Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...
Moderator: Dragomir
-
Daniel
- Poruka: 6089
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
-
Kontakt:
Poruka
od Daniel » subota, 6. feb. 2016. u 16:22h
exide premium od 72 je kod mene u focusa, sa startnom strujom od 720 mislim da je ovaj (
http://www.akumulator-shop.rs/kategorij ... a-detaljno ) kupio ga pre 2 godine i radi super.
Neki dan sam uzeo za mondea isto exide premium od 90Ah

e on je 190mm visine i bilo je malo teze uglaviti

-
Sale Sk
- Poruka: 386
- Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 20:12h
Poruka
od Sale Sk » subota, 6. feb. 2016. u 18:44h
Markedjani piše:
Sa exide nemaš greške... ja bih lično uzeo taj od 72ah, duže će da potraje od ovog sa 60ah.
Otom,potom... Za nekoliko slucajeva crkavanja sam cuo u zadnje vrijeme... I mislim da su svi bili oko 3 godine stari, a za svoj sam siguran da je bio star par dana manje od 3godine... I riknuo... Trgovac se pravio blesav, ali u servisu ispitali i dali mi pare. To je bilo prije pocetka hladnoca... Sa 12.5V pa na mislim 10,8 ili tako nesto, u mirovanju naravno.
-
Markedjani
- Predsednik kluba

- Poruka: 21563
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Poruka
od Markedjani » subota, 6. feb. 2016. u 19:10h
Ima tu mnogo varijabila... teško je doći do pravog zaključka.
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Sale Sk
- Poruka: 386
- Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 20:12h
Poruka
od Sale Sk » subota, 6. feb. 2016. u 22:25h
A je, kao i u svemu drugome, ali eto-dogodi se...
-
Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Poruka
od Cedo » nedelja, 7. feb. 2016. u 12:42h
Ja teram drugu zimu neki Titanium 75Ah 680A, 6800 dingera, iz EuroAuta a po njihovim recima rebrendirani Fiamm, ne znam kakvi su na nesto duze staze a videh ih kod Dragomira, mozda on ima nesto vise iskustva sa njima.. Uglavnom ako imalo zeza napajanje pa jos kratke relacije konstantno eto nevolje za bilo koji aku.. Posto nema nikakvog mucenja sa paljenjem a definitivno ni sa alternatorom ocekujem da ne pravi uskoro neke probleme, videcemo..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

-
Kennym
- Poruka: 835
- Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h
Poruka
od Kennym » sreda, 24. feb. 2016. u 17:11h
Malopre sam sredjivao kontakte oko rikverc svetla i maglenke i morao da da drzim upaljena svetla i maglenke bez rada motora i to je trajalao nekih pola sata. Kad sam hteo da upalim auto, da odem po sijalicu, cvrc, neće ni da zavergla. Pogledam aku kad on se ispraznio ( na sebi ima zelenu tačku koja pokazuje da je ok, sivu kao upozorenje i kad nema nista onda se nista ne vidi) tj sad se nista ne vidi. Prespojim sa ćalovog auta i upalim. Kad se vratih probam opet on pali na keca. Da li vredi dopunjavati ako može da se dopuni ili kupiti novi i koji? Koja snaga, koja marka i tako to....?
-
nikola_focus
- Poruka: 1492
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Poruka
od nikola_focus » sreda, 24. feb. 2016. u 17:50h
Vredi dopuniti ako nije mnogo star, i verovatno ce da potraje do sledece zime (posto je sad vise nema).
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
Kennym
Poruka
od Kennym » sreda, 24. feb. 2016. u 19:03h
Bio je u kolima kad sam ga kupio a to je pre 3 god...
-
911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Poruka
od 911s [SK] » sreda, 24. feb. 2016. u 19:59h
Dopuni impulsnim punjačem. Ako imaš običan, ne trudi se uzalud, isto je da li ga punio običnim ili se provozao sat vremena. Ionako je štetno prazan akumulator puniti strujom od nekoliko desetina ampera, a to se upravo desilo onog trenutka kada je tvoj motor preko kablova upalio i akumulator odmah povukao 50tak ampera od tvog alternatora.
Ako nemaš impulsni punjač, možeš ga i dopuniti preko nekog stabilzatora napona, strujom od 1 Amper i punjenjem u trajanju od dva dana. I to je bolje nego na običan punjač od 5 ili 10 Ampera.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše:
...за све те буђаве фордове
-
Kennym
Poruka
od Kennym » sreda, 24. feb. 2016. u 22:40h
E jbg sad... Nemam impulsni, imam neki, sutra ću da vidim koji je i šta je pa ću da izbacim da vidiš ali mislim da je običan. A gde da nadjem stabilizator napona? A i nemam dva dana jer mi treba auto za posao... Koliko može ovaj još da izdrži otprilike po nekoj vašoj procceni?
-
911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Poruka
od 911s [SK] » četvrtak, 25. feb. 2016. u 00:22h
Možda dve nedelje, a možda i dve godine, ne možemo na slepo da znamo.
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše:
-
Kennym
Poruka
od Kennym » četvrtak, 25. feb. 2016. u 09:14h
Pretpostavio sam. Ako se resim da kupim novi aku, koju jacinu da trazim?
-
Kennym
Poruka
od Kennym » četvrtak, 25. feb. 2016. u 11:04h
Ovakav mi je punjač

