Poruka
od bane1967 » subota, 5. mar. 2016. u 09:07h
Iz mog ličnog iskustva, doduše na starom glfu 2 dizelašu, najbolje mi se pokazalo rešenje da se nepovratni ventil stavi pre filtera nafte, ali pošto prljavština i trunje iz rezervoara vrlo brzo zaprljaju i tako onesposobe taj ventil, pa on više "ne drži", ja sam obavezno pre njega stavljao providni predfilter nafte (za traktore), koji košta 100-ak dinara, a koristan je iz više razloga (vidiš odmah da li je pun nafte ili se ona vratila u rezervoar ako nepovratni ne drži, štediš onaj glavni filter, jer se manje prlja i duže traje, nafta se duplo prečišćava, itd, itd).
Probao sam i sa varijantom da nepovratni ventil stavim između glavnog filtera i pumpe i onda ventil svakao ne može da se napuni trunjem i da zato ne radi, ali mi se onda dešavalo da se glavni filter isprazni, pa kada auto, doduše odmah, upali, radi minut-dva dok ne potroši naftu iz pumpe, a onda se ugasi jer se veliki filter još nije napunio, odnosno nije se sistem potpuno odzračio.
U svakom slučaju, ovako sa 700-800 dinara rešavaš problem bez skupe reparacije boš-pumpe jer i u njoj postoji nepovratni ventil koji ti je verovatno neispravan, pa se zato sistem prazni, odnosno zato ti se nafta posle dužeg stajanja auta vraća u rezervoar.
Proveri i grejače obavezno!