Putovanja, destinacije
Moderator: ace1
- MaxBunker
- Poruka: 238
- Član foruma od: utorak, 17. mar. 2009. u 23:36h
Putovanja, destinacije
Otvaram ovu temu na Čedinu ideju. Kuda ići, šta se sve može vidjeti, a da možda ne piše u zvaničnim brošurama...
- MaxBunker
Re: Putovanja, destinacije
E ako voliš bosanske gudure, evo ti još jedan prijedlog. Nemoj se isključivati sa auto-puta u Okučanima već produži još 30 km auto-putem pa siđi u Novskoj. Kad uđeš "kod nas", to ti je Kozarska Dubica. Od granice do Prijedora imaš 50 km. Prelazi se preko Kozare, put je dosta krivudav, ali zanimljiv, a Kozara je lijepa. Inače, potkozarje je slično šumadiji. Kad dođeš u Prijedor, ravno se ide u Sanski Most, ali ti skreni na magistralni put Banja Luka-Novi Grad (to ti je ista raskrsnica na kojoj ulaziš u Pd kad dolaziš iz Banja Luke). Magistrala do Novog ide uz Sanu, i nije gužva na cesti. U Novom skreni na magistralu prema Bihaću. Ako nisi išao, sigurno će ti se svidjeti. Put ide kroz kanjon Une. Cesta je uska i krivudava, ali stvarno vrijedi vidjeti. Okolo ima dosta ribarskih restorana na vodi. Tridesetak kilometara puta od Novog do Bosanske Otoke, i dalje do Bosanske Krupe ti je idealno da vidiš granicu istoka i zapada. Novi Grad je na ušću Sane u Unu, pitom kraj, većinsko srpski. Bosanska Otoka je "drugi svijet" u odnosu na Novi - tipična mala bosanska kasaba zaglavljena između brda. Slična je i Bosanska Krupa. Tu se i danas vidi istočnjački uticaj . Poslije Bos.Krupe ide Bihać, i granični prelaz Izačić.cedo86 piše:Ma znam da nije pravi autoput,nesto mi bilo sumnjivo kad sam skotao da nema ni bankina izmedju suprotnih pravacaMaxBunker piše:To je "Put rezervisan za motorna vozila",prolazim svake godine vise puta kroz Banja Luku,nego salim se ja..Volim putovati kroz Bosnu,inace idem preko hr autoputa,izadjem kod Okucana pa na Gradisku do Banja Luke i preko Manjace,Petrovca,Drvara i Grahova izadjem na Knin,ima sta da se vidi..isao sam i preko Jajca sto je malo dalje kao i iz Banja Luke preko Prijedora i Sanskog Mosta al preko Manjace uglavnom..novi autoput Zagreb-Split je cudo,(kuda isto idem za Knin)stvarno majstorski odradjen,tuneli od preko 5 km,a zamislite sa krivinama i uzbrdicama i nizbrdicama u njemu,ceo put pun dugackih krivina sve kroz nenaseljenu prirodu izmedju brda i planina,uzivancija,nije monoton kao Beograd-Zagreb..ode ja u off
,treba neka tema za zanimljive puteve kuda smo prosli jer meni licno je pri odlasku na odmor naj drazi deo putovanje,pa onda ni potrosnja nije bitna
,eto ima veze sa potrosnjom sve ovo sto pisem
![]()
..pozz
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
E care..onda da je ja i nacmem
..ovo je da se neko ne bi prevario i isao ovuda
..prosle godine sam se vracao sa mora iz CG i reko necu ici istim putem kojim sam dosao,reko da prodjem nekim novim predelima..tu pocinje avantura,bio u Herceg Novom i zadnji dan reko procicu u povratku kroz Budvu,tako i bilo,obidjem citavu Boku Kotorsku,neverovatan put sa prelepim pogledima,dodjem iskupam se i krenem za Ostrog..put do Ostroga strasan,polako pocinje da uliva strahopostovanje,u nekim trenucima na onim vijugavim putevima ne vidis nista osim provalije ispod,devojka mi je zmurila sve vreme
,sam osecaj i nocenje pod vedrim nebom je neopisiv,ne mozes ni biti ispod tolike stene nad glavom ako ne verujes u boga..put me je od Ostroga vodio prema Niksicu i dalje ka Scepan Polju i granicom sa BiH,a put kroz nevidjenu divljinu planine Golije i reke Pive i Pivskog jezera..kad sam dosao u Srbinje napravio sam gresku u skretanju mada u tom trenutku to nisam mogao ni pretpostaviti,do tada je sve bilo fenomenalno iskustvo al iz preterane radoznalosti sam krenuo putem koji je,na karti bio ucrtan kao magistarla al ispade sve drugo osim toga..u Srbinju sam trebao nastaviti ka Gorazdu i Visegradu kuda sam i dosao al znatizelja je bila jaca i ja podjoh ka Pljevljama i nazad u CG..na pocetku je sve bilo ok al malo po malo put je bio sve losiji a meni nije bilo jasno o cemu se radi,vec sam presao par desetina km i prosto me nesto teralo napred misleci da ce od jednom krenuti ta Magistrala al sam zapao u neku sumu bez ikakvog asfalta i naselja i onda covek misli pa nemoguce da je to taj put a nazad ima 40 km,a mozda je napred bolje..ljudi iso sam sa puntom a put je bio kakav je mozda neki reli u Finskoj,samo kamen na kamenu,5 na sat sam isao i nisam verovao sta mi se desava,kad sam dosao na granicu sa CG mislio sam da ce me carinik do gaca pretresti,mislim punto iz NS na tom mestu,to nesto opasno nije u redu..hvala bogu doceka nas covek sa granicnim prelazom na nekoj livadi,kao malo suma posecena,iskolacio covek oci i neveruje sta vidi pa kontam da mu je vuk prosao 5 min pre mene..do Pljevlja sam imao jos 15 km takvog puta pa je postajalo sve bolje a kad sam izasao na pravi asfalt skontao sam kroz koji sam pakao prosao..ljudi put Srbinje-Pljevlja NE POSTOJI..dalje sam nastavio do Prijepolja i Uzica a onda sam bio kao svoj na svome..inace kad sam kretao za CG isao sam preko Rume,Sapca,Valjeva,Pozege,Uzica pa preko prelepe Tare presao u Bosnu i nastavio za Visegrad(30ak tunela)Gorazde,Srbinje,Gacko,Bilecu i Trebinje pa na granicu i Herceg Novi tako da sve u svemu svasta se videlo i dozivelo,jos da nije te male "avanture" bilo bi savrseno..

