Ivan77 piše:
...
Imam u planu gomilu sitnica da mu izmenjam, gril,migavce,zadnja svetla, prednji branik...pa mozda i celu srednju konzolu,naravno od modela od 2003...da ga prefarbam ili mu nabacim neku lepu belu perlu....ali posto finansijski ne blistam,za sada je i ovako fin,trenutna okupacija mi je da mu aktiviram funkciju putnog kompjutera...
Prelep auto, sa ambicioznom
to do listom

Ja sam imao Ghia verziju, novembar 2002, sa putnim kompjuterom, i ideju da uradim neke od stvari koje si ti naveo, pa ću ti reći kakva su iskustva. Mudrost, ideje i savete sam skupljao sa
http://www.fordmondeo.org/forum/index.php? - forum neopisivo dobar za
SVE što ti treba u vezi Ford Mondea.
Ja sam promenio gril, stavio noviji sa restyling modela, mada i tu ima zez što je mehanizam za otvaranje haube povučen unazad kod prvog modela, a novi gril (pa tako i taj mehanizam) je izbačen unapred i zbog toga mora da se proširuje rupa za ključ u novom grilu na starom modelu - inače možeš da dođeš u nezavidnu situaciju da pri probi novog grila ili nepažnjom, zaključaš haubu i posle izvodiš akrobacije da je otvoriš. Masku migavaca je lako promeniti u belu, a ostalo...
Srednja konzola - koliko se sećam - neizvodivo. Nije da sam imao takve ideje, sviđala mi se moja Ghia tamno drvo aplikacija, ali prateći velike manijake za promenu enterijera sa fordmondeo.org, savet je uvek bio - ako hoćete restyling konzolu, kupite restyling auto. Drugačiji su koncepti jedne i druge konzole i nije moguće jednostavno menjanje stare za novu bez da se promeni ne znam šta sve ne u enterijeru, a to je daleko iznad granice neisplativog.
Putni računar - izvodivo, ali potrebna ti je nova tabla i nova leva ručka (sa "Info" tasterom). Koliko se sećam, nije stvar u softverskom omogućavanju računara koliko da je displej različit - zbog čega se menja cela tabla - i naravno, nešto što menja funkcije, a to je pomenuti "Info" taster.
Zadnja svetla i branike, možeš da zameniš bez problema.
I na kraju - bila bi takva šteta da ga prefarbaš jer Ford ima fenomenalnu belu boju. To što ti kažeš "lepa bela perla" bi mu uzela Ford duh, plus što ne verujem da u zemlji Srbiji postoji majstor koji može da ofarba tako nov auto i da bude kvalitetno kao fabrički. Ali... ukusi su različiti
Ono što sam ja uradio na mom Mondeu (osim maske i migavaca) je zapravo jedina bitna stvar koju nije imao, a čudi me da je nisi pomenuo - grejanje šoferke (zaista najbolja stvar koja je izmišljena u auto industriji - treba probati pa se navući

). To je bila poprilično ozbiljna akcija, ali, ako ćemo iskreno, suštinski više vredi od svog zezanja sa sa branicima, maskom i enterijerom. Ako te zanima, napisaću ti kako je tekao postupak, ali budi spreman na
"krv suze i znoj" (i bar 500€ ulaganja)