-
Ford_III
- Poruka: 1007
- Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h
Poruka
od Ford_III » četvrtak, 25. feb. 2016. u 17:39h
Nije ti los punjac posto imas i na 6.Da li vredi to ces morati sam da saznas.I ja sam imao istu situaciu kao i ti stim sto sam ja slusao radio.I isto nije hteo da upali.Punio sam ga 12 sati on upalio ali sutra dan ponovo nije hteo.Pa sam ga odneo u servis.Decko ga merio ja otiso po akumulator sutra dan.Kaze ima struju ali nema amperazu odnosno startnu struju mora nov a inace ih on prodaje. Akumulator je varta a star 3 godine,i to original pravljen za nemacki ADAC(AMSS) znaci ne moze da se kupi u prodavnici neka specijalna proizvodnja samo za ADAC decko od koga sam uzeo auto radio je u ADAC.
Tako da ajde reko sam sebi ako je crko crko uzecu drugi ali sam hteo da ga sam isprobam nisam imao da odmah bacam pare.
Posto je akumulator bio sa gelom(inace nije gel i ne postoji akumulator sa gelom ali tako se kaze kod nas) preporuceno dopunjavanje je 2 sata pa pauza.
Posto imam veliko dvoriste uzeo veliku produznu kablu i izbacio akumulator napolje daleko u dvoriste ako se nesto desi kojim slucajem neka se desi dalje od kuce.
I stavio sam ga da se puni.Izvadio sam ga posle 24 sata punjenja.I evo od tad a proslo je vec 2 godine akumulator i dan danas radi bez problema.Tako da toliko o akumulatorima i majstorima koji inace i prodaju akumulatore pa zele da ti uvale neki.
A ako moras da kupis preporucujem EXIDE americki jer je jaci i izdrzljiv 10x nego nasi i imas garanciju 10 godina.Stim sto na nase trziste ima neki turski kojeg je Exide kupio pa im je dao licencu.I oni sada proizvode svoj akumulator ali po licenci Exide kao mi sto proizvodimo Tigar a njih je kupio mishelin .Tako da ti kvaliteti mozes da obesi macku o vrat.
Ako mozes juri original exide i neces zazaliti.Imamo ga na posao razbija koliko je dobar.Koristimo ga za viljuskar a viljuskar stoji napolje ceo zivot i do sada nikada nije problema imao cak ponekad i palimo druga vozila preko kable sa njim.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.
-
Kennym
Poruka
od Kennym » četvrtak, 25. feb. 2016. u 18:17h
Bio sam danas kod drugara i stavio mi je aku na neki test opterećenja i rekoa da može da dogura do zime ali da vodim računa da ne ostavljam svetla ili radio upaljen. Najveroatnije cu nov da uzmem, za mesec dva, jer ide lepo vreme, ide 1 maj, skupo će da me košta slušanje muzike ako bude i motor morado da radi

