. u 03:01h

Ja sam konkretno vozio jedan isti auto, moja fiesta.
-Bez folija
-Sa buvljackim folijama ceo auto osim prednje soferke (ne secam se oznake ali dosta tamnije od lumar 65% koju sad imam)
-Sa Lumar folijama - vozac suvozac 18%, zadnja bocna vrata-leptiri i zasnja soferka 50%.

Nema potrebe da pisem sta je bolje i za voznju i za stajanje auta na suncu.

Drugo, % "crnoce" folije nije merilo efikasnosti.

Ono sto postoji kod Lumar folije je :
%Propuštanje toplote
%Refleksija toplote
%Upijanje toplote
%Propuštanje svetlosti
%Refleksija svetlosti
%Propuštanje UV zraka
%Ukupna odbijena sunčeva energija

@bole, skupicu drustvo i slikacu danju i nocu koliko se vidi kroz moju zadnju soferku dal koci neko ili ne.
Drugo, i da se ne vidi- kako neko sebe naziva vozacom ako ne vidi ispred sebe sta se desava. Ako cemo tako, onda kombi ili sleper ili kamion...treba da se iskljuce iz saobracaja ?

Ja sam za foliju ne zbog smekerisanja vec zbog toga sto je meni kao vozacu preko leta prijatnije za voznju a verujem da je i onima koji sede pozadi.
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » utorak, 27. okt. 2015. u 19:34h

Trazio sam temu o zatamnjivanju auto odnosno auto folije ali nigde nisam nasao pa pisem ovde.Ako slucajno nisam dobro video mozete da mi prosledite pitanje na pravu temu ako ima ovde.Naime zanima me auto folije ko to radi u okolini timocke kraijine i i koliko bi sve to kostalo odrprilike da ceo ford mondeo mk3 karavan tamno plavu zalepim u crnu sjajnu foliju.Jer mi se crna boja oduvek svidjala.
Na jednom sajtu pise da za karavan treba negde oko 23 m2 sto mu izadje negde oko 460€ za te pare bi mogao i da ga prefaram :D
Ima li neko iskustva i da li je dobra stvar?I da li zbog promene boje moram na atest? Svaki savet je dobrodosao Hvala.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » sreda, 28. okt. 2015. u 11:00h

Pre neko vece sam video mat crnog Mondea karavana mk3 u subotici sa dobrim felnama, i izgleda neverovatno!
Ta cena koju si naveo deluje povoljno.
Ne ides na atest nego na tehnicki i mora ti se upisati nova boja u saobracajnu.
Po meni folija je ok, sve dok ti je neko ne osteti, ali isto tako je i sa farbom tako da nije losa varijanta. Jedino je problem sto ima vek trajanja a farba zvanicno nema :D
Slika
Programming

Ford_III

Poruka od Ford_III » sreda, 28. okt. 2015. u 11:43h

Ima folija i jeftinija i to je duplo jeftinija 1000 din po m2 sto mu izadje za moj auto oko 220 € samo da nadjem ko ce da je zalepi i to je to.Ako je samo tehnicki u pitanju onda je jos bolje.Jesi li siguran da se ide samo na tehn.?
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » sreda, 28. okt. 2015. u 16:54h

Kao kada farbas auto u drugu boju. Mislim da je to negde oko 250 rsd da ti na tehnickom utvrde boju. Posle se ide u sup sa tim i verovatno placas izradu nove saobracajne.
To ti je tacno ali od kvaliteta folije zavisi koliko ce ti biti na autu. A jos vaznije od toga ti je da je dobar majstor, jer ako je majstor los i najbolja folija moze brzo propasti.
Slika
Programming

Ford_III

Poruka od Ford_III » sreda, 28. okt. 2015. u 19:23h

Folija je ista 3d odnosno 3 sloja na oba sajta.Sasvim isti kvalitet samo sto je jeftinija.E sad moguce da je na ovom drugom sajtu sa ugradnjom a na ovom drugom znam da se samo prodaje.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » nedelja, 1. nov. 2015. u 15:51h

Evo sad bilo u SAT-u da ce se sve menjati opet i da ce biti jeftinije itd itd... banana drzava!
Slika
Programming

Turbo Force
Rostilj majstor
Poruka: 386
Član foruma od: sreda, 15. okt. 2008. u 16:14h

Poruka od Turbo Force » nedelja, 1. nov. 2015. u 16:41h

Cek, da li se radi atest ako je auto zatamljen samo iza B stuba?

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » nedelja, 1. nov. 2015. u 16:50h

Da.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

Ford_III

Poruka od Ford_III » ponedeljak, 2. nov. 2015. u 01:12h

Meni ne pada napamet da skidam foliju.Napred sam skinuo jer mi je bila 80%.I bilo je sranje ali cu nalepiti 50% i to sa buvljackim folijama odnosno nekim bugarskim.Posto sam vise u nemackoj nego ovde tam omi ne mogu nista.Zaustavljali su me vec 3 puta na nemackom autoputu i pitali zasto sam zalepio na prednja stakla jer je tamo napred uopste zabranjeno.Nazad mozes koliko hoces ali napred nista.Uvek kada su me to pitali ja im rekao ali u srbiji smem i imam srpske tablice.Rekli su ok provericemo to.Posle 10 sek vracaju se iz auta i samo kazu srecan put.
Tako da ovi nasi neka donose zakone koliko hoce ja cu ih opet lepiti i pred teh.skinuuti pa posle ponovo zalepiti.
Lepim sam i to mi je posao 10 min.U nemackoj sam preko celog leta kada su i najvece temperature i najaci suncani zraci.Tako da mi tako odgovara.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Ford_III

Poruka od Ford_III » sreda, 4. nov. 2015. u 19:29h

Turbo Force piše:Cek, da li se radi atest ako je auto zatamljen samo iza B stuba?
Mene zanima da li folije moraju da se skidaju i iza C stuba.Znaci kod karavana stakla gde je gepek?
Po nekoj logicnosti ne treba jer je to teretni deo.Kod teretnih kombija je isto dozvoljeno barem bilo zato po toj logicnosti bi trebalo da moze i na karavanu ili gresim?
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Hector Ruiz
Poruka: 56
Član foruma od: sreda, 9. apr. 2014. u 09:25h

Poruka od Hector Ruiz » sreda, 4. nov. 2015. u 20:24h

Mora atest ako nije fabrički zatamnjeno.

Ford_III

Poruka od Ford_III » četvrtak, 5. nov. 2015. u 07:43h

Epa to je cist debilizam.Od kada vazi to i da li po nekom clanu panduri mogu da kazne ?Jer uvek je bilo ono a ovo ti nije ispravno a napise ti sasvim nesto drugo.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Neša
VIP
Poruka: 5058
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » četvrtak, 5. nov. 2015. u 08:42h

Cekajte ljudi upravo doradjuju zakon,verovatno ce atest biti samo jedan papir koji ce kostati do 50e...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

paca19791
Poruka: 4
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2015. u 14:00h

Poruka od paca19791 » četvrtak, 5. nov. 2015. u 11:19h

Da li se zna mozda od kada ce taj doradjeni zakon stupiti na snagu ? REgistracija mi je za 3 nedelje... :D

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » četvrtak, 5. nov. 2015. u 11:57h

Posle izbora, negde u maju sledece godine. Ne zele sad da nerviraju glasacko telo.

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » četvrtak, 5. nov. 2015. u 12:21h

Evo ljudi dogovorili protest i kontakt sa medijima u nedelju popodne na interu, pa ko hoce da popuni broj neka ide.

Odgovori

Povratak na „Styling eksterijera“