Ford Mondeo MK4 trešenje kod kočenja i nazubljivanje guma
Moderator: Dragomir
- ecentar
- Poruka: 69
- Član foruma od: subota, 28. avg. 2010. u 22:09h
- Lokacija: Never never land - Srbija o kojoj pričaju, a koja to nikada neće postati
Ford Mondeo MK4 trešenje kod kočenja i nazubljivanje guma
Imam već duže vreme problem koji nikako ne možemo da rešimo, radi se o tome da dolazi do trešenja prilikom kočenja (podrhtava volan i javlja se vibracija). Treslo je od kada sam kupio auto, ali su diskovi bili loši pa sam smatrao da je do njih, diskovi su promenjeni prošle godine, trešenje se poprilično smanjilo, ali nije nestalo i vremenom se blago pojačalo.
Poslednja dva meseca smo kod Gagija probali sve što je moglo da se proba: menjani diskovi (3-4 para novih), sve četiri gume su nove (Nokian), sve na trapu je novo ili ispravno, bez luftova, probano je i sa ganc novim glavčinama, na koje su stavljeni novi diskovi i nove pločice, ali bez promena, trešenje i vibracija su i dalje tu. Trap je centriran i geometrija je dobra, ali mi se javlja na svakom paru guma do sada koji sam namontirao da mi se unutrašnja strana prednjih guma nazubljuje, što smatram da je deo istog problema na trapu zbog koga imam trešenje i zbog koga mi se već treći set guma nazubljuje.
Sva četiri amortizera su zamenjena pre godinu dana (istovremeno kada i diskovi), svi sileni blokovi su takođe promenjeni (oni koji nisu valjali) i napred i nazad.
Auto se normalno ponaša u vožnji, ne cima, ne baca.
Ono što sam primetio je da na prednjim diskovima sa unutrašnje strane ima neravnomernih brazdi sa unutrašnje strane (naročito na levom točku), u odnosu na spoljašnju stranu, mada Gagi tvrdi da to nema veze. Jedino što još nisam radio je remont letve, ali i trapadžija i kod Gagija kažu da je luft tako mali da je beznačajan.
Da li je neko imao sličan problem i da li neko zna nekog specijalistu za ovakve stvari, jer ovo postaje prava noćna mora i za mene i za servisere?
Hvala
Poslednja dva meseca smo kod Gagija probali sve što je moglo da se proba: menjani diskovi (3-4 para novih), sve četiri gume su nove (Nokian), sve na trapu je novo ili ispravno, bez luftova, probano je i sa ganc novim glavčinama, na koje su stavljeni novi diskovi i nove pločice, ali bez promena, trešenje i vibracija su i dalje tu. Trap je centriran i geometrija je dobra, ali mi se javlja na svakom paru guma do sada koji sam namontirao da mi se unutrašnja strana prednjih guma nazubljuje, što smatram da je deo istog problema na trapu zbog koga imam trešenje i zbog koga mi se već treći set guma nazubljuje.
Sva četiri amortizera su zamenjena pre godinu dana (istovremeno kada i diskovi), svi sileni blokovi su takođe promenjeni (oni koji nisu valjali) i napred i nazad.
Auto se normalno ponaša u vožnji, ne cima, ne baca.
Ono što sam primetio je da na prednjim diskovima sa unutrašnje strane ima neravnomernih brazdi sa unutrašnje strane (naročito na levom točku), u odnosu na spoljašnju stranu, mada Gagi tvrdi da to nema veze. Jedino što još nisam radio je remont letve, ali i trapadžija i kod Gagija kažu da je luft tako mali da je beznačajan.
Da li je neko imao sličan problem i da li neko zna nekog specijalistu za ovakve stvari, jer ovo postaje prava noćna mora i za mene i za servisere?
Hvala
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Ford Mondeo MK4 trešenje kod kočenja i nazubljivanje gum
Jel trese pri odredjenom pritisku na pedalu? Tj kad blago kocis i kad jako kocis ne trese, samo trese na nekom srednjem pritisku na kocnicu?
- ecentar
- Lokacija: Never never land - Srbija o kojoj pričaju, a koja to nikada neće postati
Pravo da ti kažem više nisam siguran, ali bih rekao da je tako, da je najizraženije na nekom srednjem pritisku pedale.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Nesto je oko kocnica opet, nista trap
Jesi felne menjao ne nadjoh? Posto hoce da trese i ako je felna kriva na kocenju..
Jesi felne menjao ne nadjoh? Posto hoce da trese i ako je felna kriva na kocenju..
-
- Poruka: 2146
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Oce i kad je glavcina kriva da *ebava...
- Daniel
- Poruka: 6091
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
- Kontakt:
hoce, al je napisao da su probali sa novim glavcinama 

Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
Nisam razumeo iz teksta, da li si menjao i zadnje diskove?
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
- ecentar
I oni su zamenjeni kada sam kupio auto, ali kada vučem ručnu u vožnji nema tog trešenja.
-
- Poruka: 1028
- Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h
to sto trese nemora da je do prednjih kocnica a treba proveriti i kakve su felne
- ecentar
Jesam, probao sam i sa drugim setom felni, ali identično se dešava. Ako nije do trapa, zašto se onda gume nazubljuju? Šta je to na kočnicama, ako nisu glavčine i nisu diskovi i nisu pločice?milan_gt piše:Nesto je oko kocnica opet, nista trap
-
- Poruka: 1028
- Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h
ako trosi gume sa unutrasnje strane sigurno trap nesto nije uredu. za to tresenje pri kocenju samo komparaterom proveriti sta tu nije u redu.
- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
- montoya
- Poruka: 2144
- Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h
Ja znam da hoce da se desi kada su losi amortizeri da se gume jedu stepenasto. Covek je menjao amortizere jblg. mozda treba probati sa drugima, znam da su se mnogi zalili na monroe amorte da je bilo losih serija...
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019