-
911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Poruka
od 911s [SK] » četvrtak, 25. feb. 2016. u 18:31h
Eh Forde, dokle više širenje dezinformacija...
Prvo, nije istina da ne postoje gel akumulatori za vozila. Da li tvoj konkretan primerak jeste ili nije bio nije ni bitno.
Drugo, pročešljaš prvo sajt Exide-a pre nego što počneš da pišeš na tu temu i videćeš da si sve omašio. Niti se Exide akumulatori za industrijske potrebe proizvode u istim pogonima kao za vozila, niti imaju pogon u Turskoj, niti na tržište Evrope plasiraju one proizvedene u Americi, niti su "jaci i izdrzljiv 10x nego nasi". S obziromn da nismo na pijaci, nećemo se paušaljno frljati tvrdnjama "10x", jer 10x jači akumulator od proseka znači da ima kapacitet od 600 Ah, startnu struju od 6000A, 10x izdržljivost znači da će trajati bar 20 godina, a takav za vozila ne postoji.
Ford weist den Weg.
Van piše:
-
popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Poruka
od popovicvl » četvrtak, 25. feb. 2016. u 18:31h
Vidim u nekom od poslednjih brojeva SAT revije ima test 20tak akumulatora. Taman mozes uzeti i vidi sta pise.
-
Daki_81
- Poruka: 2600
- Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h
Poruka
od Daki_81 » četvrtak, 25. feb. 2016. u 21:04h
@911s +1

ima nas raznih...
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
-
Ford_III
Poruka
od Ford_III » petak, 26. feb. 2016. u 04:16h
Vi mozete da mislite sta hocete.Svako ima pravo na svoje misljenje.Ja samo pricam svoje iskustvo.
Za exide sigurno znam a za ovo tursko sranje tako mi je rekao pomenuti majstor tako da je moguce i tu da slaze.
Ja sam se posle ovog problema dodatno uputio u temu akumulatora tako da teorijski a i prakticno sigurno imam vise znanja od vas sto se akumulatora tice.
A to za dezinformacije necu uopste ni da se raspravljam.Pisem ono sto znam i pokusavam da pomognem.
Vi ako mislite da znate vise ili bolje svaka cast.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.
-
911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Poruka
od 911s [SK] » petak, 26. feb. 2016. u 04:37h
Vidimo da imaš više znanja, nego dobri ti automobilski akumulatori od 600 amperčasova što traju po 20 godina.
Ford weist den Weg.
Van piše:
-
Daki_81
- Poruka: 2600
- Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h
Poruka
od Daki_81 » petak, 26. feb. 2016. u 15:42h
I imaju garanciju 10 godina... možda je unutra prohromski?
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
-
Ford_III
Poruka
od Ford_III » nedelja, 28. feb. 2016. u 02:45h
Nisam ja mislio da on ima toliko amper casova nego da su jaci u smislu izdrzvljivosti.A exide akumulatori i imaju 10 godina garancije
U svakom slucaju svaki akumulator ce trajate dize ako ga dopunjujete barem 2x u godinu.Pozeljno je da se dopuni svaki mesec po 2 sata.Tako se obnavlja energija i celije.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.
-
mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Poruka
od mbole » nedelja, 28. feb. 2016. u 05:39h
Malo kasnis sa tih 10 godinica
Note: Exide discontinued Pro-Rata warranty on batteries shipped from Exide on or after 10/1/2012.
http://www.exide.com/Media/files/consum ... 011-14.pdf
Trenutno im je koliko vidim najduzi garantni period 40 meseci, tj malo manje od 3.5 godine.
Usput, originalni akumulatori (Motorcraft) koje dolaze sa Fordovim automobilima, su po iskustvima ljudi sa foruma trajali priblizno 10-tak godina (moj 12). Ipak... niko da se odluci da ponovo kupi neku. Slazem se da im je cena otprilike duplo koliko je najkvalitetniji dostupan na sirokom trzistu, al...
Djak pesak

-
charuga77
- Poruka: 60
- Član foruma od: subota, 12. maj 2012. u 23:11h
Poruka
od charuga77 » sreda, 16. mar. 2016. u 09:45h
Imam Focusa 1.4 MK1.
Crko akumulator BOSCH koji je lepo radio od 2010.
Imam priliku za dosta dobru cenu kupiti Energizer.
Koji model preporucujete? Koliko Ah je dovoljno?
Focus 1.4 2002.
-
Ford_III
Poruka
od Ford_III » subota, 19. mar. 2016. u 19:09h
Sve zavisi da li je diezel ili ne.Za dizele od 74AH i od 650 A pa na gore.
P.S. sta mislite o ovome za mondea dizela
http://www.akumulator-shop.rs/kategorij ... a-detaljno
Mnogo je jaci ali to je jos bolje
Samo da li bi stao u kutiju ???
Dužina 353 mm
Širina 175 mm
Visina 190 mm
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.