Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo Mk3 probelm sa paljenjem

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

KokiMondeo
Poruka: 25
Član foruma od: sreda, 26. maj 2010. u 09:54h

Re: Mondeo Mk3 probelm sa paljenjem

Poruka od KokiMondeo » subota, 28. jul 2012. u 10:11h

Ajde sada meni pomoc, pored kvara koji mi se desavao a koji sam opisao na pocetku ove teme ( koju sam i sam pokrenuo), i posle zamenjene pumpe i filtera, javlja se kod greske P0232? Da li neko zna podrobnije da mi objasni da li ovo moze biti uzrok toga da pumpa nece da tera gorivo i daje pritisak? Jako bi vam bio zahvalan ako bi me neko malkice uputio ili objasnio ovo? MOLIM VAS HVALA PUNO u napred!!!!

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » ponedeljak, 25. feb. 2013. u 22:39h

Mijenjam akumulator u Mondeu 1.8 Duratec He (92 kW), ali bih da vidim iskustva onih koji su remontovali/servisirali anlaser.
Šta se sve mijenja/servisira na njemu, a prije njegove potpune zamjene, tj. šta mu potencijalno može produžiti život?

Hvala

sinisam
Poruka: 126
Član foruma od: nedelja, 18. dec. 2011. u 19:11h

Poruka od sinisam » utorak, 26. feb. 2013. u 00:23h

KokiMondeo piše:Postoavni clanovi

Vozim Mondea 1.8 92kw iz 2001 godine, i ugradio sam plin. I sada imam problema. Vozio sam ga 2 godine na plin i nije bolo nikakvih problema, jako mali potrosac. Ispod 10l/100km uveliko. Ali odjednom mi se javio problem pri paljenju na benzin. Nece a upali na benzin. Imam sekvent i palim ga uvek na benzin, ali sada nece.

Manifestuje se tako sto kada ga startujem one se upali, digne obrtaljku na nekih 1800 o/min i samo je lagano spusti i ugasi se. Kda pokusam ponovo opet se upali digne obrtaljku na manje nego predhodno i poet se lagano ugasi. Svaki sledeci put kada pokusam da upalim nece ni da se upali, niti da se zakaslje kao da ce da upali. Promenio sam mu svecice nove su. Na dijagnostici izbacuje gresku p0171 i p0420, mislim da su obe vezane za katalizator i dve lambda sonde. Kada uspem da ga upalim a ne ugasi se, sve radi normalno i na plinu i na benzinu. Samo pri paljenju pravi problem.

Neki masjtori mi kazu da je pumpa za gorivo otisla, ali ona radi, jer radi na benzin kada se upali normalno. Cak sam je i proverio direktnim spajanjem. Kazu jos da postoji mogucnost da se sito za gorivo ili filtter zapusili i da ne vuce dovoljnu kolicinu goriva (posto voim na plin a palim na benzin, u rezervoaru uvek imam od 5 do 15l benzina). U mestu odakle sam ja majstori nece ni da mi prime auto, pa vas molim za savet ili neko resenje. Hvala vam

da li si probao da ga palis samo na plin?kad nece na benzin probaj na plin pa da rascistis dall je benzin ili nesto drugo
KokiMondeo piše:Ajde sada meni pomoc, pored kvara koji mi se desavao a koji sam opisao na pocetku ove teme ( koju sam i sam pokrenuo), i posle zamenjene pumpe i filtera, javlja se kod greske P0232? Da li neko zna podrobnije da mi objasni da li ovo moze biti uzrok toga da pumpa nece da tera gorivo i daje pritisak? Jako bi vam bio zahvalan ako bi me neko malkice uputio ili objasnio ovo? MOLIM VAS HVALA PUNO u napred!!!!
proveri cevi,creva i ako ima nep.ventil,pa dalje,ne mora uvek biti strasan kvar

Dalmatinac
Poruka: 1257
Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 16:03h

Jedno pitanje, da ne otvaram novu temu. Da li je moguce da je ovo fabricki akumulator kod mene, da je izdrzao 14 godina? Ispusta dusu zbog pojacala i kondenzatora, moram kupiti drugi. Sta se preporucuje?