Poslednja izmena: Cedo, na dan nedelja, 17. jan. 2010. u 01:25h. Ukupno izmenjeno 3 puta.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Jesi li pogledao godinu štampanja te karte, da nije 2020-ta?cedo86 piše:al iz preterane radoznalosti sam krenuo putem koji je,na karti bio ucrtan kao magistarla al ispade sve drugo osim toga....
ljudi put Srbinje-Pljevlja NE POSTOJI..

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Cedo
- VIP
Nazalost to je karta izasla sa Vecernjim Novostima,gledam je sad i pise 2005,sad u cemu je stvar ? greska neka,zaboravio napisati da sam usput naisao na par radova,tako da je put isplaniran a ovi se izgleda malo izleteli :-)..
Poslednja izmena: Cedo, na dan utorak, 5. jan. 2010. u 03:22h. Ukupno izmenjeno 2 puta.
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Pa isto kao sto je na dosta karata upisan auto-put kao obilaznica oko beograda jedno 10 godina pre nego sto je zapoceta, ili do Novog Sada dok nije bila napravljena druga traka a u svakoj karti ucrtan auto-put sa 2 trake.
Sto se destinacija tice jos uvek nisam previse putovao, ali evo mogu da dam jedan predlog. Ovog leta sam par puta bio do Djerdapa tj Kladova, dakle Beograd-Pozarevac-Golubac-Kladovo. Svaki put sam uzivao, em zbog puta em zbog prirode, Dunav u tom delu je u totalno drugacijoj dimenziji nego u Beogradu. Tvrdjava u Golubcu je ok, iako totalno ne kapiram zasto su je bas tu napravili tj koja joj je bila svrha, ali dobro..
Od Golubca do Kladova je put uz vodu, pun krivina, tunela, doduse i odrona
Djerdapska klisura je (bar meni) veoma lepa, pogotovo oko Kazana (najuzeg dela klisure). Lepenski vir se letos renovirao, valjda ce biti gotov do sledece sezone. Brana na kraju je isto fascinantna s obzirom na to koliko vode drzi, moze da se obidje u slucaju da tog dana imaju neki planirani obilasci pa se prikljucite (tipa ekskurzije i slicno).
Nije lose kao izlet na 1 dan, iako se provede sve u putu, ali sumnjam da ce to nekome da smeta
Od Beograda ima oko 270km do Kladova ako se dobro secam. Mada ovde ima par ljudi iz tog dela pa mozda mogu tacnije da kazu tacno, i sta jos iz tog predela vredi videti.
ps.
Jednom sam svratio do onog rimskog grada Viminacijum, mozda ste culi bila je i reportaza na SAT-u o tome... Topla preporuka: nemojte gubiti vreme za dzabe, nema sta da se vidi, to su tek krenuli da odkopavaju i potrajace dok to bude licilo na nesto. Nalazi se blizu Kostolca a organizovani obilasci su na svakih 1h.
Sto se destinacija tice jos uvek nisam previse putovao, ali evo mogu da dam jedan predlog. Ovog leta sam par puta bio do Djerdapa tj Kladova, dakle Beograd-Pozarevac-Golubac-Kladovo. Svaki put sam uzivao, em zbog puta em zbog prirode, Dunav u tom delu je u totalno drugacijoj dimenziji nego u Beogradu. Tvrdjava u Golubcu je ok, iako totalno ne kapiram zasto su je bas tu napravili tj koja joj je bila svrha, ali dobro..

