Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fiesta 2006 1.4TDCi lampica za dotok goriva?

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
kemo993
Poruka: 147
Član foruma od: sreda, 26. avg. 2015. u 16:23h

Fiesta 2006 1.4TDCi lampica za dotok goriva?

Poruka od kemo993 » četvrtak, 11. feb. 2016. u 11:22h

Pozdrav svima!

Prije 2 dana sam se vozio u svojoj Fiesti, nikakvih naznaka da će se desiti nešto čudno.. Stao na pješačkom da propustim pješake, da krenem dalje - auto ne prima gas nikako. Obzirom da sam po automatizmu već krenuo odvajati kvačilo i dodavati gas (koji se nije 'primio'), pustio sam kvačilo i auto se kretalo bez gasa na minimalnim obrtajima. Nisam mogao dodati gas bez obzira na pritisak papučice. Obzirom da se auto kretalo, prebacio sam u drugu brzinu i lagano pustio kvačilo, ali ista stvar - auto se kretalo polako u drugoj brzini na minimalnim obrtajima, papučica gasa nije imala efekta.

Pri tome, na kontrolnoj tabli je počela 'blinkati' lampica u obliku trokuta sa uzvičnikom unutra (žute boje), kako sam 'izguglao' to može značiti svašta - između ostalog indikator je prekida dotoka goriva. Obzirom da sam bio na cesti i nisam se baš mogao tu zaustaviti, a auto se kretalo bez gasa, nekako sam se uspio provozati narednih 100m do prvog isključenja. Tada mi je auto počelo primati gas, sve je bilo ok, osim što je još uvijek blinkala ta lampica.

Mislio sam da je logično da se ona ne može samo tako ugasiti u vožnji, pa sam se zaustavio, ugasio automobil i ponovo upalio, nakon čega je sve bilo ok - auto prima gas, sve je isto kao prije, lampica ne svijetli.

Da li je neko imao slična iskustva? Treba li mi ovo biti alarm za neki ozbiljan problem, ili je jednostavno (nadam se) u pitanju neka 'prljavština' ili voda u gorivu koja je u tom trenutku naletila u crijevo goriva i iz nekog razloga kratko prekinula dotok..

Da napomenem, rezervoar nije bio ni blizu dna (više od pola), u posljednjih najmanje mjesec dana nikad stanje u rezervoaru nije otišlo do 'rezerve'. Ne točim divlje gorivo lošeg kvaliteta (koliko je to moguće ispoštovati u BiH :) ), nego uvijek na istoj pumpi - Energopetrol Euroclass, i to pumpa gdje su tankovi novi jer je kompletna obnovljena prije nekoliko godina.

Unaprijed hvala i izvinjavam se na dugom postu. :)

P.S. Filter goriva (i kompletan mali servis) rađen prije pola godine, odnosno prije 5000km. Ulje provjerio dan nakon toga, nešto iznad optimuma je.

mbole
Poruka: 15005
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Fiesta 2006 1.4TDCi lampica za dotok goriva?

Poruka od mbole » četvrtak, 11. feb. 2016. u 12:07h

Auto je iz nekog razloga usao u "safe mod".
To uradi kad misli da ima neki ozbiljan problem, i da ce dalji normalan rad motora prouzrokovati neku tezu havariju.
Npr, to se desava kada se auto pregreje, kada pumpa ili dizne imaju problema, kada neki od senzora daje pogresan podatak tid itd.

Sve u svemu, jedini nacin da se otkrije sta je bilo je da se prikaci na dijagnostiku. A neki problem jeste imao. Sad se samo nadaj da taj problem nece puno da zaboli po novcaniku.
Djak pesak :)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21583
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 11. feb. 2016. u 12:12h

Verovatno pedala gasa baguje.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

kemo993
Poruka: 147
Član foruma od: sreda, 26. avg. 2015. u 16:23h

Poruka od kemo993 » petak, 12. feb. 2016. u 14:03h

Hvala vam na odgovorima.

Na 'safe mode' sam skroz zaboravio, super sto si me podsjetio na taj pojam jer sam uspio 'izguglati' da se u ista stvar desavala ljudima - iznenadni gubitak snage u potpunosti, na kratko vrijeme. Vecina sumnja da je u motor dospjela velika kolicina vode, te preporucuju takodjer provjeru filtera goriva.

Prije 40ak dana (tacno za Novu godinu) sam nasuo gorivo na pumpi gdje inače ne nasuo- da li uopce ima smisla da su se posljedice tog (moguce loseg) goriva tek sada odrazile...

Takodjer, vizuelnom provjerom sam utvrdio da mi je lonac auspuha zreo za mijenjanje (vanjski sloj dosta zahrdjao i 'rascvjetao' se, simptome proboja unutrasnjeg nisam nikad osjetio). Ne razumijem se puno u to, ali takodjer sumnjam na varijantu da mozda zbog problema sa izduvnim sistemom automobil ne izbacuje izduvne gasove kako treba i da se tu aktivirao neki senzor.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“