Slika

Sta mislite o ovom?

http://www.akumulator-shop.rs/kategorij ... h-detaljno

Ima malo vis 80Ah umesto 71
Slika
Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 2002.
Programming

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8318
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 16:33h

Da to je fabrički akumulator i moguće je da je izdržao.
Što se tiče zamene, dobar je akumulator i nema veze što je jača amperaža, čak šta više može i jači samo da fizički može da stane u kutiju. Ja konkretno imam dobra iskustva sa Vartom sliver dinamik, dok je Milan GT i još neko stavljao i jači konktretno ovaj.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 16:38h

Bez problema 315x175x175 akumulator, pa biraj sto vise Ah i A.

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 17:22h

85ah je previse, jer onda (ako se vozas po gradu poput mene) ti se ne dopuni akumulator do kraja i brze crkne (provereno 100%) jer sam na peugeotu umesto 41 ah koliko je fabricki stavio 65 i crko je posle godinu dana, a stalno sam verglao jedva.

Sta mislite o 70ah VARTA BLACK DYNAMIC 12V70Ah D+
Slika
Programming

mbole
Poruka: 15005
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 17:34h

Ovo nema veze sa zivotom. Ako ne moze da dopuni ono sto je potrosio iz 85 ili 20000 ah nece moci da dopuni ni kad isto toliko potrosis iz 24 ah. Samo ce manji aku biti u vecem problemu.
Ne postoji previse ah.
A sto ti je crko aku nema veze a tim

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Djak pesak :)

mimiojo
Poruka: 151
Član foruma od: subota, 12. nov. 2011. u 11:43h

Poruka od mimiojo » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 18:45h

Nesa piše:
mbole piše: Ako si dobio kontakt, ali nije rekao ni "mu", ni "klik" ni bilo sta slicno pri pokusaju paljenja, onda pored ovoga navedenog (jer i dalje to moze da bude uzrok), treba pregledati i kontakte na anlaseru, a i njegov automat.
To.
Cak i ako je zamajac u problemu automat bi trebalo da izbaci bendiks.Ako se zamajac rasklimatao pa se ne uzubljava bendiks bi morao da zazuji i lampice da ti zmirnu.Ako ne zmirkaju kad hoces da verglas onda je definitivno automat rikavela ili nema dobar kontakt.
Dva pravila:1.Ja sam uvek u pravu;2.Cak i kada nisam vazi prvo pravilo

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 18:49h

Meni nekad ucini bzzzz pa ponovim da uklopi..ko na kecu :D

mimiojo
Poruka: 151
Član foruma od: subota, 12. nov. 2011. u 11:43h

Poruka od mimiojo » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 18:54h

To i kazem.
Dva pravila:1.Ja sam uvek u pravu;2.Cak i kada nisam vazi prvo pravilo

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 19:09h

mbole piše:Ovo nema veze sa zivotom. Ako ne moze da dopuni ono sto je potrosio iz 85 ili 20000 ah nece moci da dopuni ni kad isto toliko potrosis iz 24 ah. Samo ce manji aku biti u vecem problemu.
Ne postoji previse ah.
A sto ti je crko aku nema veze a tim

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Kako moze da nema veze sa zivotom? Dok auto stoji par dana, imam razne potrosace, tipa pojacalo, punjaci, sat, radio(memorija), kondenzator, koji svi zajedno jesu sitni potrosaci ali nakupi se posto ih stalno drzim ukljucene, i plus koliko ode na paljenje... Nema sanse da se dopuni za 2 km koliko mi treba do posla, a posebno ako uzmes u obzir da dok vozim rade svetla, radi ventilacija itd..

Kupio sam Exide, vislju varijantu, ali ne smeta nicemu, i mogu klemne da dohvate. Jedino kutija ne dihtuje 100% ali stoji tako da zabole me mrgreen
Slika

Slika

Hoce li to uticati na zivotni vek akumulatora?
Slika
Programming

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 19:28h

Ne, kod mene je vec duze (oko 4 i kusur godine) poklopac tako prislonjen na akumulator i nista mu ne fali.