Nije lose kao izlet na 1 dan, iako se provede sve u putu, ali sumnjam da ce to nekome da smeta

ps.
Jednom sam svratio do onog rimskog grada Viminacijum, mozda ste culi bila je i reportaza na SAT-u o tome... Topla preporuka: nemojte gubiti vreme za dzabe, nema sta da se vidi, to su tek krenuli da odkopavaju i potrajace dok to bude licilo na nesto. Nalazi se blizu Kostolca a organizovani obilasci su na svakih 1h.
Fiesta!!
- Cedo
- VIP
Bio sam na toj strani pre par godina,obisao Djerdap i znamenitosti i ostalo mi u lepom secanju,al od kad ja vozim nisam isao al planiram i svake godine kad otopli i produze se dani odem negde..bio sam na toj strani jos i u Boru i na jezeru,malo juznije sam bio u Soko Banji,Aleksincu,Nisu,isao sam jednom prilikom i vozom,bio na nekom izletu na Rtnju..misticna istocna Srbija
"E ako voliš bosanske gudure, evo ti još jedan prijedlog"
Gledam na karti gde si mi preporucio da idem i skroz mi se uklapa,jos kad predjem granicu i izbijem na licku magistralu samo se spustim u Knin,doduse ne moram ni skroz do Bihaca,sto je sigurno sigurno je
vec kod Bosanske Krupe nastavim dolje ka Petrovcu i Drvaru..inace idem par puta godisnje pa mi je ok da malo menjam rute..hvala pozz
"E ako voliš bosanske gudure, evo ti još jedan prijedlog"
Gledam na karti gde si mi preporucio da idem i skroz mi se uklapa,jos kad predjem granicu i izbijem na licku magistralu samo se spustim u Knin,doduse ne moram ni skroz do Bihaca,sto je sigurno sigurno je

- MaxBunker
Provjereno je, više puta sam sve to prošao, neće ti biti kao u foči i goraždu da zabasaš na makadam 
Edit: mislim na rutu koju sam ti gore napisao!

Edit: mislim na rutu koju sam ti gore napisao!
Poslednja izmena: MaxBunker, na dan utorak, 5. jan. 2010. u 00:07h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- MaxBunker
Tom "prečicom" od Krupe prema Petrovcu nisam išao, ali jeste jedan moj prijatelj. Kaže da je u očajnom stanju, ide se po sred Grmeča. Ja ti ne bih preporučio, pošto tu teško da ima i mreže za mobilne telefone, a kamoli uredno postavljenih saobraćajnih znakova. A onda ćeš i propustiti najbolji dio, kanjon Une, između Krupe i Bihaća. Od Bihaća do Petrovca ide takozvani "Autoput bratstva i jedinstva". To je dobra magistrala, sa vrlo rijetkim saobraćajem, a inače je i čitav kraj nenaseljen, tako da se mogu održavati dobre brzine.cedo86 piše:doduse ne moram ni skroz do Bihaca,sto je sigurno sigurno jevec kod Bosanske Krupe nastavim dolje ka Petrovcu i Drvaru..inace idem par puta godisnje pa mi je ok da malo menjam rute..hvala pozz
- Cedo
- VIP
Vidim sad i to je to,necu da propustim najbolji deo..sve za bratstvo i jedinstvo
a u tom slucaju ne bih ni izlazio iz Bosne sve do prelaza u Strmici sto mi je nekih 20ak km od kuce,pozz i hvala..