Inace je Bole u pravu, razmisli malo. Ti ces iz velikog ili iz malog isprazniti istu kolicinu energije sa istim potrosacima. Takodje, za predjenu distancu, ces istu kolicinu energije vratiti tj dopuniti u akumulator. U vecem ces imati vecu rezervu energije, tako da on moze da bude samo bolji, ne i losiji. Tako da kapacitet akumulatora nikako nije uzrok za njegovo crkavanje, mozda je bio neispravan, ili nije punjenje bilo dobro itd.
Cale dok je radio u taxiju je redovno kupovao akumulatore skoro 50% jace od fabricki propisanog, i samo su mu duze trajali od fabricki propisanog, nikad krace :)
Fiesta!!

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 19:36h

Nemam pojma, meni je tako bilo. Mozda ima veze sa tim koliko je procentualno bio napunjen. Ako je npr bio stalno ispod 50% to ne valja za akumulator. Inace bio je neki clanak o tome na B92 i pise isto da ne treba kupovati mnogo veci od fabricki predvidjenog. Ako nadjem link, poslacu vam.

Edit

Eo
http://www.b92.net/automobili/aktuelno. ... _id=977768
Slika
Programming

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 22:37h

Onaj ko je ovo napisao, nema predstavu kako rade ni akumulator, ni regler, ni alaternator:
"Alternatori se razlikuju od modela do modela i od motora do motora, pa jednostavno ne mogu da napune akumulator većeg kapaciteta za koji nisu projektovani. Tokom eksploatacije se prazni i nedovoljno dopunjava, što na kraju dovodi do dubokog pražnjenja koje je pogubno za akumulator."

Razmisli. Ako tvoji radio, alarm... sta god, potrose 2Ah dok je auto stajao, tih 2Ah ce biti duplo veci procenat kapaciteta na akumulatoru od 45Ah, nego na akumulatoru od 90Ah. Daklem vise si ispraznio mali aku (usput, svi oni su "male bebe" prema anlaseru koji je jednom zaverglao).

U trenutku kada si upalio auto, alternator je taj koji na sebe preuzima napajanje svih potrosaca, a visak struje koji moze da proizvede ide na punjenje akumulatora. A svaki alternator (kada je ispravan), moze da proizvede mnogo vise struje nego sto je potrosacima potrebno, pa taman da popalis sve sto je moguce i nemoguce u autu.

Cak i da to nije slucaj, ti i dalje treba da dopunis 2Ah. I potpuno ista kolicina struje ti treba koliki god da je akumulator.

Aku veceg kapaciteta se razlikuje samo po tome sto u njega mozes da uguras vise struje. Ne vecu struju, ne veci napon, samo vise.

Da uprostim:
Imas dve rupe napunjene peskom. Jednu od 2 kubna metra i jednu od 50 kubnih metara. Tokom noci dodju mangupi i maznu ti istu kolicinu peska i iz jedne i iz druge rupe.
Ti tovaris istom lopatom (alternator) u obe rupe. Ako radis istim tempom (a radis posto je alternator isti, i vozis ga u istom rezimu), utovarices istu kolicinu peska i rupu od 2 kubna metra i u rupu od 50 kubnih metara.
Ako ne postizes da svaki dan dopunis onoliko koliko su ti maznuli, imaces sve manje i manje peska u obe rupe.
Ali, nakon recimo 10 dana, rupa od 2 kubika ce biti potpuno prazna (duboko si ispraznio aku, i to mu je vec ozbiljan problem), a u rupi od 50 kubika ces i dalje imati 48 kubika, tj. bice skoro puna.

Upravo zbog toga, u automobile koji imaju vece potrosace se ugradjuju akumulatori veceg kapaciteta nego u one sa manjim potrosacima. A alternatori su identicni, regleri su identicni.
Isti je alternator i u Ghia+++ opremi (sa sve grejacima sedista, soferke...), i u "klot". Ali im se akumulatori razlikuju. U Ghia ide veci.

Regler ne moze da izmeri direktno koliko je struje ugurano u akumulator. Drugim recima on ne zna da li ti imas aku od 45 ili od 100Ah. Pa ne moze da "stane" kad si dobacio do 45Ah. On meri napon akumulatora i kolika struja tece kada on daje napon punjenja.
Na osnovu toga zakljucuje da li treba jos da dodaje u aku ili ne, a ti parametri se menjaju sa procentom ispraznjenosti, ne sa apsolutnom koliicinom energije ukoja se nalazi u aku.

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » subota, 19. mar. 2016. u 09:14h

Ajde da ne otvaram novu temu posto se radi o mondeu mk3 tddi.
Juce sam normalno upalio auto a sada sam hteo do grada kad ono dam kontakt samo cakce, cak cak cak cak cak... Ugasim kontakt nista.Dam kontakt skinem masu prestane da cakce.Znaci auto ne moze ni da zaverga(naravno zeza anlaser)
Sada da pitam da li cukanjem mogu da sredim stvar ili mora na remont posto sam kada je rec struja u pitanju laik.
Izmerio akumulator 11.8 a kada dam kontakt 7.5.Znaci nema dovoljno snage da se alternator pokrene.
Do sada nisam remontovao nista ni alternator ni anlaser na pomenutom autu.
Imam jos jedan auto isti pa bih mogao i da skinem anlaser samo da znam da li se lako skida i sta sve treba da se skine da bi dosao do njega?
Hvala
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21583
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 19. mar. 2016. u 09:17h

a jesi li pomislio da je loš akumulator ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Ford_III

Poruka od Ford_III » subota, 19. mar. 2016. u 09:19h

Akumulator sam stavio na punjenje za 2 sata cu znati :)
Moguce da je i on ako je i on nije problem uzecu nov.Samo da znam sta je tacno.
Mada pre kada me je akumulator zezao odnosno bio slab on je samo jednom caknuo i to je to.
A sada drzi struju i samo cakce. :(
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

mbole

Poruka od mbole » subota, 19. mar. 2016. u 10:42h

To je prenizak napon na akumulatoru, tj. ispraznjen je.
Posto je napon tako nizak, anlaser ne moze da se pokrene kako treba. Ukopca, kad treba da okrene, povuce veliku struju, napon padne, toliko da vise ne moze da drzi ukopcan bendiks, pa se on iskopca, kad se iskopca napon ponovo poraste, on opet ukopca, opet padne napon... pa u krug.
Dal ce caknuti jednom ili vise puta, samo zavisi od toga koliko je pao napon.

Daklem, najverovatnije nemas problema sa anlaserom.

Akumulatoru ti je pao napon, a zasto je pao... ili je aku zreo za zamenu, ili ti je nesto od potrosaca ostalo upaljeno, ili ti je alternator zreo za remont.

Ford_III

Poruka od Ford_III » subota, 19. mar. 2016. u 17:34h

Hvala mbole na opsirnom odgovoru.Jeste jutros sam trazio nesto u gepeku jedno 10 minuta i sijalica u gepeku mi je bila upaljena.Mada je akumulator zreo za zamenu to je sigurno.
Evo da javim da me je akumulator zezao.Punio sam akumulator oko 6 sati i ponovo ista stvar samo cakce.Vrata se otvaraju i sve je ok znaci akumulator ima struju ali sigurno nema startnu da startuje auto.
Isti akumulator probao na stari mondeo koji i dan danas pali bez problema i isto samo cakce tako da sam odmah znao da je akumulator.
Upalio auto na gurku(to jedva) i od tada sve je radelo super.
Bio sam i do elektricara ali nije radeo pa sam ga zvao na telefonu i objasnio situaciju reko mi je da je najverovatnije akumulator.
Auto radio sigurno 20 min i presao sam oko 9 km.Dosao kuci ugasio auto i ponovo upalio par puta bez problema.
Merio sam i punjenje alternatora super puni na 14.32 (isto tako i sa svim uplaljenim potrosacima)
Stavio sam akumulator na punjenje pa cu ga puniti 24 h.Pa cu videti kako se ponasa u svakom slucaju kupujem nov akumulator.
Hvala jos jednom na odgovorima.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“